«Εάν δεν είσαι ικανός να εκνευρίζεις κανέναν με τα γραπτά σου, τότε να εγκαταλείψεις το επάγγελμα»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επικοινωνία εδώ

Για σχόλια, καταγγελίες και επικοινωνία στο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ενημέρωση των αναγνωστών.

Προσοχή στις απάτες, η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συναλλαγή με κάρτες η άλλον τρόπω και άλλα στον όνομά της, Ή στο όνομα του κυρίου Γ. Θ, Χατζηθεοδωρου. Δεν έχουμε καμία χρηματική απαίτηση από τους αναγνώστες με οποιοδήποτε τρόπο.
Αγαπητοί αναγνώστες η ανθελληνική και βρόμικη google στην κορυφή της ιστοσελίδας όταν μπείτε, αναφέρει μη ασφαλής την ιστοσελίδα, ξέρετε γιατί;;; Διότι δεν της πληρώνω νταβατζιλίκι, κάθε φορά ανακαλύπτει νέα κόλπα να απειλή. Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ σας εγγυάται, ότι δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο, διότι πληρώνω με στερήσεις το ισχυρότερο αντιβάριους της Eugene Kaspersky, όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab "Πιστεύουμε ότι όλοι μας δικαιούμαστε να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Eugene Kaspersky

Ανακοίνωση

Τη λειτουργία μίας νέας γραμμής που αφορά τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει, ότι από σήμερα 07.03.2020 λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κοροναϊό.

Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Δεν μπορείς να μιλήσεις; Στείλε email στο sos15900@isotita.gr ή σε οποιοδήποτε από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ” λέει σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Instagram της η Ελεονώρα Μελέτη.

Προς ενημέρωση στους αναγνώστες. 4/8/2020

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ δεν ανάγκασε ποτέ κανένα να κάνει κάτι με παραπλανητικές μεθόδους, αλλά ούτε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο γράφων είμαι ένας ανήσυχος ερευνητής της αλήθειας. Και αυτό το κάνω με νόμιμο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; ότι έχω μαζέψει πληροφορίες επιστημονικές και τις παρουσιάζω, ή αυτούσιες, ή σε άρθρο μου που έχει σχέση με αυτές τις πληροφορίες! Ποτέ δεν θεώρησα τους αναγνώστες μου ηλίθιους ή βλάκες και ότι μπορώ να τους επιβάλω την γνώμη μου. Αυτοί που λένε ότι κάποια ιστολόγια παρασέρνουν τον κόσμο να μην πειθαρχεί… Για ποιο κόσμο εννοούν;;; Δηλαδή εκ προοιμίου θεωρούν τον κόσμο βλάκα, ηλίθιο και θέλουν να τον προστατέψουν;;; Ο νόμος αυτό το λέει για τους ανώριμους ανήλικους. Για τους ενήλικους λέει ότι είναι υπεύθυνοι για ότι πράττουν. Στον ανήλικο χρειάζεται ένας διπλωματούχος ιδικός για να τον δασκαλέψει, καθηγητής, δάσκαλος. Στους ενήλικες δεν υπάρχει περιορισμός. Ποιος λέει και ποιος ακούει, διότι ο καθένας ενήλικος είναι υπεύθυνος και προς τους άλλους και προς τον εαυτό του.

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ: ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ; ΠΟΣΟΙ ΕΓΙΝΑΝ; ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ;

Όταν είσαι προετοιμασμένος μπορείς να έχεις επιλογές.
Η εξέλιξη της γης - Πλανήτης ΓηΛένε ότι έτσι έγινε η γη

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΩΝ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ;

Το θέμα αυτό το αναλύω για να τονίσω, ότι η γη κάνει διορθώσεις, ανάλογα με τις συμπατικές ανάγκες που χρειάζεται, ο ανθρώπινος παράγοντας ελάχιστα έως καθόλου μπορεί να επηρεάσει τις γεωλογικές αλλαγές στην γη.

Αρχίζω με τα στοιχεία παρακάτω, με χρονολογίες στο περίπου.

15.000-10.000 π.Χ άνοδος του επιπέδου της θάλασσας οικουμενικά
10.000-9.000 π.Χ υπερχείλιση της Μεσογείου στον Εύξεινο Πόντο
3.000 –2.500 π.Χ έντονες βροχοπτώσεις και υπερχείλιση ποταμών 

Η έρευνα που έκανα, αυτό δείχνει.

Παρακάτω θα ασχοληθούμε με τους τελευταίους κατακλυσμούς, που όπως έχω βγάλει το συμπέρασμα, από πολλά φαινόμενα που εξελίσσονται, είμαστε κοντά σε νέο κατακλυσμό, το γιατί δεν το γνωρίζω,  ούτε κανείς άλλος μπορεί να το γνωρίζει, μόνο η γη ξέρει.

Απλά εγώ με το ένστικτό μου και τις καιρικές διεργασίες θα προσπαθήσω μαζί με τα στοιχεία του παρελθόντος, να σας ενημερώσω και να ενόσω μερικά κομμάτια του Παζλ.

Τα μηνύματα είναι πολλά και ποικίλα και αξίζουν μεγάλης προσοχής με σοβαρότητα και όχι με κριτήρια θρησκευτικών και οικονομικών συμφερόντων.

 Ίσως οι επιστήμονες να γνωρίζουν περισσότερα για αυτό το θέμα, αλλά κινούνται δυστυχώς στα κατευθυνόμενα πλαίσια των συμφερόντων.

 Η Αμερικανική η FEMA, η υπηρεσία που είναι, πάνω και από τον πρόεδρο έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια κάποιες  σοβαρές ενέργειες, αλλά για τον Αμερικανικό λαό,  υπόγεια καταφύγια,  συλλογή κυττάρων, διαφόρων σπόρων, Εκατομμύρια πλαστικά φέρετρα και άλλα, οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν κάνει ελάχιστα έως καθόλου για τους λαούς τους, και ασχολούνται πως να μετακομίσει ο άνθρωπος σε άλλον πλανήτη,η ποιος έχει καβαλήσει καλύτερο Καλάμι.

ΟΜΠΑΜΑ ΦΕΜΑ

Ο σκοπός μου δεν είναι να τρομοκρατήσω, αλλά να προετοιμάσω, ή μάλλον να κινήσω το ενδιαφέρον περισσότερων ανθρώπων να το σκαλίσουν, να ενημερωθούν, ίσως για κάποια μέτρα σε μεγαλύτερα υψόμετρα μετεγκατάστασης του ανθρώπου και της γεωργικής παραγωγής.

Πάντως η ερευνά μου με έχει πείσει, ότι η γη κάνει  κάθε μερικά χιλιάδες χρόνια,  εποχικούς κύκλους καταστροφών-κατακλυσμών για να διορθώσει επικίνδυνες καταστάσεις για αυτήν.

Ξεκινώντας το θέμα, παρουσιάζω τις απόψεις περί μύθου και αλήθειας στην γεωλογία.

Η Γεωλογία και ο Μύθος σήμερα συναντιούνται για να επιβεβαιώσουν, ότι ναι έγιναν κατακλυσμοί,, ίσως και χιλιάδες πριν από τους τρις που θα ασχοληθούμε, που δεν μπορούμε ακόμα να εντοπίσουμε με ακρίβεια πότε έγιναν και γιατί έγιναν.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι δεν έχουν μείνει αποδείξεις, δεδομένα, γραπτά, κτίρια, ή άλλες αποδείξεις που να τις θεωρείς σαν δεδομένο.

Μόνο μέσω του μύθου έχουν μεταφερθεί κάποιες σποραδικές πληροφορίες σε χαραγμένες πληροφορίες, που τις αναγάγουν σε ιστορία, αφού η σύγχρονη γεωλογία τις επιβεβαιώνει.

Παράδειγμα οι δυο μαρμάρινες πλάκες που αναφέρονται στον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.

Αρχαία Επιγραφή με Χρονικά από τον Κατακλυσμό Δευκαλίωνα 1

Αρχαία Επιγραφή με Χρονικά από τον Κατακλυσμό Δευκαλίωνα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Η όψη της Γης συνεχώς μεγαλώνει.

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Γη ένα τεράστιο πλήθος μεταβολών συντελούνται αδιάκοπα.

Από τον χωρισμό των 2 «υπερ-ήπειρων» σχηματίσθηκε η θάλασσα παλαιο-Τηθύς που εκτείνονταν από την Κίνα μέχρι το Γιβραλτάρ.

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Η όψη της Γης συνεχώς μεταβάλλεται.

 Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Γη ένα τεράστιο πλήθος μεταβολών συντελούνται αδιάκοπα λόγω των πολύπλοκων και αλληλοεπηρεαζόμενων διαδικασιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στην επιφάνεια της Γης, αλλά και στην ατμόσφαιρα.

3 Ο Αριστοτέλης, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος (384 – 322 π.Χ.) αναφέρει… καθώς ο χρόνος δεν σταματάει ποτέ και το σύμπαν μένει αιώνιο, οι κόσμοι γεννιούνται και πεθαίνουνε, η θάλασσα προχωρεί ή υποχωρεί, αυτό που ήταν θάλασσα μπορεί να γίνει στεριά.

Τα πάντα αλλάζουν με το χρόνο».

Διακόσια χρόνια πριν τον Αριστοτέλη, ο Ηράκλειτος (540 – 480 π.Χ.) με καταγωγή την Έφεσο της Μικράς Ασίας, θεωρούσε τις μεταβολές ως το βασικότερο και σημαντικότερο της φύσης.

«Τα πάντα ρει» έλεγε.

Τα πάντα βρίσκονται σε κίνηση και τίποτε δεν κρατάει για πάντα.

Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μπούμε «δύο φορές στο ίδιο ποτάμι».

Ακόμα, ο Ηράκλειτος πρόσεξε πως ο κόσμος είναι σφραγισμένος από διαρκείς αντιθέσεις.

Αν δεν αρρωσταίναμε, τότε δεν θα ξέραμε τι σημαίνει υγεία.

Αν δεν πεινούσαμε, τότε δεν θα χαιρόμαστε χορταίνοντας.

Αν ποτέ δεν γινόταν πόλεμος, τότε δεν θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε την αξία της ειρήνης.

Κι αν ποτέ δεν ερχόταν ο Χειμώνας, τότε δεν θα προσέχαμε καν τον ερχομό της Άνοιξης.

4 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΩΛΟΓΙΑ; Γεωλογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη όλων των φυσικών φαινομένων που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στο στερεό φλοιό της Γης από την περίοδο σχηματισμού του μέχρι σήμερα.

Τα γεωλογικά φαινόμενα εξηγούνται μέσα από τους νόμους της Χημείας, της Φυσικής και της Βιολογίας.

Αυτοί οδηγούν σε νόμους της Γεωλογίας.

5 Δεχόμαστε, επομένως, πως τα γεωλογικά φαινόμενα επαναλαμβάνονται.

Δηλαδή, τα φαινόμενα του παρελθόντος είναι παρόμοια και αντίστοιχα των φαινομένων που γίνονται σήμερα.

Άρα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, μας λένε κάτι! Αυτό το κάτι επείγει να το καταλάβουμε.

Αυτή η σκέψη αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για τη σύγχρονη Γεωλογία και είναι η υπόθεση του ακτουαλισμού.

 Ο Σκότος James Hutton διατύπωσε κατά το 1785 την άποψη πως το «μέλλον αποτελεί κλειδί του παρελθόντος», άποψη που είναι και η κεντρική ιδέα που θεμελιώνει τη σύγχρονη γεωλογική επιστήμη.

Από τον χωρισμό των 2 «υπερ-ήπειρων» σχηματίσθηκε η θάλασσα παλαιο-Τηθύς που εκτείνονταν από την Κίνα μέχρι το Γιβραλτάρ.

https://www.youtube.com/watch?v=uGcDed4xVD4

6 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Η Γεωλογία είναι μια επιστήμη μόλις 200 περίπου χρόνων.

