«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στα αρχίδια τους μας γράφουν οι καλοταϊσμένοι εθνοπατέρες αν αρχίσουμε να τρώει ο ένας τον άλλον! Μας οδηγούν χωρίς ενδοιασμούς σε εμφύλιο!

Στα σκαριά ρυθμίσεις για τις αθρόες απολύσεις εργαζομένων

17-09-2012 08:10:10

Πρωτοποριακές ρυθμίσεις που αλλάζουν το «χάρτη» των εργασιακών σχέσεων και ενισχύουν τα δικαιώματα όσων έχουν βρεθεί καταχρηστικά εκτός εργασιακής αγοράς, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι νέες ρυθμίσεις, που φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως νομοθετικό «ανάχωμα» σε αθρόες απολύσεις εργαζομένων ελέω της οικονομικής κρίσης, εντάσσονται σε πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την ταχεία εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων, το καθεστώς χορήγησης των αδειών των κρατουμένων, κ.ά.

Με τις νέες ρυθμίσεις δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα σε εργαζόμενο που απολύεται να διεκδικήσει την επαναπρόσληψή του με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι η Δικαιοσύνη να αποφανθεί οριστικά επί της κύριας αγωγής που έχει καταθέσει. Θα πιθανολογεί, δηλαδή, ο δικαστής κρίνοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε η λήξη της εργασίας σχέσης εάν ο εργαζόμενος μπορεί να επιστρέψει προσωρινά στην εργασία του έως ότου υπάρξει τελεσίδικη δικαστική ετυμηγορία.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «η ρύθμιση αυτή είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών». Και αυτό γιατί «ο εργαζόμενος, εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι απαιτείται να διαταχθεί το ασφαλιστικό αυτό μέτρο, διατηρεί προσωρινά τη θέση εργασίας και δεν αποξενώνεται από τον χώρο της εργασίας του» αλλά και «ο εργοδότης δεν κινδυνεύει να κληθεί να πληρώσει δυσβάσταχτους μισθούς υπερημερίας, χωρίς να έχει ωφεληθεί τουλάχιστον την εργασία που αντιστοιχεί σ’ αυτούς». Επιπλέον, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «προάγεται και το δημοσιονομικό συμφέρον του κράτους, έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα στο έλλειμμα, αφού ο προσωρινά απασχολούμενος θα σταματήσει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας».

Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις ανοίγει ο δρόμος για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους των οποίων η απόλυση έχει κριθεί άκυρη, να διεκδικήσουν τους μισθούς που έχασαν για το διάστημα που βρέθηκαν εκτός εργασίας και παράλληλα την επιστροφή στην εργασία τους. Μάλιστα, αξίωση για την καταβολή των αποδοχών που έχασε μπορεί να θεμελιώσει ο εργαζόμενος και στην περίπτωση που η προσωρινή επαναπρόσληψή του είναι αδύνατη για λόγους που αφορούν στον εργοδότη και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία.

Μέχρι σήμερα εργαζόμενος που είχε απολυθεί μπορούσε να διεκδικήσει μέσω της δικαστικής οδού μισθούς υπερημερίας όχι όμως και την επιστροφή στην εργασία του, παρά μόνο όταν η άρνηση του εργοδότη να τον επαναπροσλάβει αποτελούσε προσβολή της προσωπικότητας ή κατάχρηση δικαιώματος. Ωστόσο, πολλές αποφάσεις δικαστηρίων, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, δέχονται πλέον πως η αξίωση για μισθούς υπερημερίας δεν αρκεί από μόνη της για να προστατευθεί το δικαίωμα στην εργασία, που σήμερα βάλλεται σε πολλά επίπεδα.

Αλλαγές όμως προωθούνται με το ίδιο πολυνομοσχέδιο και στο θέμα της προσκόμισης εγγυητικής επιστολής. Πρόκειται για υποχρέωση του εργαζόμενου που δικαιώνεται από το δικαστήριο αλλά είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στην τράπεζα το ποσό που του οφείλει ο εργοδότης του ως εγγύηση εφόσον εκείνος έχει ασκήσει άλλο ένδικο μέσο (πχ. έφεση). Πλέον με τις νέες ρυθμίσεις η εγγυητική επιστολή δεν ισχύει για τις απαιτήσεις εργαζομένων, με δημοσίου ή ιδιωτικού δίκαιου σχέση εργασίας. Και αυτό γιατί «η διάταξη αυτή είναι όλως ανεπιεικής, εφόσον κατά την κοινή πείρα οι εργαζόμενοι βιοπορίζονται αποκλειστικά ή σε κάθε περίπτωση κυρίως με τον μισθό που λαμβάνουν και, ως εκ τούτου, δεν έχουν την απαιτούμενη πιστοληπτική ικανότητα για να λάβουν εγγυητική επιστολή. Για να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή υποχρεώνονται κάθε φορά να καταθέτουν στην Τράπεζα το αντίστοιχο ποσό ως εγγύηση».

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>