«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ!

Αγαπητοί αναγνώστες, παρακολουθώντας τα στατιστικά της ιστοσελίδας, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τα άρθρα του Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου, οφείλω να κάνω μια εισαγωγή.

Οι νέοι επιστήμονες μπορούν να στηριχθούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και ακόμα να τον επικαλεστούν να τους βοηθήσει μέσω του εμαιλ.

Οφείλω εγώ και οι Έλληνες πατριώτες να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, για τον ακούραστο αγώνα του για την πατρίδα μας, αλλά και για την επιστήμη!

Το μικρό βιογραφικό παρακάτω είναι για να ξέρουν οι νέοι επιστήμονες τι διαβάζουν, τι κύρος έχουν αυτά που διαβάζουν και ποιος είναι αυτός που τους τα παρέχει!

Ο Δρ. Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου είναι διδάκτωρ μηχανικός μεταλλειολόγος του Πολυτεχνείου του Άαχεν, εργάσθηκε 20 χρόνια σαν μηχανικός Projekt στον ενεργειακό γίγαντα Wintershall σε έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στην Σαχάρα, τον Περσικό Κόλπο, στην Κασπία Θάλασσα καθώς και στον Πρίνο της Θάσου.

Παράλληλα δίδασκε στην ειδικότητά του στο Πολυτεχνείο του Άαχεν.

Ακέραιος Πατριώτης, οδηγήθηκε σε δικαστικό αγώνα από το γερμανικό καθεστώς, διότι εξέφρασε τις πατριωτικές και αληθινές απόψεις του για την παρτίδα μας, φυσικά και με προσωπικό άγονα δικαιώθηκε!!! Δρ. Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου θα βάλει τα πράγματα επι μιας επιστημονικής βάσεως στο θέμα Υδρογονάνθράκες.

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou Bleibergweg 114 D-40885 Ratingen Tel.+Fax: 0049 2102 32513 E-Mail: chaziteo@t-online.de
24.01.2018

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΣΕ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Υδρογονάνθρακες Α

Μετά από τα γερμανικά σας έχω και ένα παλαιότερο άρθρο, που είναι σχετικό με το σημερινό άρθρο!

Κατα τον προσωκρατικο αρχαιοελληνα φιλοσοφο-θεολογο Ξενοφανη (570 – 480 π.Χ.) «Τιποτε απο τα ολα δεν φανερωνουν απο την αρχη οι θεοι στους θνητους, αλλα στην ροη του χρονου αυτοι ανιχνευοντας βρισκουν τα καλλυτερα. Βεβαιες αληθειες δεν εντοπιζει κανενας ανθρωπος και κανενας δεν θα εντοπισει ποτε….».

Τι ειναι Θεωρια και τι ειναι Μυθος;

Μια Υποθεση, η οποια φαινεται να εκπληρωνη ολες τις γνωστες πειραματικες πραγματικοτητες χωρις αντιφασεις, λεγεται θεωρια.

Η λεξη Υποθεσης προερχεται απο την Ελληνικη Γλωσσα και σημαινει «Υπαγωγη ‘η Εικασια».

Καθε επιστημονικη Υποθεση ειναι ενα προ’ι’ον της δημιουργικης φαντασιας του ανθρωπου.

Κατα τον Πλατωνα, ανευ μιας πλατιας θεωριοποιησης, δεν θα υπηρχε μια αποψη, ουτε μια επιστημη, δηλαδη «η λεξη της αληθους λαμψης».

Στην επιστημη ισχυει η ετσι ονομασθεισα αρχη της φειδωλοτητας, η οποια εγινε γνωστη ως «ως αρχη ξυριστικης μαχαιρας Ockhams».

Αυτη διατυπωνει οτι: «απο περισσοτερες θεωριες που επεξηγουν την ιδια κατασταση πραγματων, επιλεγεται η απλουστερη, δηλαδη η θεωρια η οποια περιεχει τις λιγωτερες μη εξετασθεισες εικασιες».

Μυθος σημαινει Λογος και παριστανει ενα Μοντελο στο οποιο μπορουν να προσαρμοστουν, να συγκριθουν ‘η να ενσωματωθουν πολλα γεγονοτα σε διαφορετικες εποχες, διοτι «δεν ειναι η Ιστορια η οποια επαναλαμβανεται αλλα ο Μυθος ο οποιος επανεμφανιζεται».

Ο Ηρακλειτος ονομαζει Λογον, ο οποιος σημανε στην αρχη κατι ως «ορθοφροσυμη ομιλια» και αργωτερα «Ορθοφροσυνη», τον Παγκοσμιο Νομο, την Μοναδα, την Πολυπλοκοτητα και την Αλλαγη.

Απο τα ως ανω ολα, ο εντοπισμος της παγκοσμιας Ορθοφροσυνης αποτελει ξητημα του ανθρωπου και ειναι σοφο να γινεται αυτο βασει των νομων του.

Ο σοφος εντοπιζει τον Λογο επισης στον εαυτο του και προσαρμοζει μετα σχετικα την συμπεριφορα του.

Ο Μυθος εμφανισθηκε στις αρχες της επιστημης και ηταν η πρωτη προσπαθεια του ανθρωπου για την κατανοηση του Κοσμου και γιαυτο εχει αυτος λογικη λειτουργικοτητα.

Παρουσιαζει μια ιδανικη πρωτοτυπια της πραγματικοτητας, η οποια αποδικοποιηται με την χρησιμοποιηση μιας συμβολικης αλληγορικης γλωσσας, η οποια με την σειρα της χρησιμοποιει τα ετσι ονομασθεντα μεταφυσικα, αρθμητικα, γεμετρικα, αστρονομικα, βιολογικα, χημικα και φιλολογικα εξηγητικα κλειδια.

Γι’ αυτον που δεν χρησιμοποιει τα κλειδια της αποδικοποιησης, ο Μυθος ειναι ενα παραμυθι, μια ψευτικη ιστορια.

Τα παντα εις το συμπαν περιγραφονται υπο την μορφη των στοιχειωδων τεμαχιδιων.

Το Υδρογονο ρεει χωρις διακοπη απο τα βαθη του χωροχρονου ως κυριο υλικο για την δημιουργια νεων Αστερων, Πλανητων και Γαλαξιων με ταυτοχρονο γκρεμισμα και απομακρυνση του παλαιου κατασκευαστικου υλικου.

Το κυριο κατασκευαστικο υλικο, το Υδρογονο, ειναι το στοιχειο που επαιζε και παιζει τον κυριο ρολο της δημιουργικης κατακευαστικης αυτης λειτουργιας.

Η κυριαρχια του στοιχειου αυτου στο συμπαν παρουσιαζεται ξεκαθαρα στην δημιουργια των αστερων αλλα και στον Ηλιο μας, σε μια σειρα απο πυρηνικες αντιδρασεις.

Στις πυρηνικες αντιδρασεις του Ηλιου μας με το λιωσιμο του Νουκλεονιου (Πρωτονιο + Νεοτρονιο = Κουαρκ + Γκλουονιο)  δημιουργειται ενας πυρηνας απο το ισοτοπο του υδρογονου, Θεοδωριο, και απελευθερωνεται ενα Ποσιτρονιο και ενα Νεοτρινο.

Το Νεοτρινο ξεφευγει στον χωρο, συγρουεται και καταστρεφει ενα ηλεκτρονιο απελευθερωνοντας γ-ακτινοβολια.

Κατα το λιωσιμο του Νουκλεονιου δημιουργειται το ισοτοπο He-3 με αποτελεσμα την απελευθερωση περισσοτερης γ-ακτινοβολιας.

Απο το λειωσιμο δυο πυρηνων He-3 προκυπτει ενας πυρηνας Ηλιου και δυο φωτονια με αποτελεσμα, οι δυο πυρηνες υδρογονου και ο ενας πυρηνας He-4 να ζυγιζουν 7/10 απο το 1 % λιγωτερο απ’ οτι ο αρχικος πυρηνας.

Η διαφορα της μαζας μετατραπηκε σε ενεργεια.

Ο Ηλιος του ηλιακου μας συστηματος παραγει απο την περιγραφεισα λειτουργια Πρωτονιου-Νεοτρονιου, το 98 % της ενεργειας του.

Με τον τροπο αυτο μετατρεπει η Ηλιος ανα δευτερολεπτο 675 εκατομμυρια τοννους Ηδρογονου σε Ηλιο και 4 εκατομμυρια τοννους Υδρογονου σε ενεργεια.

Η κοσμικη υλη στο συμπαν η οποια διανεμεται μεταξυ των αστερων εχει σχεδον την ιδια μαζα ολων των αστερων του συμπαντος και αποτελειται αυτη απο ατομα υδρογονου που υπαρχουν στην καλλυτερη τους κατασταση.

Το μοριο του Υδρογονου αποτελειται απο δυο Πρωτονια και δυο Ηλεκτρονια και ειναι σε ενα συνολο ενωμενα.

Μεταξυ των μοριων υδρογονου στα συννεφα αεριων του συμπαντος, επιδρουν ελξεις, οι οποιες ειναι τοσο ισχυρωτερες οσο μικρωτερη ειναι η μοριακη αποσταση δυο μοριων, δηλαδη οσο μεγαλυτερη ειναι η πυκνοτητα σε υδρογονου.

Η μαζα του ατομου υδρογονου ειναι σχεδον συγκεντρωμενη στον πυρηνα του, διοτι η μαζα του ηλεκτρονιου σε συγκριση με την μαζα του πυρηνα ειναι πολυ μικρη.

Μια μοναδα της ατομικης μαζας του υδρογονου (1 amu) αντιστοιχει σε 931 ΜeV ενεργεια.

Το ατομο υδρογονου απορροφα μονο την ακτινοβολια που το ιδιο εκπεμπει.

Αυτο εκπεμπει πεντε σειρες ακτινοβολιων απο τις οποιες οι τρεις ειναι υπερυθρες, μια υπεριωδης και μια του ορατου φωτος.

Η τελευταια ακτινοβολια δεν γινεται αισθητη, διοτι η θερμοκρασια στο συμπαν του διασπαρμενου υδρογονου βρισκεται γυρω στους 125 βαθμους Κελβιν.

Η υπερπιδηση του ατομου υδρογονου απο μια κανονικη σε μια αλλη κατασταση συνοδευεται με εκπομπη ενεργειας σε μορφη ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας, η οποια, οπως υπολογιζεται, εχει μηκος κυματος λ = 21,104 cm.

Σε κρισιμη θερμοκρασια (-240 βαθμους Κελσιου) μπορει το υδρογονο να υγροποιηθη κατω απο μια κρισιμη πιεση των 13 at και κρισιμη πυκνοτητα 0,03 γραμμαρια ανα κυβικο εκατοστο.

Ανω της κρισιμης θερμοκρασιας το υδρογονο βρισκεται παντοτε σε αερια κατασταση και ανεξαρτητα απο το μεγεθος της πιεσης.

Η ποιο πιθανη κατασταση του υδρογονου ειναι αυτη κατα την οποια στην κινηση των μοριων κυριαρχει η μεγαλυτερη αταξια (εντροπια).

Η μεση ταχυτητα των μοριων υδρογονου κειται υπο κανονικες συνθηκες γυρω στα 1840 μετρα ανα δευτερολεπτο.

Στον πλανητη Γη εμφανιζονται 92 χημικα στοιχεια και περιπου 20 συμπληρωματικα μπορουν να κατασκευσθουν στα χημεια.

Το χημικο στοιχειο ανθρακας (C) κατεχει μονο την θεση 15. και αποτελει το 0,48 % του γηινου φλοιου αλλα χωρις αυτο, μεταξυ αλλων, δεν θα υπηρχαν και τα κοιτασματα Υδρογονανθρακων, διοτι το τετρασθενες αυτο στοιχειο ενωνεται με πολλα αλλα ατομα και με τον εαυτο του.

Κατεχει την ικανοτητα να προσελκυη ενωτικα ηλεκτρονια απο γειτονικα ατομα και να ενουται με αυτα..

Ενωσεις ατομων του ανθρακος με αλλα ατομα ανθρακος σχηματιζουν αλυσεις, διαφορου μηκους και δακτυλιους ποικιλων μορφων.

Η συνδεσης των ανθρακων μπορει να γινη με απλον δεσμον σχηματιζοντας κεκορεσμενες ενωσεις και με διπλο ‘η τριπλο δεσμο σχηματιζοντας ακορεστες ενωσεις, τα ατομα του ανθρακος σε μια ενωση μπορει να ειναι ενωμενα, ειτε αμεσα με κατ’ ευθειαν δεσμον, ειτε εμμεσα με μεσολαβιση αλλων στοιχειων.

Η ανθρακικη αλυση μπορει να ειναι ευθεια ‘η διακλαδουμενη.

Η σειρα των Υδρογονανθρακων (κεκορεσμενων και ακορεστων) ειναι συνισταμενη απο ενωσεις ανθρακος και υδρογονου.

Το πρωτο μελος αυτης και το απλουστερο ειναι το Μεθανιο.

Ολα τα μελη της ομολογου αυτης σειρας εχουν τον εμπειρικο τυπο CνΗ2ν+2 των κεκορεσμενων Υδρογονανθράκων (Αλκανια).

Σχετικα με την δημιουργια των Υδρογονανθρακων και με την συγκεντρωση αυτων σε κοιτασματα εχουν αναπτυχθει πολλες θεωριες.

Μεταξυ αυτων και τετοιες οι οποιες βασιζονται σε μια αιτιωδους συσχετιση μεταξυ της δημιουργιας και συσσωρευσης ‘η επισης τετοιες που στηριζονταν και στηριζονται ακομη σε μια μη οργανικη προελευση.

Υπερισχυει ακομη η αποψη της απολιθωματικης οργανικης βιολογικης προελευσης των κοιτασματων υδρογονανθρακων και οτι μεταξυ της δημιουργιας και της συγκεντρωσης σε κοιτασματα καμια αλλη συσχετιση δεν ειναι υπαρκτη.

Ακουλουθωντας την διαδρομη της φωτοσυνθεσης λαμβανει η βιομαζα της γηινης επιφανειας απο τον Ηλιο περιπου 50 TW ετησιως ηλιακη ακτινοβολια.

Στο φωτοσυνθετικο αντιδραστικο κεντρο του πλανητη Γη, τα φυτα και ορισμενα βακτιριδια μετατρεπουν την ηλιακη ενεργεια σε υδατανθρακες.

Προκειται για μια περιπλοκη συνδεση απο χλωροφυλη και αλλα μορια, η οποια υπο την επιδραση του φωτος παραγει μια ηλεκτρικη ταση μεταξυ της εσωτερικης και εξωτερικης επιφανειας μιας μεμβρανης.

Η ηλεκτρικη αυτη ταση χρησιμοποιειται για την μετατροπη διοξυδιου του ανθρακος απο την ατμοσφαιρα σε Γλυκοζη.

Με τον τροπο αυτο δημιουργηθηκαν οι απολιθωματικες ενεργιακες υλες, ανθρακες και υδρογονανθρακες, σε διαστημα 700 εκατομμυριων χρονων.

Ετσι απο τα περιπου 3.000 Billionen τοννοι (1 Billion t = 1 Tt =10 στην 10 t) οργανικης υλης, η οποια περιεχονταν σε ολες τους ιζηματογενεις περιοχες της Γης μονο 2 % (60 Billionen t) μεταβληθηκαν σε Υδρογονανθρακες, εκ των οποιων μονο ενα μικρο μερος ειναι εκμεταλλευσιμo.

Για την υποθεση αυτη της οργανικης δημιουργιας των απολιθωματικων Υδρογονανθρακων συνηγορει ο εντοπισμος ισοπρενο’ι’κων υποδομων υδρογονανθρακων (Πρισταν και Πυθαν), οι οποιες υποδομες εντοπισθηκαν σε ιζηματογενεις σχηματισμους πετρωματων αλλα επισης και σε πολλους υδρογονανθρακες.

Το ιδιο ισχυει για τον εντοπισμο σχετικα μεγαλης περιεκτικοτητας απο πεντακυκλικες τριτερπενες και στερινες, οι οποιες αποδεικυνουν δυο σπουδαιες ταξεις ενωσεων, ως καταναλωτικα προ’ι’οντα των φυτικων και ζωικων λιπων.

Ως βασικο υλικο για την δημιουργια υδρογονανθρακων θεωρουνται και τα υπολειμματα των μικροοργανισμων (Πλαγκτον) πλουσιοι σε λιπη, υδατανθρακες και λευκωματα.

Ετσι σε περιοχες του στερεου φλοιου της Γης, οπου προ’υ’πηρξαν θαλασσες, λογω γεωλογικων μεταβολων, το πλαγκτον και οι αλλοι οργανισμοι ως φυτα και ψαρια ενεκλεισθηκαν εντος της γης και υπο την επιδραση πολυ υψηλων πιεσεων και μετριως υψηλων θερμοκρασιων (200-280 βαθμους Κελσιου), τα συστατικα αυτων διασπαστηκαν, σχηματιζοντας υδρογονανθρακες.

Για την θεωρια αυτη συνηγορουν οι πυθμενες των κοιτασματων οι οποιες περιεχουν παντα αλμυρο νερο, τα παραγωγα χλωροφυλλης και αιμινης, ορμονες, ιωδιο κ.α.

Εντος του πορωδες αποθεματικου πετρωματος ενος κοιτασματος βρισκεται υπο εξελεκτικη επιδραση, η οργανικη υλη Κερογενο στην ροη της οποιας κατω απο την επιδραση της πιεσης, θερμοκρασιας και του χρονου σχηματιζονται ικανοι για ροη υδρογονανθρακες.

