«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ.

PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou Bleibergweg 114 D-40885 RatingenTel.+Fax: 0049 2102 32513

  E-Mail: chaziteo@t-online.de                                                                                               

                                      25.02.2014                                                                                                            

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

Προλογος

Τον τελευταιο καιρο εχουν διατυπωθει πολλα στα γραπτα και ηλεκτρονικα ΜΜΕ αλλα και στο Διαδυκτιο για τις ερευνες που εκτελουνται απο ξενα ερευνητικα πλοια στην ΑΟΖ της Κυπρου, νοτια της Κρητης και στο Ιονιο Πελαγος.

Τα δημιουργηματα της φαντασιας ορισμενων, μεταξυ των οποιων και η επιδραση των ερευνων αυτων στα γεωτεχνικα ρηγματα και συνεπως στην σεισμικη δραστηριοτητα της ευρυτερης περιοχης μας ειναι πολλαπλα.

Ο γραφων με το παρων πονημα του οπως και στο παρελθον (1, 2, 3, 4) προσπαθησε και προσπαθει να ενημερωση με απλα λογια τους αναγνωστες για χαρακτηριστικα της εκμεταλλευση πρωτων υλων απο θαλασσιο περιβαλλον και για το φασμα των σεισμικων ερευνων στον ευρυτερο ελληνικο θαλασσιο χωρο και να τους απαλλαξη απο την σκοπημη και ανευθυνη παραπληροφορηση.

 

Εσωτερικη κατασκευη της Γης, λιθοσφαιρικες Πλακες και σεισμικη ερευνητικη Δραστηριοτητα.

Η ιστορια του πλανητης μας ηλικιας 6,4 δισεκατομμυρια χρονων διαχωριζεται σε τεσσερες μεγαλες γεωλογικες εποχες: Αρχα’ι’κο (6,4 δισεκατομμυρια εως 800 εκατομμυρια χρονια), Προκαμβριο (800 εκατομμυρια-545 εκατομμυρια χρονια), Παλαιοζωικο (545 εκατομμυρια-245 εκατομμυρια χρονια), Μεσοζωικο (245 εκατομμυρια-66,4 εκατομμυρια χρονια) και Νεοζωικο (66,4 εκατομμυρια-  10.000 χρονια).

Απο την Καμβριο γεωλογικη εποχη και μετα, δηλαδη απο πριν 545 εκατομμυρια χρονια εως σημερα δημιουργηθηκαν και εξελιχθησαν μεταξυ αλλων και σχεδον ολες οι μεχρι σημερα μορφες ζωης του φυτικου και ζωικου βασιλειου και ολα τα αποθεματα των κοιτασματων στερεων, υγρων και αεριων στρατηγικων υλων.    

Θα ξεπερνουσε τα ορια του παροντος πονηματος εαν ο γραφων το εμβαθυνε με την λεπτομερη ιστορια των μεμονωμενων γεωλογικων εποχων.

Η Γη μας εχει μια διαμετρο 12.756 χιλιομετρα και η επιφανεια της των 510 εκατομμυριων τετραγωνικων χιλιομετρων καλυπτεται απο την θαλασσα με περιπου 70%, δηλαδη με περιπου 357 τετραγωνικα χιλιομετρα. Η μαζα της Γης  των 5,95 x 10 στην 27 γραμμαριων εχει μια μεση πυκνοτητα 5,6 γραμμαρια ανα κυβικο εκατοστο.

Η εσωτερικη κατασκευη του πλανητη μας παρισταται στο Σχ. 1. Οι αριθμοι σημαινουν: 1 εσωτερικος πυρηνας, 2 εξωτερικος πυρηνας, 3 εσωτερικος (κατωτερος) μανδυας, 4 ενδιαμεσος μανδυας ‘η η μεταβατικη ζωνη, 5 εξωτερικος (ανωτερος) μανδυας και 6 φλοιος. Η λιθοσφαιρα που περιλαμβανει τον φλοιο και το ανωτερο (εξωτερικο) τμημα του μανδυα παρουσιαζει αντοχη στην διατμηση, ετσι ωστε να μπορη να διατηρη παραμορφωσεις για μακρυ χρονικο διαστημα.

