«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Οι αιτίες και τα ιστορικά λάθη, που προκάλεσαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί στην Ευρώπη πριν το ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου. Πώς το τέλος του, οδήγησε στο Β’ Παγκόσμιο

Στέφανος Νικήτας

Ιούλιος 26 2014 08:15

Το Σαββατοκύριακο της 12ης και 14ης Ιουνίου του 1914, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ της Γερμανίας επισκέφθηκε το Konopischt, το κυνηγετικό περίπτερο και αγαπημένη κατοικία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου.

Οι δύο ισχυροί άνδρες συναντήθηκαν για να εξετάσουν την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Το πρόβλημα που απασχολούσε τους δύο άνδρες δεν αφορούσε την Γερμανία αλλά την Αυστρο-Ουγγαρία και όχι το Βερολίνο, επρόκειτο να προκαλέσει την κρίση που οδήγησε στον πόλεμο. Ωστόσο ο πόλεμος που είχαν κατά νου ήταν ένας πόλεμος στα Βαλκάνια και όχι σε παγκόσμια κλίμακα.

“Έχει χυθεί βασιλικό αίμα”

 

Εδώ, ήταν που θα ξεκινούσε ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος και η αφορμή δόθηκε όταν λίγες μέρες αργότερα, όταν στις 28 Ιουλίου δολοφονήθηκε ο ίδιος ο Φραγκίσκος ενώ πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Σεράγεβο. Δύο μέρες νωρίτερα ο Αρχιδούκας είχε πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην αγορά της πόλης χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.

Μια ομάδα φοιτητών και μαθητευόμενων, μελών της επαναστατικής οργάνωσης, που αποκαλούνταν Νέα Βοσνία, είχε έρθει στο Σεράγεβο από τη Σερβία προκειμένου να δολοφονήσει τον διάδοχο. Μολονότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Σερβίας τους είχε προμηθεύσει με όπλα, οι νεαροί Σέρβοι ήταν ερασιτέχνες και ανίκανοι. Ένας από αυτούς, ο Νεντέλικο Καμπρίμοβιτς, έριξε μια βόμβα στο αυτοκίνητο του αρχιδούκα. Η βόμβα κύλησε στο πίσω μέρος του αυτοκίνητου όπου και εξερράγη τραυματίζοντας τους ακόλουθους του αρχιδούκα.

Ο Αρχιδούκας και η σύζυγός του λίγο πριν τη δολοφονία τους

Οι δύο τους μετέβησαν στο δημαρχείο και στη συνέχεια αποφάσισαν να επισκεφτούν στο νοσοκομείο τους αξιωματικούς που είχαν τραυματιστεί. Στη λεωφόρο Απέλ Κε ο οδηγός του δεν έστριψε προς τη σωστή κατεύθυνση με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον 19χρονο σπουδαστή  Γαβριήλ Πρίντσιπ ο οποίος περιπλανιόταν στην περιοχή. Τους πλησίασε και τους πυροβόλησε εξ επαφής με αποτέλεσμα να καταλήξουν, εντός ολίγων λεπτών.

Ο Γαβριήλ Πρίντσιπ

Οι υπεύθυνου που είχαν οπλίσει τα χέρια του 19χρονου έπρεπε να τιμωρηθούν αυστηρά.  Ένας ολόκληρος μήνας διαπραγματεύσεων μεσολάβησε προκειμένου να ορισθεί το μέγεθος και η μορφή της τιμωρίας που έπρεπε να επιβληθεί στη Σερβία και τελικά, στις 23 Ιουλίου, η Αυστρο-ουγγαρία με την προτροπή του Κάιζερ επέδωσε στη Σερβία το μοιραίο τελεσίγραφο. Αυτό δεν άφηνε πολλά περιθώρια στην Σερβία και στις 28 Ιουλίου όταν και θα εξέπνεε θα σήμαινε την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Αρχιδούκας και η σύζυγός του Σοφία νεκροί

Σχεδόν κανείς όμως δεν περίμενε πως από μία δολοφονία στα Βαλκάνια θα ξεσπούσε ένας γενικευμένος Μεγάλος Πόλεμος στην Ευρώπη που στη συνέχεια θα εξελίσσονταν σε Παγκόσμιο και θα έμενε στην Ιστορία ως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος περίπου εννέα  εκατομμύρια νεκρούς στα πεδία των μαχών και άλλα δεκατρία εκατομμύρια νεκρούς από τις “παράπλευρες” επιπτώσεις του πολέμου.

Αυτόν τον πόλεμο καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν ήθελε πραγματικά να τον κηρύξει, θεωρώντας πως δεν είναι αναπόφευκτος. Όταν όμως η αλυσιδωτή αντίδραση των γεγονότων εξώθησαν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα (Αντάντ και Κεντρικές Δυνάμεις) να κηρύξουν επίσημα τον πόλεμο μεταξύ 1 και 4 Αυγούστου του 1914, οι περισσότεροι πίστευαν πως θα ήταν ένας σύντομος πόλεμος λίγων μηνών, που θα κρατούσε “το πολύ ως τα Χριστούγεννα” και οι επίστρατοι θα επέστρεφαν στη θαλπωρή των σπιτιών τους.

Έτσι ο Μεγάλος Πόλεμος που στην ουσία ήταν μια μία μεγάλη ενδοευρωπαϊκή διένεξη με τα κύρια μέτωπα στη Γηραιά Ήπειρο που επεκτάθηκε ωστόσο και στην περιφέρεια, με ενεργό συμμετοχή αποικιακών στρατευμάτων με την εμπλοκή ακόμα και αμερικανικών προσέδωσαν τελικά την έννοια του παγκόσμιου.

Οι Ενωμένες Δυνάμεις, καλούμενες και Δυνάμεις της Αντάντ (κυρίως οι Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, ως τις αρχές του 1918 η Ρωσία και, από το 1917, οι ΗΠΑ) νίκησαν τις Κεντρικές Δυνάμεις καλούμενες και Τριπλή Συμμαχία, (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία) και οδήγησαν αφενός στην κατάρρευση τεσσάρων αυτοκρατοριών και σε ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης, εκ του κατακερματισμού αυτών, αφετέρου στη μεγάλη Ρωσική Επανάσταση και σε τελική φάση την δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών.

Πριν τον Πόλεμο

Ένας ολόκληρος αιώνας είχε περάσει από τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο, το 1815, στην Ευρώπη. Μετά τον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1871 καμιά από τις Μεγάλες Δυνάμεις δεν είχε στείλει τους στρατιώτες της σε κάποια επιχείρηση ενάντια σε μια άλλη.

Στο διεθνή χώρο υπήρχε ο έντονος ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων με αποτέλεσμα η Ευρώπη να έχει διαιρεθεί σε δύο μεγάλα στρατόπεδα: Στην Συνεννόηση (Entente) όπου συμμετείχε η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία και στη συμμαχία των Κεντρικών Δυνάμεων όπου συμμετείχε η Γερμανία, η Αυστρο-ουγγαρία και η Ιταλία.

Entente

Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναζητούσαν απεγνωσμένα συμμάχους μεταξύ των μικρότερων κρατών με τη Γερμανία να προσεταιρίζεται τή Βουλγαρία και την Τουρκία και την Αντάντ να πιέζει την Ελλάδα και την Σερβία. Η Αγγλία μεσουρανούσε διεθνώς έχοντας αμέτρητες αποικίες σε όλες τις ηπείρους. Η Γερμανία διεκδικούσε το δικό της μερίδιο στις υποανάπτυκτες χώρες, στον ορυκτό τους πλούτο αλλά και στα πετρέλαια της Ανατολής.

Εκσυγχρονίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις

Από τις αρχές του αιώνα όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις ρίχτηκαν σε έναν ξέφρενο αγώνα δρόμου ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων τους δυνάμεων. Στη Βρετανία οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% μέσα στη δεκαετία 1890-1900. Το 1913 ήταν 140% υψηλότερες από ότι το 1887.

Η Γερμανία, στα μέσα της δεκαετίας του 1890, δαπανούσε 90 περίπου εκατομμύρια μάρκα κάθε χρόνο για το πολεμικό της ναυτικό. Το 1913 είχε ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια μάρκα. Και οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις δεν πήγαιναν πίσω. Πίσω από τις καθησυχαστικές θεωρίες για τις “Μεγάλες Χίμαιρες”, οι άρχουσες τάξεις προετοιμάζονταν πυρετωδώς για τον Μεγάλο Πόλεμο.

Οι προετοιμασίες δεν ήταν μόνο στρατιωτικές.

Διπλωματικός πυρετός: Επιλέγοντας συμμάχους

Από τα τέλη του 19ου αιώνα κιόλας οι Μεγάλες Δυνάμεις ξεχύθηκαν σε έναν διπλωματικό αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν φίλους και συμμάχους, δημιουργώντας έτσι δύο μεγάλους συνασπισμούς.

Το 1882 η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία υπέγραψαν ένα σύμφωνο “αμοιβαίας συνεργασίας” τη λεγόμενη “Τριπλή Συμμαχία”.

Το 1907 η Γαλλία, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία συνέστησαν την “Τριπλή Συνεννόηση” την λεγόμενη Αντάντ. Οι συμμαχίες και τα στρατόπεδα που αιματοκύλησαν την Ευρώπη το 1914-1918 είχαν διαμορφωθεί χρόνια πριν.

Στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μόσχα και το Βερολίνο οι άρχουσες τάξεις προσπάθησαν να ρίξουν το φταίξιμο απλά στην άλλη πλευρά.

Τις προηγούμενες δεκαετίες η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία είχαν χωρίσει τον πλανήτη σε αποικίες και σφαίρες επιρροής. Αλλά η προσπάθειά τους να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους όλο και πιο μακριά, τις έφερνε, αργά ή γρήγορα, αναπόφευκτα σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Πολιτικοί, οικονομικοί ανταγωνισμοί και επιδιώξεις

Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στις οικονομικές συνθήκες της εποχής και στις επεκτατικές βλέψεις των διαφόρων κρατών, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Ειδικότερα η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, που προήλθε από τη ραγδαία εξέλιξη της βιομηχανίας της, οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Αγγλία σχετικά με την εξασφάλιση του μονοπωλίου των διεθνών αγορών.

Ταυτόχρονα, η γαλλική πολιτική της “ρεβάνς”, δηλαδή η επιθυμία της Γαλλίας να αποκαταστήσει το γόητρό της και να ανακτήσει την Αλσατία και τη Λωρραίνη, (που είχε χάσει στο Γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870 – 1871) είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τη Γερμανία, χαρακτηριστική επ’ αυτού ήταν και η υπόθεση Ντρέιφους.(υπήρξε ένα τεράστιο στρατιωτικοπολιτικό σκάνδαλο κατασκοπείας και ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς δικαστικές πλάνες που συντάραξε τη Γαλλία επί δώδεκα χρόνια, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.)

Την ίδια εποχή, η Αυστρο-ουγγαρία βρισκόταν σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία σχετικά με την κυριαρχία στα Βαλκάνια. Τα νέα εθνικά βαλκανικά κράτη, που είχαν δημιουργηθεί μετά την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κρατούσαν ευνοϊκή στάση απέναντι στις διεκδικήσεις των εθνικών μειονοτήτων της Αυστρο-ουγγαρίας και απειλούσαν την ενότητά της. Έτσι, η Αυστροουγγαρία επιθυμούσε να διατηρηθεί το στάτους κβο των Βαλκανίων.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, επιθυμούσε να βρει διέξοδο στη Μεσόγειο, υποστήριζε την κίνηση του πανσλαβισμού και θεωρούσε τον εαυτό της φυσικό προστάτη των ορθόδοξων λαών των Βαλκανίων, πράγματα που έβρισκαν αντίθετες τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.

Παγκόσμια αίτια

Η διακίνηση αγαθών και ανθρώπων δεν περιορίστηκε στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης. Ο ιμπεριαλισμός την περίοδο 1875-1914 αναπτύχθηκε και καθιερώθηκε. Οι μεγάλες δυνάμεις με σκοπό να υποστηρίξουν την ανερχόμενη βιομηχανία και οικονομία τους αποίκισαν νέα εδάφη για προμήθεια πρώτων υλών και για την προώθηση των προϊόντων τους. Ο αγροτικός τομέας σε αυτές τις χώρες και κύρια στην Αγγλία είχε συρρικνωθεί. Ο αποικισμός έλυνε αυτό το πρόβλημα. Αλλά συνάμα οδηγούσε και στον αποικιακό ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Η Βρετανική αυτοκρατορία περιελάμβανε τον Καναδά στη Βόρειο Αμερική, Αίγυπτο, Ινδία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία και άλλες κτήσεις. Οι Γάλλοι έλεγχαν το ένα τρίτο της αφρικανικής ηπείρου τις παραμονές του πολέμου ενώ επεκτάθηκαν στην Άπω Ανατολή 1887-1897  στη Γαλλική Ινδοκίνα όπως επίσης και σε άλλες κτήσεις. Μεταξύ των δυο χωρών δημιουργήθηκε αντιπαλότητα στη μεταξύ τους σύγκρουση στη Φασόντα του Άνω Νείλου το 1898. Η Ρωσία είναι η μόνη αυτοκρατορία που επεκτάθηκε αποικιακά σε συνέχεια των εδαφών της στην Ασιατική ήπειρο. Η ήττα στον πόλεμο με την Ιαπωνία το 1904 περιόρισε τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της και αύξησε τον ανταγωνισμό της με τη Βρετανία που ενθάρρυνε αυτόν τον πόλεμο.

Η Γερμανία έχοντας μείνει πίσω στον αποικισμό, για λόγους κυρίως γοήτρου εγκαινιάζει το 1897 την Weltpolitik (παγκόσμια πολιτική) της, απόφαση του νέου Αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β’. Δημιούργησε στόλο αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία της Βρετανίας.. Διείσδυσε οικονομικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, γεγονός που οδήγησε τις υπόλοιπες δυνάμεις να δημιουργήσουν ένα αντιγερμανικό μέτωπο. Αυτό το μέτωπο φάνηκε και στο ξέσπασμα της κρίσης του Μαρόκου το 1911 που Βρετανία, Γαλλία συνασπίστηκαν ενάντια στη Γερμανία. Η Ιταλία επεκτάθηκε μόνο στην Αφρική κυρίως για λόγους γοήτρου. Μέχρι το 1912 είχαν οριστεί οι ζώνες επιρροής όλων των μεγάλων δυνάμεων.

Ο αποικιακός ανταγωνισμός δεν ήταν αίτιο πολέμου, τα παράγωγα αυτού όμως συντέλεσαν στη δημιουργία πολεμικού κλίματος.