Η δημιουργια ρευστων υδρογονανθρακων εξαρταται απο τις εξης προ’υ’ποθεσεις:

1. Το Κερογενο ειναι ενα οργανικο υλικο πολυμερειας, απο το οποιο δημιουργηγουνται με αυξανομενη γεωλογικη καταβυθιση και θερμανση Υδρογονανθρακες.

Εμφανιζεται σε ιζηματογενη πετρωματα με λεπτα διασπαρμενα οργανικα στοιχεια και ειναι η ποιο συχνη οργανικη μορφη δεσμευμενου ανθρακα στον γηινο φλοιο.

Το οργανικο βασικο αυτο υλικο κανει δυνατη την δημιουργια υδρογονανθρακων.

Απο τους τεσσερεις γνωστους τυπους Κερογενων (Λιπτιτης, Εξινιτης, Φιτρινιτης και Ινερτιτης) δεν συμμετεχει ο με υδωρ φτωχος Ινερτιτης στην δημιουργια υγρων υδρογονανθρακων.

Αντιθετως ο Φιτρινιτης ειναι μεν κακος παραγωγος πετρελαιου αλλα αρκετα καλος για την παραγωγη φυσικου αεριου.

2. Η διαδικασια εξελιξης οφειλει να φθασει ενα σταδιο ωριμοτητας, δηλαδη
να πλησιαση τα ορια δημιουργιας των υδρογονανθρακων.

Αυτα κεινται στην σκαλα θερμοκρασιας μεταξυ 65 και 150 βαθμους Κελσιου.

Δεν εχει ομως ακομη αποδειχθει πειραματικως η διαδικασια δημιουργιας των υδρογονανθρακων απο το Πλαγκτον, ως το τελικο προ’ι’ον.

Σε συσχετιση με την σκαλα θερμοκρασιας δημιουργιας των υδρογονανθρακων προκυπτει και το μεγιστο δυνατο βαθος υπαρξης κοιτασματων.

Με την υποθεση αυτη, υπο κανονικες συνθηκες (αυξηση της θερμοκρασιας με 3 βαθμους Κελσιου ανα 100 μετρα), δεν πρεπει να υπερβαινει το μεγιστο βαθος κατω απο την επιφανεια του γηινου φλοιου τα 5.000 μετρα.

Επειδη το πετρελαιο ειναι ελαφρωτερο απο το πετρωδες περιβαλλον, αυτο μπορει να κινηται μονο προς τα ανω απο το σημειο δημιουργιας του και να συσσωρευεται σε πορωδες αποθεματικο πετρωμα με απολυτα μονοτικο υπερκειμενο.

Διαφορετικα συμπεριφερεται το φυσικο αεριο.

Αυτο μπορει να δημιουργηθη και να συσσωρευθη με μεγαλυτερη θερμοκρασια και σε μεγαλυτερα βαθη.

Πως ομως μπορει να εξηγηθη το γεγονος εντοπισμου ενος κοιτασματος πετρελαιου πριν μερικα χρονια απο την εταιρεια BP στο κολπο του Μεξικου, στο θαλασσιο υποβαθρο και σε βαθος απο την επιφανεια του βυθου 10.500 μετρων: Μηπως η δημιουργια των κοιτασματων Υδρογονανθρακων απολιθωματικης προελευσης, δεν ειναι βιολογικη και οι υδρογονανθρακες προερχονται και μετακινουνται δια των ρωγμων απο τον γηινο μανδυα και συσσωρευονται σε καταλληλους πορωδεις σχηματισμους πετρωματων στα ανωτερα στρωματα του γηινου φλοιου;

Ας μη λησμονουμεν στο σημειο αυτο και την παλαια θεωρια του Ρωσου Mendelejeff.

Η θεωρια αυτη ισχυριζεται, οτι τα πετρελαια προηρθαν απο ανοργανες υλες και συγκεκριμενα απο την διασπαση των καρβιδιων υπο του υδατος (ανθρακομεταλλικων ενωσεων), Ετσι π.χ. απο το ανθρακαρδιλιο (Al4C3) δημιουργειται το CH4 και απο το ανθρακασβεστιο (CaC2) το ακετυλενιο.

Οι κατα τον τροπον αυτο παραγομενοι υδρογονανθρακες, ευρισκομενοι υπο υψηλην πιεση και θερμοκρασια δημιουργησαν την ποικιλια των υδρογονανθρακων, οι οποιοι συνιστουν και τα πετρελαια.

Η υποθεση ομως αυτη αδυνατει να δικαιολογηση την παρουσια π.χ. αζωτουχων ενωσεων εις τα πετρελαια, καθως και πολλα αλλα δεδομενα.

Η μεγαλυτερη πηγη θερμοτητας του πλανητη Γη, περαν απο τον Ηλιο μας, ειναι το εσωτερικο της, απο το οποιο ανα δευτερολεπτο καταληγει για καθε τεραγωνικο μετρο της γηινης επιφανειας (510 εκατομμυρια τετραγωνικα χιλιομετρα) 1,5 μικροκαλορινη ανα τετραγψωνικο εκατοστο.

Η θερμοτητα αυτη παραγεται στο εσωτερικο της Γης εκ διασπασεως ραδιοενεργων ατομων τα οποια προηλθαν απο το ενδοαστρικο συννεφο απο το οποιο δημιουργηθηκε το ηλιακο μας συστημα.

Η Γη ως γνωστο αποτελειται απο τα εξης στρωματα:

1. Εναν εσωτερικο πυρηνα, το μεγαλυτερο μερος του οποιου αποτελειται απο σιδερο σε σταθερη κατασταση, θερμοκρασιας κατα νεωτερες μελετες 6.000 βαθμων Κελσιου αντι 5.000 βαθμων Κελσιου που υποτειθονταν εως προσφατα και διαμετρου 2.400 χιλιομετρων.

Ο εσωτερικος γηινος πυρηνας περιστρεφεται πιθανοτατα ταχυτερα απ’ οτι το υπολοιπ της Γης.

Θεωρειτε οτι στην κατασταση αυτη οφειλεται και η υπαρξη του γηινου μαγνητικου
πεδιου.

Αναλογα με τις γνωστες υλικες καταστασεις Λιθοσφαιρας – Υδροσφαιρας – Ατμοσφαιρας υποτιθεται εδω και λιγο καιρο οτι ο εσωτερικος πυρηνας της Γης αποτελειται απο Πλασμα. Κατι τετοιο ομως αντιφασκει στην μεχρι τουδε αποψη οτι αυτος αποτελειται απο σιδερο σε
σταθερη μεταλλικη κατασταση.

Μηπως το Πλασμα βρισκεται σε μεταλλικη κατασταση;

Στριμωχθονται με τις ακραια μεγαλες πιεσεις τα ατομα των αεριων και μεταβαλλονται σε Νεοτρονια, τα οποια υποκεινται στην Β – ραδιοενεργο Διασπαση, δηλαδη στην Διασπαση σε Πρωτονια και Ηλεκτρονια, τα οποια με την σειρα τους δημιουργουν αεριο υδρογονου;
Ακολουθει με την διαδικασια αυτη απορροφησης των Νεοτρινος μια ακτινοβολια ενεργειας Νεοτρινο στον εσωτερικο πυρηνα;

2. Εναν εξωτερικο πυρηνα απο υγροποιημενο σιδερο και νικελιο θερμοκρασιας περιπου 4.400 βαθμων Κελσιου, παχους 2.200 χιλιομετρα.

Νεες υποθεσεις υποστηριζουν οτι ο εξωτερικος πυρηνας αποτελειται απο πολυ θερμα αερια.

3. Εναν εσωτερικο γηινο μανδυα απο σταθερο και πολυ θερμο πετρωμα παχους 22,5 χιλιομετρων.

Στα ορια του με τον εξωτερικο γηινο μανδυα ερχονται σε επαφη λιωμενο σιδερο και νικελιο με λιωμενο πετρωμα.

4. Εναν εξωτερικο γηινο μανδυα απο σταθερο και κρυο πετρωμα παχους 65
χιλιομετρα.

5. Εναν γηινο φλοιο παχους 48-60 χιλιομετρα, αποτελουμενο απο σταθερες και
μετακινουμενες 16 μεγαλες και μερικες μικρωτερες λιθοσφαιρικες πλακες.

Πανω στον γηινο φλοιο συγκεντρωονται ολα τα αλμυρα υδατα των Ωκεανων ποσοτητας περιπου 1,29 δισεκατομμυριων κυβικων χιλιομετρων.

Πανω απο τον γηινο φλοιο κατατασεται το αεριο της Ατμοσφαιρα, η οποια αποτελειται
απο την Τροποσφαιρα, Στρατοσφαιρα, Μεσοσφαιρα και Ιονοσφαιρα ‘η
Θερμοσφαιρα.

Απο την επιφανεια του γηινου φλοιου εως το εξωτερρικο της η Τροποσφαιρα εχει παχος στις περιοχες του Ισημερινου 16 χιλιομετρα ενω στις αλλες περιοχες δεν ξεπερνα τα 10 εως 11 χιλιομετρα.

Σε αυτο το παχος της Τροποσφαιρας βρισκεται περιπου το 80 % της μαζας της γηινης
Ατμοσφαιρας (8 εκατομμυρια τοννοι αερος ανα τετραγωνικο χιλιομετρο γηινης επιφανειας).

Στην Ιονοσφαιρα ‘η Θερμοσφαιρα η θερμοκρασια κειται μεταξυ 1.000 και 1.500 βαθμους Κελσιου και αποτελει την ιονισμενη δομη με επιδρασεις της υπεριωδους ακτινοβολιας του Ηλιου μας, η οποια καταληγει στην Ιονοσφαιρα υπο μορφην Πρωτονιων.

Στην ακραια αυτη
περιοχη, οπως στον εσωτερικο πυρηνα, σχηματιζουν οι περισσοτερες υλες
μια μορφη Πλασματος.

Ο εσωτερικος και ο εξωτερικος γηινος μανδυας μαζι με τον γηινο φλοιο σχημματιζουν την Λιθοσφαιρα, η οποια κατω απο τους Ωκεανους εχει παχος κατα μεσο ορο 70 χιλιομετρα και κατω απο τους Ηπειρους 150 χιλιομετρα.

Η λιθοσφαιρα ειναι διαχωρισμενη σε Μπλοκ που ονομαζονται λιυοσφαιρικες πλακες.

Πανω απ’ αυτες εκτεινεται η Ατμοσφαιρα με θερμοκρασιες εως 1.200 βαθμους Κελσιου.

Οι ωκεανιες λιθοσγαιρικες πλακες μετακινουνται λογω της κυκλοφοριας θερμων ρευματων στον γηινο μανδυα και βυθιζονται κατω απο τις γειτονικες λιθοσφαρικες πλακες των Ηπειρων.

Εαν οι Υδρογονανθρακες εχουν ανοργανο προελευση, αυτοι προερχονται απο τα βαθη του γηινου μανδυα και ακομη βαθυτερα και μετακινουνται μεσω ρωγμων που δημιουργουνται απο τις ζωνες συγρουσεων των λιθοσφαιρικων πλακων μηκους περιπου 56.000 χιλιομετρων και μεση ταχυτητα διαπλανσης 5 εκατοστα στο δευτεριολεπτο και συσσωρευονται αργα μεν αλλα αδιακοπα σε καταλληλα πορωδες αποθεματικα πετρωματα στον γηινο φλοιο.

Εκ των ως ανω γινεται δυνατη και η εξης υποθεση ‘η θεωρια: Στον εσωτερικο γηινο πυρηνα σε σχεση με την Β – ραδιενεργο Διασπαση λαμβανει χωρα η προσληψη ενεργειας απο το κοσμικο πεδιο των Νεοτρινος και η υλικοποιηση των στοιχειδων τεμαχιδιων.

Απο την διαδικασια αυτη δημιουργουνται στον εξωτερικο γηινο πυρηνα τα διαφορα αερια, τα οποια κατω απο την επιδραση των ακραια μεγαλων πιεσεων μεταβαλλονται συνεχως.

Τυχαια προ’ι’οντα και χημικες αντιδρασεις, επιτρεπουν την δημιουργια υγρας υλης, η οποια λογω των πιεσεων που υποκειται στον γηινο μανδυα και στην εκει συνεκτη θερμη μαζα,
σιγοαναμιγνυεται με αποτελεσμα την γεννηση π.χ. υδατος που τροφοδοτει απο το εσωτερικο της Γης τους Ωκεανους ‘η και πετρελαιου, που γεμιζει σταδιακα και χρονικα αργα τα εκμεταλλευθεντα ηδη κοιτασματα πετρελαιων.

Η υποθεση ‘η η θεωρια αυτη ισχυροποιηται απο την υπαρξη υγροποιημενου Μεθανιου και Αιθανιου, λογω των χαμηλων θερμοκρασιων, υπο μορφη λιμων στην επιφανεια
του φεγγαριου Τιταν του πλανητη Κρονος του ηλιακου μας συστηματος.

Και τωρα στα δηθεν γιγαντιαιως μεγαλα κοιτασματα Υδρογονανθρακων στην Μεσογειο θαλασσα και δη νοτια της Κρητης.

Με τις μεσοζω’ι’κες και παλαιοτριτογενεις ιζηματογενεις εναποθεσεις γεωλογικων στρωματων και η Μεσογειος θαλασσα θεωρειται απο τους υποστηρικτας της θεωριας των μετακινησεων των λιυοσφαιρικων πλακων, ως δυνατη ζωνη υπαρξης κοιτασματων Υδρογονανθρακων.

Σε σχεση με τα ως ανω πρεπει να τονισθη, οτι ο χωρος της εγγυς και μεσης ανατολης με τις βορειες περιοχες αυτης (Περσια και βορειο Ιρακ) ανηκει στις εξωτερικες παρυφες της μεγαλης ευρασιατικης λωριδας των νεων αλπιδικων ορεων – Ταουρος και Ζαγγρος -, ανατολικωτερα ανηκει στο Hindukusch κλπ, νοτια ανηκει στην αφρικανικη πλακα, η οποια αποτελει μερος της παλαιας περιοχης Γκονταβας, δηλαδη της ενιαιας νοτιας ηπειρου η οποια αρχισε να κατακερματιζεται απο την κρητιδικην γεωλογικην περιοδο με σχηματισμο νεων λιθοσφαιρικων πλακων.

Κατα την μεσοζω’ι’κη γεωλογικη περιοδο ακομη δε και κατα την διαρκεια της Παλαιοκαινου- Ηωκαινου εποχης της Παλαοιοτριτογενους γεωλογικης εποχης (απο προ 225 περιπου εκατομμυρια χρονια εως προ 40 εκατομμυρια χρονια) υπηρξε μεταξυ της Λαουρασιας και Γκονταβας (Βορειουκαι Νοτιου Ηπειρου) ο Ωκεανος της Τηθυας επι της οποιας ελαβαν χωρα οι ιζηματογενεις εναποθεσεις των μελλοντικων οροσειρων.

Η Τηθυς στις γενικες γραμμες υπηρξε τροπικη θαλασσα με χαρακτηριστικα των σημερινων νοτιων κοραλλιων θαλασσων, με πλατος μεν μικροτερον του Ειρηνικου Ωκεανου, κατα χρονικες περιοδους ομως με πλατη μεγαλυτερα του Ατλαντικου Ωκεανου.

Η δημιουργια των μεγαλων κοιτασματων Υδρογονανθρακων της εγγυς και μεσης Ανατολης οφειλεται κυριως στην Τηθυα θαλασσα επι της οποιας κατα την διαρκειο της Μεσοζω’ι’κης γεωλογικης περιοδου και της τριτογενους εποχης σχηματισθηκαν ανοικτες λεκανες και λιμνες με στασιμα νερα.

Σε αυτες συγκεντρωθηκαν κατα την βιολογικη θεωρια υπολειμματα φυτικου και ζω’ι’κου κοσμου Μεσοζω’ι΄κης γεωλογικης εποχης και λογω ελλειψεως οξυγονου αντι οξειδωσεως ελαβεν χωρα η δημιουργια των υδρογονανθρακων.

Τα αποθεματικα πετρωματα των κοιτασματων αποτελουνται απο βαραθρωδη ανθρακικα πετρωματα (ασβεστολιθοι και δολομιτες) ως δε και απο πορωδεις αμωδες πετρωματα.

Ως υπερκειμενα μονοτικα πετρωματα εμφανιζονται αργιλοι, μαργες, γυψοι και εβαποριτες. Η ζωνη μεταξυ του Ατλαντικου Ωκεανου, του Αγγαντιρ εως την Συρτε και Γκαβες, περιγραφεται απο Γαλλους γεωλογους ως ζωνη «accident atlassic».

Απο την ζωνη της «Μπιτλις» στην ανατολικη Ανατολια εως το τελος της οροσειρας Ζαγγρος κατα μηκος της κοιλαδας του Ευφρατη ποταμου και περαιτερω κατα μηκος της νοτιοανατολικης οχθης του Περσικου Κολπου, συνορευει το αραβικο τεμαχιο της Αφρικανικης πλακας με την λωριδα πτυχωσεων της Τηθυος θαλασσης.

Ο υποθετικος συνδετικος κρικος μεταξυ του μαροκανικου-τυνησιακου και του ανατολιας-περσικου τεμαχιου υπολογιζεται να βρισκεται στο υποβαθρου του Ιονιου Πελαγους και της ανατολικης Μεσογειου.

Οι πιθανες περιοχες του συνδετικου αυτου κρικου ειναι το υποβαθρο των εξωτερικων παρυφων του προς νοτον κυρτου ανατολικομεσογειακου τοξου.