Αυτη κατα το Σχ. 2 αποτελειται απο 8 μεγαλες ( AFΑφρικανικη, ΑΜ Αμερικανικη, ΑΝ Ανταρκτικη, CHΚινεζικη, ΕUΕυρωπα’ι’κη ‘η Ευρασιατικη, ΙΝ Ινδικη, ΝΑ NazcaPl., PAΕιρηνικη) και 8 μικροτερες (CA  Καρα’ι’βικη, COCocosPl., PEΠερσικη, PHΦιλιππινων, ScΣκωτικη, ΤuΤουρκικη, ARΑραβικη και ΑΕ Αιγαιακη) λιθοσφαιρικες πλακες που τα ορια αυτων διαγραφονται απο μεγαλες γραμμικες σεισμικες ζωνες και ενεργες ωκεανιες αξονικες περιοχες με μεσοωκεανιες ραχες.

Εδω σημαινουν οι μαυρες γραμμες, τα συνορα (56.000 χιλιομετρα) των πλακων, οι διακεκομμενες γραμμες, τα συνορα πλακων αγνωστων ακομη τυπων, τα μεγαλα βελη,  διευθυνσεις κινησεων των πλακων, τα μικρα βελη, διευθυνσεις κινησης κατα μηκος ρηγματων μετασχηματισμου, οι μαυρες μεγαλες τελειες, περιοχες σεισμων βαθους και οι μαυρες μικρες τελειες, περιοχες εντονης σεισμικοτητας.

Οι λιθοσφαιρικες πλακες, που εχουν παχος 80-100 χιλιομετρα επιπλεον κατα καποιο τροπο λογω θερμικων ρευματων που αναπτυσονται στον μανδυα (τα ρευματα αυτα με την σειρα τους ειναι το αποτελεσμα της θερμοτητας που προερχεται απο τη διασπαση των ραδιενεργων στοιχειων καλιου, φθοριου και ουρανιου του μανδυα) και μετακινουνται πανω στην υποκειμενη ασθενοσφαιρα με ταχυτητα 5-10 εκατοστα ανα δευτερολεπτο.

Οι μετακινησεις αυτες διακρινονται σε αποκλινουσες, συγκλινουσες και εφαπτομενικες. Μια πλακα κινουμενη με ταχυτητα π.χ. με 10 εκατοστα το δευτερολεπτο για να κανη τον κυκλο της Γης θα χρειασθει περιπου 400 εκατομμυρια χρονια.

Η κινηση των λιθοσφαιρικων πλακων και δη της Ευρασιατικης και της Αφρικανικης στον ελλαδικο χωρο και των διαφορων μικροτερων που βρισκονται αναμεσα σ’ αυτες παρισταται απλοποιημενα στα Σχ. 2, 3 και 4.

Αποτελεσμα των κινησεων αυτων ειναι ο σχηματισμος και στην συνεχεια η εξαφανιση των περιοχων με ωκεανιο φλοιο της Ορθρυας και του Βαρδαρη (Ιουρασικης και Κρητιδικης γεωλογικης εποχης) και η ηφαιστειοτητα στα στερεα τμηματα που αντιπροσωπευονται κυρια απο την Ροδοπικη και την Πελαγονικη μαζα (Σχ. 11). Οι διεργασιες αυτες αποτελουν την αλπικη ορογενεση και συνεχιζονται ακομη και σημερα στα νοτια της Κρητης (ελληνικο τοξο). Κατα την προσεγγιση της Αφρικανικης προς την Ευρασιατικη λιθοσφαιρικη πλακα η πρωτη καμπτεται και βυθιζεται στον μανδυα κατω απο την δευτερη κατα μηκος του ελληνικου τοξου νοτια της

Κρητης. Η Κρητη μακροπροθεσμα καταληγει στην βορεια Αφρικη.