Ευρωπαϊκά αίτια

Πολεμικό κλίμα και συνθήκες διαμόρφωσαν και άλλοι παράγοντες που έχουν αφετηρία την Ευρώπη. Επειδή οι πολιτικές και οι οικονομικές διεργασίες δεν μπορούν να διαχωριστούν σε μια καπιταλιστική κοινωνία  όπως η δυτική Ευρώπη, αυτές είναι έντονες λόγω των συνεπειών της εκβιομηχάνισης.

Η Ευρώπη αποτελούνταν από πολλές αντίπαλες “εθνικές οικονομίες” που προστατεύονταν η μία από την άλλη. Από το 1875-1914 συνταρασσόταν από τις πολιτικές διεργασίες με τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων με κύρια τα εργατικά. Η πολιτική ανέλαβε το ρόλο της θρησκείας των προηγούμενων αιώνων. Σε αυτό το έντονο πολιτικό κλίμα εξαπλώθηκε παράλληλα και η ιδεολογία του εθνικισμού στη νέα της μορφή με υποστηρικτές τους φιλελεύθερους. Αφορμή του πολέμου υπήρξε ένα γεγονός εθνικιστικού μίσους. Σέρβοι εθνικιστές δολοφόνησαν τον μετέπειτα διάδοχο της Αυστρίας Φραγκίσκο Φερδινάνδο στις 28 Ιουνίου 1914.

Απόρροια του εθνικισμού ήταν η θέληση προάσπισης των “εθνικών δικαίων” των λαών και κατ’ επέκταση το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε για τον πόλεμο. Ενδεικτικό της παράλογης ψυχολογίας που επικρατούσε είναι το παρακάτω κείμενο:

Όσοι είχαν κατασκευάσει τη μηχανή του πολέμου και είχαν ενεργοποιήσει τους διακόπτες  τώρα παρακολουθούσαν εμβρόνητοι την κίνηση των γραναζιών, ανίκανοι να πιστέψουν τι είχε συμβεί.

Σοβαρή αιτία πολέμου ήταν ο συνεχής ανταγωνισμός των εξοπλισμών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Οι κυβερνήσεις ενθουσιώδης έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας αγνοώντας πως ο πιο εξελιγμένος τεχνολογικά εξοπλισμός θα οδηγούσε στην καταστροφή . Βέβαια είναι αμφιλεγόμενο από τους ιστορικούς το κατά πόσο η τεχνολογική στρατιωτική υπεροχή την περίοδο 1789-1918 έδωσε τελικά συγκριτικό πλεονέκτημα στους νικητές . Σε αυτό τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, προβάδισμα πήρε η Γερμανία σε μια προσπάθεια να πάρει τη θέση της Αγγλίας.

Το προβάδισμα της Γερμανίας στους εξοπλισμούς συμβάδιζε με έναν αντίστοιχο δυναμισμό της οικονομίας της. Εδραιώθηκε σε ηγέτιδα βιομηχανική δύναμη τόσο στους παραδοσιακούς κλάδους της βιομηχανίας, όσο και στους νέους της χημικής και ηλεκτρικής βιομηχανίας κατέχοντας την πρωτοπορία στην Ευρώπη .

Καμία όμως χώρα δεν θα έμπαινε στον πόλεμο μόνη της, αν δεν ένιωθε την υποστήριξη χωρών με κοινά συμφέροντα. Δημιουργήθηκαν συνασπισμοί μεταξύ τους που τόνωσε το ηθικό και έδωσε μια σιγουριά για την επιτυχή έκβαση κάποιου πιθανού πολέμου.

Νίκη χωρίς ειρήνη: H σύνδεση με τον Β’ Παγκόσμιο

Το τέλος κάθε πολέμου επικυρώνεται με τις συνθήκες που υπογράφονται μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών. Στην περίπτωση του τέλους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Συνθήκη των Βερσαλλιών στις 28 Ιουνίου 1919 υπογράφτηκε μονομερώς και άφησε μια γεύση αδικίας προς του ηττημένους που αντιμετωπίστηκαν ως εγκληματίες πολέμου. Οι Γερμανοί διπλωμάτες αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις. Η Γερμανία πλήρωσε τον πόλεμο με απώλειες σε εδάφη έναντι της Γαλλίας, της Δανίας και της Πολωνίας. Μερική αποστρατικοποίηση, πολεμικές αποζημιώσεις στους νικητές και απαγόρευση ένωσή της με την Αυστρία. Ενδεικτικό του ότι η Συνθήκη των Βερσαλλιών περιόρισε προσωρινά το πρόβλημα των εξοπλισμών είναι ότι η Γερμανία το 1938 είχε διπλάσια στρατεύματα από αυτά του 1914.

Αυτή η αίσθηση “αδικίας” των Γερμανών θα τους έσπρωχνε στο μέλλον προς “επανόρθωση”. Δεν είναι τυχαίο πως από την επομένη η Γερμανία θα εκφραζόταν μέσω ακραίων καθεστώτων του φασισμού. Η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν τον Σεπτέμβριο του 1919 καθόρισε τις τύχες της Αυστρίας και η Συνθήκη του Τριανόν τον Ιούνιο του 1920 πιστοποίησε τη διάλυση της Αυστρο-ουγγαρίας και καθόρισε την τύχη των υπόλοιπων κρατών. Με τις παραπάνω Συνθήκες επικράτησε η “Αρχή των Εθνοτήτων”. Όχι μόνο δεν περιορίστηκε ο εθνικισμός, αλλά εδραιώθηκε σχηματίζοντας τον εθνικό χάρτη της Ευρώπης που σε γενικές γραμμές παραμένει σταθερός μέχρι τις μέρες μας.

Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις υποχώρησαν ενώ αναδείχθηκε ως νέα πολιτική και οικονομική υπερδύναμη οι ΗΠΑ. Η αποικιοκρατία έχασε τη λάμψη της και θα καταργούνταν μετά από αρκετά χρόνια σε κάθε νέο κράτος ξεχωριστά.

Οι συμμαχίες πριν το πόλεμο είχαν το χαρακτηριστικό των ενώσεων κοινών συμφερόντων που όχι μόνο δεν διασφάλιζε την ειρήνη των λαών, αλλά δημιουργούσε τις συνθήκες πολέμου. Με οραματιστή τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ουίλσον δημιουργήθηκε η Κοινωνία των Εθνών πρόδρομος του σημερινού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με συμμετοχή όλων των κρατών του κόσμου με στόχο την ειρήνη. Η μη συμμετοχή της Γερμανίας της Ρωσίας και μετέπειτα την αποχώρηση των ΗΠΑ, οδήγησε στην αναποτελεσματικότητα του θεσμού, πλην όμως οι βάσεις είχαν μπει.

Σύμφωνα με τον Βρετανό ιστορικό Ian Kershaw “τον Χίτλερ τον δημιούργησε ο πόλεμος και οι συνέπειες του”. Χωρίς τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο δε θα υπήρχε πολιτική καριέρα για δημαγωγούς τύπου Χίτλερ, ούτε και θα εμφανίζονταν τόσο μαζικά τα φασιστικά και τα ναζιστικά μορφώματα, που δημιουργήθηκαν μέσα από την οικονομική και κοινωνική αποσύνθεση της μεταπολεμικής περιόδου.

Η Γερμανία μετά τον πόλεμο

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους που οδηγηθήκαμε στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο πρέπει να εξετάσουμε τη συνέβη στη Γερμανία αμέσως μετά τη τέλος του.

Από τον πόλεμο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2,5 εκατομμύρια Γερμανοί είχαν πεθάνει δεύτερον  τα οικονομικά προβλήματα ήταν σοβαρά, συμπεριλαμβανομένου την άνοδο των τιμών, ανεργία και τον συνεχή αποκλεισμό από τους συμμάχους και τρίτων η Χώρα αντιμετώπιζε την προοπτική μιας σκληρής συνθήκης που διαπραγματευόταν στο Παρίσι.

Η συνθήκη των Βερσαλλιών 

Τα νέα για τη Συνθήκη ήταν σοκ για τη νέα κυβέρνηση και το γερμανικό λαό. Στην ουσία όλοι οι όροι της Γερμανίας κατήγγειλαν τη συμφωνία. Έγινε γνωστή ως «επιβολή» (Diktat) μια και η χώρα εξαναγκάστηκε να υπογράψει. Την ημέρα της υπογραφής οι προτεσταντικές εκκλησίες κήρυξαν εθνικό πένθος.

Οι Γερμανοί ήταν έξαλλοι με την απώλεια των αποικιών, των εδαφών και του πληθυσμού σε Γαλλία, Βέλγιο και Πολωνία. Επιπλέον υπήρχε δυσφορία για τους περιορισμούς  στο μέγεθος του στρατού και του ναυτικού, την απαγόρευση για αεροπορική δύναμη και τεθωρακισμένα, αλλά προβλεπόταν και αποστρατικοποίηση της Ρίνελαντ. Παράλληλα, υπήρξε η αίσθηση ότι στην περίπτωση των Γερμανών της Αυστρίας αγνοήθηκε η αρχή του αυτοπροσδιορισμού. Επίσης οι κυβερνώντες θεώρησαν άδικα τα μέτρα για τις αποζημιώσεις πολέμου. Αμεσο αποτέλεσμα της Συνθήκης ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς που την υπέγραψαν. Αυτό φάνηκε στα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων που υποστήριξαν τη Δημοκρατία στις εκλογές του 1920.

Ηγέτες και αξιωματούχοι όλων των κρατών – μεταξύ τους ο Ελευθέριος Βενιζέλος, δεύτερος από αριστερά στη δεξιά πλευρά του τραπεζιού – διαπραγματεύονται τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας

Η κατοχή της Ρουρ από τη Γαλλία

Το 1921 η επιτροπή αποζημιώσεων των συμμάχων ζητούσε από την γερμανική κυβέρνηση 6.6 δισεκατομμύρια λίρες. Οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν και την περίοδο 1922-23 αθέτησαν τη συμφωνία για τις αποζημιώσεις.

Αυτό δεν έμεινε ατιμώρητο καθώς 70 χιλιάδες στρατιώτες από Γαλλία και Βέλγιο κατέλαβαν τη Ρουρ. Σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν την παραγωγή της περιοχής, που ήταν η καρδιά της βιομηχανίας σαν τρόπο αποπληρωμής. Η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε παθητική αντίσταση και προκάλεσε γενική απεργία. Κάποιοι προχώρησαν και σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η αντίδραση των Γάλλων ήταν σκληρή. Βίαιες έρευνες στα σπίτια, απαγωγές, και εκτελέσεις.

Οι οικονομικές συνέπειες της κατοχής ήταν καταστροφικές. Η απώλεια παραγωγής στη Ρουρ εξαπλώθηκε και η ανεργία εκτινάχθηκε από 2% στο 23%. Οι τιμές βγήκαν εκτός ελέγχου, αφού τα φορολογικά έσοδα κατέρρευσαν και η χρηματοδότηση του κράτους γινόταν με το τύπωμα χρημάτων.

Γάλλοι στρατιώτες στη Ρουρ

Η περίοδος Στρεσεμαν

Στις σκοτεινές ημέρες του 1923, ο Γκούσταβ Στρέσεμαν έγινε καγκελάριος και οι πολιτικές του βοήθησαν στην αλλαγή της τύχης της Βαϊμάρης. Ηταν ένθερμος υποστηρικτής της εμπλοκής της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο  και υπερασπίστηκε την μάχη με υποβρύχια, σαν το μόνο τρόπο για να επικρατήσουν της Βρετανίας.

Τα επόμενα έξι χρόνια, σαν υπουργός εξωτερικών προσπάθησε να βελτιώσει τη θέση της Γερμανίας εκτός συνόρων και συνεργάστηκε με Γαλλία και Βρετανία ώστε να εξασφαλίσει αναθεώρηση κάποιων όρων της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Η πολιτική ονομάστηκε “πολιτική της εκπλήρωσης”.

Κατάφερε αρκετά. Μετά από πίεση ΗΠΑ και Αγγλίας, η Γαλλία αποσύρθηκε από τη Ρουρ. Ο Στρέσεμαν δέχτηκε τις υποδείξεις της επιτροπής Dawes για συμβιβασμό στο θέμα των αποζημιώσεων. Ένας μετριοπαθής τρόπος πληρωμής ορίστηκε,  ανεβαίνοντας από 50 εκατομμύρια λίρες σε 125 εκατομμύρια μετά από πέντε χρόνια. Πρόσθετα υπήρξε αναστολή δραστηριότητας (μορατόριουμ) στην αποπληρωμή. Το δάνειο ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων τόνωσε τη Γερμανία. Τα επόμενα πέντε χρόνια υπήρξε εισροή χρημάτων από την Αμερική που βελτίωσαν την οικονομική κατάσταση.

O Γκούσταβ Στρέσεμαν

Η Συνθήκης του Λουκάρνο

Το 1925 πήρε την πρωτοβουλία που οδήγησε στη Συνθήκη της Λουκέρνης. Με αυτή τη συμφωνία η Γερμανία αναγνώριζε τα δυτικά σύνορα και υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει ειρηνικά μέσα για να εξασφαλίσει αναθεώρηση των συνόρων της στα ανατολικά. Ο Στρέσεμαν ήταν εθνικιστής και δεν ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει νόμιμες (όπως νόμιζε) διεκδικήσεις για την επιστροφή της Ντανζίγκ κι άλλων εδαφών στην Πολωνία.

Το Σεπτέμβριο του 1926 έγινε μόνιμο μέλος της Κοινωνίας των Εθνών. Η θέση ήταν αναγνώριση τους status και της δύναμης της.

Μέρος της πολιτικής που ακολουθούνταν, η πρώτη από τις τρεις ζώνες της Ρίνελαντ εκκενώθηκε το 1926. Τον επόμενο χρόνο η διεθνής επιτροπή ελέγχου που επιθεωρούσε τον αφοπλισμό της Γερμανίας αποσύρθηκε. Το 1929 μειώθηκε το ποσό των αποζημιώσεων στα 2 δισεκατομμύρια στερλίνες και ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής ορίστηκε σε μια περίοδο 59 χρόνων. Ο Στρέσεμαν κέρδισε απόλυτη εκκένωση των συμμάχων από τη Ρίνελαντ ως τον Ιούνιο του 1930.

Όταν πέθανε τον Οκτώβριο του 1929 η φήμη του ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και υπήρχε ελπίδα για ειρήνη στην Ευρώπη. Ο Χίτλερ σημείωσε ότι ο Στρέσεμαν “δεν μπορούσε να πετύχει περισσότερα”.

Στρέσεμαν, Σάμπερλαιν και Μπριάν κατά τη διάρκεια της συνθήκης του Λουκάρνο

Η κατάρρευση της Βαϊμάρης 1930-33

Ο θάνατος του Στρέσεμαν δεν μπορούσε να έρθει σε πιο ακατάλληλη στιγμή για τη νέα Δημοκρατία. Η εισβολή της “Μεγάλης κατάπτωσης” θα είχε δραματικές επιπτώσεις.