Γιατί δεν εξελίχθηκε νωρίτερα;

 Οι λόγοι είναι βασικά τρεις:

 Χρησιμοποιήθηκε λανθασμένη μεθοδολογία:

 Η μελέτη των γεωλογικών φαινομένων βασίστηκε σε μια γενική θεώρηση αθεμελίωτων, σποραδικών και συχνά ατελών παρατηρήσεων, ή έρχονταν σε ρίξει με δογματικά και οικονομικά συμφέροντα, που φρέναραν την επιστήμη στο σύνολό της.

Ατελείς γνώσεις: Ιδιαίτερα των χημικών, φυσικών και βιολογικών διαδικασιών.

 Για παράδειγμα, η ραδιενέργεια ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

7 Η ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Κατά τη δεκαετία του 1960 η Γεωλογία γνώρισε μεγάλη πρόοδο.

 Η κυριότερη, ίσως, αιτία της άνθισης της επιστήμης στις μέρες μας είναι η εξήγηση των διαδικασιών του φλοιού της Γης, δηλαδή, η θεωρία των τεκτονικών πλακών.

Η ΓΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ

8 Η ΓΗ είναι Ένας από τους 9 πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος (σύνολο 158 δορυφόροι).

Το ΗΣ μας βρίσκεται στο άκρο του Γαλαξία. 10 11 αστέρια στο Γαλαξία μας. 298 000 km/s η ταχύτητα του φωτός. 1 έτος φωτός = 10 12 km. 10 11 Γαλαξίες στο σύμπαν.

Σχετικά μικρός ο ήλιος μας.

Ο ήλιος μας έχει όγκο 1 300 000 μεγαλύτερο από τη Γη και επιφάνεια 11 500 μεγαλύτερη από τη Γη.

10 Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 5 – 6 δισεκατομμύρια χρόνια Από ραδιοχρονολόγηση Earth the nest of peace Anastasia-Theodora Timoleon (11 years old) Thessaloniki (Greece)

11 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ Γεωτρήσεις μέχρι 10 km Έμμεσες μέθοδοι 1.

Από Γεωφυσική (μελέτη σεισμών) 2.

Από μελέτη μετεωριτών 3.

Εργαστηριακά πειράματα

Τα καλύτερα αποτελέσματα από τη μελέτη των σεισμών

12 ΜΕΛΕΤΗ ΣΕΙΣΜΩΝ Ο σεισμός δημιουργεί κύματα, άλλα επιφανειακά και άλλα που εισχωρούν στο εσωτερικό της Γης.

 Μας ενδιαφέρουν τα δεύτερα.

Διακρίνονται σε επιμήκη και εγκάρσια.

 Κινούνται με ταχύτητα ανάλογα με την πυκνότητα του υλικού από το οποίο διέρχονται.

Μεγάλη πυκνότητα, μεγάλη ταχύτητα.

Η υγρή φάση σταματά τα εγκάρσια.

13 Κάθε σεισμός καταγράφεται από σταθμούς σ’ όλο τον κόσμο και τα σεισμογράμματα δίνουν πολλές πληροφορίες για το εσωτερικό της Γης.

Έχουν εντοπισθεί σημαντικές οριακές επιφάνειες όπου παρατηρείται απότομη μεταβολή της ταχύτητας των κυμάτων, όπως η ασυνέχεια Moho (χωρίζει το στερεό φλοιό από το μανδύα) και η ασυνέχεια Gutenberg (χωρίζει το μανδύα από τον πυρήνα).

14 Αναλογία πάχους: 1 φλοιός : 72 μανδύας : 86 πυρήνας. Ο φλοιός (μέση πυκνότητα 2,8 g/cm 3 ) αποτελείται από το Sial και το Sima.

Το Sial (γρανιτικό στρώμα) αποτελείται από πετρώματα όπου δεσπόζει το πυρίτιο (Si) και το αργίλιο (Al).

Το Sima (βασαλτικό στρώμα) αποτελείται από πετρώματα όπου δεσπόζει το πυρίτιο (Si) και το μαγνήσιο (Mg). Sial και Sima χωρίζονται από την ασυνέχεια Conrad.

Πυκνότητα μανδύα 4,6 g/cm 3, με αβέβαιη σύσταση Ο πυρήνας έχει εξωτερικό τμήμα (υγρό) και εσωτερικό (στερεό).

15 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ (ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΣΕ ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ)

Θεωρία των Λιθοσφαιρικών πλακών

Ορισμένες από τις λιθοσφαιρικές πλάκες δομούνται από ηπειρωτικό φλοιό (ηπειρωτικές πλάκες) και ορισμένες από ωκεάνιο φλοιό (ωκεάνιες πλάκες) και έχουν διάφορη γεωδυναμική συμπεριφορά.

Οι κινήσεις που πραγματοποιούν οι λιθοσφαιρικές πλάκες είναι:

Η λιθόσφαιρα

1)  ΑΠΟΚΛΙΣΗ

2)  ΣΥΓΚΛΙΣΗ

3) ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ή ΟΛΙΣΘΗΣΗ

https://www.youtube.com/watch?v=wjvJxQ8HYvE

ΑΚΤΟΓΡΑΜΕΣ

16 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΤΕΡΙΑΣ-ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Περίπου ¾ της γήινης επιφάνειας κάτω από νερό.

 Ο Ειρηνικός Ωκεανός μεγαλύτερος από όλες τις ηπείρους μαζί.

 Βόρειο ημισφαίριο υδάτινη επιφάνεια: χερσαία επιφάνεια 3:2, ενώ η αναλογία είναι 4:1 για Νότιο ημισφαίριο.

17 ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ – ΩΚΕΑΝΙΟΣ ΣΤΕΡΕΟΣ ΦΛΟΙΟΣ Στερεός φλοιός κάτω από ωκεανούς: 5km Στερεός φλοιός στις ηπειρωτικές περιοχές: 30 – 80km.

Υπάρχει διαφορά και στη σύσταση.

 Ο ωκεάνιος φλοιός αποτελείται αποκλειστικά από Sima (βασαλτικό στρώμα).

Ο ηπειρωτικός αποτελείται από Sial και Sima πιο κάτω.

18 ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΗΠΕΙΡΩΝ – ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΩΚΕΑΝΩΝ Μέχρι το 1950: μονιμότητα ηπείρων και ωκεανών.

Ο Wegener από το 1915 διατύπωσε την άποψη για μετατόπιση των ηπείρων, αλλά κανείς δεν… συγκινήθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι το γρανιτικό στρώμα δεν μπορεί να κινηθεί πάνω από το βασαλτικό.

Ο Bacon (1620) θεωρούσε ότι δεν ήταν τυχαίο το συνταίριασμα των ατλαντικών ακτογραμμών της νότιας Αμερικής και της Αφρικής.

Ο Ortelius (1596) έλεγε ότι η Αμερική ξεσχίστηκε από την Ευρώπη.

Ο Snider (1858) συγκόλλησε όλες τις ηπείρους που περιβάλλουν τον Ατλαντικό προσπαθώντας να αντιστοιχίσει πετρώματα και απολιθώματα των απέναντι ακτών.

19 Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ Η θεωρία δέχεται τη διεύρυνση των ωκεανών με ταυτόχρονη απομάκρυνση των ηπείρων.

Ολόκληρος ο στερεός φλοιός συμμετέχει στην κίνηση (αλλά που… κάθεται ο φλοιός;)

Οι ωκεανοί διευρύνονται όταν λάβα από το μανδύα βγαίνει στην επιφάνεια του πυθμένα σχηματίζοντας μεσοωκεάνιες ράχες.

20 ΑΠΟΔΕΙΞΗ ; Η διεύρυνση των ωκεανών αποδείχθηκε στη δεκαετία του 1960 με γεωτρήσεις που έδειξαν ότι τα πετρώματα του ωκεάνιου φλοιού κοντά στις μεσοωκεάνιες ράχες είναι πολύ πρόσφατα και γίνονται παλαιότερα καθώς απομακρυνόμαστε προς τις ηπείρους.

 Η ηλικία σχηματισμού του Ατλαντικού είναι 70 – 90 εκατομμύρια χρόνια.

21 ΑΧ, ΚΑΙ ΝΑ ΖΟΥΣΕ Ο WEGENER!

22 ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ Ασθενόσφαιρα: 75 – 250 km βάθος με υλικό σε κατάσταση μερικής τήξης.

 Πιο πάνω βρίσκεται ο στερεός μανδύας και μετά ο στερεός φλοιός.

 Λιθόσφαιρα είναι ο στερεός φλοιός και ο στερεός μανδύας.

Η λιθόσφαιρα είναι διασπασμένη σε 6 μεγάλα και αρκετά μικρότερα κομμάτια με πάχος 70 – 100 km.

Η θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών

Αυτά τα κομμάτια είναι οι λιθοσφαιρικές πλάκες.

23 ΟΙ ΠΛΑΚΕΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ Οι πλάκες είναι άκαμπτες και γλιστρούν πάνω στην ασθενόσφαιρα.

 Κινούνται, λόγω των θερμικών ρευμάτων μεταφοράς που δρουν στο μανδύα, με τρεις τρόπους: Συγκλίνουν Αποκλίνουν Κινούνται πλευρικά

24 ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΠΛΑΚΕΣ

25 ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΠΛΑΚΕΣ

26 ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

27 ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ Όλη η ενέργεια που εκλύεται στην επιφάνεια της Γης διοχετεύεται μέσα από καθορισμένες ζώνες που συμπίπτουν με τα όρια των πλακών.

 Οι λιθοσφαιρικές πλάκες είναι μονάδες πολύ βαθύτερες και ευρύτερες σε σχέση με τους γεωγραφικούς όρους «ήπειροι» και «ωκεανοί».

Τα όρια μιας πλάκας μπορούν να περικλείουν κομμάτια από στεριά μαζί με κομμάτια από θάλασσα.

28 Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ Πριν από 500 000 000 περίπου χρόνια, όλα τα τμήματα της ξηράς της γης, που είχαν μέχρι τότε σχηματιστεί, ήταν συγκεντρωμένα στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη μας.

 Ήταν η εποχή, που είχε αρχίσει να αποκαθίσταται μια ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων που δημιουργούν και των δυνάμεων που καταστρέφουν τις ηπείρους.

 Από εκείνη την εποχή άρχισαν οι συνεχείς κινήσεις των ηπειρωτικών μαζών, που συνεχίζονται και σήμερα.

29 Μια οριακή στιγμή στην ιστορία της δημιουργίας των σημερινών ηπείρων ήταν η παρουσία της Παν-γαίας (Παγγαίας), μιας ενιαίας ηπείρου, πριν από 200 000 000 χρόνια περίπου.

Παγγαία Α

Η ήπειρος αυτή περιβαλλόταν από μια απέραντη θαλάσσια έκταση, την Παν-Θάλασσα.

Με το πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, η Παγγαία χωρίστηκε σε δύο τμήματα, την Λαυρασία στο βορρά και την Γκοντβάνα στο νότο, που χωρίζονταν με μια βαθιά θάλασσα την Τηθύ.

Διάνοιξη της Τηθύος (Τριαδικό περίοδος)

30 Στη συνέχεια, η Γκοντβάνα άρχισε να χωρίζεται σε μικρότερα τμήματα (λιθοσφαιρικές πλάκες), το καθένα από τα οποία κινήθηκε αργότερα με το δικό του τρόπο.

Από το ανατολικό τμήμα της Γκοντβάνα σχηματίστηκε η Ινδική χερσόνησος, η Αυστραλία και η Ανταρκτική, ενώ από το δυτικό η Αφρική και η Νότια Αμερική.

Το ίδιο συνέβη και στη Λαυρασία, από την οποία σχηματίστηκαν αργότερα η Ευρασία (Ασία και Ευρώπη μαζί) και η Βόρια Αμερική.

31 Πριν από 65 000 000 χρόνια περίπου άρχισε και η διαμόρφωση του Ατλαντικού ωκεανού, που χώρισε τη βόρεια Αμερική από την Ευρασία και την Νότια Αμερική από την Αφρική.

Τα δύο τμήματα της Αμερικής ενώθηκαν αργότερα με μια γλώσσα ξηράς την Κεντρική Αμερική.

