«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αυτούς τους προδότες ποιοι προδότες τους ψηφίζουν;;;

Κουράστηκα να κουράζουμε… Πολλοί οι προδότες μωρέ αδελφάκι μου!!!!
Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

Αυτά λένε οι προδότες και δεν τα μαθαίνει ο Ελληνικός λαός, ποιος θα τους δικάσει για εσχάτη προδοσία;;;

Την άποψη να μοιραστούμε τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με τους Σκοπιανούς εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Για «ώρα ευθύνης», με τελικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, κάνει λόγο σε παρέμβασή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Image: Supplied ν ΟΠΩΣ ανέφερε στην πρωινή εκπομπή Weekend on line του Δημήτρη Τάκη και της Γεωργίας Σκιτζή στα Παραπολιτικά FM, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας είναι μεν ελληνικά, αλλά έχουν σε αυτά δικαιώματα και τα Σκόπια.

Γι’ αυτό και πρέπει, εν όψει μάλιστα της μελλοντικής ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να τα μοιραστούμε με τους Σκοπιανούς.

Είπε μάλιστα πως αυτό θα γίνει παραχωρώντας στα Σκόπια την Εγνατία Οδό, ώστε να υπάρχει ένας δίαυλος εντός ελληνικού εδάφους που θα επιτρέπει στους Σκοπιανούς την ελεύθερη πρόσβαση στα δύο λιμάνια για να τα χρησιμοποιούν όπως θέλουν.

Όπως είπε, δεν βλέπει το λόγο να αρνείται η Ελλάδα την έξοδο των Σκοπίων στο Αιγαίο, αφού όλοι είμαστε μια μεγάλη βαλκανική οικογένεια, που εντάσσεται στην ακόμα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το να μην μπορούν οι Σκοπιανοί να κάνουν ελεύθερη χρήση των δύο λιμανιών είναι απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό.
Πρόσθεσε επίσης ότι από την παραχώρηση αυτή η Ελλάδα θα βγει πολλαπλώς ωφελημένη, χωρίς όμως να εξηγήσει επακριβώς ποιο θα είναι το όφελος για τη χώρα μας.
Το επιχείρημα του κ. Παπαδημούλη για την παραχώρηση των δύο λιμανιών ήταν ότι αφού θα περάσει από τη χώρα μας ο Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ενώνοντας τόσες χώρες της Ανατολής με τη Δύση,
και όλη η Βόρεια Ελλάδα θα διεθνοποιηθεί, χάνοντας την εθνική της ταυτότητα, κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να επιτρέψουμε στους Σκοπιανούς, και σε άλλους, να περνούν ελεύθερα από τα εδάφη μας, καθώς όλος ο κόσμος πια ενοποιείται, πράγμα που δεν δικαιολογεί τις διάφορες εθνικιστικές κορώνες, όπως το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Τα συλλαλητήρια, όπως και η εμμονή στις έννοιες «έθνος» και «πατρίδα», μόνο κακό κάνουν στη χώρα.

Η ονομασία των Σκοπίων
Όσον αφορά το όνομα των Σκοπίων, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι η Ελλάδα έχασε πολλά που τόσο καιρό δεν αναγνώριζε τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει τι θα είχαμε κερδίσει στην περίπτωση εκχώρησης του ονόματος.

Σκοπιανός χάρτης με τη «Μακεδονία του Αιγαίου». Κάπως έτσι εννοεί το «εθνικό συμφέρον»
ο κ. Παπαδημούλης. Image: Supplied

Το κύριο επιχείρημα του κ. Παπαδημούλη ήταν ότι τα Σκόπια τα έχουν αναγνωρίσει με το όνομα «Μακεδονία» 140 χώρες. (Στην πραγματικότητα οι χώρες είναι 131 και
όχι 138 ή 140 όπως πλειοδοτούν οι εδώ φιλοσκοπιανοί).
Απέφυγε ωστόσο να πει ότι τα Σκόπια δεν τα έχουν αναγνωρίσει άλλες τόσες χώρες, ούτε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), γιατί οι Σκοπιανοί δεν είναι έθνος· ούτε ότι δεν τα έχουν αναγνωρίσει όλες σχεδόν οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Και τα Σκόπια δεν είναι ενιαίο έθνος, καθώς ο πληθυσμός τους είναι αμάλγαμα από Σέρβους, Αλβανούς, Βούλγαρους, Τούρκους, Βλάχους, Ρωμά, Έλληνες Σαρακατσάνους κ.ά.
Αυτό το μωσαϊκό λαών προσπαθούν οι ΗΠΑ να το στεγάσουν κάτω από το όνομα «Μακεδονία», και να του δώσουν μια τεχνητή εθνική ταυτότητα τη στιγμή που Σλάβοι και Βούλγαροι εμφανίστηκαν στην Ανατολική Ευρώπη τον 6ο αιώνα μ.Χ. και στη Βαλκανική τον 7ο αιώνα μ.Χ., χίλια και πλέον χρόνια μετά τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Και επιχειρούν (οι ΗΠΑ) να φτιάξουν ένα υβριδικό κρατίδιο –που έτσι κι αλλιώς στο μέλλον θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη– επειδή θέλουν να εγκαταστήσουν σε αυτό πυραυλικές βάσεις στον ανταγωνισμό τους με την Ρωσία.

Χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας που περιλαμβάνει προς νότο την Ήπειρο, τα Ιωάννινα
και την Κέρκυρα. Image: Supplied

Με ποια λογική, λοιπόν, και με ποια ιστορικά τεκμήρια είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων οι Βούλγαροι και οι Σλάβοι; (Μάλιστα ο Προκόπιος από την Καισάρεια ετυμολογούσε το όνομα Σλάβος ως προερχόμενο από το “Σκλάβος”).
Βούλγαροι και Σλάβοι έφτασαν στην Ευρώπη από τις στέπες της Ασίας, μετά τον Αττίλα και τους Ούννους, ακολουθώντας προς δυσμάς το δρόμο βορείως της Κασπίας Θάλασσας.

Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, μιλούσαν και έγραφαν την ελληνική γλώσσα.

Δεν ήταν νομάδες. Και απόγονοί τους είναι οι σημερινοί Μακεδόνες που κατοικούν στα ίδια άγια χώματα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Όλα τα υπόλοιπα είναι σοφιστείες και παραχάραξη της ιστορίας.

Επέμενε πάντως ο κ. Παπαδημούλης ότι όλα αυτά τα χρόνια, που η Ελλάδα αρνείται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία», έχασε πολλά κι ακόμα περισσότερα έχασαν οι Έλληνες, χωρίς κι εδώ να προσδιορίσει τι είναι αυτά που χάσαμε.

Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι ότι τα τελευταία χρόνια χάσαμε την εθνική μας ανεξαρτησία, χάσαμε τις ατομικές ελευθερίες, χάσαμε τα σπίτια και τις περιουσίες μας, τις δουλειές, τους μισθοί και τις συντάξεις μας, χάσαμε την αξιοπρέπειά μας, χάσαμε τη ζωή και τον ύπνο μας.

Χάσαμε 400.000 και πλέον νέους επιστήμονες που πήραν των ομματιών τους και μετανάστευσαν στο εξωτερικό.

Χάσαμε τις ελπίδες και τα όνειρά μας.

