Η ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΒΟΥΛΗ

ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΑΡΧΉ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!!!

Η Γενετική Ιστορία των Κατοίκων της Ελλάδας: Το DNA των Ελλήνων

ΚΑΙΡΟΣ

O καιρός σήμερα

Το προτεκτοράτο μας ρε… και να είναι σε συνθήκες ζητιάνου, να μην τολμήσει να σηκώσει κεφάλι!!! ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ

1-httpwww.arxaiaithomi.gr

Σύσκεψη στο Λευκό Οίκο για την Ελλάδα: Πιθανή αμερικανική βοήθεια στον ελληνικό λαό August 08, 2015In:
Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ, ΚΥΠΕ, Greek News

Για πρώτη φορά στα πεντέμισι χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η αμερικανική κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία να διερευνήσει – σε συνεργασία με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας – τις δυνατότητας παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

 

 

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Greek News, το κυριότερο αποτέλεσμα που προέκυψε από τη δίωρη σύσκεψη που διοργανώθηκε στο Λευκό Οίκο από τον προσωπάρχη Ντένις ΜακΝτόναλντ και έκτακτη συμμετοχή του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ήταν η απόφαση για σύσταση «διϋπουργικών ομάδων εργασίας», για τη διερεύνηση πιθανών τομέων βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τη συνάντηση – που οργανώθηκε στο «Δωμάτιο της Συνθήκης με τους Ινδιάνους» του Old Executive Building – άνοιξε με καλωσόρισμα ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, που τόνισε το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης, του προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πρόθεση να αναζητηθούν τρόποι να βοηθηθεί η χώρα κι ο ελληνικός λαός.

Για τις εξελίξεις του περασμένου μήνα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών και την παρούσα φάση των συνομιλιών, τους παράγοντες της Ομογένειας ενημέρωσε η βοηθός του προέδρου για οικονομικά θέματα και αρμόδια για τους χειρισμούς – μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου – Κάρολιν Άτκινσον.

Η αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ενημέρωσε τους παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για το ρόλο που διαδραμάτισαν στις διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ, υποβοηθώντας την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους να φτάσουν σε συμβιβαστική συμφωνία.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας τους ομογενείς για τα αισθήματα που τρέφει για την Ελλάδα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τόσο η κ. Άτκινσον, όσο κι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, επισήμαναν ότι οι αμερικανικές προσπάθειες στόχευαν στην κατάρτιση ενός αποτελεσματικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να κάνει σύντομα η Αθήνα, αλλά και την ίδια στιγμή πίεσαν για μια βιώσιμη συμφωνία, που θα στηρίζεται σε επαρκή χρηματοδότηση και βιώσιμο χρέος.

Η εντύπωση πάντως που αποκόμισαν οι ομογενείς είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν πιστεύει στη βιωσιμότητα της συμφωνίας και ότι η θέση αυτή έχει μεταφερθεί σε όλους τους τόνους προς την Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία έχει σαφή αντίληψη των αμερικανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι τα μηνύματα που στέλνει το Βερολίνο είναι πως θα μπορούσαν να κάνουν περαιτέρω κινήσεις, θέλουν ωστόσο να δουν πρώτα συγκεκριμένα και επίπονα μέτρα να αρχίζουν να εφαρμόζονται από την Ελλάδα.

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τσαρλς Κούπτσαν, ανέπτυξε τη σημασία της εμπλοκής της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην προσπάθεια βοήθειας προς την Ελλάδα και διεύθυνε τη συζήτηση που κάλυψε τις διάφορες πρωτοβουλίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οι ανθρωπιστικές της Αρχιεπισκοπής Αμερικής (παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου π. Αλέξανδρος Καρλούτσο και ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης), της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative) από τον διευθυντή της Μάρκ Άρεϊ. Διάφορες ιδέες για πιθανές δραστηριότητες της αμερικανικής κυβέρνησης ανέπτυξε ο ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις Rory MacFarquhar.

Στους ομογενείς που συμμετείχαν συμπεριλαμβάνονταν επίσης οι Μάικλ Δουκάκης, Ντένις Μίχελ, Φιλ Αγγελίδης, Ελένη και Αντζελο Τσακόπουλος, Γιώργος Τσούνης, Εντι Ζεμενίδης, Αλέξης Γιαννούλιας, Αντρέας Καφές, Αντι και Μάικλ Μανάτος, Νίκος Καράμπελας, Τζορτζ Μάρκους, Αρτ Αγκνος, καθώς και ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. Συμμετείχε επίσης κι ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν.

Πέραν της διϋπουργικής επιτροπής, αποφασίστηκε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την αρχή κι άλλων συναντήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ομογένειας, ενώ ταυτόχρονα να ξεκινήσουν συζητήσεις στο πλαίσιο των διαφόρων αμερικανικών υπουργείων και υπηρεσιών και ταυτόχρονα επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Το πεδίο της βοήθειας καλύπτει τους ακόλουθους τομείς:

– Ανθρωπιστικό

– Οικονομικό

– Εμπορικό

– Στρατιωτικό

– Επενδύσεις

– Υγεία

– Τεχνική βοήθεια

Ομογενείς που παρευρέθηκαν στη συνάντηση δήλωσαν στη Greek News ότι αν και βλέπουν σαφή προεκλογική διάσταση στο ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου – χωρίς μάλιστα να υπάρχει σχετικό αίτημα βοήθειας από την ελληνική κυβέρνηση – εκφράζουν ικανοποίηση για τις κινήσεις που έγιναν, έστω και με μακρά καθυστέρηση.

Εκτίμησή τους είναι ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα απτά αποτελέσματα, ωστόσο μετά το Φθινόπωρο πιστεύουν ότι θα αρχίσουν να γίνονται κινήσεις από την υπουργό Εμπορίου και την υπουργό Υγείας και πιθανότατα το Πεντάγωνο.

Οι ομογενείς ήταν ιδιαίτερα σαφείς πως ο Λευκός Οίκος και ιδίως ο συντονιστής Ενεργειακών Θεμάτων Έιμος Χόκσταϊν θα πρέπει να δίδουν σαφή μηνύματα ότι οι ΗΠΑ θέλουν η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος, καθώς κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην εικόνα της σταθερότητας και θα ενθαρρύνει τους επενδυτές. Ιδίως για τα θέματα στήριξης των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ ακούστηκαν διάφορες ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις.

Πάντως, επισημαίνεται από τους ομογενείς η ανάγκη επίδειξης ενδιαφέροντος από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών της. Οι ίδιοι έλαβαν την πρωτοβουλία να συναντηθούν το βράδυ της παραμονής της σύσκεψης με τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρήστο Παναγόπουλο, για να ενημερωθούν αν έχουν υπάρξει κάποια ελληνικά αιτήματα προς την Ουάσιγκτον, που τελικά δεν φαίνεται ότι υπάρχουν. Επίσης έγινε – σύμφωνα με πληροφορίες – επαφή και με τον ειδικό γραμματέα Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργο Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου πρόκειται να διοργανωθεί στην Ουάσιγκτον από την Ομάδα Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου ειδικό συνέδριο για την Ελλάδα και πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ. Ένα παρόμοιο συνέδριο πιθανόν να δημιουργήσει δυνατότητες να περάσουν κάποια ουσιαστικά νομοσχέδια για βοήθεια προς την Ελλάδα από το Κογκρέσο, που είναι ιδιαίτερα δύσκολο για θέματα δαπανών.

Related posts: