«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η έμπρακτη εναντίωση των Ελλήνων βουλευτών στην TTIP και τη CETA είναι όχι μόνο ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ηθικού χρέους. Όποιος υπογράψει αυτή την συμφωνία θα δικαστή για εσχάτη προδοσία!

Για το θέμα η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ έχει ασχοληθεί πολύ ποιο νωρίς, διότι είχε τις πληροφορίες της, για το τι ετοιμάζουν οι διεθνείς δολοφόνοι των λαών, μαζί με τις μαριονέτες Ευρωπαίους!

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣjpg

Στο τέλος σας έχω τον σύνδεσμο που έχω λεπτομέρειες!

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή 13 Μαΐου να πιέσουν τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην TTIP και CETA.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είπαν.
Η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της TTIP, ειδικά στον αγροτικό τομέα.

Παρά τις περί του αντιθέτου βεβαιώσεις από την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την αμερικανική πλευρά για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και του δικαιώματος κάθε χώρας να αρνηθεί την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

Η έμπρακτη εναντίωση των Ελλήνων βουλευτών στην TTIP και τη CETA είναι όχι μόνο ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ηθικού χρέους.
Λίγες μέρες πριν την έναρξη του 13ου γύρου των διαπραγματεύσεων για την TTIP στη Νέα Υόρκη, Ομπάμα και Μέρκελ δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στη συμφωνία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στη Γερμανία, που όμως συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις ενάντια στην TTIP με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τόσο της TTIP όσο και της CETA, ισχυριζόμενη ότι αυτές οι δύο συμφωνίες θα φέρουν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ θα συμβάλουν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες όμως, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα.

Επισκόπηση των κεφαλαίων της TTIP που διέρρευσαν Ενημερωτικό Δελτίο της 2 Μαΐου 2016
Η Greenpeace δεν έχει στην κατοχή της το πλήρες κείμενο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α για την TTIP (Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων), ωστόσο τα 13 κεφάλαια που διέρρευσαν καταδεικνύουν ότι η ανθρώπινη υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος θα υπονομευθούν σοβαρά αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ως έχουν.

Επίσης διέρρευσε ένα 14ο έγγραφο, που ονομάζεται «Tactical State of Play (Μάρτιος 2016)», το οποίο περιέχει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα αποτελέσματα του 12ου γύρου διαπραγματεύσεων και δείχνει ενδιαφέρουσες διαφορές από την «επίσημη εκδοχή (Δημόσια Έκθεση) του εγγράφου.
Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά, όπως ο REACH, οι οποίοι ενσωματώνουν την αρχή της προφύλαξης και περιλαμβάνουν ρυθμιστικές διαδικασίες για την κατάργηση των πιο επικίνδυνων χημικών ουσιών από την αγορά, θα αποδυναμωθούν.

Συγκεκριμένα απειλούνται από τη στάση της βιομηχανίας χημικών των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει μία προσέγγιση της εκτίμησης των κινδύνων (risk assessment) όπου βασικός σκοπός είναι η βελτίωση της διαχείρισης των επικίνδυνων ουσιών, χωρίς να αποσύρονται από την αγορά.
Στο κεφάλαιο για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα προστασίας, οι προτάσεις της αντιπροσωπείας των Η.Π.Α αναφέρονται σε «προϊόντα της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας»,
δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να απαλλαγούν από τους εμπορικούς φραγμούς για τα μεταλλαγμένα, δεδομένου ότι η πρόταση αναφέρεται επίσης στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία
Χαμηλού Επιπέδου Παρουσίας, η οποία ασχολείται με την επιμόλυνση γεωργικών προϊόντων από μεταλλαγμένα.
Άλλες ανησυχητικές διατάξεις θα επιτρέψουν σε εταιρίες και άλλους φορείς να έχουν άνευ προηγουμένου πρόσβαση (και δυνατότητα παρέμβασης) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του
ρυθμιστή / νομοθέτη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Μάλιστα σε περίπτωση διαφωνίας, θα επιτρέψουν στο προσφεύγον συμβαλλόμενο μέρος να επιλέξει το forum για την επίλυση της διαφοράς (“forum shopping”), κάτι που αναμφίβολα θα βοη
θήσει τον ενάγοντα να εξαφαλίσει το καλύτερο για αυτόν αποτέλεσμα.
Αν και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται με απόλυτη μυστικότητα πίσω από κλειστές πόρτες προκειμένου να αποτραπούν αθέμιτες επιρροές από τρίτα μέρη, από τα κείμενα που διέρρευσαν γίνεται σαφές ότι σε πολλές περιπτώσεις οι διαπραγματευτές (ΗΠΑ και ΕΕ) δεν διστάζουν να συμβουλευτούν τη Βιομηχανία και τις Ενώσεις Εμπορίου πριν καταλήξουν στις τελικές θέσεις τους.
Για παράδειγμα, στο έγγραφο “Tactical State of Play” (που περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων) αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ειδοποιεί την αντίστοιχη της ΕΕ ότι η
Αμερικανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (US Occupational Safety and Health Administration) έχει ζητήσει την άποψη της American Chemistry Council (ACC, μία εμπορικήένωση), σχετικά με το κατά πόσο είναι αποδεκτό, ή όχι, από τη βιομηχανία ένα συγκεκριμένο τμήμα της συνθήκης που αφορά στα δεδομένα του κινδύνου χημικού ατυχήματος (chemical hazard data).
Σε άλλο σημείο του ίδιου τμήματος, αναφέρεται ότι η ACC πιέζει την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (US Environmental Protection Agency) να βασίζεται μόνο στις συνόψεις των διαθέσιμων μελετών, και όχι στα πλήρη δεδομένα τους, όταν δημοσιοποιεί τους σχετικούς κανονισμούς.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αντιπροσωπεία της ΕΕ αναφέρει ότι η θέση της σχετικά με τα
οινοπνευματώδη «βασίζεται στην κοινή θέση της αμερικανικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας».
Εθνική Μεταχείριση και Πρόσβαση στην Αγορά Εμπορευμάτων.
Δεν υπάρχει ανάλυση Αγροτικός τομέας.
Το κεφάλαιο αυτό περιγράφει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν τον αγροτικό τομέα.