Το Σύνταγμα της χώρας παραβιάζεται καθημερινά, οι νόμοι που ψηφίζουν οι βουλευτές μας είναι εισαγόμενοι (έρχονται γραμμένοι στ’ αγγλικά και μεταφράζονται εδώ ή έρχονται ήδη μεταφρασμένοι
στα ελληνικά), η «ελληνική» κυβέρνηση υπακούει στα κελεύσματα των ξένων δανειστών, εκχωρήσαμε τη δημόσια περιουσία στους ξένους για 99 χρόνια, και τώρα είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε την Ήπειρο και την Κέρκυρα με τους Αλβανούς, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τους Τούρκους, ακόμα και το κομμάτι της Κύπρου που απομένει ελεύθερο.

Το αποτέλεσμα της «διεθνοποίησης» της χώρας θα είναι η Ελλάδα, έχοντας χάσει το ήμισυ των εδαφών της, να συρρικνωθεί σε κρατίδιο-κουτσουλιά, με τα σύνορά της να φτάνουν λίγο πάνω από τη Λάρισα, εκεί όπου ήταν το 1881.

Στρατιωτικός τουρκικός χάρτης με τη διχοτόμηση του Αιγαίου. Image: Supplied

Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό.

Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να δράσει ανασχετικά είναι ο ίδιος ο λαός, παίρνοντας τις τύχες της χώρας στα χέρια του, καθώς είναι ο μόνος που έχει την εξουσία να το κάνει, σύμφωνα με το Άρθρο 1 του Συντάγματος που αναφέρει:
«Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».
Ο λαός έχει την υπέρτατη εξουσία στη χώρα και αυτός κυβερνά.

Οι αντιπρόσωποί του (βουλευτές, υπουργοί, πρωθυπουργός, πρόεδρος της Δημοκρατίας κτλ.) κυβερνούν και νομοθετούν όπως ορίζει ο λαός και όχι όπως θέλουν ή κρίνουν αυτοί.

Είναι υπηρέτες του λαού και όχι αφεντικά του.

Γι’ αυτό και ο λαός πρέπει να αγρυπνά και να επεμβαίνει οσάκις αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κίνδυνος εκτροπής.

Και να τιμωρεί παραδειγματικά τους υπαίτιους, ώστε οι επόμενοι που θα κυβερνήσουν να είναι πιο προσεκτικοί.
Μόνο η λαϊκή αφύπνιση και κινητοποίηση μπορεί να εμποδίσει τον επικείμενο αφανισμό και διαμελισμό της χώρας.

Τα κόμματα είναι ανίκανα να την προστατεύσουν.

Για τη διαφύλαξη της ελευθερίας και της αρτιμέλειας της χώρας, αλλά και της διαμόρφωσης του μέλλοντός του, υπεύθυνος είναι ο λαός, που δικαιούται, ή μάλλον έχει υποχρέωση, να πράξει ό,τι απαιτείται για να επανέλθει η χώρα στη νομιμότητα, όπως επιτάσσει και η ακροτελεύτια διάταξη του Άρθρου 120 του Συντάγματος:

«H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

https://newsthessaloniki.gr/papadimoulis-na-mirastoume-thessaloniki-ke-kavala-ta-skopia/#
https://ixnos.blogspot.gr/2018/02/novartis_11.html
Με το σκάνδαλο της Novartis International οι ΗΠΑ βοηθούν για να υπάρξει αμνησία στον Ελληνικό λαό απο το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΜΕΝΟ

ΝΟΟΡ-1, KOKKINA ΔΑΝΕΙΑ ΜΜΕ, ΜΑΡΕΒΑ, ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΟΠΛΑ… ΚΑΙ ΤΩΡΑ NOVARTIS!!!
Η διαπλοκή και το παρακράτος συνεχίζουν να κάνουν επικοινωνιακά κόλπα για να αποσυντονίσουν τις οργανωμένες αντιδράσεις του κόσμου που καθημερινά αυξάνουν και προσανατολίζονται αλλά και για να λησμονηθούν άλλα σκάνδαλα, πολιτικά, οικονομικά και ποινικά καθώς ο Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών και προστασίας διοικητικών αποφάσεων των τραπεζιών και των μελών του Υπερταμείου καλά κρατεί.

Το σκάνδαλο της Novartis είναι ένα απο τα πολλά σκάνδαλα, που “ανακαλύπτονται” επί Σύριζα, χωρίς οι ένοχοι να πηγαίνουν στη δικαιοσύνη, λόγω παραγραφής.

Το Μαρέβα Gate, τα ναρκωτικά του ΝΟΟΡ-1, οι πωλήσεις Καμμένου σε Σαουδική Αραβία ξεχάστηκαν σε μια εβδομάδα ενώ το χάρισμα κάθε τόσο των κόκκινων δανείων στα ΜΜΕ απο τη κυβέρνηση, τη σιωπηλή αντιπολίτευση και τη δικαιοσύνη δεν τα προσέχει κανένας.

Στην κατοχική Ελλάδα σπάνια η δικαιοσύνη ακουμπά κάτι σοβαρό απο μόνη της.

Πάντα θέλει σπρώξιμο απο πάνω και μετά αργεί, αργεί, αργεί και στο τέλος αθωώνει τους ενόχους με ποινές – χάδια. Μετά ακολουθούν και αλλαγές στις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων. Δουλειά καλά στημένη.

Η σημερινή κυβέρνηση φέρνει σκάνδαλα κάθε τόσο στην επικαιρότητα για τα οποία είτε σπάνια δίνει τα ονόματα είτε τα αφήνει επι μήνες να αιωρούνται για μια δικαιοσύνη γεμάτη βιβλιοθήκες ή για να εκβιάζει την ησυχία της και να κάνει τα δικά της.

Η σημερινή κυβέρνηση θέλει να δουλεύει μόνη χωρίς να ελέγχεται απο την αντιπολίτευση, που είναι μια απο τα ίδια.

Η Novartis International, με έδρα τις ΗΠΑ, ήθελε να ανεβάσει τις τιμές των φαρμάκων της στην Ελλάδα, κάτι που θα ανέβαζε τις τιμές της και σε όλη την ΕΕ με κέρδη δις ευρώ.

Για να το πετύχει χρειαζόταν κάποιες “υπογραφές” οι οποίες σύμφωνα με τις καταγγελίες αφορούν τους εξής: Σαμαρά, Στουρνάρα, Γεωργιάδη, Αβραμόπουλο, Βενιζέλο, Πικραμένο, το Λυκουρέντζο, το Σαλμά, το Λοβέρδο, το Κουτρουμάνη και το Κουρουμπλιή τον πετρελαιοκηλιίδα. Δεν αποκλείω τίποτα.

Η χώρα είναι το άντρο της Μαφίας!

Δύο πράγματα όμως πρέπει να τα παρατηρήσει κανείς!

Το timing του ανοίγματος του θέματος και ότι οι πληροφορίες για το θέμα προέρχονται από τις ΗΠΑ. Για μένα το πράγμα μιλάει.

Έχω εντυπωσιασθεί και απο το γεγονός, ότι ο Donald Trump διαολόστειλε τον Σόρος στο Νταβός!

Το timing μετράει.

Μασάει η κατσίκα ταραμά όμως;

E; Δεν μασάει…

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΡΕΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΤΟ ΘΕΜΑ NOVARTIS ΕΧΕΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ.

Το σκάνδαλο της Novartis που δείχνει πολλά εκατομμύρια ευρώ να μοιράζονται σε τόσα άτομα (πλήρωνε προστασία), είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των ποινικών που συμβαίνουν διαχρονικά στο Μαξίμου που λόγω μνημονίων λειτουργεί με σύνθημα προς τους επενδυτές “Ανοίξαμε και σας περιμένουμε”.

