«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!

Παραθέτουμε ένα ενημερωτικό άρθρο του capital.gr και την κατατοπιστική άποψη του κ. Ν.Λυγερού, σχετικά με τον διαγωνισμό για τους υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο πέλαγος.
Παρά τις κωλυσιεργίες δεκαετιών, παρά την απαξιωτική απόρριψη επιστημονικών δεδομένων και επισημάνσεων από το κρατούν πολιτικό σύστημα-ειδικά την τελευταία τριετία ( ΓΑΠ, Δρούτσας κλπ )-το ενδιαφέρον για πανάκριβες επενδύσεις από καταξιωμένες εξειδικευμένες πολυεθνικές εταιρείες, πιστοποιεί τις προοπτικές στις ελληνικές θάλασσες.
Προοπτικές που σε συνάρτηση με τα δεδομένα της κυπριακής Α.Ο.Ζ. δικαιώνουν τους αγώνες των φωτισμένων και πρωτοπόρων Ελλήνων επιστημόνων και πατριωτών, για την ανάγκη της άμεσης ανακήρυξης της ελληνικής Α.Ο.Ζ. .
Φυσικά έχουμε μακρύ και δαιδαλώδη δρόμο να διανύσουμε έως ότου η πατρίδα μας βρει διέξοδο στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις. Εφόσον όμως επιμείνουμε να διδασκόμαστε από τα λάθη μας και να ασχολούμαστε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες με την παραγωγή και την άσκηση της Πολιτικής, τότε θα μετατρέψουμε την μεγαλύτερη και χειρότερη κρίση από ποτέ, στη μεγαλύτερη ευκαιρία αναγέννησης της Ελλάδας μας.
Ν.Κ.
Του Χάρη Φλουδόπουλου / capital.gr
Σοβαρές εταιρείες, με εμπειρία στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και σε ορισμένες περιπτώσεις με διόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος στην παγκόσμια αγορά, προσήλθαν στο χθεσινό διαγωνισμό opendoor, ο οποίος σημειολογικά ανοίγει την πόρτα της ελληνικής αγοράς πετρελαίου μετά από δεκαετίες αδράνειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος γύρος παραχωρήσεων στην Ελλάδα έγινε το 1996 και έκτοτε η ελληνική αγορά παρέμενε ανενεργή.
Χθες πάντως είχαμε μια πρώτη απτή απόδειξη του ενδιαφέροντος που υπάρχει αλλά και της αλλαγής των συνθηκών που έχουν συντελεστεί γύρω από το θέμα των πετρελαίων. Για παράδειγμα στον γύρο του 1996 στη ΒΔ Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο, που είχε παραχωρηθεί ως ενιαίο μπλοκ είχε εμφανιστεί μία εταιρεία (Triton). Αλλά και στα Ιωάννινα και στον Δ. Πατραϊκό (που είχαν παραχωρηθεί επίσης ως ενιαίο μπλοκ) είχε εμφανιστεί μία εταιρεία (Enterprise Oil). Και οι δύο απέτυχαν, καθώς στα Ιωάννινα εμφανίστηκαν τεχνικά προβλήματα, ενώ στον Πατραϊκό δεν έγινε καν γεώτρηση επειδή η Triton εξαγοράστηκε από την Amerada Hess και άλλαξε ο σχεδιασμός τους.