Στη συνέχεια, η Ινδία κινήθηκε προς βορρά και συγκρούστηκε με την Ευρασία δημιουργώντας τα Ιμαλάια, ενώ ταυτόχρονα η Αφρική κινήθηκε βόρεια, συγκρούστηκε με την Ευρασία και δημιούργησε τις Άλπεις, τον Άτλαντα και τα υπόλοιπα μεγάλα βουνά γύρω από τη Μεσόγειο.

32 Πριν από 15-20 000 000 χρόνια άρχισε να απομακρύνεται και η Αραβία από την Αφρική και στη συνέχεια συγκρούστηκε με την Ευρασία, σχηματίζοντας τα βουνά της ανατολικής Τουρκίας και του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα, με την κίνησή της, ανοιγόταν και η Ερυθρά θάλασσα.

Έτσι, πήρε τη σημερινή της μορφή η επιφάνεια της γης.

 Μάλιστα, οι γεωλόγοι, γνωρίζοντας πως κινούνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες, μπορούν να προβλέψουν σε κάποιο βαθμό, πως θα είναι η επιφάνεια του πλανήτη μας μετά από 50 000 000.

34 ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ

35 ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 1596: Abraham Ortelius (Ολλανδός): Ο Ortelius διατύπωσε την άποψη πως η Αμερική «ξεσχίστηκε» από την Ευρώπη και την Ασία.

1785: James Hutton (Σκωτσέζος): Διατύπωσε την άποψη πως το «μέλλον αποτελεί το κλειδί του παρελθόντος», δηλαδή, οι δυνάμεις που διαμορφώνουν σήμερα τον πλανήτη είναι οι ίδιες που υπήρχαν στο παρελθόν.

 1912: Alfred Lothar Wegener (Γερμανός): Διατυπώνει τη θεωρία της κίνησης των μαζών της ξηράς.

Πέθανε το 1930 στη Γροιλανδία ενώ προσπαθούσε να ανακαλύψει στοιχεία που θα εδραίωναν τη θεωρία του.

1960: Η δεκαετία του 1960 καθιέρωσε ως σωστές τις απόψεις του Wegener και εδραίωσε τις θέσεις για τις λιθοσφαιρικές πλάκες.

36 Λιθοσφαιρικές πλάκες στην Ανατολική Μεσόγειο

37 Alfred Lothar Wegener

ΚΥΠΡΟΣ

38 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Κοχύλια στο βουνό Περπατώντας στο Τρόοδος, μπορεί κανείς να συναντήσει κοχύλια στο έδαφος ή σε διάφορους βράχους και πετρώματα.

Δεν είναι βράχοι που μεταφέρθηκαν από τη θάλασσα ούτε η θάλασσα που έφτανε μέχρι το Τρόοδος.

Είναι το ίδιο το βουνό το οποίο βγήκε μέσα από το νερό και μαζί του, μέσα σε εκατομμύρια χρόνια, αναδύθηκε ολόκληρο το νησί.

Διαβάστε όλο το άρθρο : http://www.mixanitouxronou.com.cy/traveling/giati-yparchoun-kochylia-stin-koryfi-tou-troodous-charaktirizete-i-mekka-ton-geologon-ke-syndeete-me-ti-gennisi-tis-kyprou-vinteo/

39 ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ… Αποκλίνοντα όρια: Απομάκρυνση πλακών και στο κενό δημιουργείται νέος φλοιός.

Μικρή σεισμική δραστηριότητα.

Συγκλίνοντα όρια: Σύγκρουση πλακών και η μια πλάκα βυθίζεται κάτω από την άλλη και καταστρέφεται.

Έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δράση.

Εφαπτόμενα όρια: Παράλληλη και αντίθετη κίνηση πλακών.

Καταστρεπτικοί σεισμοί.

40 ΟΦΙΟΛΙΘΟΙ Νέος φλοιός σχηματίζεται πάνω από τις ζώνες καταβύθισης.

Βρίσκεται κάτω από όλους τους ωκεανούς.

Όταν αναδυθεί παλιός ωκεάνιος φλοιός και ανυψωθεί πάνω από τη θάλασσα τότε ο φλοιός αυτός ονομάζεται οφιόλιθος.

41 ΟΙ ΓΕΩΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η οροσειρά του Τροόδους

Η ζώνη των Μαμωνίων

Η οροσειρά της Κερύνειας .

43 ΣΤΑΔΙΑΚΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του Κρητιδικού η περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή καλύπτονταν από τα βαθιά νερά ενός ωκεανού, που ονομαζόταν Τιθύς θάλασσα.

Περί το τέλος του Κρητιδικού (90 ε.χ.π.) είχαμε στην περιοχή μας τη σύγκρουση δύο λιθοσφαιρικών πλακών, της Ευρασιατικής που κινείτο από βορρά προς νότο και της Αφρικανικής που κινείτο από νότο προς βορρά.

Εξαιτίας της σύγκρουσης αυτής ο ωκεάνιος φλοιός κατακερματίστηκε (έσπασε) και ο μανδύας που βρισκόταν από κάτω άρχισε να τήκεται (να λιώνει).

Το λιωμένο υλικό του μανδύα κινήθηκε προς τα πάνω και περνώντας μέσα από τον κατακερματισμένο ωκεάνιο φλοιό έφτασε στον πυθμένα του ωκεανού και δημιούργησε ένα ηφαίστειο.

44 Η λάβα του ηφαιστείου στερεοποιήθηκε γρήγορα μέσα στα νερά του ωκεανού, αλλά το ηφαίστειο δραστηριοποιήθηκε πολλές φορές και δημιουργήθηκε έτσι ένα μικρό νησάκι πάνω από την επιφάνεια του νερού, το Τρόοδος.

 Η εμφάνιση του Τροόδους έγινε περίπου 20 ε.χ.π., κατά το μέσο Μειόκαινο.

 Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα

Η Αφρικανική πλάκα άρχισε να βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική.

45 Κατά το ανώτερο Μειόκαινο στο τέλος της Τριτογενούς περιόδου (10 ε.χ.π.) οι δύο πλάκες συνέχιζαν να κινούνται η μια προς την κατεύθυνση της άλλης.

Το Τρόοδος ανέβαινε συνεχώς ψηλότερα, η Αφρικανική πλάκα βυθιζόταν όλο και περισσότερο, ενώ η Ευρασιατική πλάκα άρχισε να δημιουργεί πτυχώσεις στο άκρον της που οδήγησαν στο σχηματισμό ενός δεύτερου μικρού νησιού, του πενταδάκτυλου.

Στην περιοχή μεταξύ των δύο νησιών, που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας συνεχίζουν να κατακάθονται ιζήματα και να σχηματίζονται με την πάροδο του χρόνου πετρώματα, τα οποία ονομάζονται ιζηματογενή πετρώματα.

Στο μεταξύ, στο σημείο που έρχεται σε επαφή το νησάκι του Τροόδους με τα ηφαιστειογενή πετρώματα, (πετρώματα που δημιουργήθηκαν από τη στερεοποίηση του λιωμένου υλικού του μανδύα και της λάβας του ηφαιστείου) και η Αφρικανική πλάκα δημιουργείται το σύμπλεγμα των Μαμονίων.

Το σύμπλεγμα αυτό αποτελείται από σπασμένα κομμάτια της Αφρικανικής πλάκας αναμειγμένα με ιζηματογενή πετρώματα, που δημιουργούνταν εκείνη την εποχή (νεότερα).

46 Τέλος, κατά το Πλειόκαινο και το Πλειστόκαινο (τέλος Τριτογενούς – αρχές Τεταρτογενούς περιόδου, 3 – 0,5 ε.χ.π.) το θαλάσσιο νερό, ακολουθώντας αδυναμίες του φλοιού της Γης (ρήγματα), διεισδύει χαμηλότερα στο φλοιό της Γης.

Το θαλάσσιο νερό φτάνει μέχρι και το μανδύα και αλλοιώνει το υλικό του, κάνοντας την πυκνότητά του μικρότερη.

Η αλλαγή αυτή των πετρωμάτων του μανδύα ονομάζεται σερπεντινίωση και προκαλεί τη δραματική άνοδο της οροσειράς του Τροόδους και των ιζηματογενών πετρωμάτων, που το περιβάλλουν.

Το Τρόοδος ανυψώνεται σε υψόμετρο 2000 μ περίπου, ο Πενταδάκτυλος φτάνει στα 1000 μ περίπου και η μεταξύ τους περιοχή αναδύεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σχηματίζει την πεδιάδα της Μεσαριάς.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η εμφάνιση του Τροόδους έγινε περίπου

Έτσι σχηματίζεται ένα μεγάλο νησί, η Κύπρος που συνεχίζει με αργό ρυθμό να ανέρχεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

47 Στην περιοχή καταβύθισης της Αφρικανικής πλάκας έχει σχηματισθεί μια τεκτονική τάφρος κάτω από τη θάλασσα και κατά μήκος της τάφρου αυτής, εξαιτίας της τριβής κατά τη μετακίνηση των πλακών, δημιουργούνται συχνά σεισμοί.

Οι δύο πλάκες δεν συγκρούονται μόνο στην περιοχή της Κύπρου.

Τα σημεία που συγκρούονται δημιουργούν ένα σεισμογενές τόξο που ξεκινά ανατολικότερα της Κύπρου, περνά νότια της Κύπρο, από την Κρήτη, νότια της Πελοποννήσου και εκτείνεται προς τα νησιά του Ιονίου.

50 Φανταστείτε κάθε σημαντικό γεγονός από τη δημιουργία του πλανήτη μας να ήταν καταγεγραμμένο σε κάμερες!

Από τότε που δημιουργήθηκε από ένα σύμπλεγμα βράχων και σκόνης 5,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, έως και τη στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να εξαπλώνεται στον πλανήτη

Οι περισσότεροι επιστήμονες σήμερα, πιστεύουν ότι η Γη και η Σελήνη σχηματίστηκαν την ίδια εποχή, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου.

Οι γεω-επιστήμονες έχουν δυσκολευτεί πολύ να εξηγήσουν πως δημιουργήθηκε η ζωή στην Γη, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα – μια σημαντική προϋπόθεση – πρέπει είτε να εξαερώθηκε κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών του πλανήτη, που ήταν παγιδευμένος μέσα στον πυρήνα της Γης.

Πραγματοποιώντας πειράματα υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας στο εργαστήριο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Rice κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλος ο άνθρακας του πλανήτης πιθανώς να έφτασε, όταν ο πλανήτης που μοιάζει με τον Κρόνο συγκρούστηκε με την νεαρή τότε γη πριν από 4.4 δισεκατομμύρια χρόνια.

dfdf

Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο.

https://www.digitallife.gr/erevna-i-sigkrousi-tis-gis-me-allon-planiti-mallon-dimiourgise-tin-zoi-83472

 Σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες απόψεις φαίνεται ότι πρώτα σχηματίστηκε η Γη, και η Σελήνη είναι κομμάτι που αποχωρίστηκε από αυτή.

51 Ο σχηματισμός τους έγινε κατά την περίοδο που το ηλιακό μας σύστημα εξελισσόταν για να πάρει τη σημερινή του μορφή.

Η δημιουργία όμως του δικού μας ηλιακού συστήματος ήταν επακόλουθο της δημιουργίας του σύμπαντος, που έγινε με μια μεγάλη έκρηξη του διαστήματος (Big Bang) πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου.

Με τη μεγάλη αυτή έκρηξη η κοσμική ύλη που ήταν συγκεντρωμένη σ’ ένα σημείο άρχισε να διαστέλλεται.

Από τη διαστολή του σύμπαντος άρχισαν να δημιουργούνται οι γαλαξίες με τα διάφορα ηλιακά συστήματα.

52 Μαρτυρίες από απολιθώματα που έχουν ανευρεθεί σε διάφορα μέρη της Γης, δείχνουν ότι πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια ζούσαν στον πλανήτη μας άφθονοι μικροσκοπικοί οργανισμοί.

 Ήδη πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια εμφανίζονται για πρώτη φορά πετρώματα με εκτεταμένες στρώσεις πλούσιες σε άνθρακα.

Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο αυτή ζούσαν στον πλανήτη πάρα πολλοί μικροοργανισμοί.

Με το θάνατο τους οι οργανισμοί αυτοί εμπλούτισαν με άνθρακα τις στρώσεις των πετρωμάτων που σχηματίζονταν εκείνη την περίοδο.

Για να εξαπλωθούν όμως τόσο πολύ πριν 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια σημαίνει ότι είχαν εμφανιστεί για πρώτη φορά αρκετά χρόνια πριν.

Φαίνεται ότι οι οργανισμοί αυτοί πιθανό να πρωτοεμφανίστηκαν στον πλανήτη μας 0,5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη στερεοποίηση του φλοιού της Γης.

53 Κατά τη διάρκεια του πρώτου δισεκατομμυρίου χρόνων στην επιφάνεια της Σελήνης έπεσε μεγάλος αριθμός μετεωριτών από το διάστημα.

Η πτώση των μετεωριτών αυτών προκάλεσε την τήξη των επιφανειακών πετρωμάτων και δημιούργησε μεγάλους κρατήρες.

Ωστόσο, η γεωλογική κατάσταση του πλανήτη αυτού στη συνέχεια ήταν πολύ πιο ήρεμη από την κατάσταση της Γης.

Έτσι, πολλά στοιχεία από την επιφάνεια της Σελήνης χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν στοιχεία που καταστράφηκαν από τον πλανήτη μας και να ερμηνεύσουν τη γεωλογική του εξέλιξη.

 Πολλές χρήσιμες πληροφορίες προκύπτουν και από την απάντηση στο ερώτημα:

54 Ποια κατάσταση επικρατεί στην ατμόσφαιρα των άλλων πλανητών και πώς εξελίχθηκε έτσι;

Για την κατανόηση της κατάστασης της ατμόσφαιρας της Γης στα πρώτα στάδια της εξέλιξής της χρησιμοποιούνται πληροφορίες ιδιαίτερα από την Αφροδίτη.

Ο πλανήτης αυτός έχει γενικά πολύ λίγο νερό υπό μορφή υδρατμών.

 Φυσικά και αν ακόμα είχε περισσότερο νερό, η επιφάνεια του είναι τόσο ζεστή αφού είναι πιο κοντά στον ήλιο από ότι η Γη, που δε θα το διατηρούσε σε υγρή κατάσταση και έτσι δε θα είχε ωκεανούς.

Η ατμόσφαιρά του είναι πλούσια σε CO 2.

Τα νέφη που τον περιβάλλουν αποτελούνται από σταγονίδια ένυδρου θειικού οξέος.

55 Επειδή η Αφροδίτη βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο από ότι η Γη, η θέρμανση του πλανήτη αυτού έγινε πολύ πιο γρήγορα από τη Γη.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε ένα είδος φαινομένου του θερμοκηπίου γύρω από την Αφροδίτη, κατά το οποίο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρά του μεγάλες ποσότητες CO 2 και υδρατμών.

Το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό εγκλώβιζαν περισσότερη θερμότητα, προκαλώντας μεγαλύτερη απελευθέρωση των στοιχείων αυτών και ενισχύοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου κτλ.

56 Θα μπορούσε λοιπόν να αναπτυχθεί ζωή στον πλανήτη Αφροδίτη;

 Οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Αφροδίτη και ιδιαίτερα η σύσταση της ατμόσφαιράς της, κάνουν το περιβάλλον του πλανήτη αυτού ακατάλληλο για τη μορφή της ζωής, όπως εμείς τη γνωρίζουμε σήμερα.

 Η θέση της Γης στο πλανητικό μας σύστημα είναι τέτοια που ακόμα και μικρές αλλαγές αύξηση της θερμοκρασίας της ή του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια του αρχικού σταδίου της εξέλιξής της, θα μπορούσαν να την είχαν μετατρέψει σ’ ένα ζεστό και ακατοίκητο πλανήτη, όπως την Αφροδίτη.

Εξ άλλου, μικρότερης έκτασης φαινόμενο του θερμοκηπίου και αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε κατ’ επανάληψη στα πρώτα στάδια της εξέλιξης και του δικού μας πλανήτη.

Αν η κατάσταση αυτή επικρατούσε, τότε η Γη δε θα ήταν ο πλανήτης που γνωρίζουμε σήμερα και που σκεπάζεται με ωκεανούς.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από την κατάσταση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης σχηματίζουμε κάποιες ιδέες για την ατμόσφαιρα της Γης στα πρώτα στάδια της εξέλιξης της.

57 Υποθέσεις για τη σύσταση της αρχέγονης ατμόσφαιρας της Γης Μια παλαιότερη άποψη για το σχηματισμό του πλανήτη μας υποστήριζε ότι η Γη σχηματίστηκε από αδιαφοροποίητη κοσμική ύλη, από σκόνη δηλαδή και σύννεφα από αέρια.

Αν αυτό συνέβαινε, η ατμόσφαιρα στα αρχικά της στάδια θα ήταν πλούσια σε υδρογόνο, μεθάνιο, αμμωνία και νερό.

Η άποψη αυτή όμως εγκαταλείφθηκε, γιατί σε τέτοια περίπτωση η ατμόσφαιρα σήμερα θα έπρεπε να είχε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ευγενή αέρια (νέον, ξένον).

Σήμερα πιστεύεται ότι είναι πολύ πιθανό η Γη και οι άλλοι πλανήτες να προέρχονται από στερεά ύλη.

58 Ναι, αλλά σε τέτοια περίπτωση πώς σχηματίστηκε η πρώτη ατμόσφαιρα γύρω από τη Γη.

Η ατμόσφαιρα της Γης σχηματίστηκε από την απελευθέρωση αερίων που είχαν εγκλωβιστεί στο φλοιό και στο μανδύα της.

Την απελευθέρωση των αερίων βοήθησαν οι μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών του φλοιού της γης, που ήταν έντονες εκείνη την εποχή και δρούσαν ώσπου να σχηματιστούν οι ήπειροι, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.

Τα αέρια που αποτελούσαν την πρώτη ατμόσφαιρα σύμφωνα με την ίδια άποψη, ήταν το διοξείδιο του άνθρακα και οι υδρατμοί, με μικρότερες ποσότητες υδρογόνου, αζώτου, αμμωνίας, υδρόθειου, μονοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου.

 Αυτή η σύνθεση της ατμόσφαιρας θα πρέπει να προκάλεσε μικρής έκτασης φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γη, και έτσι πιθανό να μην μπορούσαν να σχηματιστούν ωκεανοί (οι θερμοκρασίες θα ήταν ψηλές) για μεγάλο χρονικό διάστημα της ιστορίας της Γης.

 Αυτό φυσικά δημιουργεί κάποιες δυσκολίες στην κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν στον πλανήτη την περίοδο που εμφανιζόταν η ζωή πάνω σ’ αυτόν.

Πάνω σ’ αυτό το θέμα εργάζονται σήμερα πολλοί επιστήμονες.

59 Η θεωρία της ισοστασίας Ο γεωλόγος Κλάρες Έντουαρντ, αφιέρωσε πολύ χρόνο για τη μελέτη των ηφαιστείων και σεισμών.

 Το 1841 διατύπωσε την άποψη πως οι ήπειροι αποτελούνται από υλικό που είναι ελαφρότερο από το υλικό των ωκεανών.

 Πρότεινε τον όρο ισοστασία για να εξηγήσει πως ένα βουνό επιπλέει σε πιο πυκνό υλικό.

 Η σύγχρονη αντίληψη του όρου ισοστασία αναφέρεται στην ισορροπία που υπάρχει ανάμεσα στα διάφορα είδη του φλοιού της Γης, έτσι που ένα μέρος ανεβαίνει πιο ψηλά αν αφαιρεθεί κομμάτι από αυτό, ή βυθίζεται πιο βαθιά αν προστεθεί κομμάτι σε αυτό.

60 Είναι γνωστό πως η τιμή της βαρύτητας είναι περίπου η ίδια για όλες της περιοχές της Γης.

Πώς είναι δυνατό η τιμή της βαρύτητας να είναι ίδια στον πυθμένα των ωκεανών και στην κορυφή ψηλών βουνών;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πως, το υλικό του ωκεάνιου φλοιού είναι πυκνότερο από το υλικό του ηπειρωτικού φλοιού.

Παρά τη διαφορά αυτή που υπάρχει, τα ηπειρωτικά τεμάχια ισορροπούν με τα υποστρώματα των ωκεανών.

Ήδη έχει αναφερθεί πως ο ωκεάνιος φλοιός αποτελείται κυρίως από το βασαλτοειδές υλικό Sima με πυκνότητα 3,27g/cm 3, ενώ ο ηπειρωτικός φλοιός αποτελείται από Sial με πυκνότητα 2,67 g/cm 3 περίπου.

Τα ηπειρωτικά τεμάχια επιπλέουν εντός του πυκνότερου υλικού που βρίσκεται από κάτω.

Με αυτό τον τρόπο εξηγείται πως ισορροπούν τα ηπειρωτικά τεμάχια και τα υποστρώματα των ωκεανών.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αυτή η ισορροπία λέγεται ισοστασία.

Αυτή η ισορροπία λέγεται ισοστασία.

61 Η κατάσταση της ισορροπίας του στερεού φλοιού υφίσταται συνέχεια διαταράξεις λόγω δύο φαινομένων, δηλαδή της αποκόμισης και της ιζηματογένεσης.

 Η αποκόμιση αναφέρεται στην μεταφορά των υλικών της διάβρωσης π.χ. από ένα βουνό προς τον ωκεανό, με συνέπεια το βουνό να γίνεται ελαφρότερο με τάση ανύψωσης.

Ο ωκεάνιος φλοιός γίνεται βαρύτερος και τείνει να υποστεί καθίζηση.

Έτσι, αν σε μια περιοχή, διαταραχθεί η ισοστατική ισορροπία, τότε γίνονται εξισωτικές κινήσεις, με στόχο να αποκατασταθεί η διαταραχθείς ισορροπία.

62 ΣΕΙΣΜΟΙ

63 Πώς γεννιέται ένας σεισμός;

 Ας φανταστούμε μια περιοχή της λιθόσφαιρας που εξαιτίας της διαρκούς κίνησης των πλακών για παράδειγμα, συμπιέζεται.

Ο χώρος αυτός θα άρχισε να παραμορφώνεται και αυτό θα κρατήσει για δεκαετίες.

 Κάποτε δεν θα αντέξει, θα ξεπεραστεί το όριο της αντοχής του και θα σπάσει απότομα δημιουργώντας σεισμό.

 Εκεί που θα σπάσει, θα δημιουργηθεί ρήγμα, που το ονομάζουμε σεισμογόνο ρήγμα.

Αυτό, μπορεί να φανεί στην επιφάνεια αλλά μπορεί και να μη φανεί.

Ο χώρος αυτός στον οποίο συσσωρεύτηκε ενέργεια, προτού εκλυθεί, λέγεται σεισμογόνος χώρος.

 Όταν δημιουργείται το σεισμογόνο ρήγμα, οι δυο επιφάνειες προστρίβονται μεταξύ τους, τα υλικά σημεία αρχίζουν να ταλαντώνονται πολύ, η ταλάντωση αυτή διαδίδεται και φτάνει στην επιφάνεια της Γης σαν σεισμό.

 Το σημείο του σεισμογόνου χώρου στο οποίο πρωτοεκδηλώθηκε το σπάσιμό ονομάζεται εστία του σεισμού και βρίσκεται μέσα στη λιθόσφαιρα.

Η κατακόρυφη προβολή της εστίας πάνω στην επιφάνεια της Γης ονομάζεται επίκεντρο του σεισμού.

 Συμπερασματικά ο σεισμός είναι το στιγμιαίο αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευση δυναμικής ενέργειας σε καταπονούμενες περιοχές της λιθόσφαιρας, που μόλις η καταπόνηση υπερβεί το όριο αντοχής προκαλεί θραύση των πετρωμάτων και απότομη έκλυση ενέργειας με μορφή κύματος που αισθανόμαστε σαν τράνταγμα στην επιφάνεια.

