«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΒΟΥΛΗ

Εξημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπω. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπω. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Όποιος δεν διαβάζει ιστορία και ειδικά την ιστορία του θα χαθεί.

 αθλια τερατα

Έλληνες Ελληνίδες, μην γραφτείτε στην ιστορία, ως ο λαός που αυτοκτόνησε ομαδικά για τους προδότες Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Όταν οι τελευταίες Ελληνικές γενιές κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην ανωνυμία της παγκόσμια διαφθοράς αμαχητί, κάτι σοβαρό συμβαίνει, όλοι έχουμε ευθύνες, όμως καταγινόμαστε με ευτελές ασχολίες καθημερινά.

Σήμερα ο νεοέλληνας είναι ξεκομμένος παντελώς από την πραγματικότητα,  από τη ιστορία του, όταν ρωτάς παιδιά του δημοτικού τι ήταν ο Κολοκοτρώνης, ή τι έκανε και σου λένε ότι ήταν ηθοποιός και άλλες φρικιαστικές απαντήσεις, σίγουρα κάτι σοβαρό συμβαίνει;;;

Όταν ακούς τον εκπρόσωπο της χριστιανικής φράξιας των εθνικοφρόνων, Μιχαλολιάκο να το παίζει διωκόμενος από τον Τσίπρα, με αναφορές ερμαφρόδιτες εδώ και εκεί και να μην  αναφέρει, ότι και αυτός αν ήταν Τσίπρας το ίδιο θα έκανε και χειρότερα , κρύβοντας ποιος ή ποιοι έβγαλαν την χρυσή αυγή ως παράνομη εγκληματική οργάνωση, δηλαδή οι ομοϊδεάτες του, ο Σαμαράς και το σύνολό της η δεξιά, δηλαδή το πατρογονικό του σπίτι, εεε… αυτό είναι απαίσιο πολιτικό ατόπημα!

Και συνεχίζει ο κύριος αυτός να το παίζει εκπρόσωπος  των πατριωτών;

Αυτό λέγετε πολιτικός εμβολισμός με ψεύτικα, αποπροσανατολιστικά και φτιαχτά δεδομένα, ο λαός τον έφτυσε, με βάση με αυτά που αυτός έλεγε ότι θα πάρει από τον λαό, αυτός κρατά ομπρέλα!

Ας φύγουμε από τα εποχιακά κατασκευάσματα και να πάμε σε διαχρονικές πολιτικές φράξιες αλλά και θρησκευτικές!

Οι πολιτικές παγκόσμιες φράξιες είναι δυο και είναι και οι δυο οοοοοοο! Χριστιανικές!

Οι δυο πολιτικές φράξιες είναι η αριστερά και η δεξιά, Κομουνισμός και ο  καπιταλισμός, Ρωσία και Αμερική αυτό επικρατεί και στην Ελλάδα, είμαστε ένα προτεκτοράτο της καπιταλιστικής Αμερικής και αλληθωρίζουμε στον Κομουνισμό της Ρωσίας.

Και οι δυο έχουν διαφορετικές ιδεολογίες, αλλά τις ίδιες πρακτικές κατά των λαών τους και οι δυο είναι χριστιανοί και δημοκρατικές δικτατορίες και ασχολούνται με τις δημοκρατίες των άλλων λαών και τις διορθώνουν σκοτώνοντάς τους, ή βάζοντάς τους να σκοτωθούν μεταξύ τους!!!!

Και οι δυο σκοτώνουν τους λαούς με το ευαγγέλιο στο χέρι!

Καμία ιδεολογία εκ των δυο δεν εφαρμόζετε πουθενά στην γη, για δημοκρατία μιλά η προδοτική αριστερά που να μοιάζει σαν τα μούτρα της, το ίδιο και η δεξιά, για δημοκρατία μιλά, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ και πουθενά, παρά μόνο φασισμό και διαφθορά της κοινωνίας.

Το ίδιο και η θρησκεία μιλά  για αγάπη και ειρήνη και ευλογεί το ξεκλήρισμα των λαών, με το σταυρό στο χέρι.

Εδώ παίρνει μεγάλη κουβέντα για την θρησκεία, ή τις θρησκείες,  εβραϊκής ανακάλυψης όλες τους, οι Εβραίοι Κέλτες αγγλοσάξονες κατέ εντολή του πρώτου θεού τους ΘΟΡ, που τους είπε δεν έχει σημασία πως θα λέγεστε Έλληνες, Αμερικανοί, ή Ρώσοι, σημασία έχει να επικρατήσει ο εβραϊκός λαός!

Και έτσι ξεκίνησαν να μολύνουν όλο τον κόσμο, άλλοι σαν χριστιανοί καθολικοί, άλλοι σαν ορθόδοξοι χριστιανοί με πολλές συνιστώσες,  σαν τον Σύριζα, ευαγγελιστές, μορμόνοι, παλαιοημερολογίτες και ως εκ θαύματος γεννήθηκε και το Ισλάμ, που επαναστάτησε κατά του αφέντη του!

Όποιος δεν μαθαίνει την αλήθεια, παραμένει ένα δουλικό ζόμπι!

Τώρα όμως που αποκαλύφθηκαν ως εκ  ενός θαύματος που θα συμβεί σύντομα, θα γίνει η νέα τάξη της θρησκείας  Ουαου, τρανταχτό και πιασάρικο όνομα (πανθρησκεία)!

Όπως είπα τα περί θρησκείας είναι μεγάλο θέμα, τώρα μας ενδιαφέρουν οι παγκόσμιες πολιτικές φράξιες, που έχουν νομιμοποιηθεί και στην Ελλάδα, δεξιά και αριστερά.

Αυτό που με αφήνει άφωνο και σαστισμένο, είναι που ο άνθρωπος εξελίσσετε και κατάφερε να λέει ψέματα στον εαυτό του κατά το δοκούν του καθενός και απέκτησε ιδιότητες Σαλαμάνδρας για να μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του και να το υποστηρίζει σθεναρά με στρουθοκαμηλισμό!!!

Εδώ έχουμε ζωντανό παράδειγμα την εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται στης 7 Ιουλίου!

Έχουμε ένα λαό που βολοδέρνει 200 χρόνια με δανειακές συμβάσεις, όλες παράνομες, αλλά νόμιμες για τους συμμάχους μας Νταβατσήδες,  με την πλήρη αρωγή των ντόπιων διαχρονικών προδοτών στην Ελλάδα, όπως ο Μητσοτάκης που το διαλαλεί, όπου κάτσει και όπου σταθεί.

Οι φίλοι Σύμμαχοί μας, μια μας ανεβάζουν στον ουρανό και μια μας κατεβάζουν  στον βούρκο και αυτό, οι ανθέλληνες, μπορούν να το κάνουν την ίδια ημέρα, όπως αλλάζουν τα συμφέροντά τους!

Μας λένε ότι είμαστε ήρωες πολεμιστές καλά παιδιά, ότι μεταδώσαμε το φως και το πολιτισμό στον κόσμο, φυσικά  όσο εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ολιγαρχών συμμάχων μας.

Αν για κάποιο λόγο αλλάξουν αυτών τα συμφέροντα και δεν κατεβάσουμε αμέσως τα παντελόνια μας, γινόμαστε άπληστοι, αχάριστοι, απατεώνες, τεμπέληδες και πολλά άλλα και που ασφαλώς πρέπει να μας συνετίσουν οι φίλοι μας και σύμμαχοί μας με δανειακές συμβάσεις-Μνημόνια, λιμούς, διχασμούς και απειλές, διότι δεν μπορούμε να ζούμε το Αίμα και τους κόπους των πολιτών τους!