Η ανύψωση της γερμανικής οικονομίας ήταν αποτέλεσμα των δανείων από τις ΗΠΑ. Με αυτά είχαν χρηματοδοτηθεί κυβερνητικά έργα κι άλλες δραστηριότητες. Τα ποσοστά κερδών αυξάνοντας και κεφάλαιο έρρεε στα ταμεία. Μεγάλες εταιρίες δανείζονταν και ήταν εξαρτημένες από τα χρήματα που έδινε η Αμερική. Γερμανικές τράπεζες τα χρησιμοποίησαν για να επενδύσουν. Τα θεμέλια της οικονομίας ήταν σαθρά.

Καλά όλα αυτά, όμως το κραχ του 1929 ερχόταν και η Γερμανία θα δεχόταν μεγάλο χτύπημα. Την περίοδο 1928-29 δεν υπήρξε βιομηχανική ανάπτυξη και η ανεργία ανέβηκε στα 2,5 εκατομμύρια πολίτες. Στις 29 Οκτωβρίου του 29’ πουλήθηκαν 16.4 εκατομμύρια μετοχές! Οι τιμές κατρακύλησαν. Έτσι οι ΗΠΑ απαίτησαν εισαγωγές. Οι αμερικάνικες τράπεζες είδαν τις απώλειες του να μεγαλώνουν και άρχισαν να πιέζουν για τα βραχυπρόθεσμα δάνεια στα οποία είχε στηριχτεί η γερμανική οικονομία. Οι μεγάλες εταιρίες άρχισαν τις απολύσεις, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Το 1931 μερικές τράπεζες σε Αυστρία και Γερμανία έβαλαν λουκέτο. Το Φεβρουάριο του 1932 η ανεργία έφτασε στα 6.1 εκατομμύρια πολίτες. Στην ουσία ένας στους τρεις ήταν χωρίς δουλειά. Η μείωση εισοδήματος, έφερε κατάρρευση στα φορολογικά έσοδα.  Κάποια στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορούσε να πληρώσει επιδόματα.

Η άνοδος του Ναζισμού

Το έγκλημα και οι αυτοκτονίες αυξάνονταν. Πολλοί έχασαν την ελπίδα τους. Ο κόσμος άρχισε να εγκαταλείπει τα δημοκρατικά κόμματα και στράφηκε στα κομμουνιστικά και στο ναζισμό. Στις εκλογές του 1930 οι Ναζί κέρδισαν 107 αντιπροσώπους. Υπήρξε αντίθεση στο δημοκρατικό σύστημα και οι ναζιστές χρησιμοποιούσαν βία ενάντια στους πολιτικούς αντιπάλους. Οι ομάδες του Χίτλερ συγκρούονταν συχνά με τους κομμουνιστές.

Ο νέος καγκελάριος, κεντρώος πολιτικός Χάινριχ Μπρούνινγκ, ακολούθησε σφιχτή οικονομική πολιτική για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να διατηρήσει ανταγωνιστικές τις εξαγωγές. Προχώρησε σε αύξηση φορολογίας, μείωσε μισθούς και τη βοήθεια στους ανέργους. Αν και η στρατηγική φαινόταν σωστή, χειροτέρεψε τα πράγματα. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος επέτεινε τη σύγχυση. Ο Μπρούνινγκ δεν ήταν καθόλου δημοφιλής. Μάλιστα, ονομάστηκε «ο πεινασμένος καγκελάριος».

Το τέλος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

Η δυσμένεια ήταν μεγάλη για τον Μπρούνινγκ που ήταν αδύνατο να έχει πλειοψηφία στη Ράιχσταγκ. Επικαλέστηκε το άρθρο 48 και τις ειδικές διατάξεις για να περάσει νομοσχέδια. Το 1932 το κοινοβούλιο είχε απαξιωθεί.

Κάποιοι από τους συμβούλους του προέδρου ήθελαν στη κυβέρνηση και τους Ναζί, αλλά ο  Μπρούνινγκ ήταν αντίθετος. Επιδίωξη τους: Να προσπεράσουν τη Ράιχσταγκ και να εγκαταστήσουν μια δεξιά αυταρχική κυβέρνηση. Ο Χίντενμπουργκ έχασε την εμπιστοσύνη του στον καγκελάριο και τον αντικατέστησε με τον εξ ίσου μη δημοφιλή Φον Πάπεν. Το συμβούλιο των βαρόνων δεν είχε καμία στήριξη και φάνηκε στις εκλογές του 1932.

Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τη δημοκρατία στη Γερμανία της Βαϊμάρης. Το ναζιστικό κόμμα (NSDAP) κέρδισε το 37% των ψήφων και 230 έδρες. Η πολιτική βία εντάθηκε και πολλοί σκοτώθηκαν. Το Νοέμβριο του 1932 οι Ναζί παρέμεναν η πιο μεγάλη δύναμη. Ο Φον Πάπεν αντικαταστάθηκε από τον Φον Σλέσερ στην καγκελαρία. Ο Φον Πάπεν άρχισε αμέσως την προσπάθεια ανατροπής του νέου καγκελάριου και ήρθε σε επαφή με τον Χίτλερ. Συμφώνησαν αυτός να γίνει καγκελάριος σε μια κυβέρνηση με υποστηρικτές του Πάπεν. Ο πρόεδρος Πάουλ Φον Χίντενμπουργκ αντιπαθούσε τον Χίτλερ, πείστηκε να τον ορίσει καγκελάριο στις 30 Ιανουαρίου.

Η κυριαρχία του Χίτλερ

Αυτό ήταν και το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Από το 1933 ο Χίτλερ επιβάλλει δικτατορικό καθεστώς  Στις 27 Φεβρουαρίου έγινε ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ. Οι εθνικοσοσιαλιστές κατηγόρησαν τους κομμουνιστές και ενεργοποιώντας το άρθρο 48 του συντάγματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης απέκτησαν τη δύναμη που ήθελαν για να καταργήσουν θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτικών τους αντιπάλων (κυρίως των κομμουνιστών).

Την απόλυτη κατάκτηση της εξουσίας πέτυχαν με τον “Εξουσιοδοτικό νόμο” (Ermächtigungsgesetz) στις 23 Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον τα δυο τρίτα της βουλής. Με την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος (KPD) και την σύλληψη πολλών σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, ο Χίτλερ κατάφερε, με τη βοήθεια του συντηρητικού “Zentrum” και του εθνικιστικού «DNVP»  να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους. Ο “Εξουσιοδοτικός νόμος” παραχώρησε όλη την νομοθετική εξουσία στην Κυβέρνηση, ανεξάρτητα από κοινοβούλιο και Πρόεδρο. Με άλλα λόγια, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ενοποίηση της εκτελεστικής εξουσίας με την νομοθετική και, με τον τρόπο αυτό, έγινε περιττό. Με την απόφαση αυτή αρχίζει στη Γερμανία η περίοδος της εθνικοσοσιαλιστικής δικτατορίας, γνωστή και ως εποχή του “Τρίτου Ράιχ”.