Μακριά από το ενδεχόμενο συμφωνίας, η φιλοσοφία των δύο Μερών είναι εντελώς αντίθετη και δεν φαίνεται να προκύπτει κοινό έδαφος προς επίλυση των διάφορών τους. Η ΕΕ θέλει να αναφέρεται στη συμφωνία ότι τίποτα δεν θα είναι δυνατόν να παρεμποδίσει τα Μέρη από τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την επίτευξη θεμιτών στόχων, όπως για παράδειγμα η προστασία της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, ακόμα και της πολιτισμικής πολυμορφίας.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά «προκαλούν στρεβλώσεις στο εμπόριο» και αγωνίζονται για χαλαρότερες προδιαγραφές προστασίας.
Διασυνοριακό Εμπόριο στον Τομέα των Υπηρεσιών
Δεν υπάρχει ανάλυση
Τηλεπικοινωνίες
Δεν υπάρχει ανάλυση
Δημόσιες Συμβάσεις
Δεν υπάρχει ανάλυση
Τελωνειακές και Εμπορικές Διευκολύνσεις
Δεν υπάρχει ανάλυση
Ρυθμιστική συνεργασία
Το κεφάλαιο σχεδιάζει να εξισώσει τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές ρυθμίσεις, άσχετα από το επίμαχο ζήτημα.

Οι διατάξεις που συζητούνται σε αυτό το κεφάλαιο ξεκαθαρίζουν ότι όπου εφαρμόζεται αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στις ΗΠΑ, αυτό θα ελέγχεται και τελικά θα αναθεωρείται.

Η απόπειρα να συμφιλιωθούν διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια έχει θεμελιώδεις επιπτώσεις στην εσωτερική νομοθετική διαδικασία της κάθε πλευράς.

Οι διατάξεις τέλος που στοχεύουν να αυξήσουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νομοθετική διαδικασία θα ευνοήσει περισσότερο τα καλά στελεχωμένα εταιρικά λόμπυ.
Τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο.
Αν και μία συμφωνία για τα Τεχνικά Εμπόδια στο Εμπόριο ήδη ισχύει ως μέρος της συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), οι διαπραγματεύσεις της TTIP για τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο, θα επέτρεπαν στη βιομηχανία άνευ προηγουμένου πρόσβαση στις ρυθμιστικές διαδικασίες (όπως η σήμανση επικίνδυνων προϊόντων) κάθε κράτους μέλους.
Υγειονομικά και Φυτοϋγειονομικά Μέτρα.
Το κεφάλαιο ‘Υγειονομικά και Φυτοϋγειονομικά.
Μέτρα ́αναφέρεται στις προσπάθειεςνα προστατευθεί η ασφάλεια της τροφής και η υγεία των φυτών και των ζώων.

Η αμερικανική πλευρά προτείνει ένα νέο τμήμα σε αυτό το κεφάλαιο με τίτλο ‘Επιστήμη και Κίνδυνος’.

Κάτω από αυτό το σενάριο, οι ρυθμίσεις που προστατεύουν τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον, θα πρέπει να παρέχουν επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θέση τους.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι άνθρωποι, τα φυτά και τα ζώα να έχουν εκτεθεί πρώτα σε αυτά τα προϊόντα και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα.