Και κρύβουν το έγκλημά τους κατά του Ελληνικού λαού, που έχει μετατραπεί σε γενοκτονία με την συνεργασία όλου του προδοτικού πολιτικού εγκάθετου συστήματος, κρύβουν με εκβιαστικά διλήμματα, τα αντισυνταγματικά νομοσχέδια, κρύβουν, ότι ουδέποτε πήρε έστω μια δραχμή ο Ελληνικός λαός, κρύβουν επιμελώς ότι μας φόρτωσαν ένα εικονικό χρέος, για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες, κρύβουν ότι από το 1821 πληρώνει ο Ελληνικός λαός εκβιαστικές και παράνομες δανειακές συμβάσεις, με τόκους στους τόκους,  για αγορά και μόνο πολεμικού υλικού, που αυτοί μας επιβάλουν τι είδος θα είναι και πόσο, για πολεμικές επιχειρήσεις, που αυτοί κατασκευάζουν, όπως είναι έτοιμοι δια του Μητσοτάκη, ίσως και του Τσίπρα, ανάλογα πως θα το χειριστούν, το θερμό επεισόδιο, πριν από τις εκλογές, ή μετά και τα παιδιά μας θα πάνε πατριωτικά να σκοτωθούν για τους προδότες και τους ανθέλληνες νταβατζήδες!!!!!!!

Και τα παΐδια τις ελίτ, θα αγωνιστούν και θα πολεμήσουν από τα γραφεία!

Σε όλον αυτόν τον φρικιαστικό φαύλο κύκλο που περιέγραψα περιληπτικά παραπάνω, το ποιο τραγικό  είναι που ο Ελληνικός λαός, δέχεται δουλικά τιμωρία για κάτι που δεν έκανε!!!

Πως αλλιώς θα εξηγήσει κάποιος νοήμων την σημερινή συμπεριφορά των Ελλήνων Πολιτών, απέναντι στον κίνδυνο του αφανισμού του;

Έχουμε έναν προδότη αριστερό τον Τσίπρα, αυτό δείχνουν οι πράξεις του, που θέλει αν όχι άμεσα κρέμασμα, παύση παντελώς από την πολιτική, το τραγελαφικό είναι να θέλει ο λαός να τον αντικαταστήσει με ένα χειρότερο προδότη από κούνια, τον Μητσοτάκη!!!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ!!!

Η σαστιμάρα μου μεγαλώνει όταν έχει δηλώσει τις προθέσεις του ο Μητσοτάκης, τέρμα τα ντροπιαστικά επιδόματα, τέρμα στην δημόσια υγεία, τέρμα στα δημόσια σχολεία, ναι σε νέες δανειακές συμβάσεις, σε όλα αυτά τον σιγοντάρει ο Στουρνάρας, άλλο ξενόδουλο προδοτικό σκυλί, όσα δεν λέγονται ακόμα λόγο εκλογών τα λέει ο Στουρνάρας,  αποδέχεται όλες τις προδοτικές συμφωνίες της προδοτικής κυβερνήσεις του Τσίπρα και προσέξτε γιατί τα έχω χαμένα, στην Μακεδονία οι μακεδόνες για να τιμωρήσουν τον προδότη Τσίπρα, ψηφίζουν έναν μεγαλύτερο προδότη, που μεν κατηγορεί προδότη τον Τσίπρα, αλλά θα αποδεχτεί την προδοσία ή τις προδοσίες που θα υπογράψει ο Τσίπρας!

Κάποιοι μπορούν να πουν ότι αυτά τα λέω εγώ, κάνοντας προπαγάνδα.

Σήμερα κιόλας 1-6-2019 τι είπε μια από αυτές που θα σας περιμένει με δρεπάνι με την εκλογή του Μητσοτάκη! Αυτούσια όπως τα είπε!

Στον άλλο κόσμο και γρήγορα. Η λύση Ξαφά για τους συνταξιούχους!

«Οι παροχές που προσέφερε η κυβέρνηση βασίζονται αποκλειστικά σε μία μικροπολιτική σκοπιμότητα και δεν εντάσσονται σε καμία αναπτυξιακή στρατηγική.

Ο προϋπολογισμός δεν σηκώνει αυτές τις παροχές.

Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα πετύχουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και να μοιράζουμε παροχές δεξιά και αριστερά.

Αυτά τα δύο είναι ασυμβίβαστα», δήλωσε η σύμβουλος επενδύσεων και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά σημειώνοντας ότι «την ώρα που απόλυτη προτεραιότητα είναι η τόνωση της παραγωγής, είναι και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Ο Τσίπρας λέει στους FT ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και στο εσωτερικό κάνει το ακριβώς αντίθετο, μοιράζει παροχές.

Είναι μία προκλητικά ανακόλουθη πολιτική που επιστρέφει στις παλαιότερες πελατειακές πρακτικές από μία κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι πρεσβεύει το καινούριο».

Επίσης, η κ. Ξαφά υποστήριξε ότι «οι μισθοί δεν αυξάνονται με κυβερνητικές αποφάσεις, αυξάνονται αν η οικονομία μπορεί να προσφέρει υψηλότερους μισθούς.

Ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην κοπούν οι υπάρχουσες συντάξεις.

Είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε που συνεχίζει να ξοδεύει το 17% του ΑΕΠ της σε συντάξεις».

Δηλαδή έτσι ωμά, η οικονομία αποφασίζει ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν!!!!!!!!!

Συνταξιούχοι, άτομα με ιδικές ανάγκες και δεινοπαθούντες για την Ξαφά πρέπει να πεθάνετε με εντολή της οικονομίας!!!!

Ξέρετε τι λένε οι σοφοί, από την βιασύνη τους να γίνουν κυβέρνηση, χέστηκαν επάνω τους και βρόμισαν!

Τώρα αν κάποιος νοήμον μπορεί να μου πει για αυτήν την πατριωτική ώριμη σκέψη των Ελλήνων να θέλουν να ψηφίσουν τον δολοφόνο τους;;;

Έχω φίλους που τα παιδιά τους είναι άνεργα σχεδόν 7 χρόνια,  που τους κοροϊδεύουν στον ΟΑΕΔ με απαντήσεις δεν έχουμε τίποτα για σένα!

Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν έπαιρναν αυτά τα επιδόματα πείνας, ελεημοσύνης και ντροπής, θα αναγκαζόταν να γίνουν εγκληματίες, έμποροι ναρκωτικών και πολλά άλλα για να δώσουν ένα ξεροκόμματο στα παιδιά τους.

Και θα ψηφίσετε αυτόν που λέει ότι θα τα κόψει όλα τα παραπάνω που ανέφερα και αυτά που δεν ξέρουμε ακόμα;

Δεν πατρονάρω το Τσίπρα, το ξανά λέω ο Τσίπρας πρέπει να μηδενιστή μαζί με τις συνιστώσες προδοσίας, αλλά το ίδιο πρέπει να πράξουμε για αυτόν που ετοιμάζετε να τον αντικαταστήσει τον Μητσοτάκη.

Ο Τσίπρας θα πληρωσει την προδοσία του και τα ψέματα στον Ελληνικό λαό, διότι αυτά που είπε δεν τα έκανε, αλλά έκανε τα αντίθετα.

Παράδειγμα:

Εάν ο Αλέξης είχε ανάστημα, από την στιγμή που οι δωσίλογοι της λίστας SIEMENS επαψαν να κυβερνάνε την χώρα, θα άνοιγε όλους «φακέλους», τον φάκελο των Ολυμπιακών Αγώνων, τον φάκελο της SIEMENS , τον φάκελο των Ναυπηγείων, τον φάκελο των Υποβρυχίων, τον φάκελο του ΟΣΕ, τον φάκελο των αρμάτων μάχης Leopard, τον φάκελο του ΟΤΕ, τον φάκελο του αεροδρομίου Ελληνικού και τον φάκελο των εθνικών οδών, των Αεροδρομίων, της Ενέργειας και του πόσιμου ύδατος κ.α.  δηλαδή τους  φακέλους που φέρουν τις υπογραφές των «στοχαστών», των «εκσυγχρονιστών» και των «συνταγματολόγων» της απάτης.

Το ποιο εγκληματικό λάθος του Τσίπρα, είναι ότι θα μας παραδώσει για σφαγείο σε αυτούς που υποτίθεται θα μας γλίτωνε και κάτω από χειρότερες συνθήκες του 2015!

Αυτά τα κομματικά και οικογενειακά πολιτικά και προδοτικά απόβλητα, πρέπει στις εκλογές να πεθάνουν, αυτή θα είναι η μοναδική μας σωτηρία και ενέργεια ενός πολιτισμένου λαού.

Έλληνες Ελληνίδες συνέλθετε, τι σας έχουν κάνει λοβοτομή, εκτός και δεν είστε Έλληνες;;;

Έλληνες Ελληνίδες διαβάστε ιστορία, διαβάστε του Αριστοφάνη τους ιππείς, βρισκόμαστε στην ιδία κατάσταση όπως τότε, πολιτική και λαϊκή διαφθορά.