Η ανατολικομεσογειακη αυτη ραχη μηκους 1.250 χιλιομετρων, πλατους 150 χιλιομετρων, εχει διαφορα υψους της προς νοτια βαθειας λεκανης και της προς τα βορεια τεκτονικης ταφρου 700 μετρων.

Αυτη ερευνηθει με το ερευνητικο πλοιο (γεωτρυπανο) «Glomar Challenge» τον Σεπτεμβριο/Οκτωμβριο 1970 και μεταξυ 1979 και 1981.

Οι γεωτρησεις ομως δεν ειχαν το αναγκαιο βαθος κατω απο τον θαλασσιο βυθο για εντοπισμο πιθανων κοιτασματων Υδρογονανθρακων.

Το γεγονος και μονο, οτι τοσο στην ευρασιατικη οσο και στη αφρικανικη πλακα, δηλαδη περιξ της Μεσογειου θαλασσης, βρισκονται τα μεγαλυτερα κοιτασματα Υδρογονανθρακλων δινει βασικες ελπιδες για την υπαρξη ισως παρομοιων και στο υποβαθρο της Μεσογειου Θαλασσης νοτια της Κρητης.

Για τον γραφοντα το τοξο μεγιστης αποστασης 150 χιλιομετρων απο την χωρα των Σφακιων του νομου Χανιων εως νοτιοτερα των νησων Γαυδος και Γαυδοπουλα, που αρχιζει απο το Ακροτηρι Λιθινο του Κολπου Μεσσαρας του νομου Ηρακλειου και ληγει στο Ελαφονηση του νομου Χανιων, ειναι μια πολυ ελπιδοφορος περιοχη για τον εντοπισμο κοιτασματων Υδρογονανθρακων.

Περαν απο τις γεωφισικες ερευνες που εχουν λαβει ηδη χωρα και ορισμενες αλλες ενδειξεις, ως σε θαλασσιες περιοχες αναβλυσεις φουσκων αεριων κ.α. χρειαζονται πολυ δαπανηρες ερευνητικες γεωτρησεις με τα αντιστοιχα τεστ παραγωγης.

Δεν ειναι ποτε δυνατον να υπολογιζονται ποσοτητες υδρογονανθρακων που βασιζονται μονο στις ενδειξεις των γεωφυσικων ερευνων.

Οι γεωφυσικες ερευνες μπορουν να δωσουν μονο ενδειξεις για πιθανες παγιδευμενες ιζηματογενεις λεκανες με πορωδες αποθεματικα πετρωματα και μονοτικα υπερκειμενα, που θα μπορουσν να περιεχουν υδρογονανθρακες ‘η μονο αλμυρο νερο.

Σε περιοχες που βυθιζεται μια ωκεανια λιθοσφαιρικη πλακα κατω απο μια ηπειρωτικη, οπως η περιοχη της αφρικανικης που βυθιζεται κατω απο την ευρωασιατικη πλακα στο κυρτο προς νοτο ανατολικομεσογειακο τοξο μηκους 1.250 χιλιομετρων, μπορει να δημιουργουνται απο την τριβη των πλακων και της μεγαλης πιεσης Υδριτες Μεθανιου, που αναβλυζουν υπο μορφη φουσκων.

Αυτο ομως δεν σημαινει οτι στο σημειο αυτο υπαρχουν κοιτασματα Υδρογονανθρακων.

Στην περιοχη Κερι της νησου Ζακυνθου στο Ιονιο πελαγος αναβλυζει πετρελαιο απο αρχαιοτατους χρονους χωρις η περιοχη αυτη να εχει ενδιασφερον κοιτασματων!

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Βιβλιογραφια

1. Χατζηθεοδωρου Γ. Η ενδεδειγμενη πολιτικη επι των βασικων ορυκτων
για τα προσεχη ετη.
Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα
4. Ετος, Αρ. 19, Σεπτεμβριος-Οκτωβριος 1974, Σ. 9-16

2. Χατζηθεοδωρου Γ. Υδρογονανθρακες.
Ρυθμιστικοι παραγοντες της ελληνικης οικονομιας.
Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα
5. Ετος, Αρ. 20, Ιανουαριος/Φεβρουαριος1975, Σ. 9-22

3. Χατζηθεοδωρου Γ. Ο ορυκτος πλουτος και αι πηγαι ενεργειας των
ελληνικων θαλασσιων περιοχων.
Μετσοβειο Πολυτεχνειο.
Ενημεροτικο δελτιο Αρ. 9-10, Σεπτεμβριος-
Οκτωβριος 1974

4. Χατζηθεοδωρου Γ. Μεγαλη κοιτασματολογικη πηγη πετρελαιων
η Μεσογειος θαλασσα;
Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα
5. Ετος, Αρ. 26 Νοεμβριος-Δεκεμβριος 1975

Και στα γερμανικά:
PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou Bleibergweg 114
D-40885 Ratingen
Tel.+Fax: 0049 2102 32513
E-Mail: chaziteo@t-online.de
24.01.2018

FOSSILE KOHLENWASSERSTOFFE!
BIOTISCHE UND ABIOTISCHE ENTSTEHUNGSTHEORIE IN ZUSAMMENHANG MIT DEM MYTHOS DER GIGANDISCHEN MITTELMEER – LAGERSTÄTTEN SÜDLICH VON KRETA.
Dr. Georg Chaziteodorou
Nach dem vorsokratischen althellenischen Philosophen-Theologen Xenophanes (570-480 v. Chr.) «Nicht vom Beginn an enthüllen die Götter der Sterblichen alles, aber im Laufe der Zeit finden wir suchend das Beste. Sichere Wahrheiten erkannte kein Mensch und wird keiner erkennen….».
Was ist Theorie und was ist Mythos?
Eine Hypothese, welche alle bekannten experimentellen Tatsachen widerspruchsfrei zu deuten vermag, wird zur Theorie. Das Wort Hypothese kommt aus dem hellenischen und bedeutet «Unterstellung». Jede wissenschaftliche Hypothese ist ein Produkt der schöpferischen Phantasie des Menschen. Nach Plato, ohne eine breitere Theoretisierung, gäbe es nicht eine Auffassung, noch eine Wissenschaft d.h. «das Wort wahrhaftiger Glanz». In der Wissenschaft gilt das so genannte Sparsamkeitsprinzip, das als «Ockhams Rasiermesser» bekannt ist. Es lautet: «Von mehreren Theorien, die den gleichen Sachverhalt erklären, ist jeweils die einfachste vorzuziehen, d.h. jene, die am wenigsten unüberprüfbare Annahmen enthält».
Mythos bedeutet Logos, und stellt ein Modell dar an dem angepasst, vergleicht oder verkörpert werden können viele Ereignisse in unterschiedlichen Epochen, weil «nicht ist die Gesichte die sich wiederholt, sondern der Mythos der sich wieder erscheint». Heraklit nennt Logos, was soviel wie «vernünftige Rede» und später «Vernunft» überhaupt bedeutet, das Weltgesetz, das Einheit und Vielheit und Wechsel umschließt. Diese alles durchwaltende Weltvernunft zur erkennen, das ist die Aufgabe des Menschen und es ist weise, sich ihren Gesetzen zu beugen. Der Weiser erkennt den Logos auch in sich selbst und richtet sein Handeln darnach aus. Der Mythos war am Anfang der Wissenschaft und stellte den ersten Versuch des Menschen den Kosmos zu verstehen dar und deshalb hat er eine begründete logische Funktion. Er stellt weiter einen idealen Prototype der Wirklichkeit bei Benutzung eine symbolische allegorische

Sprache dar, die einer, mit der so genannten metaphysischen, zahlenmäßigen, geometrischen, astronomischen, biologischen, chemischen und philologischen Erklärungsschlüssel, Dekodierung bedarf. Für dem die die Schlüssel der Dekodierung nicht benutzt, der Mythos ist ein Märchen, eine unwahre Geschichte.
Alles im Universum wird in Form der Elementarteilchen beschrieben. Wasserstoff fließt ununterbrochen aus der Tiefen der Raumzeit als Hauptmittel zur Entstehung neuer Sterne, Planeten und Galaxien mit gleichzeitiger Abriss und Entfernung des alten Bauschutts. Das Haupt-Baumaterial, der Wasserstoff, ist das Element, das die Hauptrolle spielte und noch spielt bei dieser Bautätigkeit. Die Vorherrschaft dieses Elements im Universum zeigt sich klar in der entstehenden Sternen aber auch in unsere Sonne in die eine Reihe von Kernreaktionen stattfinden. Bei der Kernreaktionen in unsere Sonne mit der Schmelze eines Nukleons (Proton + Neutron = Quark + Gluon) bildet sich ein Kern von Isotopen des Wasserstoffs Theodorium und befreit sich ein Positron und ein Neutrino. Das Neutrino entweicht im Raum, stößt und zerstört ein Elektron und setzt Strahlung γ frei. Bei der Schmelze bildet sich das Isotop He-3 mit dem Ergebnis das mehr γ-Strahlung frei gesetzt wird. Aus der Schmelze zweier Kerne He-3 entsteht ein Kern von Helium und zwei Photonen mit dem Ergebnis dass zwei Kerne Wasserstoff und ein Kern He-4 wiegen um 7/10 von 1 % weniger als der anfänglicher Kern. Der Massenunterschied wurde in Energie umgewandelt. Die Sonne unseres Sonnensystems produziert aus dem oben beschriebenen Prozess Proton-Neutron, 98 % ihre Energie Auf dieser Art wandelt die Sonne pro Sekunde 675 Mio. t Wasserstoff in Helium und 4 Mio. t Wasserstoff in Energie um
Die kosmische Materie die im Universum zwischen den Sternen verteilt ist, hat Masse ungefähr gleich mit der Masse aller Sterne und diese besteht aus Wasserstoffatome die in dem mehr besten Zustand sich befinden. Das Wasserstoffmolekühl besteht aus zwei Protonen und zwei Elektronen, die insgesamt gebunden sind. Zwischen den Wasserstoffmolekühlen in Wolken von Gasen des Universums, wirken immer Anziehungen die umso größer sind, wie kleiner der Molekularabstand zwei Molekühlen d.h. je größer die Wasserstoffdichte ist. Die Masse des Wasserstoffatoms ist fas im Atomkern konzentriert, weil die Masse des Elektrons im Vergleich mit der Masse des Atomkerns sehr klein ist. Eine Einheit der Atommasse des Wasserstoffs (1 amu) entspricht 931 MeV Energie. Das Wasserstoffatom saugt nur die Strahlungen die es selbst aussendet. Es sendet fünf Reihen von Strahlen aus von denen 3 sind Infrarot, 1 Ultraviolett und 1 von sichtbaren Spektrum. Der letzte Strahl jedoch kann nicht wahrgenommen werden weil die Temperatur im Universum gestreutem Wasserstoff liegt bei etwa 125 Grad Kelvin. Das Überspringen des Wasserstoffatoms von einem normalen Zustand in einem anderen wird mit Abstoß von Energie begleitet in Form elektromagnetischer Strahlung, die, wie berechnet wird, muss eine Wellenlänge von λ = 21,104 cm haben. In kritischer Temperatur (-240 Grad Celsius) der Wasserstoff kann verflüssigt werden bei kritischer Druck von 13 at und kritische Dichte von 0,03 gr/ cm hoch 3. Oberhalb der kritischen Temperatur der Wasserstoff befindet sich immer in gasartigen Zustand und unabhängig von der Größe des Druckes. Der wahrscheinlichste Zustand des Wasserstoffs im Universum ist derjenige, bei der in der Bewegung der Molekühle die größenmögliche Umordnung (Entropie) herrscht. Die mittlere Geschwindigkeit der Wasserstoffmolekühle, liegt unter normalen Bedingungen, bei 1840 m/sec.
Auf dem Planeten Erde kommen 92 chemische Elemente vor und rund 20 weitere werden im Labor hergestellt. Kohlenstoff stellt, was seinen Anteil auf die Erde geht, nur an 15. Stelle und macht bescheidene 0,48 % der Erdkruste aus, aber ohne ihm, unter anderen, auch die Kohlenwasserstoffe nicht existieren können, weil dieses vierwertiges Element geht Bindungen zu vielen anderen Atome und auch zu seines gleichen ein. Es besitz die Fähigkeit Bindungselektronen von benachbarten Atomen an sich zu ziehen. Kohlenwasserstoffverbindungen mit gerader oder verzweigter Kohlenstoffketten heißen aliphatische Verbindungen. Kohlenstoffketten, die eine maximale mögliche Anzahl von Wasserstoffatomen binden, heißen gesättigt. Kohlenstoffketten mit Doppelbindungen oder Dreifachbindungen heißen ungesättigt, wobei man zwischen einfach ungesättigt und mehrfach ungesättigt unterscheidet. Durch Verbindung der Kettenenden aliphatischer Kohlenwasserstoffverbindungen lassen sich beliebige Ringe herstellen, die entweder zu den gesättigten oder zu den ungesättigten Kohlenwasserstoffen gehören. Gesättigte und ungesättigte Kohlenwasserstoffe können an Stelle eines oder mehrerer Kohlenstoffatome Fremdatome enthalten und dann heißen die Verbindungen heterocyclisch. Die Gruppe der Alkane (Paraffine) CnH2n+2 enthält alle gesättigten, verzweigten und unverzweigten Kohlenwasserstoffe, die nur aus C- und H-Atome aufgebaut sind.
Über die Entstehung von Kohlenwasserstoffen und ihre Ansammlung in Lagerstätten hat es zahlreiche Theorien gegeben. Darunter auch solche, die in der Entstehung und Akkumulation einen ursächlichen Zusammenhang sahen, oder auch solche, die einen anorganischen Ursprung behaupteten und noch behaupten. Es gilt noch überwiegend, dass fossile Kohlenwasserstoffe organischen Ursprungs sind und dass zwischen ihrer Entstehung und ihrer Ansammlung in Lagerstätten kein zusätzlicher Zusammenhang bestehen muss. Auf dem Wege der Photosynthese nimmt die Biomasse der Erdoberfläche knapp 50 TWa auf. Im photosynthetischen Reaktionszentrum des Planeten Erde, Pflanzen und manche Bakterien wandeln Sonnenenergie in Kohlenhydrate um. Es ist ein komplexer Verbund aus Chlorophyl und anderen Molekühlen, die unter Einwirkung von Licht eine elektrische Spannung zwischen Innen- und Außerseite einer Membran erzeugt. Diese Spannung dient letztlich dazu CO2 aus der Luft in Traubenzucker (Glucose) zu überführen. Auf diese Weise sollen auch die fossilen Energieträger Kohle und Kohlenwasserstoffe innerhalb von rd. 700 Mio. Jahren entstanden sein. Auf diese Weise von den ca. 3.000 Billionen t(1 Billion t =1Tt = 10 hoch 12 t) organisches Material, welches in allen Sedimentbecken der Erde enthalten waren, nur 2 % (60 Billionen t) zu Kohlenwasserstoffen umgewandelt worden. Von diesem sind nur ein Bruchtteil gewinnbar. Für diese Hypothese der biotischen (fossilen) Entstehung der Kohlenwasserstoffen spricht das Auftreten von Kohlenwasserstoffen isoprenoider Struktur (Pristan und Phytan), die sowohl in rezenten Sedimenten als auch in vielen Kohlenwasserstoffen nachgewiesen werden können. Das gleiche gilt für den Nachweis von relativ hoher Konzentration von pentacyclischen Triterpenen und Sterinen, die auf zwei wichtige Verbindungsklassen schließen lassen, die als Abbauprodukte der pflanzlichen und tierischen Lipide anzusprechen sind. Als Ausgangsmaterial für die Entstehung von Kohlenwasserstoffe werden die Überreste von Mikroorganismen (Plankton, Foraminiferen) angesehen. Innerhalb des porösen Speichergesteins einer Lagerstätte unterliegt das organische Material Kerogen einem Entwicklungsprozess, in dessen Verlauf unter den Einfluß von Druck, Zeit und Temperatur mobilisierungsfähige Kohlenwasserstoffe gebildet werden können. Die Bildung flüssiger Kohlenwasserstoffe z. B. hängt von folgenden Bedingungen ab:
1. Kerogen ist das polymere organische Material, aus dem bei zunehmender geologischer Versenkung und Aufheizung Kohlenwasserstoffe gebildet werden. Es kommt in sedimentären Gesteinen von fein verteilten organischen Mazeralen vor und ist bei weitem die häufigste Form von organisch gebundenem Kohlenstoff in der Erdkruste. Das organische Ausgangsmaterial Kerogen muss die Erdölbildung überhaupt ermögliche. Von den vier bekannten Kerogentypen (Liptit, Exinit, Vitrinit und Inertit) lässt der eine (Inertit), besonders wasserstoffarme Typ die Bildung flüssige Kohlenwasserstoffe nicht zu. Dagegen Vitrinit ist zwar auch ein schlechter Erdölproduzent aber hinreichender Erdgasproduzent.
2. Der Entwicklungsprozess muss ein bestimmtes Reifestadium d.h. die Zone der Erdölgenese erreichen. Sie lässt sich auf der Temperaturskala etwa zwischen 65 und 150 Grad Celsius lokalisieren. Es hat sich aber noch nicht Experimente gegen, welche die biotischen (fossilen) Entstehung von Kohlenwasserstoffen (von Plakton bis tu Endprodukt) beweisen
In Verbindung mit dem jeweiligen Temperaturgradienten lassen sich aus diesem so genannten Erdölfenster-Konzept Rückschlüsse darüber ableiten, jenseits welcher Tiefe die Bildung von Erdöl unmöglich und das Auffinden von Erdöllagerstätten unwahrscheinlich ist. Nach dieser Hypothese, bei normalem Gradienten (ca. 3 Grad Celsius je 100 m Teufe) ist die Erdölbildung jenseits 5.000 m Teufe unmöglich und Erdöllagerstätten jenseits 4.000 m Teufe nur in Ausnahmenfälle zu erwarten sind. Da das Erdöl leichter als das umgebende Gestein ist kann nur nach oben bewegen und nicht absinken. Anders ist dies beim Erdgas, das unter höheren Temperaturen – mithin in größeren Teufen – generiert und akkumuliert werden kann. So bleibt der gesamte Teufenbereich bis über 10.000 m Teufe – wie er heute und in naher Zukunft erbohrt wird – grundsätzlich für Erdgas hoffähig. Wie ist es aber zu erklären, dass die Erdölfirma BP vor einigen Jahren im Golf von Mexiko eine Erdöllagerstätte in 10.500 m Teufe durchbohrt hat? Entsteht vielleicht das Erdöl abiotisch und steigt deshalb aus größeren Tiefen auf? Sollte es so sein d.h. die Kohlewasserstoffen sind fossilen Ursprungs, dann hätte die Menschheit Erdöl und Erdgas ohne Ende! Die Prozesse die in den inneren Schichten der Erdkruste stattfinden und zur Entstehung der Kohlenwasserstoffen führen können, werden hier kurz behandelt.
Die größte Wärmequelle des Planeten Erde, abgesehen von der Sonne, ist ihr inneres, das jede Sekunde 1,5 Mikrokalorien pro Quadratzentimeter an die Erdoberfläche (510 Mio. qkm) abgibt. Diese Wärme wird durch zerfallene radioaktive Atome erzeugt, die vor 4,6 Mrd. Jahren aus der interstellaren Wolke, aus der sich die Sonne und die Planeten unseres Sonnensystems bildeten, kamen. Die Erde selbst besteht aus folgenden konzentrischen Schichten:
1. Ein innere Kern der größtenteils aus festen Eisen (nach neuen Untersuchungen 6.000 statt 5.000 Grad Celsius Warm) besteht und einen Durchmesser von 2.400 km hat. Dieser dreht sich möglicherweise schneller als der Rest der Erde. Man vermutet, dass hier das Magnetfeld der Erde verankert ist. Analog der bekannten Stoffzustände Lithosphäre – Hydrosphäre – Atmosphäre ist hier zu erwarten dass dieser Bereich aus Plasma besteht. Dies steht jedoch im Widerspruch zu der Auffassung von einem Eisenkern. Befindet sich das Plasma vielleicht in einem metallischen Zustand? Kolapieren durch den extrem hohen Druck die Gasatome zu Neutronen die dem Beta-Zerfall, dem Zerfall in Protonen und Elektronen unterliegen, die ihrerseits Wasserstoffgas bilden? Kommt es dadurch zu der Absortion von Neutrinos, zu einer Einstrahlung von Neutrinoenergie in den inneren Erdkern?