Χθες ωστόσο στο διαγωνισμό εμφανίστηκαν αξιόλογες και γνωστές εταιρείες, ιδιαίτερα στις κοινοπραξίες των δύο «ελληνικών» σχημάτων, όπου δηλαδή μετέχουν στην πρώτη η Energean Oil & Gas που εκμεταλλεύεται το μοναδικό ενεργό κοίτασμα στη χώρα στον Πρίνο και στη δεύτερη ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Για την επιτυχία αυτή, θα πρέπει να γίνει μια ιδιαίτερη μνεία στο στελεχιακό δυναμικό του ΥΠΕΚΑ και της αρμόδιας διεύθυνσης πετρελαϊκής πολιτικής, η οποία διεκπεραίωσε με επιτυχία το εγχείρημα του διαγωνισμού. Μάλιστα το γεγονός ότι ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε μια χρονική διάρκεια κατά την οποία πέρασαν από το ΥΠΕΚΑ τρεις διαφορετικές πολιτικές ηγεσίες (Γιάννης Μανιάτης που ξεκίνησε τη διαδικασία, Γ. Τσάλτας ως υπηρεσιακός και Λιβιεράτος, Καλαφάτης, Παπαγεωργίου που αποτελούν τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ) έδειξε ότι η δημόσια διοίκηση μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει συνέχεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Energean
Πραγματικά η μεγάλη έκπληξη στους ελληνικούς διαγωνισμούς προέρχεται από τη συμμετοχή σε όλες τις προσφορές της Energean και της Schlumberger (NYSE:SLB) της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην αγορά υδρογονανθράκων. Η Schlumberger διαθέτει γραφεία στο Houston (έδρα), το Παρίσι και τη Χάγη, ενώ απασχολεί 113.000 άτομα σε 85 χώρες. Για το οικονομικό έτος 2011 τα λειτουργικά της έσοδα ανήλθαν σε $39,54 δισεκατομμύρια. H Schlumberger είναι ο technical partner των κοινοπραξιών. Στις δύο περιοχές (Κατάκολο, Πατραϊκός) η Energean κατεβαίνει με την εταιρεία Trajan Oil & Gas, την εταιρεία που ιδρύθηκε από το γεωλόγο Michael Seymour, που είναι ο άνθρωπος πίσω από την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος στην Αυστραλία από την εταιρεία Burmah Oil. Ο ίδιος έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες Conoco, Kerr Mc Gee, ενώ έχει ιδρύσει τρεις εταιρείες που εξαγοράστηκαν από μεγάλες εταιρείες του κλάδου την Moray Petroleum (εξαγοράστηκε από την Saxon), την Teredo Petroleum (εξαγοράστηκε από την Cairn) και την Medusa Oil & Gas (εξαγοράστηκε από την Ramco).
Τέλος στα Ιωάννινα, η Energean κατεβαίνει με την Petra, που είναι Καναδική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης πετρελαίου, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε αναδυόμενες ή ανεξερεύνητες περιοχές κυρίως σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική.
ΕΛΠΕ
Δύο ισχυρές και γνώριμες παρουσίες, μεγάλων εταιρειών με εμπειρία στην αγορά πετρελαίου, περιλαμβάνει η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία κατεβαίνει σε δύο περιοχές (Ιωάννινα, Πατραϊκός) με την Edison και τη σκωτσέζικη Melrose.
Τα ΕΛΠΕ συνεργάζονται με την ιταλική Edison International SpA, τόσο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής όσο στο φυσικό αέριο. Η Edison στον τομέα των ΥΑ διαθέτει 80 συμμετοχές σε παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής σε Ιταλία, Αίγυπτο, Κροατία, Αλγερία, Ιράν, Νορβηγία, Ηνωμ. Βασίλειο και Ακτή Ελεφαντοστού. Τα επιβεβαιωμένα αποθέματά της ανέρχονται σε περίπου 340 εκατ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου και η ημερήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 45 χιλ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου.
Με την σκωτσέζικη Melrose Resources Plc, τα ΕΛΠΕ είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν στην Αίγυπτο και στην παραχώρηση Mesaha, που είχε αποκτηθεί το 2006 (διαχειρίστρια η Melrose, μέτοχος τα ΕΛΠΕ). Η εταιρεία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων με παρουσία σε 16 παραχωρήσεις σε Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ρουμανία, Γαλλία και ΗΠΑ, με παραγωγή περίπου 28 χιλ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως και επιβεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων περίπου 520 εκατ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου.
Chariot
Προσφορές κατατέθηκαν επίσης από την Chariot, μια ανεξάρτητη εταιρεία με έδρα το Λονδίνο και δραστηριότητα στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία. Η Chariot είναι η έβδομη εταιρεία σε μέγεθος παραχωρήσεων στη Δ. Αφρική, που αποτελεί μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της αγοράς πετρελαίου. Σημειώνεται ότι πρόεδρος της εταιρείας είναι o Έλληνας Άδωνης Πουρούλης. Τέλος, η Αrctic hunter είναι καναδική εταιρία με έδρα το Βανκούβερ.
Αξιολόγηση
Σύμφωνα με την πρόσκληση του διαγωνισμού, οι προσφορές που κατατέθηκαν θα κριθούν με βάση 10 βασικά κριτήρια. Πιο αναλυτικά τα κριτήρια είναι:
1. Η οικονομική ικανότητα του αιτούντος για τη διεκπεραίωση των ερευνητικών και εφόσον προκύψει των παραγωγικών δραστηριοτήτων στις περιοχές.