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία REACH για τα χημικά, στον αντίποδα, εναποθέτει το βάρος απόδειξης στον κατασκευαστή να αποδείξει ότι το προϊόν του δεν είναι επιβλαβές, πριν του επιτραπεί να τεθεί σε εμπορική κυκλοφορία (η αρχή ‘no data, no market).
Ανταγωνισμός

Δεν υπάρχει ανάλυση
Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Δεν υπάρχει ανάλυση
Κρατικές εταιρίες
Δεν υπάρχει ανάλυση
Επίλυση Διαφορών
Η επίλυση διαφορών ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη της TTIP, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με τη διευθέτηση διαφοράς μεταξύ επενδυτών και κρατών, συχνά προωθείται ως μία μέθοδος επιβολής των περιβαλλοντικών, εργασιακών ή κοινωνικών δεσμεύσεων των συμβαλλόμενων μερών στη ΣΕΣ (Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών FTA), το σχετικό κεφάλαιο που διέρρευσε όμως δείχνει ότι κάτι τέτοιο θα είναι απίθανο υπό την TTIP.

Αντί να θέτει υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, στην παρούσα μορφή του ο προτεινόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών υπό την TTIP θα αποτελούσε μία σημαντική οπισθοχώρηση όσον αφορά στην περιβαλλοντική προστασία.

Όπου οι διαφορές μεταξύ κρατών περιλαμβάνουν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ο μηχανισμός διευθέτησης διαφοράς δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι θα δίνεται επαρκές βάρος στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι προβλέψεις για τον διορισμό και την εμπειρογνωμοσύνη των διαιτητών, η πρόσβαση σε τεχνικές συμβουλές και ιδιαίτερα η παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών ή επηρεαζόμενων ομάδων, δείχνουν σοβαρές ελλείψεις και υπολείπονται των δεδηλωμένων στόχων της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης., των προβλέψεων του συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ή ακόμα και της αμφιλεγόμενης συμφωνίας TPP (Trans Pacific Partnership.
Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού).
Περιγραφή της Κατάστασης (Tactical State of Play)
Το παρόν κεφάλαιο δίνει πληροφορίες σχετικά με σημεία συμφωνίας και διαφωνίας μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών. Πρόκειται για μία ανάλυση του τι πιστεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, αποτελεί επομένως ένα σημαντικό πλαίσιο για την ερμηνεία των κειμένων της διαπραγμάτευσης που διέρρευσαν.

Σε σημεία κλειδιά, όπως τα χημικά και η γεωργία, οι διαπραγματευτές είτε υπέβαλαν τις προτάσεις της βιομηχανίας είτε είναι απρόθυμοι να συμφωνήσουν σε αλλαγές χωρίς την πρότερη
διαβούλευση με τη βιομηχανία.

Το επίσημο κείμενο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Public Report 2016 The Twelfth Round of Negotiations for the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) έχει μία μικρή αναφορά στη συμβολή της βιομηχανίας.

Το έγγραφο ωστόσο που διέρρευσε αναφέρεται επανειλημμένα στην ανάγκη για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τη βιομηχανία ή ξεκάθαρα δηλώνει πώς λήφθηκε υπόψη η άποψη της βιομηχανίας.

Αναστατώνουν τα μυστικά έγγραφα της TTIP.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έθεσε στη διάθεση της Süddeutsche Zeitung και των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών WDR και NDR μυστικά έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Το αρχείο έκτασης 240 σελίδων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
Φόβος της Greenpeace είναι ότι η συμφωνία θα επιβάλει στην Ευρώπη τους χαλαρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος που ισχύουν ήδη στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα είχε την εξής πιθανή συνέπεια: στην Ευρώπη θα επιτρέπεται να καλλιεργούνται και να καταναλώνονται γενετικά τροποποιημένα φυτά και τρόφιμα στο βαθμό που δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι είναι βλαβερά.
«Όσα έφταναν μέχρι τώρα στη δημοσιότητα από τις μυστικές διαπραγματεύσεις ακούγονταν σαν εφιάλτης. Τώρα γνωρίζουμε ότι ο εφιάλτης μπορεί να γίνει πραγματικότητα», υπογραμμίζει ο ειδικός της Greenpeace Γιούργκεν Κνιρς.