2. Ein äußeren Kern aus flüssigen Eisen und Nickel (Temperatur ca. 4.400
Grad Celsius) etwa 2.200 km dick. Neue Auffassungen unterstellen, dass der
äußere Erdkern aus Gas, besteht.

3. Ein innerer Erdmandel aus festem und heißem Gestein 22,5 km dick. An der Grenze zu dem äußeren Kern treffen flüssiges Eisen und Nickel auf geschmolzenes Gestein.

4. Ein äußerer Erdmandel aus festem und kühlem Gestein ist 65 km dick.

5. Eine Erdkruste aus 48-60 km dicken, festen sich verschiebbaren Gesteinsplatten, darunter aus 16 großen und einigen kleineren. Oberhalb dieser

sammeln sich die Flüssigkeiten, also das Wasser in den Ozeanbecken (ca. 1,29
Mrd. ckm). Darüber ordnet sich in der Atmosphäre (Troposphäre, Stratosphäre, Mesosphäre und Ionosphäre oder Thermosphäre) das Gas an. Von der Erdoberfläche bis zu ihrer Obergrenze misst die Troposphäre am Äquator 16 km, in den gemäßigten Breiten dagegen sind es nicht mehr als 10 bzw. 11 km. In dieser dünnen Schicht sind enthalten ca. 80 % der Masse der Erdatmosphäre (8 Mio t Luft/qm Erdoberfläche). In der Ionosphäre oder Thermosphäre die
Temperatur erreicht 1.000 bis 1.500 Grad Celsius und sie ist auf die ionisierte Struktur und der Wirkung der ultravioletten Strahlung der Sonne, die in Form von Protonen in diesem Bereich eintritt, zurückzuführen. In diesem Bereich
bilden die meisten Stoffe eine art Plasma.

Der innere und äußere Erdmandel zusammen mit der Erdkruste bilden die Lithosphäre die unter dem Ozean im Mittel 70 km und unter den Kontinenten 150 km mächtig ist. Die Lithosphäre ist in Blöcken unterteilt, welche man als
Platten bezeichnet. Darunter erstreckt sich die wärmere, mehr als 1200 Grad Celsius heiße, Astenosphäre. Die ozeanischen lithosphärischen Platten bewegen sich auf Grund der Konvektion in Erdmandel und schieben sich unter benachbarten Kontinenten. Wenn die Kohlenwasserstoffe abiotisch und immer wieder neu in obere Erdmandel entstehen sollten, steigen diese über die
Spreizungszonen bzw. Subduktionszonen die ca. 56.000 km weltweit betragen und mit eine mittlere Spreizungsgeschwindigkeit von 5 cm/sec sich bewegen.

Es wäre also auch folgender Vorgang bzw. Hypothese möglich: Im inneren Erdkern findet, verbunden mit der radioaktiven Beta-Zerfall, vornehmlich die Aufnahme von Energie aus dem kosmischen Neutrinofeld und die Materialisation zu Elementarteilchen statt. Im äußeren Erdkern entstehen daraus die unterschiedlichsten Gase, die unter dem Einfluss des externen Druckes einer ständigen Veränderung unterworfen sind. Zufallsprodukte und chemische Reaktionen lassen flüssige Materie entstehen, die als Folge in den Erdmandel gedrückt und dort als zähe heiße Masse langsam umgerührt wird Flüssige Entstehungsprodukte sind z.B. juveniles Wasser, dass die Ozeanen aus dem Erdinneren speist, oder Erdöl, das abgebauten Erdölfelder mit der Zeit langsam
Wieder vollaufen lässt oder völlig unerwartet neben in porösen Sandgesteine auch in Rissen der kristallinen Gesteine auftreten kann. Diese Hypothese wird auch durch die Existenz an die steinige Oberfläche des Saturnmondes Titan in flüssigen Zustand wegen der niedrigen Temperaturen befindlichen Kohlenwasserstoffseen aus Alkane d.h. Methan und Ethan, erhärtet.

Und nun zu der gigantischen Mittelmeer Kohlenwasserstoff – Lagerstätten südlich non Kreta (1, 2, 3, 4)! Mit seinen Ablagerungen (Messozoikum und Alttertiär) wird auch das Mittelmeer von den Vertretern der Drifttheorie als

möglichen Kohlenwasserstoffen Provinz gedeutet. In diesem Zusammenhang ist zu erwähnen, dass im Untergrund des östlichen Mittelmeeres jene erdgeologische entscheidende Grenzgefüge durchzieht, mit welcher der südliche starre, afrikanische Großraum gegen die nördlichen anschließenden Faltungsbereiche grenzt. Diese Zone erstreckt sich vom Atlantik, Agadir bis zur
Syrte. Von der Bibliszone in östlichem Anatolien bis der Nordostufer des persischen Golfes grenzt hier ebenfalls die afrikanische Tafel mit ihrem arabischen Plattformteil gegen die weithin sichtbaren mobilen Faltenstränge der Thethys. Das Mittelmeer selbst ist ein Überrest der Thethys, eines Weltumspannenden Urozeans der den globalen Superkontinent Pangea umgab.
Die Entstehung der großen Lagerstätten des Mesozoikums und Alttertiärs von Kohlenwasserstoffen in Nah- und Fernost ist auf Thethys zurückzuführen. Generell auch der bogenartiger Mediteraner Graben bis in der südlichen Abgrenzungen der Helleniden, das Becken «Messina abysial plain», der Nildeltakegel und das Becken von «Herodotus- abysial» sollen die Merkmale für das Vorhandensein von Kohlenwasserstoff-Lagerstätten haben. Bisher
existieren einige Ergebnisse aus Flachbohrungen des Forschungsschiffes «Glomar Challenge» der Zeiten September/Oktober 1970 und 1979/81, geophysikalische Untersuchungen, eine theoretische Studie des kretischen
Unternehmerberatungsfirma «Pytheas», Austritte von Gasblasen in verschiedenen Orten südlich von Kreta und viele Propagandaäußerungen der US-Geological Survey der Jahren 2009/10. Es wurde also bisher südlich von Kreta nicht Tief genug gebohrt und somit noch keine Lagerstätten von Kohlenwasserstoffen entdeckt. Die geophysikalischen
Untersuchungen liefern nur Hinweise auf Orten mit möglichen Lagerstättenvorkommen bzw. -fallen und sonst nichts.

Die Wahrheit über das Vorhandensein von Lagerstätten kommt zu Tageslicht nur wenn nach erfolgreiche und mehrere Untersuchungsbohrungen die Reservensituation die große Investitionen rechtkräftigen, geklärt wird. Mit Reserven bezeichnet man, die mit bekannten und erprobten Mitteln gewinn- und vermarktbare Mengen an Kohlenwasserstoffen in natürlichen Lagerstätten. Diese unterscheiden sich in sicheren, wahrscheinlichen, möglichen und spekulativen Reserven. Die letzten sind für die Planung von Explorationsprojekten zunächst als sicher gewinnbare Mengen zugrunde zu legen. Die Hinweise der wild schäumenden Methanhydratblasen aus der
Methanhydratblasen aus der Tiefe des Mittelmeeres in der Subduktionszone zwischen der absinkenden afrikanischen unter der euroasiatischen lithosphärischen Platte, können auch nicht in Verbindungen mit Lagerstätten gebracht werden. In der Tiefsee lagern gigantische Mengen Methanhydrate die aber bis heute nicht gewinnbar sind. Es fehlt an geeignete Abbautechnologie.

Für dem Verfasser dieser Abhandlung, erscheint der Bogen mit der Breite 150 km von Hora Sfakion (Kreis Chania) bis südlich der Inseln Gavdos und Gavdopoula, beginnend von Acrotiri Lithion (Kreis Iraklion) und endend in Elafonisi (Kreis Chania), als besonders interessantes Gebiet zur Endeckung von
Kohlenwasserstoff-Lagerstätten. Geophysikalische Untersuchungen allein und anderen Hinweisen aber reichen nicht aus sachlichen Aussagen darüber zu machen. Notwendig sind kostspielige Untersuchungsbohrungen mit den entsprechenden Tests,

Dr. Georg Chaziteodorou

Literaturverzeichnis

1. Chaziteodorou G. Die Notwendige Rohstoffpolitik Griechenlands für die
Nächsten Jahren.
Mining Metallurgical Chronicles
4. Th. Year, Nr. 19, September-Oktober 1974, S. 9-16

2. Chaziteodorou G. Kohlenwasserstoffe.
Bestimmende Faktoren der griechischen Wirtschaft
Mining Metallurgical Chronicles
5. Th. Year. Nr. 20, Januar-Februar 1975, S. 9-22

3. Chaziteodorou G. Mineralischer Reichtum und Energiequellen der.
griechischen Meeren.
Technische Hochschule Athens
Informationsblatt Nr. 9-10, September-Oktober 1974

4. Chaziteodorou G. Große Erdöllagerstätten im Mittelmeer
Mining Metallurgical Chronicles
5. Th. Year. Nr. 26, November-Dezember 1975

Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα:

Μυθος ή πραγματικότητα;

Πόσο αγγίζει την πραγματικότητα η συζήτηση που άναψε τις τελευταίες μέρες στις εφημερίδες, τις τηλεοράσεις και τα ιστολόγια για τα τεράστια κοιτασμολογικά αποθέματα υδρογονανθράκων στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου; Μήπως κρύβει κάποια πολιτική σκοπιμότητα, που καλλιεργείται κατάλληλα απο κύκλους του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθένας για τους δικούς του λόγους;

Σημείωση

Ερευνητικά πεδία στην Ελλάδα

Τις τελευταίες μέρες έχει ανάψει η συζήτηση για το πετρέλαιο στα μέσα επικοινωνίας της Ελλάδος: Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ειδήμονες και μη συναγωνίζονται στο ποιός πιο φανφαρονικά θα πείσει τον κόσμο για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα. Έτσι ο Δρ. Κυριάκος Τόμπρας ρωτάει στο „Αποκάλυψη: Αυτή είναι η μυστική έκθεση για το φυσικό αέριο“ τι ρόλο παίζουν όλοι εκείνοι που συνεχίζουν να επιμένουν ότι πετρέλαιο και αέριο δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ ο Παντελης Μπουκαλας στο „Κόκκινη κλωστή δεμένη…“ γράφει, „όπου ακούς πολύ πετρέλαιο, κράτα και μικρό μπιτόνι“.

Η ανάλυση του Δρ. Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου θα βάλει τα πράγματα επι μιας επιστημονικής βάσεως. Ο Δρ. Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου είναι διδάκτωρ μηχανικός μεταλλειολόγος του Πολυτεχνείου του Άαχεν, εργάσθηκε 20 χρόνια σαν μηχανικός Projekt στον ενεργειακό γίγαντα Wintershall σε έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στην Σαχάρα, τον Περσικό Κόλπο, στην Κασπία Θάλασσα καθώς και στον Πρίνο της Θάσου.

Παράλληλα δίδασκε στην ειδικότητά του στο Πολυτεχνείο του Άαχεν.

Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης

Αντικαθιστα η ανατολικη Μεσογειος θαλασσα τον Περσικο Κολπο;

Οι απολιθωματικοι (;) Υδρογονανθρακες, Πετρελαιο και Φυσικο Αεριο, ειναι εδω και πολλες εκατονταετιες γνωστοι και χρησιμοποιουνταν εκει που αναβλυζαν φυσιολογικα μεχρι την γηινη επιφανεια.

Στην περιοχη «Κερι» της νησου Ζακυνθου στο Ιονιο Πελαγος, αναβλυζει Πετρελαιο μεχρι σημερα απο την αρχαια εποχη.

Οι αρχαιοι Αιγυπτιοι γνωριζαν την επεξεργασια του Πετρελαιου και ως «Διαδικασια-Cracking».

Χρησιμοποιουσαν πετρελα’ι’κα Προ’ι’οντα για την βαλσαμοποιηση των Μουμιων.

Στην Ευρωπη τον Μεσαιωνα χρησιμοποιουνταν παραγωγα Πετρελαιου ως θαυματουργα θεραπευτικα μεσα.

Μια μεγαλυτερη οικονομικη σημασια ελαβε το Πετρελαιο, οταν αρχισε ο συστηματικος εντοπισμος κοιτασματων στην Πεννσυλβανια των ΗΠΑ.

Οι επιστημες του ανθρωπου δεν ειναι καθαρες επιστημες, καθοσον ο ανθρωπος ως δημιουργος της επιστημονικης γνωσης, δεν ειναι δυνατον να γινη καθαρο αντικειμενο παραγωγης επιστημονικης αληθειας, διοτι καθισταται ταυτοχρονα υποκειμενο και αντικειμενο.

Πολυ συχνα εγκαταλειπεται η επιστημονικη μεθοδος και ακολουθειται ο δρομος που καταληγει σε χωρους φαντασιωσης και ετσι γεννιεται ο Μυθος, που σημαινει λογος, διηγηση, ιερη ιστορια κ.α. και αποτελει ενα μοντελο πανω στο οποιο μπορουν να προσαρμοσθουν, να μοιασουν ‘η και να ενσαρκωσουν πολλα γεγονοτα σε διαφορες εποχες, γιατι «δεν ειναι η ιστορια που επαναλαμβανεται, αλλα ο μυθος που επανεμφανιζεται».

Ποιος ειναι ο ρολος του μυθου στους πλατωνικους διαλογους π.χ. στον Γοργια για την κριση των ψυχων, στον Φαιδωνα ο μυθος του Ηρος, στον Κριτια ο μυθος της υπαρξης της Ατλαντιδας, στον Φαιδρο ο μυθος της αρπαγης της Ωρειθυιας απο τον Βορεα, στον Τιμαιο ο μυθος του Φαεθωντα, στον Πολιτικο ο μυθος του Τιμονιερη, στην Πολιτεια ο μυθος της Σπηλιας κ.α. ;

Επειδη αυτος αποτελει ενα ιδανικο προτυπο της πραγματικοτητας και χρησιμοποιει μια συμβολικη, αλληγορικη γλωσσα απαιτει η γλωσσα αυτη μια αποκρυπτογραφηση.

Για αυτον που δεν εχει τα κλειδια της αποκωδικοποιησης, ο Μυθος ειναι ενα παραμυθι, μια ψευτικη ιστορια.

Για ποιο λογο τα δηθεν χειροπιαστα και αποδεδειγμενα γιγαντιαια κοιτασματα Υδρογονανθρακων στον ανατολικομεσογειακο χωρο δημοσιοποιουνται για πρωτη φορα απο το Geological Survey των ΗΠΑ το 2009/10, δηλαδη μεσα στην δινη της οικονομικης κρισης, παραμενει ενα αινιγμα. Υπαρχει και μια παραλληλος υποθεση.