Έλληνες Ελληνίδες διαβάστε την ιστορία σας, το 1889 συνέβηκε αυτό που συμβαίνει σήμερα, από νικητές στην μικρά Ασία, γιατί το απαίτησαν οι φίλοι μας σύμμαχοί μας βρεθήκαμε ηττημένοι και πληρώσαμε και τα έξοδα πολέμου στους Νταβατζήδες και δολοφόνους μας, φίλους και συμμάχους μας!

Έλληνες και Ελληνίδες να ξέρετε ότι όλα είναι πολιτική και προδοτική απάτη τον διαχρονικών προδοτών και φίλων μας συμμάχων.

Να ξέρετε ότι τα όπλα που αγοράζουμε, μόνο όσα θέλουν αυτοί, είναι φτιαγμένα από τα ορυκτά μας μεταλλεύματα, να ξέρετε ότι όλα αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να σταματήσουν αυθημερόν την ανεργία και να είμαστε αυτάρκης για την προάσπιση της πατρίδος μας, τα δις που δίνουμε για όπλα μεταχειρισμένα, ανοίγουν όλα τα εργοστάσια και παύει η ανεργία.

Και θα μας περίσσευαν να πληρώνουμε και όποιες τρέχουσες αγορές προϊόντων από την διεθνή αγορά.

Αυτό πρέπει να σας συνεφέρει, δεν θέλουν να πληρώσεις τα εικονικά χρέη, θέλουν να σε εκβιάζουν και να σε φοβίζουν και ας είναι βάση τις διεθνές συνθήκες αντισυνταγματικό και για κάθε χώρα και για τον υποτιθέμενο ΟΗΕ.

Έλληνες Ελληνίδες έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο, ότι πρέπει να διαλύσουμε μια και καλή τα δυο μεγάλα προδοτικά κόμματα που υπάρχουν σήμερα Σύριζα και ΝΔ, αυτό είναι το πρώτο και μεγάλο βήμα για την σωτηρία μας, είναι το 90% βέβαιης επιτυχία, για την ανεξαρτησία μας, αν δεν κάνουμε τώρα αυτό το βήμα, η Ελλάδα του φωτός και του πολιτισμού θα χαθεί για πάντα.

Και λέω για πάντα, για αυτό σας λέω να διαβάσετε ιστορία, διότι το 1821 γλυτώσαμε τον αφανισμό στην τρίχα, αν η Τουρκία τότε που ήταν υπερδύναμη υποχωρούσε στις απαιτήσεις των φίλων μας συμμάχων, (φίλων μας εντός εισαγωγικών), θα είμαστε ακόμα σκλαβωμένοι γιατί έτσι θα επέβαλαν τα συμφέροντα των φίλων μας συμμάχων!

Άλλωστε το λένε συχνά, ότι μας έκαναν χάρη που μας επέτρεψαν να έχουμε κράτος Ελληνικό, έθνος Ελληνικό!

Έλληνες Ελληνίδες, μας έσφαζαν μας σκλάβωναν για να μας αφανίσουν 2.000 χρόνια και δεν τους πέρασε και θα το επιτρέψουμε τώρα, γιατί;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Έλληνες Ελληνίδες, πρέπει από ντροπή προς τους προγόνους μας, από υποχρέωση ηθική προς τα παιδιά μας, από αγάπη και ηθική στις θυσίες των προγόνων μας για την πατρίδα μας την Ελλάδα, πρέπει να σταματήσουμε εδώ και τώρα αυτόν τον φαύλο κύκλο που μας έχουν ρίξει.

Αιτίες πολλές 2.000 χρόνια βασανιστήρια, θανάτους και εκβιαστική τρομοκρατία,  άφησε μέσα μας τον τρόμο και τον πόνο, άφησε τον διχασμό, έσπειρε τα μίση, αποτέφρωσαν την ιστορία μας, μας απαγόρεψαν ακόμα και με ποινή θανάτου να λεγόμαστε Έλληνες, παραλίγο να ξανά συμβεί το 1821, την ταφόπλακα την έβαλε ο εβραιχριστιανισμός!

Οι μαύρες ρόμπες έκαναν ιδική συμφωνία προνομίων για να αποδεχτούν την επανάσταση του 1821!!!

Θέλω να πιστέψετε με πολύ αγάπη, ότι δεν βάζω κατά του πιστεύω σας, δεν θα το διανοούμουνα ποτές, αν αυτό πιστεύω σας ήταν δική σας επιλογή, αν δεν μας είχε επιβληθεί δια ποινής θανάτου, αν αυτό το πιστεύω σας ήταν προεργασία και εξέλιξη της Ελληνικής θρησκείας, ήταν φιλοσοφημένη ενέργεια των σοφών μας ότι η Ελληνική θρησκεία είχε Κουσούρια και έπρεπε να τα αποβάλουμε.

Αν όμως είχε υπάρξει τέτοια φιλοσοφημένη διεργασία, την οποία την σταμάτησαν τα ύπουλα ερπετά των Εβραίων, σήμερα η Ελλάδα θα δίδασκε στο κόσμο ειρήνη πολιτισμό και παιδεία, σήμερα οι Έλληνες και όλος ο κόσμος θα μπορούσε να πιστεύει σε αυτό που τον βοηθά πρωτίστως ψυχικά και μετά και σωματικά, θα μπορούσε να πιστεύει στην θάλασσα στα δέντρα, στον ουρανό, στον άνθρωπο, στα ζώα, στο Σύμπαν και δεν θα υπήρχαν πιστοί και άπιστοι, ενάρετοι και αμαρτωλοί.

Όπως είπα παραπάνω η θρησκεία είναι μια βαριά αρρώστια, μια ασθένεια μολυσματική, σου αφαιρεί την ελευθερία του σκέπτεσαι, σε κάνει ένα φοβισμένο και εξαρτημένο ζόμπι για του πολιτικούς σαδιστές του ανθρώπινου είδους , για την θρησκεία θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε άλλο άρθρο.

Σήμερα έχουμε ποιο άμεσα και σοβαρά προβλήματα, την ίδια μας την ύπαρξη, την ανεξαρτησία μας, τον αφανισμό μας.

Θα μπορεί να μου πει κάποιος ότι έτσι πίστευαν και παλιότεροι, αλλά υπάρχουμε;

Η γη φίλοι μου περιστρέφεται και μέσα της αλέθει αυτά που ήταν στην επιφάνεια, έτσι και η ιστορία, το θέμα είναι να διαλέξεις σε ποιο σημείο της γης θα διαμένεις, σε ποιο σημείο της ιστορίας ανήκεις.

Ο λαός μας είναι πανάρχαιος, για να μην με πουν σοβινιστή, ας διαβάσουν, ας δουν τα ντοκουμέντα που έρχονται συχνά στην επιφάνεια της γης.

Ο λαός μας πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος και το ότι υπάρχουμε κάποιο μήνυμα μας στέλνει, αυτό δεν μας επιτρέπει να δεχόμαστε τις ανώμαλες φιλοδοξίες του καθενός, σαν λαός αντέχουμε όλες τις δυσκολίες, αυτή η αντοχή μας έχει κάποιο σκοπό, ψάξε να τον βρεις, με επιλογές αντάξιες σε κάθε εποχή.

Δεν είναι δυνατόν να φέρεσαι σαν πολιτικό και θρησκευτικό ζόμπι, που σε κατευθύνουν και σε εκμεταλλεύονται άπαντες, δείξε ότι ξέρεις ποιος είσαι, ή ακόμα δείξε ότι είσαι ισότιμος και ελεύθερος να πράξεις αυτό που εσύ θεωρείς σωστό.

Δεν μπορείς να παρουσιάζεις σαν δημοκρατικές και ελεύθερες επιλογές σε όλη την ανθρωπότητα, όταν λες ότι θα τιμωρήσεις έναν προδότη με έναν χειρότερο;

Δεν μπορείς να αιτείς σεβασμό κάνοντας το άσπρο μαύρο, δεν μπορείς να φέρεσαι από τον Άννα στο Καϊάφα, δεν μπορείς να συνεχίσεις τον παραλογισμό του τι πάγκαλος τι Πλαστήρας και να δηλώνεις με αυτό ηττοπάθεια και δουλικότητα.