64 Σεισμικές ζώνες

Οι σεισμικές ζώνες της Γης είναι λογικό να ταυτίζονται με τα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών, αφού αυτές οι περιοχές της λιθόσφαιρας υφίστανται τη μεγαλύτερη καταπόνηση και παραμόρφωση ενώ αντίθετα στο εσωτερικό των πλακών δε συσσωρεύεται ενέργεια και οι περιοχές εκεί είναι ασεισμικές.

Στα όρια πλακών που αποκλίνουν, δηλαδή στις μεσοωκεάνιες ραχιές, έχουμε ρηχούς σεισμούς που οφείλονται στην άνοδο του διάπυρου υλικού (μάγμα) και συνοδεύονται από υποθαλάσσιες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Στα όρια πλακών που συγκλίνουν (κι εδώ είναι η περίπτωση του ελλαδικού και κυπριακού χώρου) έχουμε βαθύτερους σεισμούς που προέρχονται από την καταπόνηση της βυθιζόμενης λιθοσφαιρικής πλάκας.

Τέλος στα όρια πλακών που κινούνται πλευρικά έχουμε σεισμούς εξαιτίας της προστριβής των δύο πλακών.

Η λιθόσφαιρα της Γης αποτελείται από ορισμένες μεγάλες λιθοσφαιρικές πλάκες

Οι σεισμοί που προέρχονται από καταπόνηση της λιθόσφαιρας λέγονται γενικά τεκτονικοί σεισμοί και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία όλων των σεισμών.

Οι σεισμοί που συνδέονται με εκρήξεις ηφαιστείων λέγονται ηφαιστειογενείς σεισμοί.

 Έξω από τις ενεργές περιοχές του πλανήτη, ελάχιστες περιπτώσεις σεισμικής δράσης παρατηρούνται, που οφείλονται σε τοπικά αίτια.

Για παράδειγμα η κατακρήμνιση της οροφής ενός σπηλαίου μπορεί να προκαλέσει τοπικό σεισμό.

Σεισμούς μπορεί ακόμα να προξενήσουν και ανθρώπινες δραστηριότητες όπως μια πυρηνική έκρηξη ή ακόμα η δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης οπότε το υπέδαφος φορτίζεται από το βάρος του νερού και αντιδρά (= σεισμός) για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

65 Σεισμικά κύματα

 Όταν εκδηλώνεται ο σεισμός ο σεισμογόνος χώρος παθαίνει δυο είδη παραμορφώσεων: (α) μεταβολή του όγκου και (β) μεταβολή του σχήματος.

Γι’ αυτό δημιουργούνται δυο είδη κυμάτων στην εστία: διαμήκη κύματα από τη μεταβολή του όγκου και εγκάρσια κύματα από τη μεταβολή του σχήματος.

 Προφανώς τα δύο αυτά είδη κυμάτων γεννιούνται συγχρόνως, αφού και ο όγκος και το σχήμα μεταβλήθηκαν ταυτόχρονα.

 Όμως τα κύματα δεν τρέχουν με την ίδια ταχύτητα.

 Πρώτα καταλαβαίνουμε τα διαμήκη κύματα επειδή αυτά τρέχουν πιο γρήγορα και έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα καταφθάνουν τα εγκάρσια που είναι και ισχυρότερα.

Τι είναι σεισμός

66 Πώς μετρούμε τους σεισμούς;

67 Ένας τρόπος είναι να τους μετρούμε απόλυτα, είτε από την Αθήνα είτε από τη Λευκωσία είτε από το Τόκιο και να βρίσκουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

 Πρέπει επομένως να μετρούμε μια ποσότητα που να χαρακτηρίζει απόλυτα ένα σεισμό και αυτή είναι το μέγεθος Μ που εκφράζει πόσο ενέργεια βγήκε στην εστία του σεισμού.

 Η μέτρηση του μεγέθους γίνεται συνήθως με τη την κλίμακα Richter.

Μέτρηση κυμάτων P και S πάνω σε σεισμόγραμμα. Στην κατακόρυφη συνιστώσα (πρώτη) μετράμε τα P κύματα και σε μία άλλη (από την δεύτερη ή την τρίτη) μετράμε τα κύματα S (σε όποια φαίνονται καλύτερα). Ταυτόχρονα με τον χρόνο άφιξης των P κυμάτων σημειώνουμε αν η πρώτη κίνηση είναι προς τα πάνω (οπότε την καταγράφουμε σαν C). Σε αντίθετη περίπτωση την σημειώνουμε σαν D.

Μέτρηση κυμάτων P και S πάνω σε σεισμόγραμμα. Στην κατακόρυφη συνιστώσα (πρώτη) μετράμε τα P κύματα και σε μία άλλη (από την δεύτερη ή την τρίτη) μετράμε τα κύματα S (σε όποια φαίνονται καλύτερα). Ταυτόχρονα με τον χρόνο άφιξης των P κυμάτων σημειώνουμε αν η πρώτη κίνηση είναι προς τα πάνω (οπότε την καταγράφουμε σαν C). Σε αντίθετη περίπτωση την σημειώνουμε σαν D.

Το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που έχει μετρηθεί είναι το 8,9.

Η αποτύπωση με ειδικά σύμβολα των μεγεθών των σεισμών στα αντίστοιχα επίκεντρά τους σε μια περιοχή δείχνει την σεισμικότητά της για όσο διάστημα έχουμε στοιχεία.

68 Ένας άλλος τρόπος είναι να μετρούμε το αποτέλεσμα της σεισμικής δόνησης σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο που το εκφράζουμε με την ένταση.

 Η κλίμακα που χρησιμοποιείται συνήθως είναι η δωδεκαβάθμια κλίμακα Mercalli.

 (Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν εφταβάθμια κλίμακα).

Ο προσδιορισμός της έντασης του σεισμού σε διαφορετικές περιοχές επιτρέπει τη χάραξη ισόσειστων καμπυλών που δείχνουν σε ποιες περιοχές ο σεισμός έγινε αισθητός με την ίδια ένταση.

 Η ένταση ενός σεισμού σε συγκεκριμένη περιοχή εξαρτάται κυρίως από: Το μέγεθος του σεισμού

Την απόσταση του επίκεντρου

Το βάθος της εστίας του σεισμού

Το πέτρωμα-έδαφος της περιοχής

Τη γεωλογική δομή του χώρου ανάμεσα στη σεισμική εστία και τη συγκεκριμένη περιοχή που μας ενδιαφέρει η ένταση.

69 Συμπερασματικά, το μέγεθος ενός σεισμού είναι ένα φυσικό μέγεθος που το μετρούμε πάνω σε σεισμογράμματα και έχει τιμή σταθερή για κάθε σεισμό ανεξάρτητα περιοχής ενώ αντίθετα ή ένταση υπολογίζεται εμπειρικά από την περιγραφή των αποτελεσμάτων ενός σεισμού σε κάθε τόπο.

 Έτσι ο ίδιος σεισμός, μεγέθους π.χ. 6,2 βαθμών της κλίμακας Richter, μπορεί να έχει ένταση 7 βαθμών της κλίμακας Mercalli στην πόλη Α και 8 βαθμούς στην πόλη Β ή ακόμα και 9 βαθμούς σε άλλη συνοικία της πόλης Β (με δυσμενέστερο υπέδαφος ως προς την σεισμική συμπεριφορά).

70 Οι σεισμοί στον Κυπριακό χώρο Η Κύπρος βρίσκεται μέσα στη δεύτερη σεισμογενή ζώνη της Γης, που εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος της λεκάνης της Μεσογείου διαμέσου της Ιταλίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Περσίας και των Ινδιών και φτάνει μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό.

 Στη ζώνη αυτή εκδηλώνονται σεισμοί, που αντιπροσωπεύουν το 15% της παγκόσμιας σεισμικής δραστηριότητας.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κύπρου είναι πολύ μικρότερη από αυτή τής Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά μεγαλύτερη από εκείνη της Συρίας και του Λιβάνου. Φαίνεται να είναι ισοδύναμη με εκείνη του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

71 Ιστορικοί σεισμοί Ιστορικές αναφορές, αλλά και σύγχρονα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι την Κύπρο έπληξαν στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί, που σε αρκετές περιπτώσεις κατέστρεψαν τις πόλεις και τους οικισμούς της.

Η Σαλαμίνα, το Κίτιο, η Αμαθούντα, το Κούριο, η Πάφος και η Λευκωσία καθώς και πολλά χωριά υπέστησαν καταστροφές σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Από ιστορικά δεδομένα προκύπτει ότι από το 26 π.Χ. μέχρι το 1900 μ.Χ. έγιναν 16 καταστρεπτικοί σεισμοί, με ένταση τουλάχιστον 8 στην κλίμακα Mercalli.

Το 15 π.Χ. ισοπεδώθηκε η Πάφος, ενώ το 76 μ.Χ. καταστράφηκαν η Σαλαμίνα, το Κίτιο και πάλι η Πάφος.

Ο σεισμός αυτός θεωρείται ο ισχυρότερος που έπλεξε ποτέ την Κύπρο.

 Η Σαλαμίνα και η Πάφος καταστράφηκαν εκ νέου το 332 και 342 μ.Χ. αντίστοιχα.

Τα ιστορικά δεδομένα παρουσιάζουν πολλές ανακρίβειες και κενά.

Για κάποιες χρονικές περιόδους υπάρχει πλήρης έλλειψη στοιχείων, που φαίνεται να οφείλεται σε ασταθείς πολιτικές συνθήκες.

Επιπρόσθετα, πολλά γεγονότα έχουν μεγαλοποιηθεί κατά καιρούς από τους ιστορικούς και τους χρονογράφους που τα περιέγραψαν.

73 Κατανομή της σεισμικής δραστηριότητας στον κυπριακό χώρο Μια παραστατική εικόνα της σεισμικής δραστηριότητας στον κυπριακό χώρο παρουσιάζει ο χάρτης στην επόμενη σελίδα, όπου σημειώνονται τα επίκεντρα 674 σεισμών (ανεξάρτητα από το μέγεθός τους) που καταγράφηκαν από σεισμολογικούς σταθμούς στην περίοδο μεταξύ 1894 και 1996.

74 Από το χάρτη αυτό είναι φανερό ότι η κύρια σεισμική δραστηριότητα συγκεντρώνεται στα δυτικά και στα νότια του νησιού καθώς και σε μια κατά προσέγγιση τοξοειδή διάταξη στο θαλάσσιο χώρο επίσης δυτικά και νότια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της σεισμικής δραστηριότητας κατά την περίοδο 1894 – 1996 παρατηρείται νότια του 35ου παράλληλου.

Στα νοτιοδυτικά του νησιού υπάρχει σεισμική ύφεση κατά τα τελευταία 100 χρόνια σε αντίθεση προς τον κόλπο της Αττάλειας βορειότερα, όπου η σεισμική αυτή δραστηριότητα είναι πολύ εντονότερη.

Μια ανάλογη, αλλά λιγότερο έντονη σεισμική ύφεση παρατηρείται επίσης βορειοανατολικά της Αλεξανδρέττας.

75 Η σεισμικότητα της Κύπρου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην παρουσία στην παροχή της ανατολικής Μεσογείου του «Κυπριακού Τόξου», που αποτελεί το τεκτονικό όριο μεταξύ της Αφρικανικής και Ευρασιατικής πλάκας στην περιοχή.

 Όπως φαίνεται και στο χάρτη των λιθοσφαιρικών πλακών στην Ανατολική Μεσόγειο, το «Κυπριακό Τόξο» εκτείνεται από τον κόλπο της Αττάλειας, όπου ενώνεται με το «Ελληνικό Τόξο», νότια της Κύπρου με κατεύθυνση προς τον κόλπο της Αλεξανδρέττα, όπου συναντά το «ανατολικό Ρήγμα» της Ανατολίας.

Το «Κυπριακό Τόξο» αποτελεί τη ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, όπου (λόγω της τριβής που αναπτύσσεται μεταξύ των πετρωμάτων), συσσωρεύονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας, που εκλύεται σε αρκετές περιπτώσεις υπό μορφή σεισμών.