Πριν 40 χρονια στις αρχες του 1972, δραστηριοποιησε η «Λεσχη της Ρωμης» με την δημοσιευση της μελετη της «τα ορια της Αναπτυξης» τις ερευνες για στρατηγικες πρωτες υλες στο θαλασσιο περιβαλον απο την σχετικη βιομηχανια.

Ο τοτε υπουργος εξωτερικων των ΗΠΑ απειλησε τις χωρες παραγωγης πρωτων υλων, οτι θα καθονται πανω στα κοιτασματα τους διοτι δηθεν οι ΗΠΑ κατεχουν την τεχνολογια εκμεταλλευσης των κοιτασματων κονδυλων Μαγγανιου απο βαθειες θαλασσες.

Απο την εποχη εκεινη μεχρι σημερα εντοπισθηκαν μεν στο θαλασσιο περιβαλλον πολλα κοιτασματα Υδρογονανθρακων χωρις να υπαρχει μεχρι σημερα η τεχνολογια εκμεταλλευσης των κοιτασματων κονδυλων Μαγγανιου και χωρις να  υλοποιηθη η σχετικη προβλεψη του κυριως συγγραφεα της μελετης της Λεσχης της Ρωμης, κ. Dennis Meadows.

Σχετικα με την δημιουργια των κοιτασματων Υδρογοανθρακων υπαρχουν πολλες θεωριες. Μεταξυ αυτων και τετοιες στις οποιες υφισταται σχεση μεταξυ της γενεσης και συσσωρευσης και τετοιες στις οποιες υποστηριζεται, οτι η προελευση των Υδρογονανθρακων δεν ειναι οργανικη αλλα ανοργανος.

Σημερα υπερισχυει η αποψη, οτι τα απολιθωματικα κοιτασματα Υδρογονανθρωκων εχουν οργανικη προελευση και οτι μεταξυ της γενεσης και συσσωρευσης τους σε αποθεματικα πετρωματα υπαρχει μια αρχικη σχεσης.

Στο Πετρελαιο βρισκονται οργανικα υπολειματα οπως π.χ. στο αιμα και στα πρασινα φυλλα, τα γνωστα δακτυλια πορφυρινιου και δειχνουν την οργανικη του προελευση.

Και βασει των ονομασθεντων βιολογικων σημαδειων ‘η χημειοαπολιθωματων με με χαρακτηριστικα μορια, αποδεικνυεται και η στατιστικη συσχετιση μεταξυ Πετρελαιου και του μητρικου πετρωματος αυτου.

Μεσα στα ιζηματα, η οργανικη υλη Κηρογινη υφισταται μια διαδικασια εξελιξης, οπου αυτη υπο την επιδραση της πιεσης και θερμοκρασιας μεταβαλλεται σε ικανους διελευσης μεσα απο τους πορους του αποθεματικου πετρωματος Υδρογονανθρακες.

Η δημιουργια υγρας μορφης Υδρογονανθρακων εξαρταται απο δυο προ’υ’ποθεσεις.

Η μια ειναι η αρχικη οργανικη ουσια Κηρογινη να επιτρεπη την μεταβολη.

Απο τις τρεις γνωστες μορφες Κηρογινης μονο η μια ειναι ανικανη για την μεταβολη και μαλιστα αυτη με την ελαχιστη περιεκτικοτητα σε υδρογονο.

Η δευτερη ειναι η επιτευξη ενος καταλληλου σταδιου ωριμανσης για την γεννηση των Υδρογονανθρακων.

Η ωριμανση αυτη λαμβανει χωρα μεταξυ 65 και 150 βαθμους Κελσιου θερρμοκρασια.

Σε σχεση με τον βαθμο θερμοκρασιας γενεσης μπορει να υπολογισθη εως ποιο βαθος μπορει να δημιουργηθη Πετρελαιο περαν απο το οποιο ο εντοπισμος κοιτασματων ειναι απιθανος.

Κατα την θεωρια αυτη ο βαθμος κειται μεταξυ 3 βαθμων Κελσιου ανα 100 μετρα βαθους. Συνεπως το τελικο βαθος εντοπισμου βρισκεται μεταξυ 4000 και 5000 μετρα.

Κατα την θεωρια αυτη δεν πρεπει να αναμενονται κοιτασματα Πετρελαιου περαν 5000 μετρα υποβαθριο βαθος.

Πως ομως δικαιολογειται, οτι η προσφατη και γνωστη για τα οικολογικα προβληματα  που δημιουργησε γεωτρηση στον Κολπο του Μεξικου, εντοπισε το κοιτασμα Πετρελαιου σε υποβαθριο βαθος 10.500 μετρα;

 Μια εξηγηση θα μπορουσε να δοθη, εαν η η δημιουργια του Πετρελαιου δεν ειχε βιολογικες ριζες  και η προελευση βρισκεται πολυ βαθεια.

Επειδη το Πετρελαιο ειναι ελαφροτερο απο το περιστοιχιζων πετρωμα δεν μπορει να μετακινειται προς τα κατω.

Διαφορεικη ειναι η κατασταση με το φυσικο αεριο.

Αυτο μπορει να εντοπισθη και σε υποβαθρια βαθη εως 10.000 μετρα.

Σχ. 1

Υδρογονανθρακες εντοπιζονται γενικα αποθηκευμενοι στο υποβαθρο σε πορωδη πετρωματα και δημιουργουν τα σχετικα κοιτασματα.

Ενα πορωδες μεσο ειναι ενα σταθερο σωμα που εχει την ικανοτητητα να αποθηκευση και να επιτρεψη την ροη αεριων και υγρων.

Το πορωδες περιγραφει την ικανοτητα της aποθηκευσης και η οποια εξαρταται απο την συμπαγικοτητα του αποθηκευτικου πετρωματος (ιδε Σχ. 1).

Mε τις ισομετρικες σφαιρες τα κενα ποικιλουν απο 45 % για την πιο χαλαρη εναποθεση, εως 25 % για την ποιο πυκνη.

Η κοκωδης δομη παιζει μεγαλο ρολο στην ποσοτητα σε Υδρογονανθρακες ενος αποθηκευτικου πετρωματος.

Ως ιδανικη περιπτωση θεωρουνται τα αμμωδη αποθηκευτικα πετρωματα με κοκκους διαμετρου μεταξυ 0,1 εως 0,2 χιλιοστα. Το προβλημα ροης πετρελαιου εντος των πορων του αποθεματικου πετρωματος ειναι περιπλοκο διοτι αφ’ ενος μεν οι κοκκοι στην πραγματικοτητα δεν αποτελουνται απο ισομεγεθεις σφαιρες, αλλ απο γωνιωδη ανισα σχηματα, τα οποια συσσωρευονται κατα τυχη, αφ’ ετερου η δυναμη βαρυτητας και οι τριβες δεν ειναι οι μονες δυναμεις οι οποιες διεπουν την κινηση του πετρελαιου, αλλα επιδρουν επιπλεον και δυναμεις οι οποιες προερχονται απο την διαφορα της πυκνοτητας του πετρε-λαιου λογω μεταβολης της θερμοκρασιας, του ιξωδους, τασεων συναφειας, οσμητικες πιεσεις κ.α. Τα ειδη των κοιτασματων Υδρογονανθρακων παριστανται στο Σχ. 2.

Οι ολικες αποθηκευμενες ποσοτητες για πετρελαιο χαρακτηριζονται με ΟΙP (Oil-in-Place) και για φυσικο αεριο με GIP (Gas-in-Place).

Σχ. 2

Μονο ενα ποσοστο απο τις ολικες αποθηκευμενες ποσοτητες Υδρογονανθρακων μπορει να εξορυχθη. Για το πετρελαιο το ποσοστο αυτο κειται μεταξυ 10 και 50 % για το φυσικο αεριο γυρω στα 90 %. Οι παραγοντες που επιρεαζουν τα ποσοστα αυτα ειναι:

  • Γεωλογικα και φυσικα χαρακτηριστικα του κοιτασματος

  • Οι γνωσεις της Εταιρειας που ασχολειται με την Εκμεταλλευση

  • Το ειδος της επιλεχθεισης μεθοδου Εκμεταλλευσης

  • Τα δεδομενα της Αγορας Υδρογονανθρακων και οι τιμες

  • Το ειδος των συμβασεων με τις κυβερνησεις και οι αναλυφθησες υποχρεωσεις.

Εκτος απο τα γεωλογικα και φυσικα δεδομενα ολοι οι αλλοι παραγοντες ειναι μεταβλητοι. Αυτος ειναι ο λογος για τον οποιο τα αποθεματα πρεπει να προσδιοριζονται κατα καιρους εκ νεου.

Οι ολικες ποσοτητες ταξινομουνται βασει των τεχνικων γνωσεων και τις ιδιοτη-τες του κοιτασματος και βασει της ολοκληρωμενης επεκτασης του κοιτασματος που θα υπολογισθει απο τον αρθμο των γεωτρησεων παραγωγης.

Η ταξινομιση των αποθεματων Υδρογονανθρακων λαμβανει χωρα βασει των κανονισμων και ορισμων του Society of Petroleum Engineers (SPE) των ΗΠΑ

Με Αποθεματα χαρακτηριζονται οι ποσοτηες Υδρογονανθρακων που μπορει να εκμεταλλευτουν απο ενα κοιτασμα με την γνωστη και δοκιμασμενη τεχνολογια.

Ως βεβαια αποθεματα (proven Reserven) χαρακτηριζονται οι ποσοτητες που μπορουν να αντληθουν με τις ηδη υπαρχουσες γεωτρησεις και εγκαταστασεις εμπλοτισμου και μεταφορας.

Τα βεβαια αλλα μη εξελιχθεντα Αποθεματα (proven undevelpled reserves) περιεχουν:

  1. Ποσοτητες στο αποθεματικο πετερωμα πλησιον ηδη εξελιχθεντων περιοχων του κοιτασματος. Αυτα διεπιστωθηκαν εκ των υστερων με μετρησεις στις γεωτρησεις και γεωλογικες μελετες ως επεκταση του ηδη γνωστου κοιτασματος.

  2. Ποσοτητες που συμπληρωματικα γινονται εκμεταλλευσημες στο ηδη γνωστο κοιτασμα με βελτιωση της τεχνολογιας εκμεταλλευσης.

Τα πιθανα αποθεματα (probable reserves) ταξινομουνται ως εξης:

  1. Βασει των γνωσεων μας μη βεβαια κοιτασματα π.χ. ανωθεν ‘η κατωθεν της γνωστης περιοχης του κοιτασματος.

  2. Ποσοτητες Υδρογονανθρακων σε ατυπες επεκτασεις του ηδη σε παραγωγικη διαδικασια ευρισκομενου κοιτασματος που εντοπισθηκαν κατα την διαρκεια της παραγωγικης διαδικασιας.

  3. Επιπλεον εκμεταλλευσημες ποσοτητες απο ενδιαμεσες γεωτρησεις (Infill) οι οποιες αρχικα λογο οικονομικοτητας δεν ειχαν προγραμματισθει.

  4. Επιπλεον εκμεταλλευσημες ποσοτητες με συμπληρωματικες τριτογενεις μεθοδους εκμεταλλευσης και δη σε ποιοτητες π.χ. πετρελαιου με μεγαλο ιξωδες (θερμικες μεθοδοι)

  5. Επιπλεον εκμεταλλευσημες ποσοτητες σε περιοχες των βεβαιων εκμεταλλευσημων οι οποιες προκυπτουν απο επαναλληπτικες μεθοδους μετρισης.

Τα δυνατα αποθεματα (possible reserves) ταξινομουνται ως εξης:

  1. Kατα το δυνατο υπαρκτες ποσοτητες βασει συμπληρωματικων υποδομητικων και στρατογραφικων ερευνων σε γειτονικες περιοχες του κοιτασματος

  2. Απο μετρησεις σε γεωτρησεις ‘η σε δειγματολειπτικους πυρηνες του πετρωματος που στο παρων δεν θεωρουνται οικονομικα εκμεταλλευσημες ποσοτητες.

  3. Λογω τεχνικων δυνατοτητων προς το παρων παραμενει αβεβαια η εκμεταλλευση των ποσοτητων με γεωτρησεις.

  4. Γεωλογικες ανωμαλιες εντος του κοιτασματος κανουν αδυνατη την εκμεμεταλλευση μερους του κοιτασματος.

  5. Αποθεματα που με την υπαρχουσα τεχνολογια δεν ειναι βεβαια εκμεταλλευσημα.

Τα κερδοσκοπικα αποθεματα θεωρηθηκαν κατα τον σχεδιασμο εκμεταλλευσης του κοιτασματος ως βεβαια αποθεματα.

Για την ποσοτοποιηση αυτων υπολογιζονται ολες οι γεωλογικες και γεωφυσικες πληροφοριες που υπαρχουν απο την γυρω περιοχη.

Στην επιστημη ισχυει η ετσι ονομασθεισα αρχη της φειδωλιας, γνωστη ως «ξυριστικο μαχαιρι-Ockham» (ονομασθεισα ετσι απο τον Wilhelm von Ockham, 1285-1349 μ.Χ.).

Βασει της αρχης αυτης, «απο περισσοτερες της μιας θεωριας που καταγινονται να εξηγησουν το ιδιο φαινομενο, διαλεγεται η απλουστερη, δηλαδη αυτη που περιεχει τις λιγοτερες υποθεσεις».

Για την εννοια «Θεωρια» υπαρχουν οι εξης ορισμοι:

  1. Κατα τον Πλατωνα χωρις την ευρητερη θεωριση δεν θα υπηρχε ουτε αντιληψη, ουτε επιστημη, «μετα λογου αληθης δοξα».

  2. Κατα πολλους συγχρονους επιστημονες, οι θεωριες ειναι πρωτυπα εκφραζομενα με μαθηματικο τροπο και αποσκοπουντα στην μαθηματικη-μορφικη εκφραση της πραγματικοτητας.

  3. Μια αλλη ομαδα επιστημονων υποστηριζει, οτι οι θεωριες αποτελουν απλες περιγραφες του ισχυοντος, οι οποιες δεν λαμβανουν υποψη, παρα μονο τα καθαρα επιστημονικα δεδομενα.

  4. Κατ’ αλλους, οι θεωριες ειναι οργανα ερευνας και οχι γενικες περιγραφες ‘η σχεσεις. Ειναι κανονες, οροι οι οποιοι βοηθουν την ερευνα, οι οποιοι ικανοποιουν για ενα διαστημα γενικοτερες κατευθυνσεις.

Η επιστημονικη θεωρια, οταν επιβεβαιωνεται, γινεται επιστημονικη αληθεια αναμφισβητητου κυρους.

Οταν διαψευδεται αντικαθισταται απο αλλη θεωρια η οποια ειναι ισχυροτερη.

Ακομη ομως και οταν μια θεωρια ισχυει επι εκατονταετιες, μπορει λογω νεων πειραματικων αποτελεσματων να ανατραπη ανα πασα στιγμη.

Βασει της θεωριας της βιολογικης δημιουργιας των Υδρογονανθρακων γινεται κατανοητο, οτι τα κοιτασματα αυτων περαν των χερσαιων περιοχων επεκτεινονται και στο θαλασσιο περβαλλον, τοσο στην υφαλοκρηπιδα οσο και στην υπηρωτικη κατωφερεια αλλα και στην βαθεια θαλασσα.

Πολλες φορες αυτα δεν απεχουν πολυ απο τις χερσαιες περιοχες, οπως π.Χ. στον Περσικο Κολπο, στον Κολπο του Μεξικου, στην Ερυθρα Θαλασσα, στην Μαυρη Θαλασσα, στην Κασπια Θαλασσα, στην Βορεια Θαλασσα, κατα μηκος των ακτων της Βενεζουελας, της Σουματρας κ.α.
Η επιφανεια των πετρωματα ιζηματογενειας στο υποβαθρο των θαλασσων του πλανητη μας υπολογιζεται με 70 εως 80 εκατομμυρια τετραγωνικα χιλιομετρα.

Απο αυτα το ενα τριτο εχει ερυνητικο ενδιαφερον για εντοπισμο κοιτασματων Υδρογονανθρακων.

Δια γεοτεκτονικων ανωμαλιων παραλληλα των ακτων και ηπειρωγενετικων μετακινησεων δημιουργηθηκαν κατα περιοχες χαμηλωματα που μετεφεραν μερη των προγουμενων εξωτερικων περιοχων της υφαλοκρηπιδας σε θαλασσια βαθη εως 3000 μετρα.

Πολλες φορες εγκλοβιζονται ιζηματογενης λεκανες μεταξυ δυο συγκρουουμενων πλακων οπως π.χ. η λιμνη των Μολουκκων οπου δυο νησιωτικα τοξα συγρουονται.

Και τελος μπορει ενα ιζημαιτογενες πακετο πετρωματων να αποτελη ενα ανεξαρτητο, εδαφος οπως π.χ. οι σφηνοειδης ζωνες στην περιοχη των νησων Κοντιακ και ο Κολπος της Αλασκας (1, 2, 3, 4).

Πολλες χωρες στον Κολπο της Γου’ι’νεας στην Αφρικη εγιναν το επικεντρο ανταγωνισμου για τον εντοπισμο νεων κοιτασματων Υδρογονανθρακων.

Εδω και λιγο καιρο η Γκανα βρισκετα στο επικεντρο ερευνητικων εργασιων για εντοπισμο κοιτασματων Πετρελαιου.

Το ιδιο ισχυει και για τις ακτες του Γκαμπουν, της ισημερινης Γου’ι’νεας, του Κογκο κ.α.