2. Η αποδεδειγμένη τεχνική εμπειρία και ικανότητα, όχι μόνο στο στάδιο της έρευνας αλλά και στα στάδια ανάπτυξης και παραγωγής.
3. Οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι με βάση τις οποίες υποβλήθηκαν οι ανταγωνιστικές προσφορές.
4. Η ποιότητα του προγράμματος εργασιών και το χρονοδιάγραμμα που θα υποβληθεί για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού κάθε συμβατικής περιοχής.
5. Η γεωλογική γνώση του αιτούντος για την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή ενδιαφέροντος και ο τρόπος με τον οποίο προτείνεται η διεξαγωγή της έρευνας Υ/Α ώστε να παρέχει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
6. Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων μεγάλου βάθους και σε ιδιαίτερα γεωλογικά περιβάλλοντα (πχ γεωτρητικές εργασίες διαμέσου ζωνών υψηλών πιέσεων και διατυρισμού, διενέργεια γεωτρητικών εργασιών υπό την παρουσία υδροθείου κ.α.).
7. Η εμπειρία στη διαχείριση έργων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, καθώς και σε περιοχές όπου ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης.
8. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας ή ευθύνης και επιδόσεων που τυχόν επέδειξε ο αιτών, σχετικά με υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.
9. Εάν ο αιτών αποτελεί μέλος κοινοπραξίας τότε η σύνθεση της κοινοπραξίας, ο εντολοδόχος που θα προτείνεται καθώς και η συλλογική ικανότητα της κοκ θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Η ενεργειακή Ελλάδα προ ΑΟΖ
Ν. Λυγερός
Λόγω της έλλειψης της θέσπισης και της οριοθέτησης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης οι περιοχές που δόθηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό ανήκουν στα χωρικά εθνικά ύδατα, δηλαδή απέχουν από την ακτή λιγότερο από 6ΝΜ. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να υπάρχουν περιθώρια για την εύρεση τεράστιων κοιτασμάτων, αλλά σε πρώτο βαθμό είναι ενδεικτική και η απόδειξη προσπάθειας εύρεσης υδρογονανθράκων και βέβαια το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών ακόμα και αν το εύρος τους δεν έχει καμία σχέση με την εμβέλεια της διαδικασίας του δεύτερου γύρου αδειοδότησης της κυπριακής ΑΟΖ. Ας αναλύσουμε όμως πιο συγκεκριμένα τα δεδομένα που έχουμε τώρα στην Ελλάδα.1) Πατραϊκός Κόλπος: Τα εκτιμώμενα αποθέματα είναι της τάξης 200 MMbbls. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρυθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.
Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν:
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner).
2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc.2) Ήπειρος Βόρειο Τμήμα – Ιωάννινα: Πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 – 80 MMbbls. Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει λόγω της γειτονίας της με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.
Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν:
1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc.
2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner).
3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
4. Chariot Oil and Gas Limited.3) Δυτικό Κατάκολο: Κοίτασμα πετρελαίου με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 MMbbls σε βάθος 2400 -2600μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλιόμετρα από το ακρωτήρι Κατάκολο. Προβλέπεται κεκλιμένη γεώτρηση από ξηράς.
Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν:
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner).
2. GrekoilEnergyVenturesLTD.
Αυτές οι υποψηφιότητες είναι ενθαρρυντικές για την πατρίδα μας και στέλνουν ήδη ένα μήνυμα σε όσους δεν πιστεύουν καν στις δυνατότητες του υποθαλάσσιου πλούτου. Αλλά πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Δεν έχει την βαρύτητα της ΑΟΖ. Διότι ο στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μερικές οικονομίες, αλλά να αλλάξουμε την οικονομία μας μέσω της στρατηγικής. Αν αναδείξουμε τις προθέσεις μας με την θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, τότε οι ξένες εταιρίες θα ενδιαφερθούν ακόμα περισσότερο, διότι θα μιλάμε για μία άλλη πραγματικότητα που αλλάζει τα δεδομένα και δείχνει ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε μία δυναμική που δεν περιμένει καμία ελεημοσύνη από τους άλλους, αλλά που συμβάλλει και αυτή ενεργητικά στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτός είναι ο στόχος μας για να περάσουμε επιτέλους στη φάση της ενεργειακής Ελλάδας μετά ΑΟΖ.
http://vimasaronikou.wordpress.com/
Dimitris N. Adamopoulos Makrinitsa@t-online.de
Μοιραστείτε το!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>