Eπί xρόνια όσοι πέρασαν απο Μαξίμου και Συνεργάτες έφαγαν καλά. Πολύς κόσμος… Τους κρατάνε…
Σε λίγο θα αρχίσουν και οι άλλοι απο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μιλάνε μαζί με επιχειρηματίες. Μετά θα έλθει ξαφνικά σιωπή…
Τώρα που η αξία της γής πέφτει στην Ελλάδα, Ζαβός και Σόρος που ασχολούνται με το Real Estate όπως ο Donald Trump θα έχουν δουλίτσες…
ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΨΗΦΟΣ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ

Ο λαός χωρίς ηγέτες ομονόησε και καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης να δωρίσει τα Ελληνικά σύμβολα και την Ελληνική ιστορία στο αναδυόμενο κράτος του Σόρος, δημιουργώντας προπύργια κατά της Ελληνικής ταυτότητας και της κρατικής μας συνοχής αλλά και στηρίζοντας την πολιτική Ερντογάν, που θέλει να ονομαστούν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία.

Το να υπερασπιστεί κάποιος την ιστορία του δεν είναι ούτε πολιτική ούτε εθνικιστική θέση, αλλά συνταγματική επιταγή. Το έχουν σβύσει και αυτό απο τα βιβλία του Γυμνασίου…

Με τη μεγάλη του συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία ο Ελληνικός λαός έδειξε ότι “βγήκε” περισσότερο υγιής από τα μνημόνια και ότι το πολιτικό σύστημα επιμένει να είναι ακόμη “μέσα” για να κλέβει.

Τα συνθήματα που επικράτησαν στο συλλαλητήριο έδειξαν λογική και όχι συναίσθημα, κάτι που δίνει το μήνυμα προς τα έξω πως κάτι αλλάζει.

Ίσως να είναι και το πρώτο αυτής της σειράς μηνυμάτων.

Λογικό το επίσημο παρακράτος να πέσει σε πανικό και να προσπαθεί να το υποβαθμίσει.

Τσίπρας και Καμμένος ξέρουν ότι δεν τους έχουν μείνει πολλά να κάνουν στην πολιτική, έτσι αρκούνται στην εκτέλεση των “συμβολαίων”, που έχουν αναλάβει πριν ανέβουν στην εξουσία. Ελληνικό, κοιτάσματα και όνομα της ΠΓΔΜ είναι ανάμεσα σ’ αυτά.

Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι την ονομασία της Μακεδονίας την παρέδωσαν οι προηγούμενοι, κάτι που δεν αποκλείεται, αλλά την τελική ευθύνη την έχει αυτός που φέρνει τη συμφωνία στην Βουλή.

Ο Κοτζιάς θαύμασε μέχρι και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που σύστησε για το θέμα των Σκοπίων “αυτοσυγκράτηση” και “νηφαλιότητα”, ξεχνώντας ότι αυτός ευλόγησε την παράνομη εισβολή της φιλοευρωπαϊκής Τουρκίας στη Συρία και την Κουρδική εθνοκτονία. Ξέχασε ακόμη ποιός ήταν ο φίλος του πατριαρχείου που πούλησε την εξέδρα για την εξόρρυξη φυσικού αερίου στον Ερντογάν (μήπως ήταν ο Αγγελόπουλος;).

Ο Τόσκας ξεχνάει τα χάλια του με τα Σικόρσκι που δεν πετάνε τη νύχτα να σβύνουν φωτιές χωρίς μέχρι τώρα να έχει την ευαισθησία ένας εισαγγελέας να παρέμβει.

Ο Ιερώνυμος είναι ντροπή ιεράρχη. Απών στα μνημόνια, απών στα PSI, απών στο θέμα της Μακεδονίας. Από κοντά και ο Άγριος Πειραιώς, που θέλει να τον διαδεχθεί (τον έχουν ετοιμάσει).

Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και ο ρόλος κανενός δεν κρύβεται για πολύ.

Ένα κράτος πρέπει να έχει συνέχεια. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και δεν ανακαλύφθηκε σήμερα για να κάνει το παρακράτος με τους πολιτικούς δουλίτσες.

Η ιστορία δεν πουλιέται ούτε μεταβιβάζεται.

Αν γίνει και αυτό, τότε θα είναι πολλά τα λεφτά. Πάαααρα πολλά.

ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Υπενθυμίζω ότι διεθνείς συμφωνίες για να περάσουν απο την Βουλή απαιτούν την ψήφιση απο τα 2/3 των βουλευτών.

Ο Κοτζιάς μάλλον δεν το πρόσεξε…

Που θα τις βρούνε τις ψήφους;

Ο Μητσοτάκης για ποιό λόγο θα την ψηφίσει τη συμφωνία;

H συμφωνία θα περάσει νύχτα απο τη Βουλή όπως τα μνημόνια με 151 ψήφους;

Αν η FYROM κάνει δημοψήφισμα πρέπει καi η Ελλάδα να κάνει δημοψήφισμα.

Γιατί το αρνείται η Χούντα Τσίπρα και ΑΝΕΛ;

Έρευνα του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τη Novartis:Δύο φάρμακα αποκαλύπτουν τη δράση των φαρμακοβιομηχανικού λόμπι
…και τις σχέσεις του με πολιτικούς, γιατρούς και εκδότες

«Για την πλήρη κατανόηση της ιδιόμορφης τριγωνικής σχέσης του φαρμακοβιομηχανικού λόμπι -στη συγκεκριμένη περίπτωση της Novartis – με πολιτικούς και γιατρούς, αλλά και ορισμένων ΜΜΕ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αρκεί να συγκρίνουμε δύο φαρμακευτικές ουσίες.

Tην Μπεβασιζουμάμπη (Avastin) και τη Ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis).

Και οι δύο ουσίες είναι προϊόν των ερευνητών στα εργαστήρια της εταιρείας Genentech.

Η πρώτη ουσία- πατέντα κατοχυρώθηκε στην εταιρεία Roche το 2005 με το φάρμακο Avastin και η δεύτερη με μια μικρή διαφοροποίηση ενός μορίου, το 2007 στη Novartis με το φάρμακο Lucentis».

Αυτά αναφέρει έρευνα του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τη Novartis. Και συνεχίζει:

«To 30% των μετοχών της Roche ανήκει σήμερα στη Novartis, αλλά και η Genentech έχει πουληθεί και αποτελεί μέλος του Ομίλου Roche.

Συνεπώς όλων των συγκεκριμένων εταιρειών τα συμφέροντα είναι αλληλένδετα.

Αλλά ας ξεκινήσουμε την Έρευνα με ένα απλό ερώτημα: Εάν θα πρέπει να διαλέξετε μεταξύ δύο ισοδύναμων φαρμάκων με τις ίδιες -αποδεδειγμένα από επιστημονικές έρευνες- θεραπευτικές ιδιότητες, τις ίδιες ακριβώς αντενδείξεις και τα ίδια ποσοστά ανεκτικότητας αλλά το ένα είναι 35 φορές πιο ακριβό από το άλλο ποιό θα διαλέγατε;

Αν απαντήσετε «Φυσικά το φθηνότερο», όπως θα έκανε το 100% ασθενών που μάλιστα θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή θεραπεία…, χάσατε.

Γιατί στην Ελλάδα συνεχίζεται παρά τη διεθνή κατακραυγή και τη δημοσίευση πολλών επιστημονικών ερευνών να απαγορεύεται επίσημα η χρήση του χαρακτηρισμένου ως αντικαρκινικού φαρμάκου Avestin στη θεραπεία της «ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας» παρόλο που κοστίζει περίπου 30 φορές λιγότερο από το φάρμακο αναφοράς γι’ αυτή την ασθένεια το Lucentis της Novartis.

Χαρακτηριστική της διαφοράς τιμής είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έχει στη διάθεση του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο ομάδες ασθενών.