Οι φιλόσοφοι Έλληνες προχωρούσαν και επέτυχαν το ακατόρθωτο που διδάσκετε όλη η γη, διότι κουβέντιαζαν τις διαφορές τους, ερευνούσαν τις διαφορές τους, δοκίμαζαν τις απόψεις τους και εκ του αποτελέσματος κατόρθωσαν το ακατόρθωτο.

Εσύ σαν απόγονος τους γιατί δεν δοκιμάζεις, γιατί δεν ενημερώνεσαι πολλαπλά και από διαφορετικές πηγές, γιατί δεν λες αυτό το δοκίμασα και έπαθα δηλητηρίαση, δεν θα το ξανά πάρω, γιατί δεν κοιτάς ελεύθερα και τους άλλους εμπόρους με τα φρέσκα φρούτα και τρόφιμα και να δεις πια είναι καλύτερα;;;

Έλληνες και Ελληνίδες φύγετε από την μιζέρια του ΕΓΩ σας, δείτε ότι και τα παιδιά του γείτονα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα δικά σας, στη  στέγη, στην τροφή, στην ένδυση, στη παιδεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που πρέπει να είναι ίδια και δωρεάν για όλους.

Έλληνες και Ελληνίδες μπορείτε να σταματήσετε τον φαύλο κύκλο της φρίκης για την ελληνική φυλή, μπορείτε όπως έκαναν  οι πρόγονοί μας να ανάψετε την δάδα για όλον τον κόσμο, αντιδράστε, μάθετε να μην φοβάστε, σταματήστε να αυτοκτονείτε και πολεμήστε, μην επιτρέπετε να σας αυτοκτονούν με τα μέτρα που εφαρμόζουν εναντίον μας, η ζωή για κάποιο ιερό λόγο σου δόθηκε,  κάποια αποστολή έχεις, πως αφαιρείς κάτι που σου χαρίστηκε και δεν το σέβεσαι, αφού κάποιος πόνεσε, στερήθηκε για να σε φέρει στο απέραντο Σύμπαν σαν μια ακόμα υπάρξει με αποστολή.

Όταν αυτοκτονάς, είναι η χειρότερη μορφή δουλισμού και σκλαβιάς, κάνεις ότι θέλει ο αφέντης σου, λέει είσαι περιττός να φύγεις και εσύ εκτελείς και φυσικά δεν μιλάμε για βαριές και ανίατες αρρώστιες, αλλά για υγιή και κυρίως νεαρά άτομα.

Έλληνες και Ελληνίδες στις 7 Ιουλίου μπορείς να τινάξεις την μπάνκα στον αέρα, μπορείς να διδάξεις δημοκρατία και πολιτισμό, μπορείς να τους πεις ότι μέχρι σήμερα προς χάρη της ειρήνης,  τους ανεχόσουν και ότι δεν είσαι δούλος κανενός, Μπορείς να στείλεις όλο το σάπιο και προδοτικό σύστημα στον τάφο του, μπορείς να κάνεις μαγική την άλλη ημέρα των εκλογών, να νιώσεις την ευτυχία της ελευθερίας, να δεις ότι ΝΑΙ τα παιδιά μας και η πατρίδα μας θα έχει δικαίωμα στις όποιες παγκόσμιες αποφάσεις, θα δεις χαμόγελα αδελφοσύνης με τον θάνατο του σάπιου πολιτικού συστήματος, μια σφαίρα σου έχει μήνη σημάδεψε καλά και σταθερά και σκότωσε το τέρας του παλαιοκομματισμού και τις προδοτικές οικογενειοκρατίες!

Δεν υπάρχει τίποτα πάνω από εσένα, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας, ούτε η Γεννηματά, ούτε ο Μιχαλολιάκος, υπάρχεις εσύ, εσύ κρατάς το όπλο, σκότωσε τα τέρατα πριν σε σκοτώσουν!

Έλληνες Ελληνίδες, για να οπλίσεις και να σκοτώσεις το σάπιο πολιτικό τέρας, πρέπει να πείσεις τον εαυτό σου ότι είσαι μια μοναδικότητα μέσα στα δις μοναδικότητες στην γη, πρέπει να μάθεις να αγαπάς αυτό που είσαι, να είσαι ευτυχισμένος νη που ήρθες στη γη, πρέπει να κρίνεις τον εαυτό σου δίκαια και όπου έχεις λάθος να το διορθώνεις, πρέπει να μάθεις να ζητάς συγγνώμη, πρέπει να αναγνωρίζεις το ίδιο δικαίωμα με το δικό σου στον διπλανό σου.

Έλληνες Ελληνίδες για να ανατρέψεις τα πράγματα πρέπει να πεις δεν θέλω πετρέλαια, που μολύνουν τις θάλασσές μας, θέλω να τρώω δικά μου και υγιεινά, θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους.

Πίστεψε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτάρκεις σε όλα, μην σου λένε ψέματα, σήμερα οι επιστήμονες μας , μπορούν να μας παρέχουν δωρεάν ατελείωτη ενέργεια, από δυνάμεις που τις έχουν οι επικυρίαρχοι δολοφόνοι μετατρέψει σε δολοφονικά όργανα, ενώ μπορούν να είναι ειρηνικά εργαλεία,  στην παραγωγή, στην θέρμανση και σε οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα, αυτές οι δυνάμεις δεν μολύνουν το περιβάλλον, δεν τελειώνουν ποτέ, αυτές οι δυνάμεις μέχρι σήμερα είναι το υδρογόνο και η πυρηνική ενέργεια, μας απαγορεύουν να τις κατέχουμε, μας υπαγορεύουν να τις χρησιμοποιήσουμε για την ειρηνική διαβίωση μας.

Για αυτό λέω ότι πρέπει να διαβάζετε, να ενημερωθείτε, δεν σας αφήνουν και σας κρύβουν την αλήθεια, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι μας,  λέτε δεν ήξεραν για το πετρέλαιο, γιατί δεν αξιοποίησαν, διότι είναι σκέτη αρρώστια, μολύνει τα πάντα.

Άνθρωπος σωστά ενημερωμένος δεν θα είναι ποτέ σκλαβωμένος, την 7 Ιουλίου κάνε την έκπληξη, τάραξε τα θολά νερά, πέτα τους φόβους σου στα μούτρα τους, ψήφισε μικρά κόμματα και κινήματα, την άλλη ημέρα θα έχεις αληθινά εσύ την επιλογή για το που θα βαδίσεις και όχι οι εκβιαστές και δυνάστες σου, ντόπιοι και ξένοι!

Έλληνες Ελληνίδες προσέξτε όταν μιλάτε για τιμωρία ενός πράγματι προδότη με την αντικατάστασή του ενός φρικιαστικά χειρότερου.

Είναι παντελώς παράλογο, να λες ότι για να τιμωρήσεις έναν προδότη, πρέπει να τιμωρήσεις ολόκληρο λαό, ολόκληρο το ελληνικό έθνος.

Έχω την εντύπωση ότι οι πολιτικές έγνοιες δεν είναι τίποτα μπροστά στις οικογενειακές.

Τα φρικτά δεινά του λαού δεν έχουν καμία σημασία για τις οικογένειες των πολιτικών.

Δείτε ένα θέμα που αφορά τον μπαμπά Μητσοτάκη, που ο Λαός σας αχάριστο ζόμπι, ετοιμάζεται να τον αποζημιώσει για τις προδοτικές σκέψεις και ενέργειές του στο παρελθόν που δεν γνωρίζει ο λαός και για το μέλλον που του ετοιμάζει.

Έχουν και τα παιδιά σας μπαμπά στην Goldman Sachs;;;;;;;;;;;;;;;;

Το λέω γιατί πληροφορούμαι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στενοχωριέται που δεν θα μπορέσει να είναι δίπλα στην κόρη του Σοφία κατά την τελετή αποφοίτησής της από το Τζονς Χόπκινς, καθώς είναι προγραμματισμένη μερικά 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, ως κλασικός μπαμπάς έχει αγωνία για το γεγονός ότι η μεγάλη κόρη του ετοιμάζεται στη συνέχεια να μετακομίσει στο Λονδίνο, για να πιάσει δουλειά στην Goldman Sachs, όπου είχε εργαστεί και το καλοκαίρι. Καλά διαβάζεται στην Goldman Sachs!!!!

