«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Permalink

Παρά την προτροπή του τραγουδιού, δεν είχα περπατήσει ως τώρα στην Καλαμάτα.

Η φωτογραφία από ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ Το κομμάτι ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΜΕΝΟ της Αριστομένους!

Σε κάθε καινούργια πόλη που περπατώ, η παλιά απορία: τι έκανε τους ανθρώπους να την αλλάξουν τόσο πολύ; Αυτοί που έμεναν στα ωραία παλιά σπίτια, τι απέγιναν; Πώς αποφάσισαν να τα γκρεμίσουν, ή το αντίθετο, να τα διατηρήσουν όταν γύρω τους άλλαζαν όλα; Και ποιοι ήταν αυτοί; Ήταν έμποροι, γαιοκτήμονες, ανώτεροι υπάλληλοι, στρατιωτικοί; Έχτισαν πολυκατοικίες για τα παιδιά τους; Αντέδρασαν όταν το σπίτι τους κηρύχθηκε διατηρητέο;

 

Στην Καλαμάτα, οι απαντήσεις φαίνονται εύκολες. Είναι μια πόλη που μετά την Επανάσταση (η οποία, λένε οι Καλαματιανοί, άρχισε απο εδώ), αναπτύχθηκε σαν λιμάνι για να φεύγουν τα προϊόντα της Μεσσηνίας, οι ελιές Καλαμών με τ’ όνομα, και το λάδι, οι σταφίδες, τα καπνά, τα σύκα. Σπίτια εμπόρων και παραγωγών θα είναι τα ωραία διώροφα που έχουν απομείνει, υπάρχει και η Αγορά στο ιστορικό κέντρο, πολύ διατηρημένη. Σπίτια μεγάλα για τα σημερινά μέτρα στην πόλη, μικρά όμως για να τα πεις μέγαρα, ή αρχοντικά. Τα περισσότερα ακολουθούν το ίδιο στυλ, νεοκλασικό ελληνικό. Έχουν μεγάλες βεράντες για να απολαμβάνουν τον καιρό, κι έχουν κήπους. Ακόμα ευωδιάζουν στην πόλη λεμονιές. Υπάρχει συνείδηση, δηλαδή, ότι ανήκουν σε μια πόλη με συγκεκριμένο πρόσωπο, δεν χτίζει ο καθένας ό,τι του αρέσει, όπως στα σημερινά εξοχικά. Ακόμα και η γοτθική παραλλαγή που συναντάς, σε μια κεντρική γωνία, εναρμονίζεται στα μεγέθη με το περιβάλλον. Προσπαθούν να εντυπωσιάσουν οι σχεδιαστές, αλλά ακολουθούν και γενικούς κανόνες.

Ύστερα έρχονται τα μοντέρνα, με χτιστό ερεισίνωτο, απλές γραμμές, μερικά έχουν τολμηρά σχέδια στις πόρτες, μέχρι και Αρ νουβώ θυμίζουν.

Πάντα αναρωτιέμαι σ’ αυτές τις βόλτες, τι απέγιναν οι φιλόδοξοι άνθρωποι που κατοίκησαν τα επιβλητικά παλιά σπίτια. Πού να βρίσκονται τώρα οι απόγονοι τους. Τόσο γρήγορα άνθισε και μαράθηκε η ελληνική, ας την πούμε αστική τάξη. Η παραγωγή και οι εξαγωγές μετά τον πόλεμο παρήκμασαν αργά και σταθερά. Ωστόσο, πρώην εργάτες κι αγρότες που κάποτε ζούσαν σκληρά, απέκτησαν διαμερίσματα στην πόλη με ανέσεις. Το επίπεδο ζωής ανέβηκε γρήγορα, η αισθητική δεν προλάβαινε να το παρακολουθήσει. Πέρασαν χρόνια μέχρι ν’ αρχίσουν οι δήμαρχοι να κηρύσσουν διατηρητέα μερικά κτίρια, ν’ αρχίσουν οι νέοι να ζητούν όμορφο περιβάλλον στις πόλεις τους. Γρήγορα ανέβηκε κι έλαμψε η μικρή αστική τάξη (ή μάλλον τάξη μικρών αστών) αστραπιαία έδυσε, αργά ανατέλλουν οι αισθητικές απαιτήσεις των κατοίκων πόλεων.

Η Καλαμάτα ήταν τυχερή στην ατυχία της, μετά το σεισμό είχε δήμαρχο τον Σταύρο Μπένο, ο οποίος προσπάθησε πολύ να διατηρήσει παλιά κτίρια. Μερικά αναστηλώθηκαν, όπως η μεσαιωνική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Θα πρέπει να ζορίστηκαν κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά υποθέτω ότι τώρα πια όλοι απολαμβάνουν το αποτέλεσμα. Η πόλη έχει ιστορικό κέντρο με προσωπικότητα, παραλία με μερικά στολίδια (του παρελθόντος), χορταστικό ποδηλατόδρομο, κι ένα πάρκο με ανοιχτό μουσείο σιδηροδρόμων, δηλαδή τα παλιά βαγόνια και τις μηχανές στον σταθμό που δεν λειτουργει πια.

Εκεί με πιάνει ο καημός, όπως σ’ όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου. Οι διαδρομές που δεν πρόλαβα να κάνω με το τρένο πριν οι γραμμές καταργηθούν. Μέχρι τα Λεχαινά έφτασα μόνο κι εκεί σταμάτησα.

Στη Σκωτία, πριν δυο χρόνια, είχαμε πληρώσει αρκετά ακριβό εισιτήριο και περιμέναμε ουρά για μια διαδρομή με παλιά ατμομηχανή σε παλιά βαγόνια, που δεν άξιζε πολλά μπροστά στο μωραΐτικα τοπία. Να, σαν το παλιό βαγόνι που σέπεται εδώ στην άκρη του καλαματιανού πάρκου.

Αν είχα κεφάλαια θα έκανα εγώ μια τέτοια επιχείρηση. Θα νοίκιαζα τις γραμμές, θα έβαζα τις παλιές μηχανές με τα παλιά βαγόνια να γυρίζουν σε Μεσσηνία και Ηλεία, Αρκαδία και Αργολίδα και θα ξετρελαίνονταν παιδιά και μεγάλοι. Εννοείται ότι θα πλήρωνα κάποιον πολύ ικανό νέο, να ξεδιαλύνει τα γραφειοκρατικά, με τον ΟΣΕ πρωτίστως.

Μαντίλι καλαματιανό δεν βρήκα ν’ αγοράσω πουθενά. Ήταν μικρά, μεταξωτά, άσπρα, με κόκκινο σχέδιο γύρω τους, ένα απλό περίγραμμα. Άφαντα δυστυχώς.

Χορό καλαματιανό δεν έτυχε να δώ, αλλά κυριαρχεί όπως ξέρουμε σε κάθε γλέντι. Κι ο χορός ευδοκιμεί στην Καλαμάτα πλέον, δεν είναι τυχαίο.

Παστέλια αγόρασα πολλά, έστω κι αν είναι ίδια μ’ αυτά που πουλιούνται στην Αθήνα, έχουν άλλη χάρη στη γενέθλια γη, όπως ξέρουμε όλοι.

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

http://www.protagon.gr/

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>