Στην πρώτη ομάδα έγιναν 248 ενέσεις Avastin σε συνδυασμό με φωσφωρική δεξαμεθαζόνη (μειώνει το ποσοστό υποτροπής) και 313 ενέσεις με Lucentis, έχοντας τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα στη θεραπεία.

Στην πρώτη περίπτωση το κόστος των ενέσεων ήταν 8.680 ευρώ (248Χ35) και στη δεύτερη το κόστος ήταν 203.450 (313Χ650).

Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, από τα περίπου 3,5 εκατομμύρια Ελλήνων που είναι άνω των 50 ετών, το 80% έχει προβλήματα χαμηλής όρασης, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο αρκετά σοβαρά.

Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Και τότε γιατί δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των ασθενών, αναρωτηθήκαμε και η απάντηση ήρθε από εξειδικευμένο Έλληνα καθηγητή οφθαλμολόγο στη συγκεκριμένη ασθένεια της ωχράς κηλίδας:

«Το κόστος του φαρμάκου της Novartis, το Lucentis καλύπτεται έως και 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να χρεώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί αν γινόταν χρήση του Avastin, το οποίο μάλιστα θεωρείται νοσοκομειακό υλικό και δεν μπορούν να το προμηθευτούν οι οφθαλμίατροι παρά μόνο από αυτό που θα περισσέψει από τους ογκολόγους αφού μόνο εκεί έχει επίσημη άδεια να χρησιμοποιείται».

Τον συγκεκριμένο επιμελητή σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του ΑΠΕ) επισκέφθηκαν μάλιστα πολλές φορές άνθρωποι της Novartis για να συνεργαστεί μαζί τους και να σταματήσει να προβάλλει τα οφέλη από τη διαφορά κόστους στην αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

. Εκείνος αρνήθηκε και γι’ αυτό δεν αποκαλύπτουμε την ταυτότητα του.

Άλλωστε κανένας από τους οφθαλμίατρους που απευθύνθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θέλησε να τοποθετηθεί επίσημα χαρακτηρίζοντας «πολύ λεπτό» το θέμα.

Δεν αρνήθηκαν όμως ότι είναι σοβαρό και αποτελεί στοιχείο διαμάχης σε ιατρικά συνέδρια.

Το θέμα αυτό μάλιστα «έσκασε» και στη Γαλλία λίγο πριν από τον Αύγουστο του 2012 και έγινε γνωστό ως «σκάνδαλο της Novartis για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας».

Αφορούσε πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλους ασθενείς και ένα ποσό 500-800 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, για το οποίο χρεώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη Γαλλία ωστόσο από το 2014 και έπειτα από δικαστική διαμάχη επετράπη τελικά η χρήση του Avastin, ενώ στην Ιταλία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 182,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Novartis και τη Roche, με την κατηγορία ότι πίεζαν γιατρούς να συνταγογραφούν το ακριβό φάρμακο.

Το θέμα έφτασε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο εξέτασε και θεώρησε στις 23 Ιανουαρίου του 2018 ότι «η συνεννόηση μεταξύ των φαρμακευτικών oμίλων Roche και Novartis, με στόχο να μειωθεί η οφθαλμολογική χρήση του Avastin, ώστε να αυξηθεί εκείνη του Lucentis, θα μπορούσε να αποτελέσει ”εξ αντικειμένου” περιορισμό της ανταγωνιστικότητας». Η προσφυγή έγινε το 2014 από τις ιταλικές αρχές.

Σύμπτωση ή όχι. Αν κάποιος γράψει απλά στη μηχανή αναζήτησης του google τις δύο ουσίες «Μπεβασιζουμάμπη (Avastin) και Ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis) θα βρει με ημερομηνία Ιούνιος 2014 πολλά άρθρα γνωστών εκδοτικών ομίλων, ιατρικών περιοδικών και εφημερίδων με τίτλους όπως ”Λάθος θεραπεία κάνουν πολλοί ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας” υποστηρίζοντας δήθεν επιστημονικά ότι το ”λάθος” είναι η χρήση του φθηνού Avastin αντί του Lucentis…».

Μάλιστα επιστρατεύονται και γνώμες ειδικών που ασκούν κριτική στη γραφειοκρατία του ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει γρήγορα το Lucentis με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να κινδυνεύουν να χάσουν την όραση τους αλλά και να υποβάλλονται σε θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη δηλαδή με Avastin (sic).

Την ίδια ώρα στη δημοσιευμένη μελέτη CATT (Ranibizumab and Bevacizumab for Neovascular Age-Related Macular Degeneration The CATT Research Group όπου γίνεται σύγκριση μπεβασιζουμάμπης και ρανιμπιζουμάμπης στη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα) διαπιστώθηκε ότι:

Μετά από 12 μήνες θεραπείας, η πειραματική θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη δεν είναι κατώτερη της ρανιμπιζουμάμπης. Συμπέρασμα που ενόχλησε την Novartis η οποία ξεκίνησε εκστρατεία για το αντίθετο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι o Όμιλος Roche είναι η μοναδική περίπτωση που φαρμακοβιομηχανία δεν επιθυμεί να χρησιμοποιείται ευρέως το προϊόν της καθώς όπως φαίνεται τα ποσοστά κέρδους από τη χρήση του Loucentis της Νovartis η οποία κατέχει το 30% των μετοχών της είναι πολλαπλάσια.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αρμονικά συνδυασμένη στρατηγική Novartis-Roche αποκαλύφθηκε το 2011 από την Ντομινίκ Μαρανινσί της εταιρείας για την ασφάλεια των φαρμάκων (ANSM) στη Γαλλία, στέλνοντας μια επιστολή στην πρόεδρο της Roche Γαλλίας Sophie Kornowski-Bonnet, με την οποία υπογράμμιζε το αίτημα οφθαλμολογικών ενώσεων για τη χρήση του Avastin.

H απάντηση της προέδρου της Roche ήταν αρνητική στις 26 Μαΐου του 2011, υποστηρίζοντας ότι το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ορισμένους τύπους καρκίνου και αντιθέτως αντιπρότεινε το Lucentis.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε να ανοίξει ο ο Ασκός του Αιόλου από ερευνητές, με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στα δικαστήρια να λυθεί για τη Γαλλία αλλά να μένει ανοικτό σε χώρες όπου η Novartis είχε και άλλη κάλυψη (πολιτική;), όπως η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
“Άνθρωποι κλειδιά” στο Novartisgate

Η απόσταση μεταξύ της Βασιλείας στην Ελβετία και της Αθήνας μπορεί στον χάρτη να φαίνεται μεγάλη αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες είναι ένα email δρόμος.

Στην Βασιλεία εδρεύει η μητρική Novartis και στην Αθήνα η θυγατρική της.

Ο έλεγχος που ασκείται από την μητρική εταιρεία είναι κάθετος και οριζόντιος.

Για να μην σχηματίζονται «παραμάγαζα» και ιδιωτικές παρέες η μητρική εταιρεία έχει φροντίσει να αλλάζουν κάθε 1,5 χρόνο περίπου οι πρόεδροι – διευθύνοντες σύμβουλοι των θυγατρικών εταιρειών ανά τον κόσμο.

Έτσι στο επίμαχο χρονικό διάστημα για το οποίο διεξάγεται η διεθνής έρευνα για την Novartis, δηλαδή από το 2006 μέχρι το 2015 άλλαξαν πέντε πρόεδροι – διευθύνοντες σύμβουλοι στην ελληνική θυγατρική της ελβετικής εταιρείας.

Τα ονόματά τους θα τα δούμε σε λίγο. Αυτό που πρέπει να εξηγηθεί εξαρχής είναι μία σημαντική ιδιαιτερότητα.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής Novartis ήταν ένα και το αυτό πρόσωπο.