Η Νιγερια μαζι με την Λιβυη κατεχουν το 70 % των αποθεματων Πετρελαιου της Αφρικης.

Οι περιοχες του Καυκασου και της Κασπιας Θαλασσης εξελισσονται σε σοβαρες περιοχες τροφοδοτισης με ενεργεια του κοσμου.

Στο υποβαθρο της Κασπιας θαλασσης, μεταξυ Μπακου και Τουρκμενισταν και στις ακτες του Καζασταν αναμενονται τεραστια κοιτασματα Υδρογονανθρακων που συγκρινονται με τα κοιτασματα του Ιρακ και του Ιραν.

Οι ερευνητικες εργασιες εντοπισμου Υδρογονανθρακων στα δαση του Καναδα και στις περιοχες της Αρκτικης απειλουν το αγνο ακομη περιβαλλον.

Υπαρχουν στην γηινη επιφανεια περιοχες στις οποιες εξεχουν κρισταλλογενη πετρωματα και οι οποιες κατα την θεωρια βιολογικης γενεσης των Υδρογονανθρακων δεν εχουν καμμια πιθανοτητα για την υπαρξη κοιτασματων, σε αντιθεση με τις ιζηματογενης περιοχες.

Οι εκπροσωποι της θεωριας της βιολογικης γεννησης των Υδρογονανθρακων επιχειρηματολογουν, οτι τον τελευταιο καιρο δεν εχουν εντοπισθει μεγαλα κοιτασματα Υδρογονανθρακων οπως στο παρελθον και οτι η εκμεταλλευση αυτων γινεται συνεχως προβληματικη και πολυ δαπανηρη.

Κατα την θεωρια αυτη η βιομαζα του πλανητης μας λαμβανει δια της οδου της φωτοσυνθεσεως (Σχ. 3) απο τον ηλιο καθε χρονο 50 ΤWa ( 1 TWa = 10 στην 12 Watt x 8766 Ωρες = 8,7 x 10 στην 15 W.Ω = 8,7 x 10 στην 12 ΚWΩ = 1,1 δισεκατομμυρια t SKE (1 SKE = Θερμοτητα κατα την καυση 760 χιλιογραμμα Ανθρακιτου).

Σχ. 3


Κατα την θεωρια αυτη με τον ως ανω τροπο στην διαρκεια περιπου 700 εκατομμυριων χρονων (απο το Προκαμβριο εως το Τεταρτογενες) δημιουργηθηκαν, απο 3000 Τρισεκατομμυρια τοννους οργανικης υλης που εγκλεισθηκαν σε ολες τις ιζηματογενεις λεκανες της Γης, μονο 2 % (60 Τρισεκατομμυρια τοννοι) Υδρογονανθρακες.

Απο αυτους αποτελουν 700 δισεκατομμυρια t SKE (636,4 TWa) εκμεταλλευσημα κοιτασματα Υδρογονανθρακων.

Απο αυτα τα εκμεταλλευσημα κοιτασματα Πετρελαιου υπολογιζονται με 400 δισεκατομμυρια t SKE (363,6 TWa) και του φυσικου αεριου με 300 δισεκατομμυρια t SKE (272,7 TWa).

Σε αντιστοιχεια οι εκμετακλλευσημες ποσοτητες ανθρακος υπολογιζονται με περιπου 2.000 δισεκατομμυρια t SKE και για πετρελαιοσχιστολιθους και πετρελαιοαμμους με περιπου 700 δισεκατομμυρια t SKE (5, 6, 7).

Οι παγκοσμιες ενεργειακες αναγκες της σημερον με παγκοσμιο πληθυσμο των περιπου 7 δισεκατομμυριων ανθρωπων υπολογιζονται ετησιως με 12 TWa, δηλαδη με 13,2 δισεκατομμυρια t SKE.

To 2020 με περιπου 9 δισεκατομμυρια ανθρωπους αυτες υπολογιζονται με 20 δισεκατομμυρια t SKE, το 2040 με περιπου 9,7 δισεκατομμυρια ανθρωπους με 25 δισεκατομμυρια t SKE και το 2050 με περιπου 10 δισεκατομμυρια ανθρωπους με 28 δισεκατομμυρια t SKE.

Κατα την μεσοζω’ι’κη γεωλογικη περιοδο (245 – 66,4 εκατομμυρια χρονια) ακομη δε και κατα την διαρκεια της Παλαιοκαινου- Ηωκαινου εποχης (απο 66,4 εως 40 εκατομμυρια χρονια) υπηρχε μεταξυ της Βορειου και Νοτιου Ηπειρου ο ωκεανος της Τηθυας επι της οποιας ελαβαν χωρα οι ιζηματογενεις εναποθεσεις των μελλοντικων οροσειρων.

Η Τηθυα στις γενικες γραμμες υπηρξε τροπικη θαλασσα με χαρακτηριστικα των σημερινων νοτιων κοραλλιων θαλασσων, εις το πλατος μεν μικροτερο του Ειρηνικου Ωκεανου, κατα χρονικες περιοδους ομως με πλατη μεγαλυτερα του Ατλαντικου Ωκεανου.

Κατα την προσεγγιση των λιθοσφαιρικων πλακων δημιουργουνται οι ζωνες καταβυθισης (subduction zones).

Στις ζωνες αυτες μια ωκεανια λιθοσφαιρικη πλακα καμπτεται και βυθιζεται στον μανδυα της γης.

Δια την προς βορραν μετακινηση της Αφρικανικης πλακας ‘η την προς νοτον
μετακινηση της ευρασιατικης πλακας αρχισαν στην κρητιδικην (164 – 66,4 εκατομμυρια χρονια) και στην τριτογενη (66,4 – 1,5 εκατομμυρια χρονια) γεωλογικη περιοδο, οι πτυχωσεις των νεων οροσειρων.

Η ανοδος ορογενετικων λωριδων συνεπαγετο τεκτονικες παραμορφωσεις των ιζηματων και ισχυρες εφαπτομενες κινησεις με σχηματισμο λεπιων, επωθησεις κ.α.

Επιπλεον στην περιοδο αυτη παρατηρουνται τασεις περαιτερω κατακερματισμου της Αφρικανικης πλακας με δημιουργια μιας μεγαλης ρηξιγενους ταφρου απο τα νοτια της Αφρικης εως τον Λιβανο, η οποια ειναι η κυριως αιτια γιε την γενεση των ανατολικο-αφρικανικων λιμνων, για την γενεση της ρηξιγενους ταφρου της Ερυθρας θαλασσης και της Ιορδανικης ταφρου.

Η Ερυθρα θαλασσα αποτελει ενεργον μεσο-ωκεανιον ραχη κατα μηκος της οποιας λαμβανει χωρα ωκεανιος διευρενση.

Πριν 6 περιπου εκατομμυρια χρονια (κατα το τελος της Μειοκαινου εποχης), με την μετακινηση της Αφρικανικης πλακας προς βορραν απεκλισθηκε η στενη διοδος προς τον Ατλαντικο Ωκεανο με αποτελεσμα να αποξυρανθη στα ορια του Μειο-πλειοκαινου η Μεσογειος θαλασσα με δημιουργια μιας τεραστιας ερημου, στην οποιαν κατα θεσεις διατηρηθηκε αλμυρο νερο υπο την μορφην αλμυρων λιμνων ‘η ελων.

Η δημιουργια των μεγαλων κοιτασματων Υδρογονανθρακων στην εγγυς και μεση Ανατολη οφειλεται κυριως στην Τηθυα θαλασσα επι της οποιας κατα την διαρκεια της μεσοζω’ι’κης περιοδου και της τριτογενους εποχης (245 – 40 εκατομμυρια χρονια) σχηματισθηκαν ανοικτες λεκανες και λιμνες με στασιμα νερα.

Σε αυτες συγκεντρωθηκαν, κατα την θεωρια της βιολογικης γενεσης των Υδρογονανθρακων, υπολειμματα του ζω’ι’κου και φυτικου κοσμου μεσοζω’ι’-κης γεωλογικης εποχης, λογω δε ελλειψεως οξυγονου αντι οξειδωσης ελαβεν χωρα η δημιουργια Υδρογονανθρακων.

Γενικα τα κοιτασματα Υδρογονανθρακων της εγγυς και μεσης Ανατολης χαρακτηριζονται με τις εξης κατηγοριες:

  1. Κοιτασματα εντος των νεων οροσειρων ‘η εντος των παρυφων αυτων ως π.χ. τα κοιτασματα του Ιραν, του Βορειου Ιρακ, του Μοσουλ και του Κιρκουκ.

  2. Κοιτασματα επι της παλαιας Ηπειρωτικης πλακας και της αφρικανικης υφαλοκρηπιδας ως π.χ. τα κοιτασματα της Σαουδικης Αραβιας, του Κουβε’ι’τ, της Αλγεριας, της Λιβυης και της Νιγηριας.

Η αρχικη αποψη οτι η γενεση και συγκεντωση εκμεταλλευσημων κοιτασματων Υδρογονανθρακων περιοριζεται στις παρυφες των πτυχωσεων ανετραπει με τον εντοπισμο κοιτασματων στα νησια του Περσικου Κολπου, Μπαρε’ι’ με αποτελεσμα την αναληψη ερευνητικων εργασιων και επι της αραβικης πλακας με τα γνωστα αποτελεσματα στην Σαουδικη Αραβια, Κοβε’ι’τ, Σε’ι’χατα του Περσικου Κολπου κ.α.

Η ανασκοπιση των γεωλογικων δεδομενων γυρω απο την ανατολικη Μεσογειο ενισχυει στην πρωτη φαση την αποψη, οτι δια του υποβαθρου της ανατολικης Μεσογειου διερχονται στρωματα πετρωματων με χαρακτηριστικα της αφρικανικης πλακας.

Απο την ζωνη της «Μπιτλις» στην ανατολικη Ανατολια εως το τελος της οροσειρας Ζαγγρος κατα μηκος της κοιλαδας του Ευρατη ποταμου και περαιτερω κατα μηκος της νοτιοανατολικης οχθης του Περσικου Κολπου, συνορευει το αραβικο τεμαχιο της αφρικανικης πλακας με την λωριδα πτυχωσεων της Τηθυας θαλασσας.

Ο υποθετικος συνδετικος κρικος μεταξυ του μαροκανικου-τυνησιακου και του ανατολιας-περσικου τεμαχιου υπολογιζεται στο υποβαθρο του Ιονιου πελαγους και της ανατολικης Μεσογειου.

Οι πιθανες περιοχες του συνδετικου αυτου κρικου ειναι το υποβαθρο των εξωτερικων παρυφων του προς νοτου κυρτου ανατολικομεσογειακου τοξου.

Στην δευτερη ομως φαση ανασκοπισης δεν πρεπει να μας διαφευγη, οτι οι περιοχες αυτες καθ’ ολην την μεσοζω’ι’κη και τριτογενη εποχη ηταν σκεπασμενες απο την Τηθυα θαλασσα, που σημαινει με μεγαλη πιθανοτητα, την ανυπαρξια μεγαλων κοιτασματων Υδρογονανθρακων με βιομηχανικο ενδιαφερον.

Το πρωτο ταξειδι του αμερικανικου ερευνητικου πλοιου «Glomar Challenger» τον Σεπτεμβριο/Οκτωβριο του 1970 στην Μεσογειο θαλασσα, ειχε σαν κυριο σκοπο την δια γεωτρησεων ερευνα του υποβαθρου των βαθεων θαλασσιων περιοχων.

Με τον πυρηνοσυλλεκτη του γεωτρυπανου του ερευνητικου πλοιου εληφθηκαν στην δυτικη Μεσογειο απο 7 ερευνητικες γεωτρησεις δειγματοληψιας (Σχ. 4) 745 μετρα πυρηνος απο θαλασσια βαθη μεταξυ 1100 και 2800 μετρα.

Ομοια εληφθησαν απο 7 ερευνητικες γεωτρησεις στην ανατολικη Μεσογειο (Σχ. 4) 651 μετρα πυρηνος απο θαλασσια βαθη μεταξυ 2700 και 4600 μετρα.

Σχ. 4

Η ανατολικομεσογειακη ραχη (μηκος 1250 χιλιομετρα, πλατος 150 χιλιομετρα, διαφορα υψους της προς τα νοτια βαθειας λεκανης και της προς τα βορεια τεκτονικης ταφρου 700 μετρα) ερευνηθηκε με δυο εγκαρσια προφιλ (δυτικο και ανατολικο) απο τα οποια το ενα (δυτικα της Κρητης) με τις γεωτρησεις 125 εως 128 (Σχ. 4) και το αλλο (νοτιοανατολικα της Κρητης) με τις γεωτρησεις 129 εως 131 (Σχ. 4).

Ορισμενες απο τις γεωτρησεις αυτες αναλυτικα εχουν ως εξης:

  1. Γεωτρηση 125, βαθος θαλασσης 2782 μετρα, υποβαθριο βαθος γεωτρισης 121 μετρα. Η περιοχη της γεωτρισης αυτης σκεπαζεται απο Εβαποριτες (γυψος, ανυδριτης, ορυκτο αλας) νεομειοκαινικης περιοδου.

  2. Γεωτρηση 126, τοποθετηθηκε σε 250 μετρα βυθισμα της ραχης. Κατω απο τεταρτογενη ιζηματα συναντησε μεσομειοκαινικα πετρωματα.

  3. Γεωτρησεις 127/128, τοποθετηθηκαν για να ερευνηθη το νοτιο μετωπο Ελληνιδων, συνορευον με την Ελληνικη ταφρον. Κατω απο 437 μετρα Τεταρογενους εντοπισθηκαν εναλλαξ κρητιδικοι ασβεστολιθοι. Στο δυτικο εγκαρσιο προφιλ απο νοτιοδυτικα προς τα νοτιοανατολικα και πλησιαζοντας τις εξωτερικες παρυφες των Ελληνιδων παρατηρειται αυξηση της τεκτογενεσης.

  4. Γεωτρηση 130, βαθος θαλασσης 2982 μετρα, βαθος γεωτρισης στο υποβαθρο 563 μετρα, τοποθετηθηκε στις παρυφες της εξωτερικης πλευρας της ανατολικομεσογειακης ραχης οι οποιες καλυπτονται απο προσχωσεις του Νειλου ποταμου (Σχ. 4). Αυτη δεν συναντησε αλλα πετρωματα εκτος απο τεταρτογενη ιζηματα της αφρικανικης πλακας.

  5. Γεωτρηση 129, βαθος θαλασσης 2932 μετρα, υποβαθριο βαθος της γεωτρησης 112. Η γεωτριση αυτη τοποθετηθηκε στην βαθεια ζωνη (ταφρο) του Στραβο, η οποια κειται στην εξωτερικη πλευρα της ανατολικομεσογειακης ραχης και συναντησε στρατιγραφικα πετρωματα μεσομειοκαινικης εποχης.

  6. Γεωτρηση 131, βαθος θαλασσης, βαθος υποβαθρου 272 μετρα. Αυτη τοποθετηθηκε στην μορφολογικη προεκταση της ανατολικομεσογειακης ραχης και συναντησε μονο τεταρτογενη ιζηματα αφρικανικης προελευσης.

Απο τις γεωτρησεις στο εγκαρσιο ανατολικο και δυτικο προφιλ προκυπτουν τα εξης:

Προς βορραν βρισκονται τα τεκτονικα ορια των Ελληνιδων, η δε ανατολικομεσογειακη ραχη σκεπαζεται στα δυτικα απο Εβαποριτες και προς τα ανατολικα απο προσχωσεις του Δελτα του ποταμου Νειλου (ιζηματα αφρικανικης προελευσης) και τελος το προμετωπο του κυρτου τοξου (προχωρος λεκανης) σκεπαζεται επισης με τεταρτογενη ιζηματα του Νειλου ποταμου.

Αν και ο αριθμος των γεωτρησεων σε σχεση με την ολικη επιφανεια της ανατολικομεσογειακης ραχης ειναι πολυ μικρος, παρ’ ολα αυτα απο τις ερευνητικες εργασιες διαπιστωθηκαν τα εξης:

  • Μια ομαδα πετρωματων του θαλασσιου υποβαθρου αποτελειται απο ανοικτου χρωματος μαργες και ορυκτο αλας με στοιχεια Turbidit. Το μεγιστο παχος των πετρωματων αυτων υπολογιζεται με 600 μετρα.

  • Μια ομαδα πετρωματων αποτελειται απο Εβαποριτες. Τα πετρωματα αυτα δεν διετρηθηκαν και συνεπως το παχος τους ειναι αγνωστο.

  • Μια ομαδα πετρωματων αποτελειται απο πλουσιους σε πυριτη μαργες και κειται στην Ανατολικη Μεσογειο (Γεωτριση 126 και 129). Στον κολπο της Λυων και με την γεωτριση Mistral περιπου 55 χιλιομετρα προ των ακτων διετρηθη μια παρομοια ομαδα πετρωματων με παχος 1758 μετρα. Γεωλογικα ανηκει το στρωμα αυτο πετρωματων απο τα μεσα εως τα ανω της Μειοκαινικης περιοδου και παρουσιαζει τα χαρακτηριστικα των αντιστοιχων βαθυτερων στρωματων μειοκαινικης και πλειοκαινικης εποχης της λεκανης Rhone, της λεκανης της Βιεννης και της Παννονικης ωστε να χαρακτηριζονται αυτα ως «type de sedimentation uniform dans tout la Tethys vindbonienne».

Οι ερευνητικες εργασιες των αμερικανων με το ερευνητικο πλοιο «Glomar Challenge» στην Μεσογειο θαλασσα το 1972, εκτος των αλλων ειχαν στοχο τον εντοπισμο καιτασματων Υδρογονανθρακων και δη επι της προς νοτο κυρτης ανατολικομεσογειακης ραχης.

Το γεγονος και μονο, οτι τοσο στην ευρασιατικη πλακα οσο και στην αφρικανικη πλακα, δηλαδη περιξ της Μεσογειου θαλασσης βρισκονται τα μεγαλυτερα κοιτασματα Υδρογονανθρακων, διδει βασικες ελπιδες για την υπαρξη παρομοιων κοιτασματων και στο θαλασσιο υποβαθρο της Μεσογειου θαλασσης.

Ιχνη Πετρελαιου και φυσικων αεριων διεπιστωθηκαν στην γεωτριση 134.

Προκειται για «gasoline range hydrocarbons and gaseans ones» εντος νεομειοκαινων Εβαποριτων.

Η προελευση αυτων ειναι αγνωστος, χαρακτηριζομενη σαν «mina, but significant Seepage from below».

Ιχνη Υδρογονανθρακων διεπιστωθηκαν επισης στην ανατολικη Μεσογειο χωρις να δοθη καμμια εξηγηση εαν προερχονται απο βαθυτερους ιζηματογενεις σχηματισμους ‘η οχι.

Γενικα το τοξοειδες σχημα της ανατολικομεσογειακης ραχης και οι γυρω περιοχες αυτου ως οι νοτιες παρυφες των Ελληνιδων, η λεκανη «Messina abysial plain», ο κωνος του Νειλου ποταμου και η λεκανη «Herodotus abysial plain», παρουσιαζουν τα χαρακτηριστικα των πετρελαιοφορων περιοχων.

Στο τελος του προς νοτο κυρτου τοξου της ανατολικομεσογειακης ραχης βρισκεται η νησος Κυπρος. Αυτη χαρακτηριζεται με πολυ νεα τεκτονικα δεδομενα και μαλιστα τοσο νεα που επιδρουν ακομη στην μορφολογια της.

Για την παλαιοζω’ι’κη ιστορια της Κυπρου δεν υπαρχουν σχεδον τιποτε απο τα αναγκαια στοιχεια.

Το αρχαιοτερο εντοπισθεν πετρωμα νοτιοδυτικα της νησου υπολογισθηκε ως ανω τριαδικο. Το τριαδικο εχει την ηλικια 245 εως 208 εκατομμυρια χρονια.

Τα γνωστα στην Κυπρο πετρωματα δινονται στο Σχ. 5 και τοποθετουνται στις εξης γεωλογικες περιοδους:

  • Τριαδικη και ιουρασικη περιοδος

  • Ανωτερα κρητιδικη εως ολιγικαινικη περιοδος

  • Μειοκαινικη περιοδος

  • Πλειοκαινικη και τεταρτογενης περιοδος

Σχ. 5

Η Κυπρος αποτελειται κυριως απο τις οροσειρες της Κυρηνειας και της Τροοδου.

Μεταξυ αυτων βρισκεται η ιζηματογενης λεκανη της Μεσσαοριας, η οποια ακομη εως την πλειοκαινικη γεωλογικη περιοδο ηταν σκεπασμενη απο την θαλασσα.

Η Μεγαλονησος αποτελειται συνεπως απο πολλες μικρες νησους και παρουσιαζεται σαν ενιαια νησος απο την εποχη του Μειοκαινου.

Τα τεκτονικα χαρακτηριστικα και οι διακυμανσεις βαθους της θαλασσας περιξ της Κυπρου εχουν ως εξης:

Στα βορεια της Κυπρου επικρατουν τα χαρακτηριστικα της αλπικης ορογενεσης η οποια εξεδηλωθηκε κατα την Ολιγοκαινο περιοδο και προκαλεσε την πτυχωση και αναδυση των εντος του αλπικου γεωσυγκλινου αποτειθεντων ιζηματων στις δυτικες παρυφες της νησου.

Στις νοτιες θαλασσιες περιοχες την νησου επικρατησαν μεγαλες διαρηξεις με απωθηση παλαιοτερων επι νεωτερων\ στρωματων.

Η συγκριση μεταξυ των προεξοχων και βυθισματων στο θαλασσιο υποβαθρο δυτικα, νοτια και ανατολικα της Κυπρου δειχνει, οτι στις περιοχες αυτες αναπτυχθηκε η ιδια τεκτονικη δραστηριοτητα που εχει το Αρχιπελαγους του Αιγαιου.

Αμεσως μετα την αλπικη ορογενηση η τεκτονικη των διαρρηξεων που εκδηλωθηκε και η οποια συνεχιζεται και σημερα, ειχε σαν αποτελεσμα τον κατακερματισμον των Ελληνικων ορεων και τον σχηματισμο της θαλασσας του Αρχιπελαγους του Αιγαιου και του νησιωτικου αυτου συμπλεγματος.

Το θαλασσιο βαθος προ των νοτιοδυτικων ακτων της Κυπρου ειναι ανομοιομορφον.

Στο μεσο ενος επεκτεταμενου ομοιομορφου πεδιου με θαλασσια βαθη μεταξυ 2000 και 2200 μετρα προεξεχουν ωοειδη υψωματα.

Τελειως ασυνηθη ειναι τα βαθεα φρεατα με βυθισματα εως 2825 μετρα.

Ο χωρος αυτος ειναι χαρακτηριστικος της νεας τεκτογενησης. Ομοια αλλα με μικροτερη ενταση παρουσιαζονται και οι ανωμαλιες του θαλασσιου υποβαθρου μεταξυ Κυπρου και Λιβανου.

Ειναι τα τοσο διατυμπανιζομενα απο το Geological Survey των ΗΠΑ (2009/10) τεραστια κοιτασματα Υδρογονανθρακων στο υποβαθρο της ανατολικης Μεσογειου, βεβαια, πιθανα, δυνατα ή κερδοσκοπικα;

Το προσφατα εντοπισθεν κοιτασμα φυσικου αεριου στην ανατολικη Μεσογειο και δη 135 χιλιομετρα δυτικα του ισραηλινου λιμανιου Haifa και σε θαλασσιο βαθος 5000 μετρα στην λεβαντινη λεκανη, σε συνεργασια με την τεξανικη εταιρεια Noble Energy, υπολογιζεται οτι εχει ενα ολικο περιεχομενο (GIP) 450 δισεκατομμυρια κυβικα μετρα.

Το πως μπορει με τα τεστ μιας ερευνητικης γεωτρησης να υπολογισθουν τα αποθεματα ενος κοιτασματος, παραμενει κοιτασμολογικα ενα μεγαλο μυστηριο !

Για τον εντοπισμο του κυπριακου κοιτασματος φυσικου αεριου στο διαμερισμα 12 και σε αποστασγη 185 χιλιομετα απο τις νοτιες ακτες της νησου υπολογισθηκαν (;) αποθεματα των 280 δισεκατομμυριων κυβικων μετρων.

Η United States Geological Survey (USGS) υπολογιζει τα αποθεματα σε φυσικο αεριο προ των ακτων και στις θαλασσιες περιοχες του Ισραηλ, Λιβανου και Κυπρου στα 3,5 Τρισεκατομμυρια κυβικα μετρα.

Φαινεται οτι η υπηρεσια αυτη κατεχει ενα μαγικο ραβδι και απο εναν δορυφορο, χωρις εκτεταμενες γεωφυσικες ερευνητικες εργασιες και αντιστοιχες γεωτρησεων, ειναι σε θεση και μπορει να υπολογιζη με ακριβεια τις ποσοτητες των αποθεματων.

Προκειται για Μυθο ή για Πραγματικοτητα;

Ο γραφων, ο οποιος εργασθηκε στον τομεα αυτο ανα τον κοσμο και στις ΗΠΑ πανω απο 25 χρονια εχει σοβαρες υπονοιες, χωρις να αποκλειη την υπαρξη ορισμενων συνηθους εμβελειας κοιτασματων Υδρογονανθρακων στις αναφερθεισες περιοχες, οτι προκειται για Μυθον !

Ισως για την γενεση του Μυθου αυτου να παιζη καποιο ρολο και ο αγωγος μεταφορας φυσικου αεριου Nabucco.

Οι ΗΠΑ σχεδιαζαν με τον αγωγο αυτο να μεταφερουν απο την Κασπια θαλασσα παρακαπτωντας την Ρωσια μεσω της Τουρκιας, Βουλγαριας, Ρουμανιας και Ουγκαριας προς την Αυστρια 31 δισεκατομμυρια κυβικα μετρα τον χρονο φυσικο αεριο.

Το εργο μηκους 3300 χιλιομετρων δεν προχωρει διοτι δεν υπαρχουν τα απαραιτητα αποθεματα φυσικου αεριου στην Κασπια θαλασσα.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαιοι ελπιζουν να βαλουν χερι στα αποθεματα φυσικου αεριου της Αιγυπτου, του βορειου Ιρακ και Ιραν.

Ενας ανενεργος αγωγος απο το Ιρακ, μεσω της πολης Αλεπο της Συριας καταληγει στην Τριπολη του Λιβανου.

Για την υλοποιηση του εργου Nabucco περαν απο τις ποσοτητες φυσικου αεριου λειπουν και ενα μερος των αγωγων.

Τα μεγαλα αποθεματα φυσικου αεριου βρισκονται στον Περσικο Κολπο (Khuff Gas Reservoir North West Dome του Qatar) και στο Ιραν.

Σε ανιθεση με τις ΗΠΑ η Ρωσια ξεκινησε την 07.12.2012 με την κατασκευη του αγωγου μεταφορας φυσικου αεριου South-Stream μεσω Βουλγαριας, Σερβιας, Κροατιας προς την Ευρωπη.

Συνολικα δημιουργουνται τεσσερες αξονες με χωρητικοτητα ροης 15,75 δισεκατομμυρια κυβικα μετρα τον χρονο.

Το πληρες δυναμικο του αγωγου South-Stream ειναι 63 δισεκατομμυρια κυβικα μετρα τον χρονο.

Αυτος ανηκει κατα 50% στην ρωσικη εταιρεια Gazprom, κατα 20 % στην ιταλικη Eni, κατα 15 % στην γερμανικη Wingas και κατα 15 % στην γαλλικη EdF.

Μια μελετη της κρητικης εταιρειας «Pytheas» βασει γεωλογικων και γεωχημικων μελετων της, διαπιστωνει τεραστια κοιτασματα φυσικου αεριου στην θαλασσια περιοχη νοτια της Κρητης.

Φαινεται οτι και η εταιρεια «Pytheas» κατεχει ενα μαγικο ραβδι με το οποιο χωρις γεωφυσικες ερευνες και ερευνητικες γεωτρησεις μπορει με ακριβεια να διαπιστωση οχι μονο την υπαρξη αλλα και την ακριβη ποσοτητα των κοιτασματων Υδρογονανθρακων.

Εαν στις θαλασσιες περιοχες νοτια της Κρητης διεπιστωθηκαν ανερχομενες φυσαλιδες αεριου, αυτες θα μπορουσαν να προερχονται απο τον βυθο της βαθειας θαλασσας και να ειναι οπως και σε καθε αλλη βαθεια θαλασσα τα γνωστα «Methanhydrate (CH4-5,75H2O)» που σε καμμια περιπτωση δεν αποτελουν κοιτασμα.

Μεταξυ της ευρασιατικης και της αφρικανικης πλακας υπαρχουν στην Μεσογειο θαλασσα επιπλεον δυο μικρες και γρηγορα κινουμενες πλακες.

Η μια απο αυτες περιλαμβανει το Αρχιπελαγος του Αιγαιου, μερος της Μικρας Ασιας, την Κρητη και μερος της ελληνικης Χερσονησου.

Η δευτερη απο αυτες περιλαμβανει το μεγαλυτερο μερος της Μικρας Ασιας και την Κυπρο.

Σε αυτες τις δυο μικρες πλακες οφειλεται η κατα πολυ μεγαλυτερη σεισμικη δραστηριοτητα της ανατολικης απο την δυτικη Μεσογειο.

Το βορειο οριο της πρωτης μικρης πλακας αρχιζει απο την θαλασσα του Μαρμαρα, διερχεται απο το βορειο Αιγαιο, συναντα την ελληνικη χερσονησο βορεια της Ευβοιας και αποτελει προεκταση του μεγαλου βορειου Μικρασιατικου ρηγματος.

Στο βορει Αιγαιο και κατα μηκος του βορειου οριου της πλακας αυτης αναπτυσεται ταφρος βαθους εως 1500 μετρα (βορειοαιγητικη βαθεια ζωνη και ταφρος της Σαρου) που σχηματισθηκε δια του μηχανισμου της ωκεανιας διευρυνσης και αποτελει εκκολαπτομενη ραχη δημιουργιας ωκεανιου φλοιου.

Οι νεοτεκτονικες κινησεις στον ελληνικο χωρο εκδηλωνονται σαν εναλλαγες τασεων συμπιεσης και διατασης.

Το Αρχιπελαγος του Αιγαιου δημιουργηθκε απο τις καταρρευσεις που συνοδευαν τις διατασεις της Πλειοκαινου γεωλογικης περιοδου.

Οι τελευταιες τασεις διατασεις εξακολουθουν να υπαρχουν και σημερα οπως αλλωστε αποδεικνυεται και απο την σεισμικη δραστηριοτητα της περιοχης μας.

Το νοτιο οριο της πρωτης μικρης πλακας ακολουθει την ελληνικη ταφρο, βαθους εως 5000 μετρα, η οποια απο την Ζακυνθο συνεχιζεται νοτια της Κρητης και καμτεται περαιτερω διερχομενη νοτια της Ροδου, Κατα μηκος της ταφρου αυτης και κατω απο την πρωτη πλακα υποτιθεται οτι καταδυεται το βορειο μερος της αφρικανικης πλακας (Σχ. 6), το οποιο καταλαμβανεται απο την ανατολικη Μεσογειο.

Σχ. 6


Ο ελληνικος χωρος χαρακτηριζεται (Σχ. 6) απο 12 γεωτεχνικες ζωνες (12, 13):

  1. της Ροδοπης

  2. της Αττικοκυκλαδικης

  3. της Πελαγονικης

  4. της Παρνασου και της Χιου

  5. της Λυροκαρικης

  6. της κατω πελαγονικης

  7. της κατα τριπολικης

  8. της κεντροπελοποννησιακης και κρητικης

  9. της Αξιου

  10. της Ολομου/Πινδου

  11. της Ιονικης

  12. της Παξου

Σχ. 7

Η κυρια περιοχη των κρισταλικων πετρωματων στον ελληνικο χωρο βρισκεται στην ζωνη της Ροδοπης και της Λυροκαρικης.

Οπως εις το Σχ. 7 παρισταται ο χωρος του Αρχιπελαγους του Αιγαιου με τις γειτονικες ακτες κατα την διαρκεια της τριτογενους και τεταρτογενους γεωλογικης εποχης υπηρξεν υπο την επιδραση ισχυρων ηφαιστιακων δραστηριοτητων.

Σε αυτην την εποχη απο πολλα ηφαιστεια ξεχυληθηκεν λαβα με διαφορετικες χημικες συστασεις.

Στο νοτιο Αιγαιο βρισκεται η αττικοκυκλαδικη μαζα και στο ανατολικο, βορειοδυτικο και βορειο Αιγαιο παρουσιαζονται η Λυροκαρικη μαζα, η πελαγονικη και η μαζα της Ροδοπης.

Μεταξυ της νοτιοανατολικης μαζας της Ροδοπης και των γειτονικων περιοχων των ανατολικοαιγιακων ορογενων πτυχωσεων δημιουργηθηκε μεταξυ αλλων στο Τριτογενες η λεκανη Δραμας-Καβαλας-Πρινος-Κομοτηνης.

Σχ. 8

Η νησος Θασος αποτελει ενα διασπαμενο ορογενες κομματι (Σχ. 8) που αποτελειται απο μεταμορφωτικες, υπερκρισταλικες μαργες, ασβεστολιθους και  Μαρμαρα ιζηματογενους προελευσης με παχη εως 2000 μετρα.

Το μεταμορφωτικο συστημα της νησου αποτελει προεκταση της μαζας της Ροδοπης.

Επειδη δεν υπαρχουν επι της νησου ιζηματογενη πετρωματα, υποτιθεται οτι η νησος Θασος δεν ηταν σκεπασμενη απο την θαλασσα, οταν κατα την διαρκεια της κρητιδικης και τριαδικης γεωλογικης εποχης πολλα νησια του Αιγαιου και μερη της στερεας ξανα βυθιστηκαν.

Σχ. 9

Δυτικα την νησου Θασος και στην κατακερμασμενη λεκανη Καβαλα-Θασος επιτευχθη το 1972 ο εντοπισμος ενος κοιτασματος πετρελαιου και ενος κοιτασματος φυσικου αεριου (Σχ. 9).

Σε μια γεωτριση ανατολικα της νησου Θασος διεπιστωθη επισης ροη πετρελαιου. Ελπιδοφορες περιοχες τριτογενους εποχης μπορει να θεωρηθουν αυτες μεταξυ των νησων Θασος και Σαμοθρακη.

Απο ολα οσα ηδη αναφερθηκαν, η Ελλας με το Αρχιπελαγος του Αιγαιου και με το Ιονιο πελαγος ηταν κατα την διαρκεια της Μεσοζω’ι’κης εποχης (Τριαδικο, Ιουρασικο και Κρητιδικο) σκεπασμενη απο την Τηθυα θαλασσα.