Με ερευνητικα πλοια μετριεται στην πρωτη φαση  ο θαλασσιος βυθος «γεωδαισιακα» και μετα χαρτογραφηται αυτος για διευκολυνση των γεωφυσικων ερευνων του θαλασσιου υποβαθρου (συνηθως με σεισμικα αντανακλαστικα ηχητικα κυματων) που ακολουθουν. Το ερευνητικο πλοιο κινειται συνηθως με ταχυτητα 10-15 χιλιομετρα την ωρα και συρει στα πλαγια του πλωτα καλωδια-σωληνες που κοβαλουν κυλινδρικες συσκευες μηκους  100 εκατοστων και διαμετρου 20-25 χιλιοστων (Σχ. 5 και 6) για την με εκτονωση πεπιεσμενου αερα δημιουργια των σεισμικων κυματων.

Οι συγχρονισμενοι αυτοι εκτονωτες πεπιεσμενου αερος διοχετευονται με πεπιεσμενο αερα απο συμπιεστες που βρισκονται στο ερευνητικο πλοιο.                      

Ανα 15 δευτερολεπτα εκπεμπονται κυματα τα οποια αντανακλωμενα απο τα στρωματα των πετρωματων του θαλασσιου υποβαθρου καταγραφονται ανα 6 δευτερολεπτα (Σχ.7).                                                                                                                     

Αυτοι που προπαγανδιζουν οτι με την εκτονωση του πεπιεσμενου αερος δραστηροποιουνται τα υπαρχοντα σεισμικα ρηγματα και και γι’αυτο οι ερευνες για εντοπισμο κοιτασματων Υδρογονανθρακων στο Ιονιο Πελαγος και αλλου ειναι υπευθυνες για τους προσφατους σεισμους στην Κεφαλλονια ‘η ειναι πληρωμενοι προπαγανδιστες κατα των ερευνων ‘η ανυπευθυνοι και ασχετοι που αερολογουν, δηλαδη ανθρωποι που ολα τα γνωριζουν.

Το ερευνητικο πλοιο συρει ταυτοχρονα πισω του πλωτα καλωδια-σωληνες μηκους 2.000-3.000 μετρα που περιεχουν πολλες εκατονταδες ληπτες.

 

αντανακλαστικων κυματων (Σχ. 5 και 8). Προκειται για κυλινδρικους  πιετσοηλεκτρικους σεισμογραφους με διαστασεις εκαστου απ’ αυτους: διαμετρου 20 χιλιοστα, μηκους 50 χιλιοστα και παχους 1,4 χιλιοστα.

Τα αντανακλωμενα σεισμικα κυματα απο τα διαφορα στρωματα των πετρωματων του θαλασσιου υποβαθρου (ως εις το Σχ. 5 παρισταται) καταγραφονται πρωτα στους πιετσοηλεκτρικους σεισμογραφους και διοχετευονται μετα στο κεντρο επεξεργασιας τους στο ερευνητικο πλοιο (Σχ. 7). Εκει απομονωνονται πρωτα ολα τα παρενοχλητικα και ξενης προελευσης κυματα και εν συνεχεια μετα το φιλτραρισμα  και την ενισχυση τους, επεξεργαζονται και δημιουργουνται οι γεωφυσικοι χαρτες (Σχ. 9), δηλαδη δημιουργειται η βαση για τις γεωλογικες ερευνητικες εργασιες.

Απο την μελετη των γεωφυσικων χαρτων και τον εντοπισμο καταλληλων γεωτεχνικων παγιδων που μπορουν να περιεχουν Υδρογονανθρακες, αποφασιζεται η διατριση μιας ερευνητικης γεωτρισης για επαληθευση ‘η οχι της θετικης υποθεσης, που τυχων διατυπωθηκε.

Εαν η υποθεση επαληθευθει, ακολουθουν μετρησεις ηλεκτρικης τασεως και αντιστασης εντος της γεωτρησης (Σχ. 10) για να καθωρισθη το παχος του αποθεματικου πετρωματος και για να αποφασισθη η διατριση μερους του σωληνος στο αποθεματικο πετρωμα ‘η σε ολοκληρο το παχος του αποθεματικου πετρωματος για την ροη της υγρας ‘η αεριας υλης απο το αποθεματικο πετρωμα προς την γεωτριση.

