«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΑ!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Βρέθηκαν περιστύλια με χρώματα στην Αμφίπολη – Φήμες για ύπαρξη επιγραφών που μαρτυρούν την ταυτότητα του νεκρού – Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή (upd)

Βρέθηκαν περιστύλια με χρώματα στην Αμφίπολη - Φήμες για ύπαρξη επιγραφών που μαρτυρούν την ταυτότητα του νεκρού - Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή (upd)

Τρία περιστύλια με χρώματα ανακαλύφθηκαν πριν από λίγη ώρα στον τάφο της Αμφίπολης ενώ πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής κάνουν λόγο και για την ύπαρξη επιγραφών. Η αρχαιολογική ομάδα που εργάζεται επί τόπου έχει ήδη μεταφέρει τα νέα ευρήματα στο μουσείο της Αμφίπολης, προκειμένου να συντηρηθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικές δυνάμεις της ΕΛΑΣ έσπευσαν μετά τις 12:00 στον τύμβο της Αμφίπολης καθώς διέρρευσαν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν δυο πλάκες με επιγραφές που μαρτυρούν την ταυτότητα του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται μέσα στον τύμβο.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυτές τις ώρες δρακόντεια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μαζί με το επιτελείο της μελετάνε τα νέα ευρήματα και αναμένονται ανακοινώσεις. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού διέψευδαν την ύπαρξη επιγραφών

Βρέθηκαν περιστύλια με χρώματα στην Αμφίπολη - Φήμες για ύπαρξη επιγραφών που μαρτυρούν την ταυτότητα του νεκρού - Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή (upd)

Τα σενάρια

«Πρόκειται για ένα μνημείο με εξέχοντα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς. Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Όποιος ή όποιοι φιλοξενούνται σ’ αυτό -κάτι που θα δείξει η ανασκαφή-, είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες».

Η δήλωση αυτή της Λίνας Μενδώνη, γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, δίνει τροφή για νέα σενάρια σχετικά με τον ένοικο ή τους ενοίκους του τάφου της Ακρόπολης. Αφενός γιατί δεν αποκλείεται ο τύμβος να περιέχει περισσότερους από έναν νεκρούς και αφετέρου σχετικά με τον… κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του μνημείου. Να υπάρχουν δηλαδη «συνθέσεις» πολιτισμών και τεχνοτροπιών στην κατασκευή του εντυπωσιακού αυτού τάφου.

Βρέθηκαν περιστύλια με χρώματα στην Αμφίπολη - Φήμες για ύπαρξη επιγραφών που μαρτυρούν την ταυτότητα του νεκρού - Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή (upd)

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το μνημείο έχει κατασκευαστεί σε μια εποχή όπου μετά τις εκστρατείες του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου έχει ενοποιηθεί ο Ελλαδικός χώρος αλλά και η ελλαδική χερσόνησος με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

Η τεχνογνωσία θα μπορούσε επομένως να έχει αναμειχθεί με ελληνικά και αραβικά στοιχεία και να έχει δημιουργηθεί ένας τάφος που θα αντιπροσώπευε την κοσμοπολιτίκη κουλτούρα αυτού που τον παρήγγειλε. Ο ένοικος του τάφου θα πρέπει να έχει και ο ίδιος παραστάσεις από άλλες, εκτός της Μακεδονίας, περιοχές, όπως π.χ. στη Νότια Ελλάδα, όπου υπήρχαν Καρυάτιδες ή ακόμη και στην Αίγυπτο για τις γνωστές Σφίγγες.

Φωτογραφία του Τύμβου από δορυφόρο

Φωτογραφία του Τύμβου από δορυφόρο

Αυτά τα χαρακτηριστικά στο τελευταίο τέταρτο του αιώνα, κοντά στο 300 π.Χ. δηλαδή συγκέντρωναν λίγοι άνθρωποι ακι αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους άμεσους συνεργάτες του Μ. Αλεξάνδρου, δηλαδή οι συμπολεμιστές του, στρατηγοί και ναύαρχοι.

Όπως τονίζει το protothema, οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη έχουν ήδη λύσει το αίνιγμα του τρίτου τοίχου, ο οποίος πιθανότατα φέρει γλυπτή αλλά και ζωγραφική διακόσμηση ακόμη υψηλότερης τεχνικής από όσα έχουν ήδη έρθει στο φως (Σφίγγες, Καρυάτιδες, ρόδακες, πλευρική τοιχοποιία, μωσαϊκά, επιστύλια κ.λπ).