Η αυθεντικότητα των εγγράφων που έχει στα χέρια της η οργάνωση επιβεβαιώθηκε από πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, οι ΗΠΑ απειλούν με μποϊκοτάζ τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων, ώστε να επιβάλουν στην Ευρώπη να εισάγει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το επιτακτικό αίτημα εκ μέρους της Ευρώπης για αντικατάσταση των επίμαχων ιδιωτικών διαιτητικών δικαστηρίων που αποφασίζουν για τις καταγγελίες ενάντια στις πολυεθνικές με ένα δημόσιο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
Με την δημοσιοποίηση των εγγράφων της TTIP οι πολίτες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και στην Ευρώπη;
Από την εποχή την έναρξης των συνομιλιών πριν από τρία χρόνια έχουν διαρρεύσει στην κοινή γνώμη διάφορες εικασίες για το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης.

Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποιεί τις προτάσεις της, δεν ισχύει το ίδιο και για τις ΗΠΑ.

Οι ίδιοι οι γερμανοί βουλευτές μπορούσαν μέχρι σήμερα να δουν τα σχετικά κείμενα μόνο μέσα σε ελεγχόμενους χώρους.
«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι απαιτήσεις των ΗΠΑ» σχολιάζει ο Κλάους Μίλλερ, πρόεδρος του γερμανικού Κέντρου Καταναλωτών.

«Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν όλες τις ανησυχίες μας για εκείνα που θέλουν να πετύχουν οι Αμερικανοί όσον αφορά την αγορά των τροφίμων» αποκαλύπτει ο Μίλλερ.

Μήπως αυτό συνεπάγεται ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα εισέλθουν κανονικά στην ευρωπαϊκή αγορά;
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισαν πριν από μία εβδομάδα κατά τη συνάντησή τους στο Ανόβερο την αναγκαιότητα μιας γρήγορης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις της TTIP.

Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα του για ολοκλήρωση των συνομιλιών μέχρι τις αρχές του 2017.

Ωστόσο δεν θεώρησε πιθανή μια γρήγορη επικύρωση της συμφωνίας, λόγω των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ.
TTIPLEAK: Η διαρροή μεγάλου μέρους του κειμένου της TTIP νέο – 2 Μαΐου, 2016
Σήμερα το μεσημέρι το Ολλανδικό γραφείο της Greenpeace έδωσε στο φως της δημοσιότητας τα μυστικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων της TTIP.

Βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.ttip-leaks.org, διαθέσιμα για όλους, και καταδεικνύουν πώς το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Η Greenpeace ζητά τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία και την έναρξη ενός ανοιχτού διαλόγου με την ενημερωμένη συμμετοχή των πολιτών στο επίκεντρο.
‘Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες.

Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος’, είπε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

‘Η πλήρης και πιο πρόσφατη έκδοση του προσχεδίου πρέπει να δημοσιευθεί αμέσως ώστε οι πολίτες και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους να μάθουν τι ετοιμάζεται για αυτούς χωρίς αυτούς και να παρέμβουν.

Η δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια.
Η Greenpeace έχει ήδη εντοπίσει τέσσερα περιβαλλοντικά σημεία που προκαλούν σοβαρότατες ανησυχίες:
• Διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας που ίσχυαν επί μακρόν, φαίνεται να έχουν καταργηθεί
• Η προστασία του κλίματος θα είναι πιο δυσχερής υπό την TTIP
• Το τέλος της αρχής της προφύλαξης
• Ανοίγουν οι πόρτες για υπερεξουσίες στις επιχειρήσεις
Άσχετα από το αν ο κάθε πολίτης ευαισθητοποιείται από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα δικαιώματα των ζώων, τα εργασιακά δικαιώματα ή το ελεύθερο internet, όλοι πρέπει να ανησυχούν για το τι περιλαμβάνουν τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Η TTIP είναι μία τεράστια μεταβίβαση δημοκρατικής εξουσίας από τους πολίτες στις επιχειρήσεις.
Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων είναι πλέον διαθέσιμο προς όλους και ότι ο πάταγος από τις αποκαλύψεις καθιστά το μέλλον της συμφωνίας πιο αβέβαιο από ποτέ, είναι καιρός οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών να τοποθετηθούν δημόσια και ξεκάθαρα:

Να δηλώσουν ανοιχτά και έμπρακτα την αντίθεσή τους απέναντι σε δύο συμφωνίες που απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας».
Από τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, χωρίς να εγκαταλείψει η Ευρώπη τις κόκκινες γραμμές της για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη.

Οι Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές πρέπει τώρα να κινητοποιηθούν και να πιέσουν την Επίτροπο Μάλμστρομ:

Αν της προτείνεται μία συμφωνία που βλάπτει τα ευρωπαϊκά και εθνικά συμφέροντα, τότε θα πρέπει να την απορρίψει.

http://www.arxaiaithomi.gr/2015/12/15/%CE%B7-%CF%86%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%BF/#more-18198

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>