Πηγές:

Norman Stone: Συνοπτική ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

Ian Westwell: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Sidney Rogerson: Στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

epo10-european-history.blogspot.gr

altpressfthiotida.com

zenithmag.wordpress.com

 Σχόλια:

Και τι μάθανε από αυτό τον Πόλεμο? Ότι τους ”γύμνασε” και τους τόνωσε τον εγωισμό,και εργάστηκαν με ζήλο για την κατασκευή νέων ισχυρότερων όπλων,για να ξαναπολεμήσουν 20 χρόνια μετά…

Και όταν είδαν ότι το πράγμα ξεφεύγει από τα χέρια τους με τα υπερόπλα και τις βόμβες με χιλιάδες νεκρούς σε Χιροσίμα,Ναγκασάκι,τότε επινόησαν τον Οικονομικό Πόλεμο,με έριδες και φαγωμάρα για την ενέργεια…

Πετρέλαιο,Ορυκτός πλούτος,Διαμάντια,Φυσικό αέριο,και γενικά ότι τους κρατάει ζωντανούς ,πάντα όμως με την προυπόθεση ότι θα εκμεταλεύονται τους αδύναμους,δηλαδή την Αφρική,την Ασία,τη Νότιο Αμερική..

Αυτός ο πόλεμος,δεν θα τελειώσει ποτέ…..

Αυτό που μαθαίνουμε λοιπόν είναι ότι οι λαοί δεν πρέπει να χύνουν το αίμα τους για ξένα συμφέροντα ΑΚΟΜΑ και των πλουσίων της ίδιας τους της χώρας…γιατί ο πόλεμος είναι στην ουσία η άσκηση της ίδιας πολιτικής (βλπ. κοινοβουλευτισμό) με άλλα πλεόν μέσα (βλπ. πόλεμο)…αντίθετα ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό είναι ο λαός να στρέψει τα όπλα του στον εσωτερικό εχθρό και όχι να συναντηθεί με τα αδέλφια του στα πεδία των μαχών…γιατί τι είναι ο πόλεμος? Είναι η αντιπαράθεση ΟΧΙ των εργαζομένων της κάθε χώρας ΑΛΛΑ των πλουσίων κάθε χώρας βάζοντας τους λαούς να πολεμίσουν γι’αυτούς στο ΟΝΟΜΑ της πατρίδας…

Μακάρι άνθρωπέ μου να ήταν τα πράματα έτσι απλά….και όλα να ήταν και να είναι μια κατάσταση μεταξύ των ισχυρών «Μεγάλων Δυνάμεων» του πλανήτη και των ανίσχυρων…Ασιατικών, Αφρικανικών και Νοτιο αμερικανικών χωρών.

Είναι ένα ωραίο παραμύθι που διηγούνται όλοι αυτοί που έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε τι τρώμε, να μπορούμε να πίνουμε νερό, να μιλάμε ελεύθερα, να μετακινούμαστε ελεύθερα , να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα και τα μεγάλα μας προβλήματα είναι τι μάρκα αυτοκίνητο θα έχουμε, αν θα αναβαθμίσουμε το PC με την τάδε ή δείνα κάρτα γραφικών ή θα προλάβουμε να έχουμε το νέο iphone πριν το γείτονα ή το καινούργιο smartphone που θα φτιάχνει εκτός από τοστ και βάφλες με χυμένη σοκολάτα….την ώρα που αλλού στο πλανήτη, άλλοι δεν έχουν όχι μόνο να φάνε, αλλά δεν μπορούνε ούτε και νερό να πιούνε. Συνανθρωποί μας δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι ελεύθεροι στο να μιλήσουν, να θρησκευθούν να μετακινηθούν, επειδή ανήκουν στη τάδε φυλή ή θρήσκευμα κλπ άλλα όμορφα.

Δυστυχώς κανένας μας και πουθενά σε αυτόν τον πλανήτη δεν έμαθε τίποτα και από κανένα πόλεμο. Και το κανένας αναφέρεται όχι μόνο στις εκάστοτε εξουσίες αλλά και στους λαούς, διότι χωρίς την υποστήριξή τους πόλεμος δεν γίνεται. Όσο και αν προσπαθούμε να ρίξουμε πάντα τις ευθύνες , γιατί είναι και το λογικότερο αλλά και το ευκολότερο, στις ηγεσίες δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη συμμετοχή και του εκάστοτε λαού στα διαχρονικά δρώμενα είτε με τη συμμετοχή του σε αυτά είτε ακόμα και με την απάθειά του.

Ο «οικονομικός πόλεμος» δεν είναι κάτι καινούργιο , ούτε και τα κίνητρα που ανέφερες (ορυκτός πλούτος κλπ)…

Διαχρονικά τα είδη συναλλαγής χρησιμοποιούνταν ως βασικός μοχλός επιρροής και πίεσης, είτε μεταξύ συγκοινωνούντων φυλών, νομάδων αλλά και αργότερα τα νομίσματα μεταξύ των κρατών.

Για αυτό και ούτε η κατάργηση του χρήματος – νομίσματος , ούτε και η κατάργηση της ιδιοκτησίας αλλά και ούτε και η κατάργηση των κρατών , ήταν αλλά ούτε και μπορούν να είναι η λύση στο πάθος του ανθρώπου για επιβολή επάνω στον άνθρωπο και για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης με κάθε μέσο.

Στην αρχαιότητα ολόκληροι πολιτισμοί δημιουργήθηκαν ή και εξαφανίστηκαν με βάση τη δυνατότητα κατοχής, εξώρυξης, εκμετάλλευσης και εμπορίου ορυκτού πλούτου.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του τι είναι άνθρωπος, πρέπει να μην αγνοεί τα γεγονότα και την πραγματικότητα. Ακόμα και στις ανίσχυρες – φτωχές, ας τις πούμε μη ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη μας, οι κάτοικοι βρίσκουν τρόπο να πολεμούν μεταξύ τους και κάποιοι «ισχυροί» να επιβάλλονται σε «ανίσχυρους» , εξασκώντας κάθε μορφής βίας με σκοπό τον πλούτο (και την διχρονική εξουσία). Σε χώρες τις Ν. Αμερικής και ΒΔ Ασίας τα καρτελ των ναρκωτικών επιβάλλονται και εκμεταλλεύονται φτωχούς και ανήμπορους, σε χώρες της Αφρικής η μιά φυλή κυνηγάει (το λιγότερο) να διώξει την άλλη από τα μέρη που υπάρχει πρόσβαση σε νερό και δε διστάζει να προβεί σε μαζικές εκτελέσεις για να εξοντώσει – εξαλείψει τις άλλες φυλές. Και φυσικά δε μιλάμε για την ευκολία που καθαρίζουν κάποιον στην Αφρική ή στην Ασία , επειδή δεν είναι της τάδε θρησκείας…. πόσο εύκολα εφηύραν κάποιοι «Μουσουλμάνοι» την πολεμική «τζιχάντ» δήθεν για λόγους πάλι και μόνο θρησκευτικούς και χρησιμοποιούν φτωχούς και ανίσχυρους αγωνιστές αναγάγωντάς τους σε τόπο και χρόνο ισχυρούς για να πραγματοποιούν με βία και αίμα τα γούστα και τα θέλω τους (όπως κάποτε κάποιοι «Χριστιανοί» Σταυροφόροι). Πόσο εύκολα ο φτωχός και ανίσχυρος Ινδός δεν έχει κανένα πρόβλημα να βιάσει ακόμα και ομαδικά ακόμα και ένα ανήλικο κοριτσάκι που θα μπορούσε να είναι κόρη του.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι και ανοργάνωτες κοινωνίες τους ο καθένας και η κάθε μία ομάδα, φατρία συμμορία, θα κάνει ότι γουστάρει και θα επιβάλει και εκ φύσεως το νόμο του ισχυροτέρου ως «ο εκλεκτός» και ο αλάθητος.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι και οργανωμένες κοινωνίες τους, αν αυτές δεν έχουν κοινές συμφωνίες (τους νόμους) που να ακολουθούνται από όλους ανεξαιρέτως, θα υπάρχει πάντα κάποιος, κάποιοι που θα αναγορούν τους εαυτούς τους «εκλεκτούς» και θα επιλέγουν να επιβάλουν τα θέλω τους στους άλλους με την όποια μορφή βίας.