Κάτω από αυτόν απλωνόταν μία αράχνη στελεχών τα οποία επιφορτίζονταν με διαφορετικούς ρόλους.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως η «γραμμή» της μητρικής εταιρείας εκφραζόταν μόνον από τα ανώτερα στελέχη.

Επιφορτισμένα με ειδικούς ρόλους ήταν και τα μεσαία στελέχη της εταιρείας.

Ο έλεγχος όπως είδαμε και παραπάνω ήταν κάθετος και οριζόντιος.

Κάποια στιγμή ξεσπά η υπόθεση Novartis στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αντιλαμβάνονται πως ο εισηγμένος κολοσσός στο δικός τους χρηματιστήριο ακολουθούσε πρακτικές οι οποίες δεν συνάδουν με το αμερικανικό δίκαιο.

Οι ειδικές υπηρεσίες του FBI με αδιαμφισβήτητη πείρα στην ιχνηλάτηση της οσμής του χρήματος ανέλαβαν δράση.

Η μητρική εταιρεία βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο. Μετά τη Siemens, τη Deutsche Bank και τη Volkswagen η ελβετική εταιρεία με τις αθέμιτες πρακτικές βρισκόταν στο στόχαστρο του FBI.

Ο κίνδυνος δεν ήταν απλά ορατός.

Η μητρική εταιρεία στη Βασιλεία αισθανόταν την ανάσα των αμερικανικών υπηρεσιών στο σβέρκο της.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή την έρευνα μιας και η χώρα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον προσδιορισμό της τιμής των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλάμε για την περίοδο 2006 – 2015.

Η ελληνική αγορά φαρμάκου μέχρι και την επιβολή των μνημονίων αλλά και αργότερα ήταν «επίγειος παράδεισος» για τον κόσμο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Πλήρης ασυδοσία και το δόγμα «μπάτε σκύλοι και αλεστικά μη δίνετε» διαμόρφωνε την εσωτερική αγορά αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, του ιατρικού κόσμου, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των πολιτικών εξουσιών.

Για να αντιληφθεί ο παρατηρητής το τι συνέβαινε, η Ελλάδα είχε μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη από την Ισπανία η οποία και διαθέτει πολλαπλάσιο πληθυσμό.

Το zougla.gr αποκάλυψε χτες τον ιδιαίτερο ρόλο της γραμματέως του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή.

Η Μαρία Μαρανγγέλη αν και ταπεινή γραμματεύς, όπως φαίνεται, διέθετε περισσότερες αρμοδιότητες από το να συντάσσει επιστολές.

Ποια όμως ήταν τα στελέχη κλειδιά τα οποία θα μπορούσαν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όσα η τυπική θέση τους στην εταιρεία τους επέτρεπε;

Υπήρχαν τέτοια στελέχη;

Αν υπήρχαν πώς συνδέονταν με την ανώτατη ηγετική βαθμίδα της θυγατρικής εταιρείας αλλά και πώς ελάμβαναν αν ελάμβαναν εντολές από τα κεντρικά της Βασιλείας;

Η έρευνα αποκαλύπτει πως υπήρχαν τέτοια στελέχη τα οποία διέθεταν την γνώση της φαρμακευτικής πιάτσας και την εμπειρία.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του zougla.gr και πέραν της γραμματέως Μαρίας Μαρανγγέλη, στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση των διαμορφωμένων τακτικών της εταιρείας είναι οι:

Α) Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής φαρμακευτικής οικονομίας και αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Το 2009 επί θητείας Δημήτρη Αβραμόπουλου προσλαμβάνεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εδώ και πολλά χρόνια είναι συμβουλευτικό στέλεχος πλειάδας φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της Novartis.

Πρόκειται για άνθρωπο κλειδί στη διαμόρφωση της τιμής του φαρμάκου στην εγχώρια αγορά και διετέλεσε άτυπος σύμβουλος στην αρχή αλλά με ισχυρή επιρροή στη συνέχεια των υπουργών Υγείας Άδώνιδος Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρούσε άριστες σχέσεις και με τον πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Ο Νίκος Μανιαδάκης διέθετε και διαθέτει όλη την απαιτούμενη εμπειρία την οποία χρειάζεται μία πολυεθνική εταιρεία για την εφαρμογή της πολιτικής της στην συγκεκριμένη αγορά.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως το συγκεκριμένο στέλεχος ενδεχομένως να διέθετε και όλες τις σημαντικές πληροφορίες της μητρικής Novartis για την εφαρμογή στην ελληνική αγορά των προαποφασισμένων από την Βασιλεία τακτικών.

Ενδεχομένως λοιπόν να διέθετε και τις κρίσιμες πληροφορίες για την πολιτική δωροδοκίας σημαντικών προσώπων στην εγχώρια αγορά, δηλαδή γιατρών, ανωτέρων στελεχών του υπ. Υγείας, πολιτικών προσώπων αλλά και της διοικητικής πυραμίδας μεγάλων ιδιωτικών ιατρικών κέντρων αλλά και δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Β) Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Ήταν υφιστάμενος του Κωνσταντίνου Φρουζή. Φαρμακοποιός ως προς την επιστημονική του κατάρτιση είχε προσληφθεί στη Novartis από τον επίσης φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer.

Εκτελούσε χρέη διεθυντή επικοινωνίας αλλά από το ρεπορτάζ προκύπτει πως είχε πλήρη γνώση των συνθηκών που διαμορφώνουν στην Ελλάδα τη διακίνηση του φαρμάκου σε όλες τις βαθμίδες.

Εκ της θέσεώς του θα μπορούσε να διαχειριστεί την υλοποίηση των συγκεκριμένων τακτικών που ακολουθούσε η μητρική εταιρεία παγκοσμίως και η θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο προϋπολογισμός που εξυπηρετούσε το συγκεκριμένο στέλεχος δεν υπερέβαινε τις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ποσό πολύ μικρό για τη διεκπεραίωση της εφαρμοσμένης πολιτικής από την εταιρεία.

Ωστόσο το zougla.gr πληροφορείται πως αυτό το ποσό ανά πάσα στιγμή και σύμφωνα με τις ανάγκες θα μπορούσε να διαμορφωθεί δεόντως, πάντα με απόφαση και έγκριση της κεντρικής διοίκησης της εταιρείας στη Βασιλεία.

Η στρατηγική επιβίωσης της μητρικής Novartis

Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο στη Νέα Υόρκη και με δεδομένο ότι η Novartis Ελβετίας αισθάνθηκε τη θηλιά να σφίγγει τον λαιμό της προφανώς σχεδιάστηκε η αμυντική τακτική της μητρικής εταιρείας.

Η τακτική αυτή, σύμφωνα με μαρτυρίες ανωτέρων στελεχών, είναι τελικά πολύ απλή.

Τα ανώτατα ηγετικά στελέχη της εταιρείας στην Ελβετία αλλά και στις άλλες χώρες θα πρέπει να βγουν από το κάδρο και να παραμείνουν στο απυρόβλητο.

Τον φόρτο των κατηγοριών και των καταγγελιών θα πρέπει να επωμιστούν τα στελέχη της αμέσως επομένης βαθμίδας που δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και αυτά τα οποία διακίνησαν το σύνολο των χρημάτων που ήταν προσανατολισμένα σε δωροδοκίες γιατρών, κυβερνητικών υπαλλήλων και πολιτικών προσώπων.

Το δεύτερο σκέλος της αμυντικής τακτικής της μητρικής εταιρείας ήταν όσο και να φαίνεται περίεργο η άμεση πολιτικοποίηση της υπόθεσης.