Δεν είναι τυχαίο, που ο Μητσοτάκης αναφέρει την χρησιμότητα του ΔΝΤ στον σβέρκο μας μόνιμα!!!

Σας λέει τίποτα για τα δεινά του Ελληνικού λαού αυτή η εγκληματική και ανθελληνική τράπεζα σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες της Κυρίας Μαρέβα Μητσοτάκη;;;;;

Έλληνες Ελληνίδες , αν θέλουμε να μιλάμε για τιμωρία πολιτική, δεν μπορούμε να βλέπουμε το δέντρο και να μην βλέπουμε το δάσος.

Όταν μιλάμε για τιμωρία από τον Ελληνικό λαό, πρέπει να στείλει στο διάολο όλο το σάπιο οικογενειοκρατικό πολιτικό σύστημα!

Έλληνες Ελληνίδες, μην πέσετε στην παγίδα, της προπαγάνδας, του πες πες κάτι θα μίνι, Μην κάνετε το λάθος που σας οδηγούν, με το ωχ ρε αδελφέ, για την ζωή σας, με το ωχ ρε αδελφέ, για την ζωή των παιδιών σας, με το ωχ ρε αδελφέ με την καταστροφή και το θάνατο της πατρίδος σου, με το ωχ ρε αδελφέ προσβάλλοντας τους προγόνους σας.

Μην ακούτε κανένα, διαβάστε και διασταυρώστε, πολλές φορές αυτό που σας ενδιαφέρει!

ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Θουκυδίδης δείχνει την πορεία για τη νίκη

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Η Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου από τον Θουκυδίδη είναι ένα αφήγημα στρατηγικής που όλοι όσοι προσπαθούν να κατανοήσουν την φιλοσοφία του πολέμου πρέπει να το μελετήσουν.

Με τη μελέτη του Πελοποννησιακού Πολέμου συνειδητοποιούμε ότι οι πολυπλοκότητες της σύγχρονης ζωής δεν έχουν διαφοροποιηθεί από τις αντίστοιχες των προηγούμενων γενεών άσχετα με τα προβλήματα και την τεχνολογική εξέλιξη του σήμερα.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει, ο Θουκυδίδης, μας παρέχει μια αξιόπιστη βάση από την οποία θα ανακαλύψουμε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των πολύπλοκων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι στρατηγικοί σχεδιαστές, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε καλύτερα την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και την παρατεταμένη απειλή του πολέμου.

Ο Θουκυδίδης καταγράφει τον αντίκτυπο του πολέμου στον χαρακτήρα των εμπλεκόμενων κρατών.

Χρησιμοποιεί την μεταμόρφωση της Αθήνας ως προειδοποιητική ιστορία για το τι επιφέρει ο πόλεμος σε ένα κράτος που είναι απροετοίμαστο για την επιβολή επιρροής στους εταίρους, συμμάχους και αντιπάλους ως μια αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα δύναμη, για το κόστος της εφαρμογής άπληστης ισχύος ή στην επιδίωξη ενός άδικου πολιτικού σκοπού.

Η ανάλυσή του βασίζεται στην κατανόηση, ότι η φύση του πολέμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση, η οποία με τη σειρά της διαμορφώνει τη στρατηγική και στρατιωτική κουλτούρα που εκδηλώνεται στον χαρακτήρα του πολέμου και στους πολιτικούς στόχους για τους οποίους αγωνιζόμαστε.

Μέσω μιας αφηγηματικής προσέγγισης, το έργο του χρησιμεύει, ακόμη και ως προειδοποίηση για την ηθική παρακμή της κοινωνίας κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου πολέμου.

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος που έπληξε όλη την Αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε με σχετικά μικρές συγκρούσεις που αφορούσαν την Κέρκυρα και την Ποτίδαια, με αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης στο οριακό σημείο του γενικευμένου πολέμου.

Επειδή η τεχνολογία έχει καταρρίψει τις αποστάσεις, πιστεύω ότι η Ευρασία μπορεί να συγκριθεί με ένα συνεκτικό σύστημα σύγκρουσης όπως ήταν οι πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας.

Μάλιστα διακρίνουμε ότι στη βασική θεώρηση του κόσμου μας, η κατάσταση είναι η ίδια όσον αφορά τη παρακμή σε πάρα πολλά σημεία. Προς το συμφέρον της ανθρωπότητας, ώστε να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία, οι ηγέτες που χαράσσουν πολιτική πρέπει να ανησυχήσουν για το πώς να μην προκαλέσουν περισσότερη αναρχία από ότι ο κόσμος ήδη έχει.

Ξεκινώντας στα τέλη του 19ου αιώνα, οδηγηθήκαμε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με έναυσμα το «Ανατολικό Ζήτημα», δηλαδή τη στρατηγική για την αποδυνάμωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, που κυριάρχησε στην Ευρωπαϊκή γεωπολιτική σκηνή.

Το Ανατολικό Ζήτημα φαίνεται να έχει πλέον αντικατασταθεί από το Ευρασιατικό ζήτημα, δηλαδή τι πρέπει να γίνει για την αποδυνάμωση των κρατών από τους ισχυρούς γεωπολιτικούς παίκτες, όπως λόγου χάρη, παλαιότερα κινείτο η αυτοκρατορική κληρονομιά στο προσκήνιο.

Καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε σήμερα γιατί η Τουρκία κάνει αυτά που κάνει, ποία κίνητρα την ωθούν και πιέζει, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι η βάση της ανθρώπινης φύσης δεν έχει αλλάξει για χιλιάδες χρόνια.

Ο Θουκυδίδης προειδοποιεί για την ύπαρξη του σημείου ανατροπής όπου μια ακμάζουσα δύναμη γίνεται υπερβολικά ισχυρή για να περιορισθεί.

Σε αυτό το σημείο, η σύγκρουση μεταξύ σχεδόν ίσων, μπορεί να παρουσιαστεί ως αναπόφευκτη.

Επίσης, μπορεί να υπάρξει σύγκρουση όταν οι ανίσχυροι σύμμαχοι για τη δική τους προστασία επιδιώκουν τη δράση από τον κυρίαρχο και ισχυρό εταίρο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πολιτικός σκοπός του πολέμου μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το φόβο του κόστους της έκβασης του πολέμου όσο και από τον φόβο του ίδιου του πολέμου.

Αυτή η περιγραφή είναι συνάμα μια συμβουλή σε ένα ευρύ φάσμα σχέσεων κρατών.

Όπως τα έθνη αυξάνονται, απειλούν άλλα έθνη που δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αναλάβουν την απειλή πολύ σοβαρά.

Συχνά, αυτή η απειλητική συμπεριφορά είναι ακούσια.

Οι μελετητές των διεθνών σχέσεων έχουν ονομάσει αυτή την ιδέα, «δίλημμα ασφαλείας» και διαπιστώνουμε ότι συμβαίνει ξανά και ξανά, τόσο σε στρατηγικά θέματα όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο συγκρούσεων.

Ένα δίλημμα ασφαλείας για την εθνική μας πολιτική είναι και ο ζωτικός χώρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου που το γειτονικό κράτος της Τουρκίας προσπαθεί εναγωνίως να υφαρπάξει.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, δεν αφορά την εποχή που γράφτηκε αλλά και το σύγχρονο κόσμο.

Η σύγκρουση συνεχίζει να υφίσταται στο παρόν και τα υποτιθέμενα της διδάγματα, είναι τόσο παρόμοια, που συναντώνται στους περισσότερους από τους πολέμους του περασμένου αιώνα, αλλά και της σύγχρονης εποχής.

Γιατί ο αρχαίος αυτός πόλεμος μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται τόσο συχνά, ιδιαίτερα όταν η αντιπαλότητα υφίσταται ανάμεσα σε ένα δίπολο, όπου παίζεται το σενάριο του μηδενικού αθροίσματος;

Διότι πέραν όλων των άλλων, κυρίως οι δυο αντίπαλοι ήταν αντιθετικοί σχεδόν σε όλες τις απόψεις και έτσι η διπολική πάλη ανακηρύσσεται τελικός διαιτητής των αντίστοιχων αξιών τους, πολιτικών και πολιτιστικών αξιών.