Ειναι ανθρωπινή ανάγκη αμα πονάς αγαπάς πεινάς ερωτεύεσαι

θα αδίκησε και θα αδικείς

“Οι μεγάλες εταιρίες άρχισαν τις απολύσεις, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε ακόμη περισσότερο.

Το Φεβρουάριο του 1932 η ανεργία έφτασε στα 6.1 εκατομμύρια πολίτες.Στην

ουσία ένας στους τρεις ήταν χωρίς δουλειά.

Η μείωση εισοδήματος, έφερε

κατάρρευση στα φορολογικά έσοδα. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορούσε

να πληρώσει επιδόματα.

Το έγκλημα και οι αυτοκτονίες αυξάνονταν. Πολλοί έχασαν την ελπίδα τους.

Προχώρησε

σε αύξηση φορολογίας, μείωσε μισθούς και τη βοήθεια στους ανέργους. Αν

και η στρατηγική φαινόταν σωστή, χειροτέρεψε τα πράγματα.

Η κατάρρευση

του τραπεζικού συστήματος επέτεινε τη σύγχυση.”

σας θυμίζει καποια χώρα του σημερα?

Δυστυχως ανθρωπακο,το μονο που ειναι ικανο να σε βγαλει απο τον ληθαργο που σε ριχνουν,ειναι μια τουφεκια κατα πανω σου, σε καποιο πεδιο μαχης.Αλλα τοτε οπως καταλαβαινεις,ειναι αργα…

Αιτια των 2 Π.Πολεμων:Ο προσπορισμος των πλουτοπαραγωγικων και ενεργειακων πηγων!

Και με την Ουκρανία το ίδιο πράγμα συμβαίνει. Κόντρα Ε.Ε.-ΗΠΑ με Ρωσία για τις βαθύτερες ενεργειακές συνέπειες από τον προσεταιρισμό. Ποτέ δεν έπαψαν να υφίστανται τέτοια πράγματα.

Τι λείπει από αυτό το κείμενο; Η κατάσταση στα εργατικά μαρξιστικά

κόμματα, που δεν ήταν κομπάρσοι στην ιστορία αλλά συνέβαλαν στο πλάσιμο του

τότε κόσμου. Το 1914, η ενιαία οργάνωση των σοσιαλδημοκρατών, που έτσι

ονομαζόταν τότε όλα τα μαρξιστικά κόμματα, η Β διεθνής διασπάστηκε, πάνω στη

στάση απέναντι στον πόλεμο. Η δεξιά τάση (τότε έμοιαζε περισσότερο με το

ΣΥΡΙΖΑ), που κράτησε και το όνομα σοσιαλδημοκρατία υποστήριζε τον πόλεμο και

κάθε ομάδα πλουσίων της κάθε χώρας. Η αριστερή τάση, συσπειρώθηκε κυρίως γύρω

από την τάση των Μπολσεβίκων με ηγέτη το Λένιν. Σταδιακά και άλλοι υποστήριξαν τις

θέσεις του Λένιν, χωρίς όμως να είναι πλειοψηφικά τμήματα στα κόμματα τους (με

λίγες εξαιρέσεις πχ Βουλγαρία). Ο πόλεμος τέλειωσε ουσιαστικά όταν οι λαοί δεν άντεχαν άλλο. Εξεγέρσεις γινόταν στο δυτικό μέτωπο, με αρνήσεις υπακοής σε παράλογες διαταγές (δείτε και την ταινία του Κιούμπρικ Paths Of Glory) και η θρυαλλίδα έσπασε στη Ρωσία. Ένας ολόκληρος χρόνος επανάστασης από το Φλεβάρη του 1917, οδήγησε, στην υποστήριξη στους μπολσεβίκους και την επαναστατική κατάκτηση της εξουσίας. Το γεγονός αυτό έβγαλε τη Ρωσία από τον πόλεμο, αλλά παράλληλα επηρέασε τη σύγκρουση. Το Νοέμβρη του 1918, η Γερμανία συγκλονιζόταν από την επανάσταση, το ίδιο και η Αυστρία, η Ουγγαρία (στην οποία σχηματίστηκε σοβιετική κυβέρνηση που κράτησε ένα τρίμηνο, ενώ στην επαναστατική Ουγγαρία είχε προστεθεί και η Σλοβακία), η Βουλγαρία (το 1923), η Φιλανδία (μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας προπολεμικά), η δυσαρεστημένη από τη μοιρασιά Ιταλία. Παράλληλα ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε Βρετανία και Γαλλία. Ο πόλεμος ξυπνούσε τους λαούς, τους έκανε να συνειδητοποιούν το πρόβλημα, ότι ο πόλεμος προήλθε από την ανάγκη μιας χούφτας πλουτοκρατών σε κάθε χώρα να κερδίσουν σε βάρος του αίματος των λαών τους.Τότε στην Ιταλία εμφανίστηκε η λύση απέναντι στο απεργιακό κλίμα και τα εργατικά συμβούλια: ήταν οι τραμπούκοι του Μουσολίνι, που τους ανέβασαν μετά στην εξουσία. Στις άλλες χώρες, έφτανε εκείνη τη στιγμή ο αριστερός λόγος της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας (οι αριστεροί υιοθέτησαν τον τίτλο κομμουνιστές), για να εξαπατηθούν οι λαοί και να συνεχιστεί ο ζυγός. Στη Γερμανία εργατικές εξεγέρσεις συνέβαιναν μέχρι το 1923, τότε πρωτοεμφανίζεται ο Χίτλερ, ενώ τα τάγματα εφόδου είχαν χρησιμοποιηθεί με την ονομασία Freikorps, ήδη από το 1919, σε μια πρώιμη μορφή ως δύναμη καταστολής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Τελικά επήλθε μια σχετική σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, που βελτίωσε τις συνθήκες και στις ηττημένες χώρες. Αλλά η κρίση το 1929 ξανάβγαλε τα κόκκινα όνειρα στους δρόμους, όπως αντίστοιχα και ανάγκασε τους πλουτοκράτες να στραφούν παντού στο φασισμό, μια και η σοσιαλδημοκρατία είχε ξεφτίσει, αφού είχε αναλάβει την κυβέρνηση και δεν θα ήταν το ίδιο χρήσιμη ξανά. Μετά από μια επιδείνωση το 1938, ύστερά από ια μικρή ανάπτυξη, οδηγηθήκαμε στο δεύτερο μεγάλο πόλεμο. Πόσο διαφορετική θα ήταν η πορεία του κόσμου τον 20ο αι. αν τα πράγματα πήγαιναν διαφορετικά; Πόσο διαφορετική θα ήταν η ιστορία με την ΕΣΣΔ; Το θέμα είναι ότι πολλά μοιάζουν με πριν 100 χρόνια, εκείνο δλδ το τραγικό καλοκαίρι, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λίγες βδομαδες πριν την έναρξη του πολέμου είχε προηγηθεί μεγάλο κραχ στο σιτυ του Λονδίνου, όταν η Βρετανία ήταν η μεγαλύτερη δύναμη σον πλανήτη τότε…

παντως η ελλαδα απο τους πολεμους αν και ηταν με τους νικητες το μονο που κερδισε ηταν εμφυλιοι πολεμοι και χλευασμο,γιατι ειμαστε προβατα

Απο τον 1 παγκοσμιο βασικα η Ελλαδα κερδισε πολλα,μας δοθηκε η μακεδονια και η θρακη καθως και το οκ για εισβολη και υποστηριξη στην ασια.Για το οτι μετα μονοι μας βγαλαμε τα ματακια μας φερνοντας το φιλογερμανο και ανεπιθυμητο στους συμμαχους βασιλια(που επιπλεον γεμισε το στρατο με ανικανους φιλοβασιλικους στρατηγους) που σηματοδοτησε τη μικρασιατικη καταστροφη και περασαμε τις επομενες δεκαετιες σκοτωνοντας ο ενας τον αλλο δε μας φταιει κανεις…Αν αυτο εννοεις με το προβατα εχεις απολυτο δικιο,δυστυχως….