Αντί λοιπόν να προστατευθούν τα πολιτικά πρόσωπα που, άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο, δωροδοκήθηκαν ή απήλαυσαν προνομίων που προέρχονταν από τη Novartis «δόθηκαν» αμέσως και εν ψυχρώ.

Δηλαδή, οι πρώην τοπικοί σύμμαχοι σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο μηχανισμών υπουργείων που «έκαναν τη δουλειά» δεν προστατεύθηκαν αλλά αντιθέτως προσφέρθηκαν για τη μεγάλη θυσία προκειμένου να διασωθούν τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της Novartis.

Για την εξυπηρέτηση του ρεπορτάζ αναφέρονται παρακάτω οι πέντε πρόεδροι – διευθύνοντες σύμβουλοι της θυγατρικής Novartis στην Ελλάδα οι οποίοι διοίκησαν την εταιρεία κατά την επίμαχη περίοδο 2006 – 2015.

Αυτοί είναι: Αντιβαις (Ελβετός), Ρικάρντο Κανεβάρι (Ιταλός), Αντώνης Βερνερ Σαρλικιώτης (ελληνογερμανός), Γκεοργκ Στρεκενφουκς (Αυστριακός), Αρνολντ Βαν Αμστελ (Ολλανδός).

Όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, η θητεία των προέδρων – διευθύνοντων συμβούλων θεωρητικά ήταν διάρκειας 1,5 έτους.

Όπως διαπιστώνεται, η μητρική εταιρεία επέλεγε πάντα να τοποθετούνται επικεφαλής των θυγατρικών άτομα που δεν είχαν την εγχώρια ιθαγένεια, ήταν δηλαδή ξένοι και προέρχονταν από αντίστοιχες θέσεις θυγατρικών εταιρειών της Novartis από άλλα κράτη μέσω της μεθόδου rotation.

Όπως προκύπτει και από την υπόθεση της Μαρίας Μαρανγγέλη (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του zougla.gr), το μέγα ερώτημα είναι πως μία εταιρεία του διαμετρήματος της Novartis μπορεί να ασκεί πολιτική με άτομα τα οποία ομολογουμένως ούτε ψηλά στην ιεραρχία βρίσκονται, ούτε και κατά τεκμήριο διαθέτουν τις ικανότητες για να ασκούν «big business».

Είναι δηλαδή απορίας άξιον πως μία γραμματεύς μπορούσε να υποκλέψει αρχεία και να τα διαχειριστεί χωρίς άνωθεν εντολές.

Η απάντηση είναι μάλλον σαφής.

Απλά δεν μπορούσε και εκτελούσε εντολές.

Κάτω από αυτό το πρίσμα αντιλαμβάνεται και ο αφελέστερος των παρατηρητών πως οι εντολές προέρχονταν με κάθετο σχήμα από τα κεντρικά της Βασιλείας δια μέσου της ηγετικής βαθμίδας της θυγατρικής στην Αθήνα για να καταλήξουν στον εκτελεστικό μηχανισμό ο οποίος εφήρμοζε τις αποφάσεις.

Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο άρχισε προφανώς να λειτουργεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης το οποίο λειτούργησε κάθετα και οριζόντια στην εταιρεία.

Το δόγμα που λογικά επικράτησε θα ήταν «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» από τη στιγμή μάλιστα που εξαρχής είχε καταστεί σαφές ότι τα ανώτατα στελέχη της Novartis δεν θα «πλήρωναν τη νύφη» για όλο αυτό το σκάνδαλο.

Είναι η στιγμή που μάρτυρες άρχισαν να κελαηδούν είτε προσφεύγοντας στην Αμερική, είτε προσφεύγοντας στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Παρατηρεί δε ο αναγνώστης πως στελέχη της θυγατρικής εταιρείας αποδεδειγμένα είχαν σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, πρώην υπουργούς και νυν βουλευτές.

Τα στελέχη αυτά, όπως ο κ. Μανιαδάκης, δεν ανήκαν στην ανώτατη σφαίρα της διοίκησης της Novartis.

Από το πρωί του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό πως η οικονομική αστυνομία, προφανώς με εντολές της εισαγγελέως Διαφθοράς, άρχισε να «επισκέπτεται» συγκεκριμένα σπίτια και γραφεία ατόμων που το όνομα τους εμπλέκεται στην υπόθεση ακόμη και συνεργατών υπουργών πρώτης γραμμής κατά την επίμαχη περίοδο.

Το zougla.gr γνωρίζει πως αντίστοιχες «επισκέψεις» της οικονομικής αστυνομίας είχαν πραγματοποιηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, όπως προ εννέα μηνών στην κατοικία του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Αυτό καταδεικνύει μία συγκεκριμένη ακολουθία που εφαρμόστηκε από τις εισαγγελικές αρχές και η οποία ακολουθία αυτή τη στιγμή εισέρχεται σε περίοδο επίσπευσης των διαδικασιών.

Ενδεχομένως δηλαδή το αμέσως επόμενα 24ωρα να υπάρξουν και νέες εξελίξεις και να καταδειχθεί ότι οι καταθέσεις στην εισαγγελέα Διαφθοράς δεν είναι μόνο αυτές που έχουν διαρρεύσει αλλά και άλλες οι οποίες πιθανόν να είναι σοβαρότερες.
http://www.zougla.gr/greece/article/an8ropi-klidia-sto-novartisgate

11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΑΙ Η NOVARTIS
Η Αποστολή
Ο Αμερικανός που πάει να διαλύσει την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την Ε.Ε.  11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Είναι ο άνθρωπος που φοβάται ατύχημα στο Αιγαίο ενώ δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι ο ίδιος που συντόνιζε τις έρευνες (παρακολουθήσεις, κλπ)  στην Ελλάδα σχετικά με την NOVARTIS για λογαριασμό του FBI.

Και στην συγκεκριμένη υπόθεση οι ΗΠΑ έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

Ακόμη και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Κυριακή απόγευμα 11 Φεβρουαρίου 2018) χάρη σ΄εκείνον ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Χριστοφορίδης γίνονται δεκτοί στο Λευκό Οίκο με τιμές αρχηγού κράτους.

Οσο για τους νεοδημοκράτες που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, μέσα τους πιστεύουν πως για όσα κακά τους συμβαίνουν ευθύνεται εκείνος-ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Στην κυριολεξία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τρέμουν τους σχεδιασμούς του Πρέσβη που συμπαθεί τον Αλέξη.

Και δεν έχουν άδικο να φοβούνται: Ο Τζέφρι Πάιατ πριν έλθει στην Αθήνα υπηρετούσε στην Ουκρανία που οδηγήθηκε (την οδήγησαν οι ΗΠΑ;) σε εμφύλιο πόλεμο!

Ο Μάκης Πολλάτος πολύ νωρίς θα έγραφε στο Πρώτο Θέμα ένα κομμάτι-μαντεψιά για τον Αμερικανό των επικίνδυνων αποστολών:

Το γεγονός ότι ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζεφ Πάιατ έρχεται στην Ελλάδα από την Ουκρανία, όπου υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, φούντωσε τα συνωμοσιολογικά σενάρια και δημιούργησε περίεργους συνειρμούς για το ποιοι μπορεί να είναι οι μελλοντικοί σχεδιασμοί της Ουάσιγκτον.

0 κ. Πάιατ ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από τις 30 Ιουλίου του 2013.

Η τριετής θητεία του συνέπεσε με μια περίοδο όπου η επικράτεια της Ουκρανίας συρρικνώθηκε.