76 Σεισμόπληκτες περιοχές και σεισμικές ζώνες Τόσο τα ιστορία όσο και τα νεότερα στοιχεία φανερώνουν ότι η πιο σεισμόπληκτη περιοχή της Κύπρου είναι η παράκτια ζώνη, που εκτείνεται από την Πάφο, διέρχεται από την παραλιακή ζώνη των επαρχιών Λεμεσό και Λάρνακας και καταλήγει στην Αμμόχωστο.

Δεύτερη σε ένταση ζώνη είναι η πεδιάδα της Μεσαριάς, που περιλαμβάνει και τη Λευκωσία. Μεγάλο μέρος της οροσειράς του Πενταδάκτυλου και το μέρος εκείνο της οροσειράς του Τροόδους που δομείται από οφιολιθικά πετρώματα αποτελούν τις λιγότερο σεισμόπληκτες περιοχές της Κύπρου.

Οι θέσεις των σεισμόπληκτων περιοχών είναι φανερό ότι ταυτίζονται κατά μεγάλο μέρος με τις σεισμογενείς περιοχές που, όπως έχει ήδη αναφερθεί, βρίσκονται στο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο δυτικά και νότια της Κύπρου.

77 Μια πρώτη προσπάθεια για διαχωρισμό της Κύπρου σε σεισμικές ζώνες ανάλογα με τις εντάσεις των σεισμών που έχουν παρατηρηθεί, έγινε το 1983.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σίγουρα περιορισμένα τα δε ιστορικά ήταν ελλιπή και με πολλές ανακρίβειες.

 Γι’ αυτό ο χάρτης σεισμικών ζωνών που προέκυψε ήταν πολύ γενικός και διαχώριζε την Κύπρο σε 3 ζώνες με βάση τη μέγιστη παρατηρηθείσα σεισμική ένταση, που έφτασε στους 10 βαθμούς στην κλίμακα ΜSK.

78 Αντισεισμική προστασία και σεισμικός κώδικας

Το 1979 ιδρύθηκε η Κυπριακή Επιτροπή Αντισεισμικών Μέτρων (ΚΕΑΜ) με όρο εντολής την εισαγωγή των απαραίτητων αντισεισμικών μέτρων στην Κύπρο για προστασία του ανθρώπου και του δομημένου περιβάλλοντος από τις συνέπειες των σεισμών.

 Η ΚΕΑΜ ετοίμασε διάφορους σεισμικούς χάρτες της Κύπρου, όπως π.χ. το Χάρτη Σεισμικών Ζωνών.

 Σε συνεργασία με την επιτροπή Αντισεισμικής Μηχανικής του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων η ΚΕΑΜ ετοίμασε επίσης το 1986 τα Σύντομα Αντισεισμικά Μέτρα και το Σεισμικό Κώδικα, που άρχισε να εφαρμόζεται υποχρεωτικά από την 1/1/1994 για κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Επιπρόσθετα, ως μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης των συνεπειών των σεισμών θεσμοθετήθηκαν πρότυπα για τα δομικά υλικά.

79 Σεισμοί Μεταφέρουν τεράστια ποσότητα ενέργειας Είδη κυμάτων

Αποτέλεσμα εικόνας για Σεισμόγραμμα

80 Σεισμόγραμμα

81 Με το σεισμόγραμμα εντοπίζουμε: Σημείο εκδήλωσης Ενέργεια που ελευθερώνεται Χρόνος διάρκειας Για να εντοπισθεί το επίκεντρο απαιτούνται 3 σεισμογράμματα Μέγεθος σεισμού: Ποσότητα ενέργειας που ελευθερώνεται στην εστία. Μετριέται σε Ρίχτερ, π.χ. 5 Ρίχτερ = 6 x 10 10 joules 8,5 Ρίχτερ = 1 x 10 18 joules Για να υπολογισθεί το μέγεθος χρειάζονται: Απόσταση Δ του σταθμού από το επίκεντρο σε km Πλάτος Α της δόνησης στο έδαφος σε mm

82 Νομόγραμμα Ένταση: Η σφοδρότητα με την οποία γίνεται αντιληπτός. Κρίνεται από τα αποτελέσματά του.

Μετριέται με την κλίμακα Mercalli.

83 http://vcourseware.sonoma.edu/virtualEartquake/VQuakeExecute.html

84 ΣΕΙΣΜΟΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 5 ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΙΧΤΕΡ

85 ΣΕΙΣΜΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 7 ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΙΧΤΕΡ

89 ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ … ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ http://vcourseware.sonoma.edu/VirtualEartquake/VQuakeExecute.html

Μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμαστε ότι ο μύθος είναι αληθινή ιστορία κωδικοποιημένα δεδομένα.

«Και όμως υπάρχει αλήθεια στους μύθους» λέει ο ομότιμος καθ. Γεωλογίας Ηλίας Μαριολάκος

Υπάρχει αλήθεια στους μύθους;

 Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηλίας Μαριολάκος, θεωρεί αδιαμφισβήτητα πως ναι και το αποδεικνύει μέσα από πολυετείς έρευνες, όπως αυτή που αναφέρεται στην ιστορία για τον Αχελώο και τις Εχινάδες νήσους.

Ο μύθος Αχελώου-Εχινάδων Νήσων ταυτίζεται απόλυτα με τη φυσικό-γεωλογική εξέλιξη της περιοχής του Δέλτα του Αχελώου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18.000 ετών, επισημαίνει στο  ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηλίας Μαριολάκος.

«Ο Αχελώος είναι ένας από τους πιο γνωστούς ποταμούς της αρχαιότητας και τιμόταν ως θεός.

Ο μύθος λέει ότι οι Νύμφες που ζούσαν στις όχθες του, ενώ προσέφεραν θυσίες σε άλλους θεούς ξεχνούσαν να τιμήσουν κι αυτόν κατά τον ίδιο τρόπο.

Για να τις τιμωρήσει λοιπόν «έσυρε την περιοχή τους στη θάλασσα» (όπως αναφέρει ο Οβίδιος) και έτσι δημιουργήθηκαν τα νησιά Εχινάδες.

Αργότερα, κάποιες από αυτές μετατράπηκαν και πάλι σε ξηρά, εξαιτίας των αποθέσεων του Αχελώου (σύμφωνα με τον Ηρόδοτο).

Σήμερα, οι νησίδες αυτές βρίσκονται στο μέτωπο του Δέλτα του Αχελώου, στο ΝΔ άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, κοντά στις ακτές του Ιονίου», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μαριολάκος.

Παντού ερχότανε στο φως της επιφάνειας γιγαντιαίοι σκελετοί μαστόδοντων, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη Κίνα.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους γεωλόγους στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνανε διαδοχικοί κατακλυσμοί σε διάφορα μέρη της γης καλύπτοντας μεγάλη χρονική περίοδο.

Την πεποίθηση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει η ανακάλυψη των διαφορετικών στρωμάτων στους ιζηματογενείς βράχους.

Κάθε στρώμα ήταν αποτέλεσμα και διαφορετικού κατακλυσμού.

Λουκιανός «περί της συρίης θεού» 12.3

Οι περιγραφές του κατακλυσμού στην Σαμοθράκη έχουν πράγματι εξαιρετικό ενδιαφέρον: «Τώρα θα σας διηγηθώ την ιστορία των νησιών του Αιγαίου αρχίζοντας από την Σαμοθράκη… Το νησί κατοικούσαν αυτόχθονες… λένε ότι στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Σαόννησος… Οι Σαμόθρακες διηγούνται ότι πριν από τους κατακλυσμούς που έγιναν σε άλλους λαούς συνέβη εκεί ένας άλλος μεγάλος κατακλυσμός στην διάρκεια του οποίου άνοιξε το στενό στις «Κυανές πέτρες» (οι μυθικές συμπληγάδες) και στην συνέχεια (άνοιξε) ο Ελλήσποντος.

Γιατί η θάλασσα του Εύξεινου πόντου ήταν πρώτα λίμνη και φούσκωσε σε τέτοιο σημείο που από την πίεση του ρεύματος ξεχύθηκαν με ορμή τα νερά στον Ελλήσποντο και κατέκλυσαν μεγάλο μέρος από τα Ασιατικά παράλια και όχι και λίγη πεδινή έκταση της Σαμοθράκης μετατράπηκε σε θάλασσα.

 Και γι’; αυτόν τον λόγο στα μεταγενέστερα χρόνια μερικοί ψαράδες ανασύρουν με τα δίχτυα τους λίθινα κιονόκρανα, γιατί ακόμα και πόλεις κατακλύστηκαν απ’ τα νερά.

Και όσοι γλίτωσαν απ’ τον κατακλυσμό κατέφυγαν στα ψηλότερα μέρη του νησιού.

Αλλά καθώς η θάλασσα ανέβαινε ολοένα και ψηλότερα, ευχήθηκαν στους θεούς του τόπου και όταν σώθηκαν σε ανάμνηση του γεγονότος ύψωσαν πέτρινα σύνορα γύρω-γύρω απ’ το νησί και έκτισαν βωμούς.

Κατακλυσμός Ελλάδος

Πού όμως εντοπίζεται η αλήθεια της ιστορίας; «Ο μύθος αυτός είναι ένας από τους πολλούς που συμπίπτουν απόλυτα με την φυσικο-γεωλογική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας κατά τα τελευταία 18.000 χρόνια», απαντά ο καθηγητής, εξηγώντας παράλληλα μέρος από το σκεπτικό του: «Η Μυθολογία αποτελεί την κωδικοποίηση προφορικών διηγήσεων που αναφέρονται σε ένα μακρότατο χρονικό διάστημα στο παρελθόν, το οποίο κυμαίνεται από την απώτατη προϊστορία έως τις παρυφές της «ιστορικής εποχής».

Τρεις είναι οι μεγάλοι κατακλυσμοί της Ελληνικής μυθολογίας.

Σε όλους τους θρύλους των αρχαίων πολιτισμών περιγράφονται κατακλυσμοί, προϊόντα τιμωρίας των θεών προς το ανθρώπινο γένος για τις αμαρτίες του με αποτέλεσμα την παρ’ ολίγον εξαφάνισή του.

Στην Ασσυρο-βαβυλωνιακή μυθολογία ένας τέτοιος κατακλυσμός μνημονεύεται στο Έπος του Γκιλγκαμές.

Στην Παλαιά Διαθήκη, στη Γένεση μνημονεύεται ο κατακλυσμός του Νώε.

Στην Αρχαία Ελληνική μυθολογία μνημονεύονται τρεις κατακλυσμοί, ο Ωγύγιος κατακλυσμός, ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας και ο κατακλυσμός του Δαρδάνου.

Μουσουλμανική παραλλαγή του κατακλυσμού του Νώε μνημονεύεται στο Κοράνι.

Στη σκανδιναβική μυθολογία μνημονεύονται δύο κατακλυσμοί.

Επίσης κατακλυσμοί μνημονεύονται στον πολιτισμό των Ίνκας και στον Ινδικό πολιτισμό.

Ο πρώτος κατακλυσμός της ελληνικής μυθολογίας, ονομάστηκε Ωγύγιος κατακλυσμός.

Συνέβη όταν βασίλευε ο Ωγύγης στην Βοιωτία.

Ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται σε απότομη υπερχείλιση της λίμνης Κωπαΐδας στην περιοχή.

 Άλλες πηγές σχετίζουν αυτό τον κατακλυσμό με την Αττική.

Αυτή την άποψη υιοθετεί και ο Αφρικάνος, ο οποίος αναφέρει ότι ο κατακλυσμός συνέβη όταν βασιλιάς του Άργους ήταν ο Φορωνεύς.

 Ο Ωγύγης επέζησε του κατακλυσμού, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα κατάφεραν.

Μετά τον θάνατο του ίδιου και λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν, η Αττική έμεινε χωρίς βασιλείς για 189 χρόνια μέχρι την εποχή του Κέκροπα.

Ο δεύτερος κατακλυσμός της ελληνικής μυθολογίας, ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα, είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών.