Κατα την θεωρια της βιολογικης δημιουργιας των κοιτασματων Υδρογονανθρακων δεν πρεπει να αναμενεται στις αναφερθεισες περιοχες ο εντοπισμος κοιτασματων μεσοζω’ι’κης γεωλογικης εποχης χωρις ομως να αποκλειεται η ιζηματογενηση μεσοζω’ι’κς εποχης στην δυτικη Ελλαδα και στο Ιονιο πελαγος.

Ο εντοπισμος ομως αυτων ειναι δυσκολος διοτι ειναι μικρων διαστασεων και βρισκονται κατω απο τριαδικους Εβαποριτες.

Η διερευνηση νεογενων ιζηματων(τριτογενους και τεταρογενους γεωλογικης εποχης) στην δυτικη Ελλαδα και κατ’ επεκταση στο Ιονιο πελαγος, με 11 γεωτρησεις στην ΒΔ-Πελοποννησο, 2 γεωτρησεις στο Ιονιο πελαγος, 7 γεωτρησεις στην Ηπειρο και 3 γεωτρησεις στην Ζακυνθο (στο Κερι της Ζακυνθου αναβλυζει πετρελαιο απο αρχαιοτατους χρονους), απεδειξαν ενα εμπορικα οριακο κοιτασμα φυσικου αεριου (γεωτριση δυτικο Κατακολου-1Α) χωρις ενδιαφερον βιομηχανικης εκμεταλλευσης.

Απο τις 4 γεωτρησεις του Δελτα Νεστου-Ξανθης, τις 4 γεωτρησεις Θεσσαλονικης, τις 3 γεωτρησεις Στρυμωνος-Σερρων, τις 6 γεωτρησεις δυτικης Θρακης, τις 2 γεωτρησεις του θερμα’ι’κου κολπου, απο το συνολο των γεωτρησεων ερευνων και πετρελαιομαστευσης του κοιτασματος πετρελαιου Πρινος Θασου και του φυσικου αεριου νοτιας Καβαλας και των ερευνητικων γεωτρησεων ανατολικα της Θασου, απο την γεωτριση Λημνος-1 και με βαση την ιστορικη αναδρομη ερευνητικων εργασιων για πετρελαιοπιθανους σχηματισμους στην ανατολικη Ελλαδα και στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου, βγαινουν τα εξης συμπερασματα:

  • Οι «μολασσικοι» πετρελαιοπιθανοι σχηματισμοι που καλυπτουν την χερσαια περιοχη της ανατολικης Ελλαδος πρακτικα πρεπει να θεωρηθουν οτι εχουν ερευνηθει για κοιτασματα Υδρογονανθρακων.

  • Ερευνητικο ενδιαφερον παρουσιαζουν ακομη ορισμενα «μολασσικα ιζηματα» στο βορειο μερος του Αρχιπελαγους του Αιγαιου και δη μεταξυ Θασου-Σαμοθρακης με πιθανοτητες εντοπισμου ορισμενων κοιτασματων με εμπορικο ενδιαφερον.

  • Αυτα ομως – εαν υπαρχουν – και τα πιθανα κοιτασματα πετρελαιου Βαβουρας και Νικη ανατολικα της Θασου, που εγκαταλειφθηκαν λογω δειλιας της τοτε κυβερνησης της Ελλαδος απο την τουρκικη απειλη πολεμου, εχασαν ανεπιστρεπτι καθε ενδιαφερον πετρελαιομαστευσης.

Η ελληνικη κυβερνηση ανακοινωσε στις Αρχες Μαρτιου 2012 οτι οι εταιρειες TGS Nopec Geophysical & PGS (Νορβηγικη), Dolphin Geophysikal & Spec Partners (Μεγαλης Βρεταννιας), CGGVERITAS (Γαλλικη), ION Geophysical Corporation & Spectrum Geo Ltd. (Aμερικανικη) και Fugro Multiclient Services (σε Γερμανικα χερια ευρισκομενη) διετυπωσαν ενδιαφερον για ερευνητικα Διαμερισματα προ των ακτων της δυτικης Ελλαδος και νοτιας Κρητης για τον
εντοπισμο με γεωφυσικες ερευνες και ερευνητικες γεωτρησεις κοιτασματων Υδρογονανθρακων.

Εδω πρεπει να ξεκαθαρισθη οτι οι ερευνες ειναι χρονοβορες και σε περιπτωση εντοπισμου, δεν σημαινει (λογω του θαλασσιου βαθους βαθους και της μη υπαρξης υποδομων) οτι θα αρχισει η εκμεταλλευση αυτων.

Σχ. 10

Τα ιδια ισχυουν και για το εντοπισθεν κοιτασμα φυσικου αεριου του Ισραηλ και της Κυπρου.

Οι ημιπλωτες μοναδες (Σχ. 10 και 11) ειναι μεν καταλληλες για ερευνητικες γεωτρησεις σε βαθειες θαλκασσες, ειναι ακαταλληλες ομως για εγκαταστασεις παραγωγης.

Μπορει μεν να χρησιμοποιηθουν για την παραγωγη απο βαθειες θαλασσες τα Subsea Taplate (Σχ. 12) τα προ’ι’οντα ομως (πετρελαιο ‘η φυσικο αεριο) πρεπει να εμπλοτισθουν προτου μεταφερθουν εκει που χρειαζονται.

Σχετικα με το φυσικο αεριο ο εμπλοτισμος ειναι πολυ προβληματικος εαν αυτο ειναι οξινο, δηλαδη εαν περιεχει υδροθειο.

Σχ. 11

Σχ. 12

Τι συμβαινει ομως στην περιπτωση που η θεωρια βιολογικης δημιουργιας των Υδρογονανθρακων ανατραπει απο αυτην της μη βιολογικης δημιουργιας;

Η μεγαλυτερη πηγη θερμοτητας για τον πλανητη Γη περαν του Ηλιου αποτελει το εσωτερικο της το οποιο ανα δευτερολεπτο εκπεμπει 1,5 μικροθερμιδες ανα τετραγωνικο εκατοστο προς την γηινη επιφανεια των 510 εκατομμυριων τετραγωνικων χιλιομετρων.

Η θερμοτητα αυτη ειναι το προ’ι’ον διασπασης ραδιενεργων Ατομων τα οποια πριν 4,6 δισεκατομμυρια χρονια κατα την δημιουργια του ηλιακου μας συστηματος συσσωρευθηκαν εντος του πλανητη μας.

Η μελετη της κατασκευης της Γης με σεισμικα κυματα εδειξεν, οτι το εσωτερικο της παρουσιαζει σαφως δυο επιφανειες οριακων τιμων, οι οποιες χωριζουν τον πλανητη απο το κεντρο προς την επιφανεια σε πυρηνα, μανδυα και φλοιο και δη ως εξης:

  • Στον εσωτερικο πυρηνα ο οποιος κατα το μεγαλυτερο μερος αποτελειται απο 2400 χιλιομετρα παχος σταθερο σιδηρο (θερμοκρασια περιπου 5000 βαθμους Κελσιου). Ο πυρηνας αυτος περιστρεφεται πιθανως γρηγορωτερα απο το υπολοιπο της Γης που σημαινει, οτι εδω βρισκεται αγκυροβολεμενο το μαγνητικο πεδιο του πλανητη μας.

  • Στον εξωτερικο πυρηνα ο οποιος αποτελειται απο 2200 χιλιομετρα παχος ρευστου σιδηρου και νικελιου (θερμοκρασια περιπου 4400 βαθμους Κελσιου).

  • Στον εσωτερικο (κατωτερο) μανδυα απο σταθερο και πολυ θερμο πετρωμα 22,5 χιλιομετρων παχους στο οποιο συναντιουνται ρευστος σιδηρος και νικελιο σε ρευστοποιημενο πετρωμα.

  • Στον ενδιαμεσο μανδυα ‘η μεταβατικην ζωνη και στον εξωτερικο (ανωτερο) μανδυα παχους 65 χιλιομετρων απο σταθερο και κρυο πετρωμα.

  • Στον φλοιο απο διαφορες πλακες σταθερων πετρωματων παχους 48-60 χιλιομετρα (16 μεγαλες και μερικες μικροτερες πλακες).

Ο εσωτερικος και ο εξωτερικος μανδυας μαζι με τον φλοιο της Γης σχηματιζουν την Λιθοσφαιρα η οποια κατω απο τον Ειρηνικο Ωκεανο μετρα 70 χιλιομετρα και κατω απο τις Ηπειρους 150 χιλιομετρα παχος.

Η Λιθοσφαιρα χωριζεται σε πλακες που τα ορια τους διαγραφονται απο μεγαλες γραμμικες σεισμικες ζωνες και ενεργες ωκεανιες αξονικες περιοχες (μεσοωκεανιες ραχες).

Κατω απο την Λιθοσφαιρα βρισκεται η με περισσοτεο απο 1200 βαθμους Κελσιου ζεστη Ασθενοσφαιρα.

Οι μετακινησεις των λιθοσφαιρικων πλακων (Σχ. 13) οφειλονται σε διαφορα θερμικα ρευματα που αναπτυσσονται στον μανδυα και αποδιδονται σε οριζοντιες διαφορες θερμοκρασιων και διακρινονται σε αποκλινουσες, συγκλινουσες και εφαπτομενικες.

Σχ. 13


Η μελετη της δημιουργιας του ωκεανιου φλοιου αποτελει σημερα ενα απο τα ποιο σημαντικα και δυσκολα επιστημονικα ερευνητικα προγραμματα.

Η αυξηση του θαλασσιου εδαφους στον Ειρηνικο Ωκεανο υπολογιζεται 16 εκατοστα ετησιως και στον Ατλαντικο Ωκεανο με 5 εκατοστα
ετησιως. Η ταχυτητα μετακινησεως ενος τεμαχιου φλοιου ‘η μιας λιθοσφαιρικης πλακας υπολογιζεται με 10 εκατοστα το δευτερολεπτο, που σημαινει οτι για ενα κυκλο στην επιφανεια της Γης χρειαζονται 400 εκατομμυρια χρονια.

Κυκλικα ρευματα ρευστοποιημενων πετρωματων, νερου και αερος δημιουργημενων απο διαφορες πυκνοτητας λογω θερμοκρασιας, αποτελουν την θερμοδυναμικη μηχανη της Γης που μετακινει τις λιθοσφαιρικες πλακες και δραστηροποιει τα ηφαιστεια.

Στην Γη σημερα υπαρχουν περισσοτερα απο 500 ενεργα ηφαιστεια που μεταφερουν στην επιφανεια λαβα θερμοκρασιας περιπου 1200 βαθμων Κελσιου και ποσοτητες CO2  ετησιως που ειναι 30 φορες μεγαλυτερες απο οσες παραγει ολοκληρη η ανθρωποτητα.

Η προελευση των δυναμεων αυτων βρισκεται στο εσωτερικο του πλανητη μας.

Τα ρευστοποιημενα πετρωματα συγκεντρωνονται σε βαθη 2 εως 50 χιλιομετρα κατα την διαρκεια πολλων χιλιαδων ετων σε ετσι ονομασθεντες Θαλαμους(Σχ. 14).

Σχ. 14

Δια των διαφορων πιεσεως και θερμοκρασιας τα αερια του ρευστοποιημενου πετρωματος ελευθερωνονται και μετακινουν την δια των σχισμων και ηφαιστειακων κωνων στην επιφανεια.

Δια των ηφαιστειων δημιουργειται ετησιως 1,7 κυβικα χιλιομετρα νεου φλοιου.

Απο την αλλη πλευρα με την διαβρωση και μεταφορα με ποταμους χανονται ετησιως 4 κυβικα χιλιομετρα πετρωματος απο τις Ηπειρους προς τις θαλασσες.

Ο τελευταιος Υπερηπειρωτικος –Κυκλος  αρχισε στο Φανεροζω’ι’κο (αποτελειται απο το Παλαιοζω’ι’κο, Μεσοζω’ι’κο και Καινοζω’ι’κο, 545 εκατομμυρια εως 10.000 χρονια).

Αρχισαν να διασπουνται οι μαζες των χερσαιων περιοχων και δημιουργηθηκαν σε διαστημα 350 εκατομμυριων χρονων πρωτα οι μεγαλοηπειροι Γκονταβα και Λαουρασια οι οποιες προ 250 εκατομμυρια χρονια ενωθηκαν σε μια Ηπειρο Παγγαια.

Αυτη αρχισε πριν 180 εκατομμυρια χρονια να χωριζεται σε πλακες και να περιστειχιζεται απο την Πανθαλασσα.

Οταν αρχισαν να μετακινουνται οι λιθοσφαιρικες πλακες (Σχ. 13) μετακινηθηκαν και αυτες της Αφρικης και της Ευρασιας και ο ενδιαμεσος χωρος καλυφθηκε απο ενα μερος της Τηθυας θαλασσης.

Το μηκος του δικτυου της ζωνης ανοιγματος και συμπιεσης (Subduktionszonen) της Γης υπολογιζτεαι με 56.000 χιλιομετρα και μεση ταχυτητα ανοιγματος με 5 εκατοστα το δευτερολεπτο.

Εαν οι Υδρογονανθρακες δεν δημιουργουνται βιολογικα και εχουν αλλες πηγες προελευσης και δημιουργουνται εντος του μανδυα της Γης, δια των ρηγματων ανερχονται και γεμιζουν τα αποθεματικα πετρωματα στα οποια παγιδευονται απο εβαποριτες ‘η αλλα μονωτικα πετρωματα (11).

 Εαν η θεωρια αυτη δημιουργιας των κοιτασματων Υδρογονανθρακων επαληθευθει τοτε αλλαζουν τα παντα στο οτι αφορα τις περιοχες εντοπισμου, στις μεθοδους ερευνας και στην στρατηγικη της εκμεταλλευσης αυτων.

Βιβλιογραφια

Howell D. G. «Terrane» Spektrum der Wissenschaft, Januar 1986
Bischoff G. «Ein erweitertes globales Modell der Plattentektonik» Spektrum der Wissenschaft, März 1987
Seilbold E. «Vom Rand der Kontinente» Akad. Wiss. Ltd Mainz 1979
Chaziteodorou G. «Die Eroberung des Meeresbodens» bergbau 1/1988, S. 533-540
Chaziteodorou G. «Gedanken zur Energie- und Rohstoffversorgung der Welt».Bergbau 1/1988, S. 20-23
Gretz J. «The Conversion of Solar Energy without Conzentration» Energie Nucleare 21(8/9), 1974
Birg H. «Die demographische Zeitwende» Spektrum der Wissenschaft, Januar 1/1989, S. 40-49
Chaziteodorou G. «Bodenschätze und Bergbau Griechenlands» Glückauf, Jahrgang 110 (1974), Nr. 3
Χατζηθεοδωρου Γ. «Μεγαλη κοιτασματολογικη πηγη πετρελαιων η Μεσογειος θαλλασα;» Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα 5ο Ετος, Αριθ. 26, Νοεμβριος-Δεκεμβριος 1975 Αθηνα
Chaziteodorou G. «Naher Osten, Kultur, Geographie und   Erdölwirtschaft» bergbau 8/1989, S. 388-391
Vladimir Keutscherov «Interwieu über die abiotische Entstehung von Κohlenwasserstoffen»
www.eike-klima.energie.eu, 24.11.2012
Hiessleither G. «Geologie der Balkaninsel und eines Teils von Kleinasien» Jb. Geol. Bundestanstalt 1, S.134/71, Wien 1951

Σχηματα

Σχ. 1:   Μορφαι κοκκωδουσ δομησ ισοδιαμετρικων σφαιρων (κυβικη, ρομβικη, οκτοεδρικη και τετραεδρικη)
Σχ. 2:   Τυποι κοιτασματων Υδρογονανθρακων
Ton                                          Αργιλος
Gas                                          Αερια
Öl                                             Πετρελαιο
Wasser                                      Υδωρ
Sand                                         Αμμος
Salzstocktyp                              Τυπος κωνου αλατοσ
Verwerfungslagerstätte               Κοιτασμα πλησιον ρηγματος
Korallenriff                                 Σχηματισμος εκ κοραλιων

Σχ. 3:   Ενεργειακες πηγες του πλανητη Γη
Σχ. 4:   Μεγαλοτεκτονικα στοιχεια στην Μεσογειο Θαλασσα
Σχ. 5:   Συνοψη του γεωλογικου χαρτη της Κυπρου
Σχ. 6:   Σχηματικη παρασταση των γεωτεκτονικων ζωνων του ελληνικου χωρου.
Σχ. 7:   Περιοχες του ελληνικου χωρου με πλειονοτητα κρισταλικων πετρωματων.
Σχ. 8:   Γεολογικος συνοπτικος χαρτης της Θασου και της απεναντι στερεας. (Τομη απο το Σχ. 7).
Σχ. 9:   Παραχωριση ερευνητικου οικοπεδου στο βορειο Αιγαιο
Σχ. 10:   Εγκαταστασεις γεωτρυπανων σε εξαρτηση απο το θαλασσιο βαθος
Σχ. 11:   Ημιπλωτη μοναδα με γεωτρυπανο σε συνδυασμο με Subsea Template
Σχ. 12:   Subsea Tamplate
Σχ. 13:   Διασπαση της Ηπειρου Παγγαια.
Σχ. 14:   Σχηματικη παρασταση της δημιουργιας πετρωματων

Απαγορεύετε οποιαδήποτε αντιγραφή όλου ή αποσπάσματος, χωρίς την έγκριση της ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΘΩΜΗΣ, ευχαριστούμε για την κατανόηση!

ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

arxaiaithomi.gr/

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>