Βρέθηκαν περιστύλια με χρώματα στην Αμφίπολη - Φήμες για ύπαρξη επιγραφών που μαρτυρούν την ταυτότητα του νεκρού - Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή (upd)

Εάν ισχύει η θεωρία ότι ο στόχος του ανθρώπου που παράγγειλε την κατασκευή του τάφου ήταν να ξεπεράσει σε μεγαλοπρέπεια οποιοδήποτε νεκρικό μνημείο υπήρχε στη μακεδονική επικράτεια ως το τέλος περίπου του 4ου π.Χ. αιώνα, τα αγάλματα και οι παραστάσεις που κοσμούν τον δεύτερο προθάλαμο θα πρέπει να αφήσουν άφωνους ειδικούς και κοινό.
Κρίνοντας από τα ευρήματα της Βεργίνας και αναλόγως του βαθμού στον οποίον έχει φτάσει η φυσική ή εσκεμμένη φθορά του μνημείου, πίσω από τον τρίτο τοίχο, πιθανώς βρίσκονται ακόμη πιο περίτεχνες ανάγλυφες παραστάσεις στις οποίες γίνεται ενδεχομένως σαφής αναφορά στην ταυτότητα του ή των νεκρών «ενοίκων» του τάφου. Στις Αιγές (Βεργίνα) το μάρμαρο και το ελεφαντοστούν, με επιχρωματισμένα μέρη και λεπτομερέστατη καλλιτεχνική εργασία, είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον.
Το πολύχρωμο ίχνος που διακρίνεται μέσα από την οπή στον τρίτο τοίχο δεν αποκλείεται να προσδιορίζει ένα εντυπωσιακό άγαλμα, ακριβώς έξω από την είσοδο στον κεντρικό ταφικό θάλαμο. Ή, ακόμη και μια πιο σύνθετη παράσταση, ζωγραφική ή ανάγλυφη.

Εν τω μεταξύ, τα εντυπωσιακά ευρήματα προκαλούν όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τα διεθνή ΜΜΕ να περιμένουν να έρθει στο φως ένα ακόμα κομμάτι που θα προστεθεί στο παζλ της μεγάλης ιστορίας των αρχαίων Μακεδόνων. Μάλιστα η τελευταία είδηση της ανακάλυψης των Καρυάτιδων το περασμένο Σάββατο «ταξίδεψε» από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι την Κίνα.
Με το μεγαλειώδες μνημείο δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και το «National Geographic» που διερωτάται: «Ποιος είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης;».
Ο Philip Freeman, καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Luther College της Αϊόβα μιλώντας στο «National Geographic», στέκεται στην σπουδαιότητα των Καρυάτιδων που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και σημειώνει πως δεν έχει ξαναδεί μέχρι τώρα κάτι παρόμοιο σαν και αυτές. «Δεν ξέρω άλλα αγάλματα που να τους μοιάζουν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ian Worthington, από την πλευρά του, καθηγητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μισούρι και συγγραφέας δύο βιβλίων για τον Μέγα Αλέξανδρο ανέφερε σχετικά στο περιοδικό: «Ο τύμβος είναι ξεκάθαρο σημάδι πλούτου. Το μωσαϊκό και οι λεπτομέρειες μέσα στον τύμβο κόστιζαν αρκετά, επομένως δεν θα μπορούσε να τον φτιάξει ο οποιοσδήποτε».
Για τον Hector Williams, αρχαιολόγο στο British Columbia του Βανκούβερ: «Είναι ένας τεράστιος τάφος και αυτό από μόνο του δείχνει πως φτιάχτηκε για κάποιον πλούσιο και σημαντικό».
Όσο για το το ποιος βρίσκεται στον τάφο, μέχρι στιγμής μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν, καθώς την απάντηση θα τη δώσει μόνο η αρχαιολογική σκαπάνη.

Η αναπαράσταση

Εκπληκτοι έμειναν όλοι οι Ελληνες και οι ξένοι από την αναπαράσταση του τάφου της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η αξομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση έγινε από τον αρχιτέκτονα του υπουργείου Πολιτισμού και μέλος της ανασκαφικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη, Μιχάλη Λεφαντζή.

O κ. Λεφαντζής αποτελεί μέλος της κλειστής επιστημονικής ομάδας των 12 με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη που κάνουν τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης και μάλιστα πρόκειται για έναν από τους νέους συνεργάτες της αρχαιολόγου. Η επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών γνώριζε για τις επιστημονικές περγαμηνές του κ. Λεφαντζή και ζήτησε την συνδρομή του όταν χρειαζόταν κάποιες πιστοποιήσεις στην πορεία των ανασκαφών. Η βοήθειά του, μάλιστα, υπήρξε πολύτιμη, καθώς ήταν ο πρώτος που εκτίμησε πως ο Λέων της Αμφίπολης ήταν συνδεδεμένος με το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως αρχιτέκτων -μελετητής στη Επιτροπή Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως, ενώ είναι μέλος της αποστολής τεχνικών που εκπονεί τη φωτογραμμετρική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και τεκμηρίωση του μνημείου του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Εχει ακόμη εργαστεί στη συντήρηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της Οχιάς, στην περιοχή της Μέσα Μάνης, αλλά και στην αποκατάσταση του κτιρίου της Κίνησης Λιμένος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος και στη μελέτη αποκατάστασης του παλιού υπουργείου Ναυτικών -οικίας Σκυλίτση. Παράλληλα, συμμετείχε σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων και δίδαξε σε σεμινάρια, οργανωμένα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

http://www.imerisia.gr/

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>