Σε στιγμές μεγάλης αναταραχής, πολλοί θα αναρωτηθούμε.

Τι θα ακολουθήσει;

Τι πρέπει να αναζητήσουμε;

Τι έχουν κάνει οι άλλοι;

Η απάντηση είναι ότι για να προβλέψουμε το μέλλον, πρέπει να αντιληφθούμε το παρελθόν.

Οι περισσότεροι πόλεμοι, βέβαια, δεν τελειώνουν όπως ξεκινούν.

Πριν από την επίθεση στο Σαγγάριο, για παράδειγμα, η στρατιωτική ηγεσία των Ελλήνων σκέφτηκε ότι μια μεγάλη μάχη θα κέρδιζε τον πόλεμο.

Μετά τη μάχη των μαχών, συνειδητοποιήσαμε ότι χάθηκαν δεκάδες χρόνων αγώνων, χιλιάδες ζωές και εκατομμύρια σε κεφάλαιο που χρειάστηκαν για να καταστρέψουν και την κοιτίδα του ελληνισμού στη Μικρά Ασία.

Έτσι και οι Σπαρτιάτες προχώρησαν στην Αττική την άνοιξη του 431 π.Χ. με το σκεπτικό ότι σε ένα χρόνο οι καταστροφές των πεδίων θα τους έφερναν τη νίκη.

Όμως επτά χρόνια αργότερα καμία από τις πλευρές δεν προσέγγισε τη νίκη και χρειάστηκαν ακόμη είκοσι χρόνια πολέμου.

Ο ίδιος ο Πελοποννησιακός πόλεμος, επίσης αποδείχθηκε ένα κολοσσιαίο παράδοξο.

Η Σπάρτη διατηρούσε ένα ισχυρό στρατό ξηράς στον τότε γνωστό κόσμο.

Ωστόσο, ήταν το νεοσύστατο ναυτικό της Σπάρτης που τελικά κέρδισε τις μεγάλες μάχες και έκρινε την έκβαση του πολέμου.

Το αναφέρω αυτό διότι η Θαλάσσια ισχύς, ήταν, είναι και θα είναι, άμεσα συνδεδεμένη με την τύχη του Ελληνισμού, ως πηγή πόρων, ως μέσο μεταφοράς, εθνικής επικράτησης και στρατηγικής κυριαρχίας σε οποιασδήποτε φάση της εγχώριας ανάπτυξης, διότι η πατρίδα μας είναι ναυτικό κράτος.

Η Πατρίδα μας, παρά τις τόσες εσωτερικές αδυναμίες και τις συνεχείς υπονομεύσεις της τρόικας ή του κουαρτέτου, κατορθώνει εν τούτοις να διατηρεί στις θαλάσσιες δυνάμεις μια ισορροπία δυνάμεων τουλάχιστο στο Αιγαίο.

Αυτή η ισορροπία όμως διαταράσσεται υπέρ του αντιπάλου μας, και το βλέπουμε καθημερινά.

Οι παραβιάσεις έχουν ενταθεί ποιοτικά και ποσοτικά, για αυτό υπάρχει ανησυχία για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος.

Πιστεύω σήμερα ειδικά, ο αεροναυτικός παράγων, κατ’ αύξουσα συνεχώς κλίμακα, είναι εκ των αποφασιστικότερων προϋποθέσεων για την τύχη του Έθνους.

Η διατήρηση αυτής της θέσης είναι μια ατέρμονη διαδικασία καθήκοντος που γίνεται πιο δύσκολη σε κάθε κρίσιμη κατάσταση.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ζωτικό ρόλο στην προστασία της εθνικής μας ακεραιότητας και ελευθερίας.

Μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία μόνο μέσα από ένα Ναυτικό που έχει τους ικανούς πόρους και την απόλυτη αφοσίωση προς τον σκοπό αυτό.

Ο έλεγχος των ελληνικών θαλασσών σημαίνει ασφάλεια και ειρήνη.

Επίσης μπορεί να σημαίνει και νίκη.

Η Ελλάδα έχει καθήκον να ελέγχει το ζωτικό χώρο του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αν θέλουμε να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και να διατηρήσουμε την επιβίωσή μας.

Εν ολίγοις, για να μη βρεθούμε σε δυσάρεστες εκπλήξεις τα σύγχρονη έθνη, καταρτίζουν αποτρεπτικά και αμυντικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσουν τις άμυνες τους.

Η ανικανότητα ενός έθνους θα έχει ως αποτέλεσμα να υποστεί εισβολή καθώς ο κίνδυνος παρερμηνείας της εικόνας και κλιμάκωσης απειλής, δίδει τη δυνατότητα στον εχθρό να γίνει πιο απειλητικός. Καθώς όλο και περισσότερο η Τουρκία βλέπει να δέχεται πλήγματα στις στρατηγικές της επιλογές του μεγαλοϊδεατισμού, το πρόβλημα στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου σίγουρα θα επιδεινωθεί.

*Ο κ. Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Υποναύαρχος ε.α., ΠΝ.

Liberal

……………………………..

ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ! ! !

Ποιός φοβάται τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη; – Δήμητρα Λιάτσα .

https://www.youtube.com/watch?v=JcvAM7cxLEo

Λίγα λόγια για την ομιλία

Στην παρούσα ομιλία διερευνούνται οι λόγοι που οδήγησαν στην κατάργηση

του «Επιταφίου» από την διδακτέα ύλη της γενικής παιδείας,

καθώς και οι βαθύτερες αιτίες του ευρύτερου εγκλήματος που διαπράττεται εναντίον της Δημόσιας Παιδείας.

Η κατάργηση του «Επιταφίου» εντάσσεται στην μακρά σειρά «μεταρρυθμίσεων»

που συντελούν στην υποβάθμιση της ποιότητος του Δημοσίου Σχολείου

(κατάργηση πολυτονικού, αχρήστευση βασικών κανόνων γραμματικής και συντακτικού, κατάργηση τρίτης κλίσεως ονομάτων, …).

Ο απώτερος σκοπός όλων αυτών είναι, κατά την ομιλήτρια,

να κατασταθούν οι άνθρωποι αμόρφωτοι

και ως εκ τούτου ευκολο-κυβέρνητοι.

Θεωρείται βέβαιον ότι ένα τόσο φλογερό μανιφέστο, όπως ο «Επιτάφιος»

(αλλά και η «Αντιγόνη»)

θα ανάψει την θρυαλλίδα της σύγκρισης με την σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

Οι ιδέες και αρετές που προβάλλονται μέσα από το κείμενο θεωρούνται ενοχλητικές

για την σημερινή «καθεστηκυία τάξη».

Για τον λόγο αυτόν αμφισβητούνται αξίες όπως:

ιστορική και γενετική ΣΥΝΕΧΕΙΑ με τους προγόνους,

ΧΡΕΟΣ απότισης τιμών και μνήμης στους προγόνους,

ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑ, ΑΡΕΤΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΗΡΩΙΣΜΟΣ,

ηγεμονική ΔΥΝΑΜΗ, εδαφική ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ,

ΙΣΟΤΗΤΑ έναντι των νόμων, προσωπική ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ του εμπορίου,

ΕΥΗΜΕΡΙΑ πόλεως, ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ πολιτών.

——-

Αποσπάσματα που «ενοχλούν»:

– «Ἄρξομαι δὲ ἀπὸ τῶν προγόνων πρῶτον» (Θα ξεκινήσω πρώτα από τους προγόνους μας.)

– Σ΄ αυτούς, λοιπόν, τους προγόνους είναι δίκαιον και πρέπον να αποδώσουμε την τιμή αυτής της μνήμης.

– διότι αυτοί οι πρόγονοι ζώντας στην χώρα τούτη, οι ίδιοι πάντα, η μία γενιά ύστερα από τη άλλη…

– … χάριν στην ανδρεία τους, μας παρέδωσαν την χώρα αυτήν ελεύθερη έως σήμερα.

– Οι πρόγονοι λοιπόν είναι αξιέπαινοι, αλλά ακόμα περισσότερο οι πατέρες.

Γιατί σε αυτά που κληρονόμησαν, απέκτησαν και την ηγεμονία.

– Εμείς οι τωρινοί αυξήσαμε την δύναμη της ηγεμονίας αυτής, και ετοιμάσαμε την πόλη να έχει απόλυτη αυτάρκεια, τόσο για πόλεμο όσο και για ειρήνη.

– Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι μπροστά στους νόμους, για τις ιδιωτικές τους διαφορές.

Στα δημόσια αξιώματα, όμως, προτιμάται κάποιος για την προσωπική του ικανότητα.

Ούτε επειδή κάποιος είναι φτωχός, και ενώ μπορεί να κάνει κάτι καλό στην πατρίδα του, εμποδίζεται από την ασήμαντη κοινωνική του θέση.

– Αυτόν που δεν λαμβάνει μέρος στα κοινά τον θεωρούμε όχι φιλήσυχο αλλά ἀχρηστο .

.– Η πόλη μας έχει όλα τα αγαθά

– Στόχος του καλού ηγέτη είναι η ευημερία της πόλεως και η ευδαιμονία των πολιτών

– Και έχουμε πολίτευμα που δεν μιμείται τους νόμους των άλλων.

– Και ονομάζεται δημοκρατία όχι επειδή η εξουσία βρίσκεται στα χέρια ολίγων, αλλά στα χέρια των πολλών.

– Και υπακούμε στους άρχοντες και τους νόμους, ιδιαιτέρως σε εκείνους τους νόμους που έχουν ψηφιστεί για την προστασία των αδικημένων.

Αλλά και στους άλλους τους νόμους, τους άγραφους, που φέρουν καταισχύνη στους παραβάτες τους.

Η συνέχεια στο βίντεο :

Ποιός φοβάται τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη; – Δήμητρα Λιάτσα

https://www.youtube.com/watch?v=JcvAM7cxLEo

———–

Πρωτότυπο και Mετάφραση «Επιταφίου» Περικλέους- Θουκυδίδη, κεφάλαια 35-45

https://liagkasouka.com/2008/12/04/metafrasiepitafios/

ΥΣ.

ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ……….

ΝΕΜΕΣΙΣ  ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

17 comments to Όποιος δεν διαβάζει ιστορία και ειδικά την ιστορία του θα χαθεί.

  • .
   .
   .

   Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
   Εκλογές στην αρχαία Ελλάδα

   Το Εκλέγειν και το Εκλέγεσθαι

   Σεβόμαστε τοὺς ἄρχοντες, πειθαρχοῦμε στοὺς νόμους, καί, μάλιστα, σὲ ὅσους ἔχουν γίνει γιὰ νὰ προστατεύουν τοὺς ἀδυνάτους καὶ ὅσους πού, ἄν καὶ ἄγραφοι, εἶναι ντροπὴ νὰ τοὺς παραβαίνει κανείς.
   »Αὐτά εἶναι, μαζὶ μὲ πολλὰ ἄλλα, ποὺ κάνουν θαυμαστὴ τὴν πόλη μας. Ἀγαποῦμε τὸ ὡραῖο, ἀλλά μένομε ἁπλοὶ καὶ φιλοσοφοῦμε χωρὶς νὰ εἴμαστε νωθροί. Τὸν πλοῦτο μας τὸν ἔχομε γιὰ νὰ τὸν χρησιμοποιοῦμε σὲ ἔργα καὶ ὄχι γιὰ νὰ τὸν καυχιόμαστε. Δὲν θεωροῦμε ντροπὴ τὴ φτώχεια. Ντροπὴ εἶναι νὰ μὴν τὴν ὰποφεύγη κανεὶς δουλεύοντας. Οἵ ἴδιοι, ἐμεῖς, φροντίζομε καὶ τὶς ἰδιωτικὲς μας ὑποθέσεις καὶ τὰ δημόσια πράγματα κ” ὲνῶ ὁ καθένας μας φροντίζει τὶς δουλειές του, τοῦτο δὲν μᾶς ἐμποδίζει νὰ κατέχωμε καὶ τὰ πολιτικά.

   Μόνο ἐμεῖς θεωροῦμε πὼς εἶναι ὄχι μόνον ἀδιάφορος, ἀλλὰ καὶ ἄχρηστος ἐκεῖνος ποὺ δὲν ἐνδιαφέρεται στὰ πολιτικά. Ἐμεῖς οἱ ἴδιοι κρίνομε κι ἀποφασίζομε γιὰ τὰ ζητήματά μας καὶ θεωροῦμε πὼς ὁ λόγος δὲν βλάφτει τὸ ἔργο. Ἀντίθετα, πιστεύομε πὼς βλαβερὸ εἶναι τὸ νὰ ἀποφασίζη κανεὶς χωρὶς νὰ ἔχει φωτιστῆ. Διαφέρομε ἀπὸ τοὺς ἄλλους καὶ σὲ τοῦτο. Εἴμαστε τολμηροί, κι ὅμως ζυγίζομε καλὰ τὴν κάθε ἐπιχείρησή μας, ἐνῶ τοὺς ἄλλους ἡ ἄγνοια τοὺς κάνει θρασεῖς κ” ἡ γνῶση ἀναποφάσιστους.

   Επιτάφιος λόγος Περικλέους ( 5 )

   https://homeristes.blogspot.com/2019/05/blog-post_27.html

   .
   Πώς εκλέγανε οι Αθηναίοι τους άρχοντες τους
   .

   Καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, θα ήταν ίσως σκόπιμο να δούμε πώς δούλευε η αρχαία δημοκρατία και κυρίως πως εκλέγανε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τους άρχοντές τους.
   Αναγκαστικά θα περιοριστούμε στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, όχι από κανένα «ξενοκαρφίτικο» μένος, αλλά γιατί γι΄ αυτήν έχουμε τις περισσότερες και εγκυρότερες πληροφορίες, όπως τις διαβάζουμε στο έργο του Αριστοτέλη “Αθηναίων Πολιτεία”. Ο Αριστοτέλης μελέτησε σε βάθος το αθηναϊκό καθεστώς, άνκαι όχι χωρίς προκατάληψη, (γιατί πως να το κάνουμε, μαθητής του ολιγαρχικού Πλάτωνα και δάσκαλος βασιλιά ήταν ο Σταγειρίτης) και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες.
   Η αθηναϊκή δημοκρατία έφτασε στον κολοφώνα της στα μέσα του 5ου αιώνα και η ακμή αυτή κράτησε τριάντα περίπου χρόνια, περίοδος που έμεινε στην ιστορία σαν ο χρυσός αιώνας του Περικλή. Ομως το πολίτευμα με τους ξεχωριστούς θεσμούς του υπήρχε ήδη σαράντα χρόνια πριν από τον Περικλή και θα επιβίωνε ως την εποχή των Μακεδόνων, διακόσια χρόνια αργότερα. Εζησε δηλαδή σχεδόν τρεις αιώνες, όσο καμμιά άλλη σύγχρονη ή αρχαία δημοκρατία. Τη μεγάλη αντοχή στο χρόνο της αθηναϊκής δημοκρατίας την αποδίδουν οι μελετητές όχι μόνοστους σωστούς θεσμούς αλλά και στη μεγάλη προσαρμοστικότητα και εξελικτικότητά τους. Οι θεσμοί γεννήθηκαν από τις ανάγκες της ζωής και γιαυτό προσαρμόζονταν εύκολα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Δεν υπήρξαν εγκεφαλικά δημιουργήματα κάποιας σοφής κεφαλής, έστω κι αν αυτή ανήκε στο Σόλωνα.
   Η προσαρμοστικότητα των θεσμών φαίνεται από την εξέλιξη του θεσμού του βασιλιά. Σε πλήρη δημοκρατία, τον καιρό του Περικλή, κληρωνόταν κάθε χρόνο ο άρχων βασιλεύς, μακρυνός απόηχος των μυκηναίων ανάκτων, που τελευταίος τους υπήρξε ο Κόδρος. Ο θεσμός δεν καταργήθηκε. Εξελίχτηκε σε ένα ανώδυνο για τη δημοκρατία αξίωμα με θρησκευτικές τελετουργικές αρμοδιότητες.
   Μπορεί να θεωρείται ο Κλεισθένης ιδρυτής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, βασίστηκε όμως στη νομοθεσία που θέσπισε ο Σόλων, που είναι χωρίς αμφιβολία ο πατέρας της δημοκρατίας. Οταν ο Σόλων συνέταξε τους νόμους του δεν είχε και πολλές αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα τους. “Ο νόμος” έλεγε “μοιάζει με τον ιστό της αράχνης. Τα μικρά και τα αδύνατα πιάνονται σ’αυτόν, ενώ τα ισχυρά τον σχίζουν και περνούν”. Ακόμα ένα δείγμα ευθύτητας και παρρησίας, που χαρακτήριζαν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα.
   Η δημοκρατία που καθιέρωσε ο Κλεισθένης, μετά την εκδίωξη των Πεισιστρατιδών, ήταν σχετικά πλουτοκρατικό και ολογαρχικό σύστημα, είχε όμως σωστούς και εξελίξιμους θεσμούς και με τις μεταρρυθμίσεις που έκαναν ο Ευβουλος, ο Εφιάλτης και ο Περικλής, μεταμορφώθηκε σε πραγματικά «λαοκρατικό» καθεστώς.
   Το πολίτευμα λοιπόν της αρχαίας Αθήνας όπως διαμορφώθηκε μετά τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, του Εφιάλτη και του Περικλή, ήταν η άμεση δημοκρατία. Η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η λαϊκή συνέλευση όλων των αθηναίων πολιτών από 20 χρονών και πάνω, μετά το 462 πΧ είχε συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες και τις ασκούσε με τα διάφορα όργανα, που αυτή όριζε ή έλεγχε.