Κατά τον μύθο την εποχή που στη Θεσσαλία βασίλευε ο Δευκαλίωνας ο Δίας με τη συγκατάθεση όλων των Θεών του Ολύμπου αποφάσισε να καταστρέψει όλη την γενιά των ανθρώπων που ήταν διεφθαρμένη, με εξαίρεση τον δίκαιο βασιλέα και την γυναίκα του την Πύρρα.

Από τον δεύτερο κατακλυσμό διασώθηκε μόνον ο Δευκαλίωνας με τη σύζυγό του Πύρρα, σε πλοίο που κατασκεύασαν μετά από συμβουλή του Προμηθέα.

Ο τρίτος κατακλυσμός την εποχή που βρισκόταν ο Δάρδανος, προήλθε απο τα στενά των Δαρδανελίων απο όπου τα νερά εισήλθαν απο την Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο με μεγάλη ορμή, καταποντίζοντας όλες τις πεδινές εκτάσεις της Σαμοθράκης και τις μετέτρεψε σε θάλασσα.

 Σώθηκαν μόνο οι κάτοικοι που πρόλαβαν να καταφύγουν στο βουνό ανάμεσα τους ο Δάρδανος και τα αδέλφια του εκεί οπου βρίσκεται σήμερα το νησί.

 Ευχαριστώντας θερμά τους Θεούς ίδρυσαν πολλούς βωμούς για την σωτηρία τους.

Ιστορικές πηγές λένε ότι οι ψαράδες έβρισκαν συνέχεια στον πάτο της θάλασσας λίθινα κιονόκρανα απο τις πόλεις που βυθίστηκαν σε εκείνο τον μακρινό κατακλυσμό

https://develop.cyprusalive.com/el/i-gennisi-kai-i-katagogi-tis-giortis-tou-kataklismou-antlei-rizes-apo-ti-genesi-tin-elliniki-mythologia-alla-kai-tin-kypriaki-laografia

 Ο Ωγύγιος κατακλυσμός, ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα, και ο κατακλυσμός του Δαρδάνου, δύο εκ των οποίων έδωσαν τέλος σε δύο Εποχές του Ανθρώπου (όπως τις διακρίνει ο Ησίοδος): Ο Ωγύγιος κατακλυσμός τελείωσε την Ασημένια Εποχή, ενώ ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα έδωσε τέλος στην πρώτη Χάλκινη Εποχή.

Ωγύγος

Ο πρώτος κατακλυσμός ονομάζεται Ωγύγιος, επειδή συνέβη όταν βασίλευε ο Ωγύγος ένας μυθικός βασιλιάς της Αττικής (ή της Βοιωτίας σύμφωνα με άλλες εκδοχές).

 Το επίθετο Ωγύγιος πιθανόν να σημαίνει, αρχέγονος, πρωταρχικός ή πολύ αρχαίος.

 Σε πολλά αρχαία κείμενα λέγεται πως η Ωγύγια πλημμύρα κάλυψε ολόκληρο τον κόσμο, και ήταν τόσο καταστροφική που άφησε την Αττική χωρίς βασιλιά μέχρι την εποχή του Κέκρωπα

Ο Πλάτων στους Νόμους του, υπολογίζει πως η πλημμύρα συνέβη 10.000 χρόνια πριν από την εποχή του.

Επίσης, στον Κριτία, περιγράφει την πλημμύρα ως “την μεγαλύτερη όλων”.

Ο Ωγύγος ή Ωγύγης, ήταν κατά την Ελληνική Μυθολογία, ένας από τους αρχέγονους ηγέτες στην Αρχαία Ελλάδα.

Ιδιαίτερα στην Βοιωτία.

Κατά μία άλλη εκδοχή ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Αττικής.

Η ετοιμολογία και η έννοια του ονόματος (από το επίθετο Ωγύγιος) σημαίνει, αρχέγονος, πρωταρχικός, πολύ αρχαίος.

Είναι ιδιαίτερα γνωστός ως βασιλιάς των Εκτενών, των αυτοχθόνων (προκατακλυσμιαίων) και πρώτων κατοίκων της Βοιωτίας.

Ίδρυσε την πόλη Ωγυγία (η μετέπειτα Θήβα) και έγινε ο πρώτος βασιλιάς της.

Αρκετοί αρχαίοι Έλληνες ποιητές αναφέρονται στους Θηβαίους ως «Ὠγυγίδαι».

Το όνομα του χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να τονίσει οτιδήποτε το “παμπάλαιο”, πριν τον πρώτο κατακλυσμό που συνέβει κατά την βασιλεία του.

Ο κατακλυσμός κατέστρεψε και την Αττική και την Βοιωτία και οι άνθρωποι που επέζησαν λέγεται πως μετοίκησαν στην Αίγυπτο, της οποίας το πρώτο όνομα ήταν επίσης “Ωγυγία”, όπως της Αττικής και της Βοιωτίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παράδοση ο κατακλυσμός του Ωγύγου έγινε όταν κυβερνήτης στο Αργος ήταν ο Φορωνέας, γιός του Ιναχου.

Ο Kατακλυσμός του Δαρδάνου

Ο Δάρδανος σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ήταν γιός του Δία και Ηλέκτρας κόρης του Άτλαντα, ο οποίος βρέθηκε στην Σαμοθράκη μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ιασίωνα και την αδελφή του Αρμονία κατά την διάρκεια ενός κατακλυσμού στον οποίο βούλιαξε το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.

Οι απόψεις σχετικά με το μέρος από το οποίο βρέθηκε ο Δάρδανος διίστανται την επικρατούσα άποψη εκφράζει ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς (1ος αιώνας π.χ.) (Ρωμαική Αρχαιολογία – Κεφ.61) που λέει ότι ήρθε στην Σαμοθράκη από την Αρκαδία μετά από τοπικό κατακλυσμό.

Ο Βιργίλιος στην Αινειάδα αναφέρει ότι ήρθε από κάποιο νησί δυτικά του Ατλαντικού την Εσπερία μετά από κάποια καταστροφή από πλημμύρα, μερικοί το μεταφράζουν ότι ίσως πρόκειται για κάποιο υπόλειμμα  της Ατλαντίδας στην περιοχή των Καναρίων νησιών που βυθίστηκε.

Την εποχή που βρέθηκε ο Δάρδανος με τα αδέλφια του στην Σαμοθράκη μεγάλος κατακλυσμός κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού το οποίο επικοινωνούσε με την απέναντι γη της Μακεδονίας με νερά, και οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι κατέφυγαν στο ψηλότερο βουνό του νησιού για να σωθούν.

Μετά το πέρας του κατακλυσμού έφθασε ο Κάδμος στο νησί της Σαμοθράκης που παντρεύτηκε την αδελφή του Δάρδανου Αρμονία ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του Ιασίων είχε ερωτική επαφή με την θεά Δήμητρα γι’αυτό ο Δίας τον κατακεραύνωσε για να τον τιμωρήσει.

Ο ίδιος ο Δάρδανος μετέβη με πλοία απέναντι στην Μικρασιατική ακτή στο όρος Ίδη της Τρωάδας όπου τον υποδέχθηκε ο βασιλιάς Τεύκτρος δίνοντας του δεύτερη σύζυγο την κόρη του Βάτεια αφού η πρώτη του σύζυγος Χρυσή κόρη του γίγαντα Πάλλαντα δεν ζούσε.

Με την πρώτη σύζυγο του Χρυσή ο Δάρδανος είχε αποκτήσει δύο γιούς τον Ιδαίο και τον Δύμανατα ενώ με την Βάτεια κόρη του βασιλιά Τεύκτρου απέκτησε αργότερα τον  Εριχθόνιο και τον Ίλο.

 Μετά τον θάνατο του Τεύκτρου ο Δάρδανος τον διαδέχθηκε στον θρόνο βασίλευσε 31 χρόνια ως τον θάνατο του ονομάζοντας το βασίλειο Δαρδανία, ίδρυσε την ομώνυμη πόλη Δαρδανία σε πολύ ψηλό σημείο από φόβο ώστε να εξασφαλίσει ότι εάν επαναληφθεί ο κατακλυσμός της Σαμοθράκης η πόλη δεν θα βυθιστεί.

Διάδοχος του Δάρδανου ήταν ο Εριχθόνιος γιός του με την Βάτεια και εγγονός του Τεύκτρου όπως ήταν η επιθυμία του πεθερού του, ο άλλος του γιός  ο Ίλος πέθανε πρόωρα πριν τον Δάρδανο, τον Εριχθόνιο διαδέχθηκε ο γιός του Τρώας ο οποίος με την σύζυγο του Καλλιρόη κόρη του θεού Σκαμάνδρου απέκτησε τον Ασσαράκο, τον Ίλο, τον Γανυμήδη και την Κλεοπάτρα.

Ο Τρώας έδωσε το όνομα του στην ευρύτερη περιοχή, ο γιός και διάδοχος του Ίλος ίδρυσε την νέα πρωτεύουσα του βασιλείου του Ίλιο ή Τροία την μυθική πόλη του Ομήρου περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιότερα από την παλιά πρωτεύουσα Δαρδανία που ίδρυσε ο προπάππους του αφού ο φόβος του κατακλυσμού είχε οριστικά περάσει.

Σύμφωνα με τον μύθο μετείχε και σε αγώνες του βασιλιά της Φρυγίας όπου βγήκε νικητής σε όλα τα αγωνίσματα.

Σαν έπαθλο πήρε 50 άνδρες, 50 γυναίκες και μία αγελάδα με βούλες στο τρίχωμα.

Ο βασιλιάς της Φρυγίας τον συμβούλευσε να ιδρύσει πόλη εκεί που το ζώο θα σταματούσε όπως και έκανε.

Ο Λαομέδοντας διαδέχθηκε τον πατέρα του Ίλο.

Το βασίλειο του Λαομέδοντα κατέστρεψε ο γνωστός μυθικός ήρωας Ηρακλής τον οποίο είχε εξαπατήσει, ακόμη ο Ηρακλής σκότωσε και όλους τους γιούς του εκτός από τον μικρότερο Ποδάκρο τον γνωστό βασιλιά Πρίαμο.

Επί Πριάμου συζύγου της Εκάβης καταστράφηκε το βασίλειο της Τροίας απο φωτιά που άναψαν οι Αχαιοί ύστερα από τον γνωστό δεκαετή πόλεμο της Ιλιάδας.

Από μία μικρή ομάδα απογόνων του Δαρδάνου που διασώθηκε με αρχηγό τον Αινεία ανιψιό του Πριάμου ίδρυσαν την Ρώμη μετά από μετανάστευση στην Ιταλία.

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (γύρω στο 80 π.χ. – 20 π.χ.)  ο κορυφαίος Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας επισκέφτηκε ο ίδιος την Σαμοθράκη όπου έμαθε όλους τους μύθους από τους ίδιους τους κατοίκους σχετικά με τον Δάρδανο και τον κατακλυσμό.

Αναλυτικά λέει ότι η καταγωγή των κατοίκων της Σαμοθράκης ήταν από την Σάμο και την Θράκη από όπου πήρε το νησί το όνομα του.

Οι κάτοικοι ήρθαν στον νησί σε πανάρχαιες εποχές.

Από τους κατοίκους της καταγόμενους από την Θράκη μυήθηκαν οι Σαμοθράκιοι τα Ορφικά μυστήρια και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο επισκέφτηκε ο Κάδμος  το νησί για να παντρευτεί τελικά την Αρμονία.

Ο κατακλυσμός την εποχή που βρισκόταν ο Δάρδανος προήλθε από τα στενά των Δαρδανελίων από όπου τα νερά εισήλθαν από την Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο με μεγάλη ορμή καταποντίζοντας όλες τις πεδινές εκτάσεις της Σαμοθράκης και τις μετέτρεψε στην θάλασσα.

Σώθηκαν μόνο οι κάτοικοι που πρόλαβαν να καταφύγουν στο βουνό ανάμεσα τους ο Δάρδανος και τα αδέλφια του εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το νησί, ευχαριστώντας θερμά τους θεούς ίδρυσαν πολλούς βωμούς για την σωτηρία τους.