Ακολουθει η διενεργεια του Τεστ παραγωγης. Τα αποτελεσματα του Τεστ μας δινουν πληροφοριες για το μεγεθος της παραγωγης με διαφορους διαμετρους βαλβιδων παραγωγης και μια σειρα πετροφυσικων δεδομενων του αποθεματικου πετρωματος και της παρθενου εσωτερικης πιεσης  του κοιτασματος.

Εαν ολα τα στοιχεια ειναι θετικα και συνηγορουν για την συνεχιση των ερευνητικων εργασιων, αποφασιζεται η διατριση περισσοτερων ερευνητικων γεωτρησεων για τον καθωρισμο του συνολικου ογκου του κοιτασματος και του πιθανου συνολικου συντελεστου απολυψης κατα την διαρκεια της παραγωγης.

Μετα τις διαδικασιες αυτες αποφασιζεται, εφ’ οσον το θαλασσιο βαθος μπορει να υπερβη τεχνολογικα με πλατφορμες παραγωγης, εαν μια εκμεταλλευση ειναι οικομικα εφικτη και συμφερουσα ‘η οχι.

Οι οικονομοτεχνικοι δυναμικοι υπολογισμοι που ακολουθουν στηριζουν ‘η απορριπτουν την τελικη αποφαση εκμεταλλευσης ‘η μη του εντοπισθεντος κοιτασματος.

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου

 

Σχηματα

 


 

Σχ. 1:   Εσωτερικη κατασκευη της Γης

 

 

 

Σχ. 2:   Η διαιρεση του πλανητη μας σε λιθοσφαιρικες πλακες

 

 

 

Σχ. 3:   Απλοποιημενος γεωτεχνικος χαρτης του ελληνικου χωρου

 

 

 

Σχ. 4:   Τοποθετιση του Αιγαιακου τοξου (ελληνικη ταφρος) μεσα στις

 

            ενοτητες της Ανατολικης Μεσογειου και Μεσης Ανατολης.

 

 

 

Σχ. 5:   Παραστατικη απεικονιση ερευνητικου Πλοιου

 

 

 

Σχ. 6:   Ερευνητικο Πλοιο

 

 

 

Σχ. 7:   Συσκευες για την δημιουργια σεισμικων κυματων

 

Σχ. 8:   Σεισμογραφος μικρων διαστασεων απο τιτανικο Βαριο

 

            (BaTiO4).

 

Σχ. 9: Γεωφυσικος χαρτης

 

Σχ. 10: Μετριση για καθωρισμο του παχους του αποθεματικου πετρωματος

 

            εντος της ερευνητικης γεωτρισης.

 

Σχ. 11:   Γεωτεκτονικες ζωνες του ελληνικου χωρου

 

Βιβλιογραφια

 

1.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Η εκμεταλλευσις του ορυκτου πλουτου των

 

                                      θαλασσων»

 

                                      Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα

 

                                      Τευχος 14, Νοεμβριος-Δεκεμβριος 1973

 

                                       Σ. 29-42

 

 

 

2.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Μεγαλη κοιτασμολογικη πηγη Πετρελαιων

 

                                      η Μεσογειος Θαλασσα;

 

                                      Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα

 

                                      Τευχος 26, Νοεμβριοσ-Δεκεμβριος 1975

 

                                      Σ. 19-28

 

 

 

3.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Σε ποιον ανηκει ο ορυκτος πλουτος των θαλασσων»

 

                                      Οικονομικος Ταχυδρομος

 

                                      Φ. 1144, Πεμτη 8 Απριλιου 1976

 

 

 

4.     Χατζηθεοδωρου Γ. «Τα Προβληματα της Πετρελαιομαστευσης απο

 

                                      Κοιτασματα της Υφαλοκρηπιδας και της

 

                                      ηπειρωτικης Κατωφερειας.

 

                                      Μεταλλειολογικα Μεταλλουργικα Χρονικα

 

                                      Τευχος 44, Μαρτης-Απριλης 1980

 

                                      Σ. 2-11

 

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>