Η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στο ρωσικό κράτος και ακολούθησαν εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ του επίσημου ου-κρανικού κράτους και στασιαστών ανταρτών υποστηριζόμενων από τη Μόσχα.

Ως πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ επέλεξε έναν ενεργό ρόλο με καθημερινές σχεδόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα στηρίζοντας τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τις προσπάθειες του σημερινού πρωθυπουργού Βολοντίμιρ Γκρόισμαν.

«Το Ντόνμπας είναι Ουκρανία» και «η Μαριούπολη είναι Ουκρανία», έγραψε πρόσφατα ο κ. Πάιατ στον λογαριασμό του στο Twitter, τον οποίο τροφοδοτεί καθημερινά με εντατικό ρυθμό, στηρίζοντας το Κίεβο απέναντι στους αυτονομιστές που επιθυμούν την απόσχιση περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες θεωρούνται από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές περιοχές της χώρας.

Ο 53χρονος Αμερικανός διπλωμάτης είναι ο κύριος εκφραστής της αμερικανικής πολιτικής στην Ουκρανία, γεγονός που τον φέρνει -σχεδόν σε καθημερινή βάση- σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Είτε καταγγέλλοντας ρωσική στρατιωτική εμπλοκή την εποχή των σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές, είτε υπερασπιζόμενος την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, είτε μοιράζοντας ο ίδιος σάντουιτς σε Ουκρανούς στρατιώτες, ο Τζέφ Πάιατ κάθε άλλο παρά ακολουθούσε το στερεότυπο του διπλωμάτη που κάνει άτυπες συνεννοήσεις από το παρασκήνιο αποφεύγοντας να λειτουργήσει στο φως.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία», έγραφε το βράδυ της Πέμπτης 26 Μαϊου 2016 ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στο Κίεβο.

Ο κ. Πάιατ είναι κόκκινο πανί για τους Ρώσους, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος προσεκτικός παρατηρητής.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 καταγγέλθηκε ότι είχε αναρτήσει στο Twitter του ψεύτικες φωτογραφίες από άσκηση ουκρανικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ σε άλλη περίπτωση οι Ρώσοι τον «ξεφώνισαν» επειδή ανέβασε φωτογραφία ενός γερμανικού άρματος μάχης που συμμετείχε δήθεν στα κοινά «παίγνια» του ουκρανικού στρατού με το ΝΑΤΟ, ενώ στην πραγματικότητα η εικόνα ήταν από γυμνάσια που είχαν γίνει το 2013.

Το διπλωματικό σκάνδαλο: «Γ…α την Ε.Ε.»

Ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έγινε διάσημος τον Φεβρουάριο του 2014 όταν μυστηριωδώς διέρρευσε στο YouTube μια τηλεφωνική συνομιλία του με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Λίγο πριν ξεσπάσουν οι αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, η κυρία Νούλαντ συζητούσε με τον κ. Πάιατ τις εξελίξεις στο Κίεβο.

Σε παρατήρηση του Αμερικανού διπλωμάτη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα αφήσει αναπάντητες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουκρανών διαδηλωτών από την κυβέρνηση του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Βικτόρια Νούλαντ είχε απαντήσει κυνικά: «Γ…α την Ε.Ε.».

Ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για ευρωπαϊκά θέματα, είχε προκαλέσει μίνι κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τις Βρυξέλλες.

Παρά το γεγονός ότι η κυρία Νούλαντ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη για τη σκαιά αναφορά, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν αντιδράσει έντονα καταδικάζοντας ως απαράδεκτες τις απόψεις που είχαν καταγραφεί μυστηριωδώς σε ένα τηλεφώνημα μεταξύ δύο Αμερικανών διπλωματών, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν εμπιστευτικό. 

Εντύπωση είχε προκαλέσει και το γεγονός ότι ο κ. Πάιατ είχε ξεσπάσει σε γέλια ακούγοντας την κυρία Νούλαντ να σχολιάζει «fuck the EU».

Βεβαίως οι Ρώσοι ουδέποτε παραδέχθηκαν επισήμως ότι εκείνοι είχαν υποκλέψει το τηλεφώνημα αν και η τότε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι είχε δηλώσει ότι οι πρακτικές της Ρωσίας «έπεσαν πολύ χαμηλά».

Η καριέρα του Τζέφ Πάιατ, ο οποίος εισήλθε στο Διπλωματικό Σώμα των ΗΠΑ το 1989, ξεκίνησε από την Κεντρική Αμερική.

Από το 1990 μέχρι το 1992 ήταν οικονομικός αξιωματούχος και υποπρό- ξενος στην Τεγουσιγάλπα της Ονδούρας. Στη συνέχεια μετατέθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας όπου υπηρέτησε από το 1992 μέχρι το 1994.

Επιστρέφοντας για λίγα χρόνια στην Ουάσινγκτον, ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα χρημάτισε βοηθός προσωπικού στον βοηθό γενικό γραμματέα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λατινική Αμερική (1994).

Τα καθήκοντά του στην Ουάσινγκτον συμπεριλαμβάνουν τη θέση του διευθυντή προσωπικού στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Λατινική Αμερική (1996-97) και του ειδικού βοηθού του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών (1995-96). Από το 1997 ως το  1999 υπήρξε διευθυντής του αμερικανικού προξενείου στη Λαχόρη, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στη μεγαλύτερη και πιο σημαντική πολιτικά επαρχία του Πακιστάν.

Στη συνέχεια ο κ. Πάιατ τοποθετήθηκε στο αμερικανικό γενικό προξενείο στο Χονγκ Κονγκ, διευθύνοντας τον έλεγχο του διαλόγου για το εμπόριο και τις εξαγωγές με την Ειδική Διοικητική Περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

Από το 2002 ως το 2007 ο κ. Πάιατ υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί, αρχικά ως σύμβουλος για πολιτικές υποθέσεις και από τον Ιούνιο του 2006 ως υπαρχηγός της αποστολής.

Υπ’ αριθμόν δύο της αμερικανικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί, υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής για μία από τις περισσότερο και ταχύτερα αυξανόμενες ξένες αποστολές των ΗΠΑ. Από τον Μάιο του 2010  ως τον Ιούλιο του 2013, ο κ. Πάιτ διετέλεσε αναπληρωτής βοηθός γενικός γραμματέας στο Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας, όντας επικεφαλής της νέας γεωγραφικής διεύθυνσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και βοήθησε στη διαχείριση των αχέσεων των ΗΠΑ σε μία περιοχή που εκτείνεται από το Καζακστάν ως τον Ινδικό Ωκεανό.

Από τον Αύγουστο του 2007 έως τον Μάιο του 2010 υπήρξε βοηθός επικεφαλής στην αποστολή των ΗΠΑ των Διεθνών Οργανώσεων στη Βιέννη, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και σε άλλες τεχνικές υπη¬ρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Την 30ή Ιουλίου του 2013, ορκίστηκε όγδοος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Από το καλοκαίρι του 2016, η 26χρονη καριέρα του στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συνεχιστεί στην Ελλάδα.

Με εξαίρεση την Ουκρανία, όλες οι διπλωματικές εμπειρίες του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα προέρχονται από την Ασία, την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική και μάλιστα σε πόστα που αφορούν αρμοδιότητες εμπορικής φύσης και δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θέσεις πρώτης διαλογής.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Πάιατ δεν έχει εμπειρία από την περιοχή των Βαλκανίων, τα ελληνοτουρκικά θέματα ή το Κυπριακό.

Ωστόσο, όπως απέδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κίεβο, είναι φιλομαθής. Σημειώνεται ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε φτάνοντας στην Ουκρανία ήταν να μάθει ουκρανικά.