   .
   Τέλος η Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν υπερβολικά τοπικιστική. Μολονότι της δόθηκε η ευκαιρία να συνενώσει σε μια πολιτική ενότητα το σύνολο σχεδόν της Ελλάδας, δεν είχε την διορατικότητα, την ευρύτητα του πνεύματος και την οργανωτική ικανότητα να το κάνει, αρετές που αργότερα μόνο η Ρώμη επέδειξε. Ακόμα και οι ξένοι που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και που στο τέλος του 5ου αιώνα αποτελούσαν σχεδόν τους μισούς κατοίκους του Αστεως, δεν απόχτησαν ποτέ δικαιώματα αθηναίου πολίτη.
   Αυτά τα σοβαρά μειονεκτήματα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας την οδήγησαν σε αδιέξοδα και προκάλεσαν την παρακμή της. Παρ’όλα αυτά ήταν το πιο γόνιμο σε θεσμούς και ιδέες, (που γνώρισαν παγκόσμια ακτινοβολία και έχουν διαχρονική ισχύ), πολιτικό και κοινωνικό καθεστώς της ιστορίας.

   .
   Γράφει ο Δημ. Γερμιώτης

   http://www.sarantakos.com/arx/arx_ekloges34.html

   .

   .
   .
   .
   .
   .
   .
   .

  • .
   .
   .
   .
   .
   .
   ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ! ! !
   .
   .
   .
   Ποιός φοβάται τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη; – Δήμητρα Λιάτσα
   .
   .
   https://www.youtube.com/watch?v=JcvAM7cxLEo

   Λίγα λόγια για την ομιλία

   Στην παρούσα ομιλία διερευνούνται οι λόγοι που οδήγησαν στην κατάργηση

   του «Επιταφίου» από την διδακτέα ύλη της γενικής παιδείας,

   καθώς και οι βαθύτερες αιτίες του ευρύτερου εγκλήματος που διαπράττεται εναντίον της
   Δημόσιας Παιδείας.

   Η κατάργηση του «Επιταφίου» εντάσσεται στην μακρά σειρά «μεταρρυθμίσεων»

   που συντελούν στην υποβάθμιση της ποιότητος του Δημοσίου Σχολείου

   (κατάργηση πολυτονικού, αχρήστευση βασικών κανόνων γραμματικής και συντακτικού, κατάργηση
   τρίτης κλίσεως ονομάτων, …).

   Ο απώτερος σκοπός όλων αυτών είναι, κατά την ομιλήτρια,

   να κατασταθούν οι άνθρωποι αμόρφωτοι

   και ως εκ τούτου ευκολο-κυβέρνητοι.

   Θεωρείται βέβαιον ότι ένα τόσο φλογερό μανιφέστο, όπως ο «Επιτάφιος»

   (αλλά και η «Αντιγόνη»)

   θα ανάψει την θρυαλλίδα της σύγκρισης με την σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

   Οι ιδέες και αρετές που προβάλλονται μέσα από το κείμενο θεωρούνται ενοχλητικές

   για την σημερινή «καθεστηκυία τάξη».

   Για τον λόγο αυτόν αμφισβητούνται αξίες όπως:

   ιστορική και γενετική ΣΥΝΕΧΕΙΑ με τους προγόνους,

   ΧΡΕΟΣ απότισης τιμών και μνήμης στους προγόνους,

   ΑΥΤΟΧΘΟΝΙΑ, ΑΡΕΤΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΗΡΩΙΣΜΟΣ,

   ηγεμονική ΔΥΝΑΜΗ, εδαφική ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ,

   ΙΣΟΤΗΤΑ έναντι των νόμων, προσωπική ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ του εμπορίου,

   ΕΥΗΜΕΡΙΑ πόλεως, ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ πολιτών.

   ————————————————————————————–

   Αποσπάσματα που «ενοχλούν»:

   – «Ἄρξομαι δὲ ἀπὸ τῶν προγόνων πρῶτον» (Θα ξεκινήσω πρώτα από τους προγόνους μας.)
   – Σ΄ αυτούς, λοιπόν, τους προγόνους είναι δίκαιον και πρέπον να αποδώσουμε την τιμή αυτής της μνήμης.
   – διότι αυτοί οι πρόγονοι ζώντας στην χώρα τούτη, οι ίδιοι πάντα, η μία γενιά ύστερα από τη άλλη…
   – … χάριν στην ανδρεία τους, μας παρέδωσαν την χώρα αυτήν ελεύθερη έως σήμερα.
   – Οι πρόγονοι λοιπόν είναι αξιέπαινοι, αλλά ακόμα περισσότερο οι πατέρες.
   Γιατί σε αυτά που κληρονόμησαν, απέκτησαν και την ηγεμονία.
   – Εμείς οι τωρινοί αυξήσαμε την δύναμη της ηγεμονίας αυτής,
   και ετοιμάσαμε την πόλη να έχει απόλυτη αυτάρκεια,
   τόσο για πόλεμο όσο και για ειρήνη.
   – Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι μπροστά στους νόμους, για τις ιδιωτικές τους διαφορές.
   Στα δημόσια αξιώματα, όμως, προτιμάται κάποιος για την προσωπική του ικανότητα.
   Ούτε επειδή κάποιος είναι φτωχός, και ενώ μπορεί να κάνει κάτι καλό στην πατρίδα του,
   εμποδίζεται από την ασήμαντη κοινωνική του θέση.
   .
   .
   – Αυτόν που δεν λαμβάνει μέρος στα κοινά τον θεωρούμε όχι φιλήσυχο αλλά ἀχρηστο
   .
   .
   – Η πόλη μας έχει όλα τα αγαθά
   – Στόχος του καλού ηγέτη είναι η ευημερία της πόλεως και η ευδαιμονία των πολιτών
   – Και έχουμε πολίτευμα που δεν μιμείται τους νόμους των άλλων.
   – Και ονομάζεται δημοκρατία όχι επειδή η εξουσία βρίσκεται στα χέρια ολίγων, αλλά στα χέρια των πολλών.
   – Και υπακούμε στους άρχοντες και τους νόμους,
   ιδιαιτέρως σε εκείνους τους νόμους που έχουν ψηφιστεί για την προστασία των αδικημένων.
   Αλλά και στους άλλους τους νόμους, τους άγραφους, που φέρουν καταισχύνη στους παραβάτες τους.

   .
   Η συνέχεια στο βίντεο :
   .
   .
   Ποιός φοβάται τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη; – Δήμητρα Λιάτσα

   https://www.youtube.com/watch?v=JcvAM7cxLEo

   ————————————————————————————–
   Πρωτότυπο και Mετάφραση «Επιταφίου» Περικλέους- Θουκυδίδη, κεφάλαια 35-45

   https://liagkasouka.com/2008/12/04/metafrasiepitafios/

   ΥΣ.

   ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ……….

   .
   .
   .
   .
   .