Αυτο που δεν εγραψε το αρθρο ειναι οτι η συμπεριφορα των νικιτων στον ηττημενο ηταν αυτο που γενησε το Β παγκοσμιο

Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η Ιταλία ήταν με την πλευρά των συμμάχων και πολέμησε την Αυστροουγγαρία στο λεγόμενο ιταλικό μέτωπο στις Άλπεις, παρά το ότι ανήκε στην τριπλή συμμαχία. Οι Ιταλοί όμως έμειναν απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων (δεν κέρδισαν τα εδάφη που ήθελαν), και σε συνδυασμό με την άνοδο του φασισμού, άλλαξαν στρατόπεδο στον επόμενο πόλεμο.

“Σχεδόν κανείς όμως δεν περίμενε πως από μία δολοφονία στα Βαλκάνια θα ξεσπούσε ένας γενικευμένος Μεγάλος Πόλεμος στην Ευρώπη” Μεγα λαθος, οι Γερμανοι και Αυστρουγγαροι περιμεναν μια ευκαιρια για να ξεκανουν τους Σλαβους που πηραν την ανεξαρτησια τους και ηταν μια πληγη στο Νοτο. Πως και πως το περιμεναν και φαινεται απο τους ορους που εβαλαν οι οποιοι ηταν τρις χειροτεροι απο των Βερσαλλιων

“Στην ουσία ένας στους τρεις ήταν χωρίς δουλειά. Η μείωση εισοδήματος, έφερε κατάρρευση στα φορολογικά έσοδα. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορούσε να πληρώσει επιδόματα.”

“Το έγκλημα και οι αυτοκτονίες αυξάνονταν. Πολλοί έχασαν την ελπίδα τους. Ο κόσμος άρχισε να εγκαταλείπει τα δημοκρατικά κόμματα και στράφηκε στα κομμουνιστικά και στο ναζισμό.”

“Ο νέος καγκελάριος, κεντρώος πολιτικός Χάινριχ Μπρούνινγκ, ακολούθησε σφιχτή οικονομική πολιτική για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να διατηρήσει ανταγωνιστικές τις εξαγωγές. Προχώρησε σε αύξηση φορολογίας, μείωσε μισθούς και τη βοήθεια στους ανέργους. Αν και η στρατηγική φαινόταν σωστή, χειροτέρεψε τα πράγματα. “

Ρε τι μου θυμίζει…

Ο πολεμος αυτος ηταν μια ιστορικη αναγκαιοτητα και ηταν απαραιτητος για να κανει η ανθρωποτητα ενα μεγαλο βημα μπροστα. Οφειλουμε αιωνια δοξα και τιμη σε οσους πολεμησαν. Με τον πολεμο δημιουργηθηκε ενας νεος καλυτερος κοσμος. Κατερρευσαν τα αντιδραστικα, απολυταρχικα και φεουδαρχικα καθεστωτα της Γερμανικης, Αυστρουγγρικης και Οθωμανικης Αυτοκρατοριας και αντικατασταθηκαν απο συγχρονα κρατη. Κατεκτησε την αυτοδιαθεση της η Πολωνια, η Λιθουανια,η Λετονια, η Εσθονια, η Φινλανδια και δημιουργηθηκαν η Τσεχοσλοβακια και το Βασιλειο Σερβων, Κροατων και Σλοβενων ως συνομοσπονδιες σε βαση ισοτιμιας. Οι Μεγαλες Δυναμεις, με πρωτη τις ΗΠΑ, απεκτησαν κουλτουρα υπερ της αυτοδιαθεσης των λαων. ΑΥτο ηταν η αρχη του τελους για την καταρρευση της αποικιοκρατιας. Η Ιταλια, η Ελλαδα και η Ρουμανια ολοκληρωθηκαν εθνικα με την προσαρτηση εδαφων που δικαιωματικα τους ανηκαν. Η Επανασταση στη Ρωσια αφυπνισε τους λαους ολου του κοσμου και εδωσε ωθηση στα εργατικα και συνδικαλιστικα κινηματα διεθνως. Η παγκοσμια κοινοτητα κατεληξε σε μια πρωτη μορφη διακρατικης συνεννοησης με τη δημιουργια της Κοινωνιας των Εθνων, πολυ πρωτοποριακης για τα τοτε δεδομενα. Επισης, διαφωνω οτι ο Α’ Πολεμος οδηγησε στο Β’. Στο Β’ Παγκοσμιο Πολεμο οδηγησε ο ρεβανσισμος της Γερμανιας. Η κριση του 1929 οδηγησε στην αναδειξη φασιστικων καθεστωτων, ομως ποιος μας λεει οτι και χωρις φασιστικα καθεστωτα δε θα υπηρχε ο Β’ ΠΠ? Αλλωστε, δεν ηταν φασιστικη η Γερμανια του 1914 αυτο ομως δεν την εμποδισε να διαπραξει τα μεγαλυτερα εγκληματα πολεμου. Πιστευω οτι με οποιοδηποτε πολιτικο καθεστως, ο ρεβανσισμος θα οδηγουσε τη Γερμανια σε ενα νεο πολεμο αμεσως μολις θα στεκοταν στα ποδια της. Και με την εννοια αυτη, ισως οι εξοντωτικες τιμωριες απλα να οδηγησαν στην καθυστερηση του νεου πολεμου καθως εμποδισαν τη Γερμανια να ορθοποδησει συντομα. Το μονο που δεν θα ειχε συμβει σε περιπτωση μη-φασιστικου καθεστωτος στη Γερμανια ειναι το ολοκαυτωμα των Εβραιων. Ολα τα αλλα θα ηταν καρμπον. Φοβαμαι οτι και σημερα η Γερμανια διακατεχεται απο πνευμα ρεβανσισμου για την ηττα του 1945 και για εναν προσεκτικο παρατηρητη της εξωτερικης της πολιτικης και των δηλωσεων της πολιτικης και στρατιωτικης της ηγεσιας ειναι παραπανω απο εμφανες.

Πολυ καλό το άρθρο. Μπράβο στον αρθρογράφο!!

Μια μικρή διόρθωση. Ο αρχιδουκας δολοφονήθηκε στις 28 Ιουνίου, κι οχι στις 28 Ιουλίου του 1914. Επίσης οι Σέρβοι ειχαν αποδεχτεί όλους τους όρους του τελεσιγράφου, αλλα η απάντηση τους δεν λήφθηκε υπόψη.

 http://news247.gr/

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>