Ο πρεσβευτής Πάιατ γεννήθηκε το 1963 και μεγάλωσε στη Λα Τζόλα της Καλιφόρνιας.

Εχει μάστερ στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνιας.

Προτού ενταχθεί στην υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, εργάστηκε στον Διαμερικανικό Διάλογο, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, που φέρνει σε επαφή κορυφαίους Αμερικανούς πολίτες.

Με τη γυναίκα του Μαίρη έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γουίλιαμ και την Κλερ.

Στο ερώτημα πώς επελέγη ο κ. Πάιατ για την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε προϋπηρεσία σε χώρες της περιοχής, έμπειρος διπλωμάτης αποκαλύπτει ότι κάθε φορά που είναι ελεύθερη θέση πρεσβευτή στην Ελλάδα δίνεται μάχη.

Οπως μας εξηγεί, η πρεσβεία στην Αθήνα είναι ένα δελεαστικό πόστο, κυρίως για τους διπλωμάτες καριέρας όπως ο Τζέφρι Πάιατ.

Ειδικά από τη στιγμή που οι πρεσβείες των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές πόλεις πρώτης γραμμής, όπως η Ρώμη και η Μαδρίτη, ανατίθενται σε πρόσωπα που έχουν συνεισφέρει στο Δημοκρατικό ή το Ρεπου¬μπλικανικό Κόμμα (αναλόγως από ποιο κόμμα προέρχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ), η Αθήνα είναι μια μετάθεση που προσφέρει την ευκαιρία για μια άνετη θητεία σε μια χώρα με ιδανικό κλίμα.

Ιδίως μετά την τριετή εμπειρία στο καμίνι της Ουκρανίας, ο Τζέφρι Πάιατ, που θεωρείται ατύπως «προστατευόμενος» της πανίσχυρης Βικτόρια Νούλαντ, μάλλον ανταμείβεται με μία θέση που θα του επιτρέψει να χαλαρώσει.

Τη διάθεσή του αυτή έδειξε εμμέσως στις 21 Μαΐου του 2016, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι επελέγη ως διάδοχος του Ντέιβιντ Πιρς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο κ. Πάιατ ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μια φωτογραφία του να κάνει ανέμελα ποδήλατο στο Κίεβο.

Πώς θα κινηθεί ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα; Είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι ο Τζέφρι Πάιατ θα επιλέξει ένα χαλαρό προφίλ χωρίς να παρεμβαίνει στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

Στην Ουκρανία ακολουθούσε ένα πρόγραμμα διαρκώς παρεμβατικό με συνεχή δημόσια παρουσία, ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την Τετάρτη 25 Μαίου, ο κ. Πάιατ έκανε 41 «τιτιβίσματα» από τον προσωπικό του λογαριασμό @GeoffPyatt.

Η Τετάρτη 25 Μαϊου του 2016, λοιπόν, δεν ήταν συνηθισμένη μέρα για την Ουκρανία, ούτε και για τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Κίεβο, αφού οι Ρώσοι απελευθέρωσαν τη Νάντια Σαβτσένκο, Ουκρανή πιλότο που κρατούσαν φυλακισμένη για δύο χρόνια σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση δύο Ρώσων κρατουμένων.

Ακόμη και η Eurovision αποτέλεσε αφορμή για πρόσφατες παρεμβάσεις του κ. Πάιατ, αφού φρόντισε να αποθεώσει την Τζαμάλα για το τραγούδι με το οποίο κέρδισε τον πρόσφατο διαγωνισμό τραγουδιού.

Παρά τις εμπειρίες του παρελθόντος, έχει παρέλθει ο καιρός που οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ελλάδα συμπεριφέρονταν σαν ανθύπατοι. Εχουν περάσει αρκετά χρόνια και από το 1997 και τη θητεία του Νίκολας Μπερνς στηνΑθήνα, του χαρισματικού διπλωμάτη που, αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του εδώ, υπηρέτησε ως μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και το 2005 έφτασε να αναλάβει την επίζηλη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ όπου παρέμεινε μέχρι το 2008.

Το αν ο κ. Πάιατ θα επιλέξει τον δρόμο του Νίκολας Μπερνς, που είχε σχεδόν αναγορευθεί σε πυλώνα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, ή το μονοπάτι του απερχόμενου πρέσβη Ντέιβιντ Πιρς, που αρκέστηκε στις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις επιλέγοντας έναν ρόλο που θυμίζει σχολιαστή είτε όταν ανάβει ένα κερί ευχόμενος συμφωνία στο Eurogroup, είτε όταν τουιτάρει αμφίσημα ότι η αγαπημένη του ελληνική λέξη είναι το «drama» -χωρίς να είναι προφανές αν ειρωνεύεται ή κάνει black humor- είναι κάτι που θα φανεί σύντομα. Εμπειροι διπλωμάτες θεωρούν πάντως υπερβολικά τραβηγμένα και εκτός πραγματικότητας τα σενάρια που συνδέουν τη διπλωματική θητεία του Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα με όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία.

Την εκτίμηση πως το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στο χαιρετισμό του στη διάρκεια της καθιερωμένης Πρωτοχρονιάτικης Δεξίωσης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο πρέσβης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παππά στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με εταιρείες του τομέα της υψηλής τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, από το Χόλιγουντ και τη Silicon Valley έως το MIT στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Στη συνέχεια τόνισε, «Το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα είναι το έτος που η Ελλάδα ανακάμπτει πλήρως από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής κρίσης.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας έθεσαν αυτόν τον θετικό τόνο, συμφωνώντας παράλληλα για τη σημασία που έχει για τη σχέση μας η ανάδειξη των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμημένη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο, στην οποία αναμένουμε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες από όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας από τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Τραμπ, θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία «να παρουσιάσει την αμερικανική τεχνολογία, το επιχειρείν και την καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή».

Σχετικά με τους επενδυτές ο πρέσβης τόνισε, «είτε ενδιαφέρονται για ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, είτε για συμφέροντα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην πολιτική αεροπορία ή στα ναυπηγεία, μεγάλοι αμερικανοί επενδυτές και εταιρείες αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Έχουμε δει μεγάλες επενδύσεις πρόσφατα από τους Calamos, Morgan Stanley και Avis, και ελπίζουμε να δούμε την επένδυση των ONEX στα Ναυπηγεία Neorion και την αμερικανική συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πολλά άλλα».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το 2018, ενδέχεται να είναι το «έτος κλειδί» των ελληνο – αμερικανικών σχέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, γιατί παράλληλα με την δραστική βελτίωση του οικονομικού και αναπτυξιακού κλίματος στην Ελλάδα και την κλιμακούμενη οικονομική δικτύωση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, η ανάδειξη των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) του 2018, μπορεί να αποτελέσει το καθοριστικό σημείο αυτής της νέας πορείας.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στη σταδιακή έξοδο από την ύφεση και την επερχόμενη ανάπτυξη, η οποία όπως τόνισε «δεν θα έρθει από μόνη της, αυτόματα και νομοτελειακά, επειδή επιτύχαμε δημοσιονομική εξισορρόπηση και γρήγορη συμφωνία με τους εταίρους για την Τρίτη αξιολόγηση, και εδώ εντοπίζω την ευθύνη όλων μας ώστε η επιστροφή στην ανάπτυξη να μην θεωρείται δεδομένη».

https://kourdistoportocali.com/news-desk/i-apostoli-2/

arxaiaithomi.gr

Μοιραστείτε το!

1 comment to Αυτούς τους προδότες ποιοι προδότες τους ψηφίζουν;;;

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>