Ανέφερε τέλος ότι ακόμα και εκείνη την εποχή οι ψαράδες έβρισκαν συνέχεια στον πάτο της θάλασσας λίθινα κιονόκρανα από τις πόλεις που βυθίστηκαν σε εκείνο τον μακρινό κατακλυσμό, το σημαντικότερο είναι ότι ξεκαθάρισε για την φορά των νερών από την Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο όχι το αντίστροφο όπως πολλοί σήμερα ισχυρίζονται.

Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα

Από τους σημαντικότερους μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας διαδραματίζεται στην περιοχή μας χιλιάδες χρόνια πριν.(υπολογίζεται περίπου στο 9000 π.Χ.)

Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται πολύ πιο μετά, σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών (όπως π.χ. στην Εβραϊκή παράδοση με τον κατακλυσμό του Νώε.

Κατά τον μύθο την εποχή που στη Φθία και τη Θεσσαλία βασίλευε ο Δευκαλίωνας ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει όλη την γενιά των ανθρώπων που ήταν διεφθαρμένη, με εξαίρεση τον δίκαιο βασιλέα και την γυναίκα του την Πύρρα.

Ο Δευκαλίωνας λοιπόν μετά από συμβουλή του πατέρα του κατασκεύασε ένα πλοίο συγκέντρωσε τα απαραίτητα εφόδια για την επιβίωση τους και επιβιβάστηκε στο πλοιάριο μαζί με την γυναίκα του.

Στο μεταξύ ο Δίας ανοίγει τους καταρράκτες του Ουρανού και το έδαφος της Ελλάδας γεμίζει με νερό και οι άνθρωποι χάνονται.

Για εννέα μέρες και εννέα νύχτες το βασιλικό ζευγάρι περιφέρεται από τα νερά μέσα στο πλοιάριο.

Την δέκατη όμως ημέρα προσάραξε στο όρος Όρθρυς κατά άλλη εκδοχή στον Παρνασσό.

Εκεί όταν οι βροχές σταμάτησαν και τα νερά υποχώρησαν ο Δευκαλίων και η Πύρρα κατέβηκαν στην ξηρά και το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν θυσία στον Φύξιο Δία (προστάτης των φυγάδων).

Ο θεός που επικαλέστηκε ο θεοσεβής Δευκαλίωνας έστειλε τον Ερμή για να τους μεταφέρει την υπόσχεση ότι ο Δίας θα πραγματοποιούσε την πρώτη ευχή τους.

Και η πρώτη ευχή του Δευκαλίωνα και της Πύρρας δεν ήταν άλλη από το να δώσει και πάλι ζωή ο Δίας στο ανθρώπινο γένος.

Κατά μία άλλη εκδοχή η οποία προέρχεται από την Φωκίδα ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα πήγαν στους Δελφούς και στο ιερό της Θέμιδας για να εκφράσουν και σ αυτή την ίδια επιθυμία.

Η θεά τους άκουσε και τους απάντησε με τον παρακάτω χρησμό: Αν ήθελαν να φέρουν στη ζωή νέους ανθρώπους θα έπρεπε να καλύψουν τα πρόσωπά τους και να ρίχνουν πίσω από την πλάτη τους τα οστά της μητέρας τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Δευκαλίωνας και η Πύρρα

Εκείνοι κατάλαβαν την ερμηνεία του χρησμού και αφού έκαναν ότι τους έλεγε ο χρησμός άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους, αφού αυτές προέρχονταν από τα σπλάχνα της μάνας Γης.

Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες και αυτές που πετούσε η Πύρρα μεταμορφώνονταν σε γυναίκες.

Από την πρώτη δε πέτρα που πέταξε ο Δευκαλίωνας προήλθε ο Έλληνας, γενάρχης των Ελλήνων.

Ο Δευκαλίων και η Πύρρα απόκτησαν εκτός από τον Έλληνα, τον Αμφικτύωνα, τη Πρωτογένεια, τη Μελανθώ, τη Θυία (ή Αιθυία) και την Πανδώρα.

Ο πρωτότοκος γιος τους ο Έλλην έγινε γενάρχης των Ελλήνων.

Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα

Ο Αμφικτύων, κυβέρνησε την Αθήνα μετά τον Κραναό.

Ο ίδιος ο Δευκαλίων, έγινε ο βασιλιάς της Φθίας και της Θεσσαλίας.

Ο γενάρχης των Ελλήνων ο Έλλην γέννησε με την Ορσυίδα τρεις γιους, τον Δώρο τον Ξούθο και τον Αίολο τους πρώτους αρχηγούς των Ελλήνων.

Ο Ξούθος βασίλεψε στη Πελοπόννησο και έκανε δύο γιους, τον Αχαιό και τον Ίωνα από τους οποίους οι Αχαιοί και οι Ίωνες πήραν τα ονόματά τους.

Ο Αίολος βασίλεψε στη Θεσσαλία και οι κάτοικοι ονομάσθηκαν Αιολείς απ’ αυτόν.

Ο Δώρος και οι άνθρωποι του που ονομάστηκαν Δωριείς εγκαταστάθηκαν στις περιοχές ανατολικά του Παρνασσού.

Ο Αμφικτύων ήταν πατέρας του Λοκρού, ο οποίος ίδρυσε την Λοκρίδα.

Η εκδοχή του Δευκαλίωνα και της Πύρρας είναι αυτή που διαδόθηκε ευρύτατα από τις υπόλοιπες σχετικές παραδόσεις και επικράτησε όλων των άλλων και κατά την εποχή του Πλουτάρχου εμπλουτίστηκε και με άλλα στοιχεία και λεπτομέρειες που προέρχονται από ασιατικές παραδόσεις.

Ο Δευκαλίων, λοιπόν, και οι δικοί του ήταν οι μόνοι που γλίτωσαν από τον τρομερό κατακλυσμό, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία.

Αλλά σε πιο κατακλυσμό αναφέρεται η Ελληνική μυθολογία;

Μήπως στο παγκόσμιο κατακλυσμό που σύμφωνα με τον Πλάτωνα έγινε γύρω στο 9600 π.Χ. και βυθίσθηκε η Ατλαντίδα μέσα σε μια μέρα και νύχτα;

Η ημερομηνία αυτή επιβεβαιώνεται και από τις παραδόσεις άλλων αρχαίων λαών.

Ή μήπως υπήρχε και άλλος κατακλυσμός μικρότερος, γύρω στο 7000 π.Χ. ή ακόμα και στο 5000 π.Χ, όπως πολλοί μελετητές παραδέχονται, στον οποίο βυθίσθηκε και το υπόλοιπο τμήμα της Ατλαντίδος που επέζησε;

Αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή τότε αυτό σημαίνει ότι η Ατλαντίδα δεν καταποντίστηκε στα γρήγορα αλλά σταδιακά, και σ’ αυτό το σημείο ο Πλάτων σφάλει.

Το ότι υπήρχαν πολλοί κατακλυσμοί, όμως, το αναφέρει και ο Πλάτων στο διάλογο “Τίμαιος” (22CD και 23 Β).

Στα κεφάλαια αυτά ο Πλάτων αναφέρει ένα μέρος της συζήτησης που είχε κάνει ο Σόλων με τους ιερείς της Αιγύπτου.

Αναφέρουμε, τα συγκεκριμένα κεφάλαια(22ABCD, 23B):

Κάποτε που θέλησε ο Σόλων να τους παρασύρει (εννοεί: τους ιερείς της Αιγύπτου) να μιλήσουν για τα παλιά γεγονότα, άρχισε να τους διηγείται για όσα εδώ στην Αθήνα θεωρούνται αρχαιότατα.

Για τον Φορωνέα, τον οποίο ονόμασαν πρώτο και για τη Νιόβη και για τα μετά τον κατακλυσμό.

Διηγήθηκε επίσης για τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα, πως διαβίωσαν μετά τον κατακλυσμό, και για τους απογόνους τους, και προσπάθησε να καθορίσει πόσα έτη παρήλθον από όσα έλεγε και να χρονολογήσει.

Κάποιος από τους ιερείς πολύ ηλικιωμένος, του είπε τότε: …Πολλές καταστροφές ανθρώπων έχουν γίνει και θα γίνουν από πολλά αίτια, οι πλέον μεγαλύτερες από πυρκαγιές και κατακλυσμούς, και οι μικρότερες από αμέτρητα άλλα αίτια.

Π.χ. η παράδοση που επικρατεί εις τη χώρα σας ότι δηλαδή κάποτε ο Φαέθων, ο γιος του Ηλίου, αφού έζευξε το άρμα του πατρός του, επειδή δεν είχε την ικανότητα να ακολουθήσει τον ίδιο με τον πατέρα του δρόμο, και πυρπόλησε ότι υπήρχε πάνω στη γη και ο ίδιος κτυπηθείς από κεραυνό εφονεύθη, αυτό λέγεται ως μύθος, ενώ η πραγματικότητα είναι η παράλλαξη (σημείωση: μεταβολή της κυκλικής κίνησης) των περιστρεφομένων γύρω από τη γη ουρανίων σωμάτων που προκαλεί καταστροφή για πολλά χρόνια, από τις πυρκαγιές, των όντων πάνω στη γη.

Και παρακάτω ο Αιγύπτιος ιερέας λέει στο Σόλωνα (23B):

Όσα λοιπόν είπες προηγουμένως, Σόλων, για τις δικές σας παραδόσεις περί γενεαλογιών, ελάχιστα διαφέρουν από παιδικά παραμύθια.

Διότι εσείς ενθυμείσθε μόνο ένα κατακλυσμό της γης (σημείωση: τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα), ενώ έγιναν πολλοί πιο παλιά…

Όσα αναφέραμε δείχνουν το αρχέγονο ιστορικό βάθος των ελληνικών μύθων!

Πρέπει δε να τονίσουμε ότι ο μύθος δεν είναι κατ’ ανάγκην παραμύθι αλλά οι αναφορές του έχουν έναν ενδεχόμενο ιστορικό πυρήνα!

Ο μύθος συνήθως έχει δυο στόχους να διδάξει και να πληροφόρηση με κωδικοποιημένες εικόνες ή με υπερβολές και αλληγορίες όπως θα λέγαμε σήμερα.

Το πόσες πληροφορίες έχουν χαθεί για το απώτατο παρελθόν των Ελλήνων και της μεσόγειου γενικότερα το δείχνει ο μύθος του Δευκαλίωνα τον οποίον αναφέραμε προηγουμένως.

Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε!

«Έτσι έχει ο μύθος του Δευκαλίωνος.

 Αυτή η γενιά των ανθρώπων δεν είναι η πρώτη, αλλά της πρώτης εκείνης γενιάς οι άνθρωποι όλοι χάθηκαν, αυτοί δε γένος δεύτερο είναι του Δευκαλίωνος που το πλήθος της παντού αποίκησε.

Περί δε εκείνων των (πρώτων) ανθρώπων αυτά μυθολογούνται, ότι μεγάλοι υβρισταί έγιναν και αθέμιτα έργα έπρατταν, ούτε όρκους τηρούσαν, ούτε ξένους φιλοξενούσαν, ούτε και ικέτες ανέχοντο, έτσι επήλθε σ’ αυτούς η μεγάλη συμφορά.

Αυτή η ίδια η γη, πολύ ύδωρ ανέδυε, και βροχές μεγάλες έγιναν και οι ποταμοί τεραστίως διογκώθηκαν και η θάλασσα τόσο πολύ ανέβη, ώστε τα πάντα σκέπασε το νερό και έτσι χάθηκαν όλοι!

Ο Δευκαλίων δε, ευσεβής και συνετός, μόνος των ανθρώπων απέμεινε για (να γεννήσει) την γενιά την δεύτερη.

Η δε σωτηρία έτσι έγινε.

Μεγάλη λάρνακα (κιβωτό) αυτός είχε και σ’ αυτήν επιβίβασε παιδιά 8 και γυναίκες.

Κατέφθασαν δε και επιβιβάσθηκαν (στην κιβωτό επίσης) και χοίροι και ίπποι και λέοντες κατά γένη και όφεις και ακόμα όλα όσα την γη μοιράζονται, πάντα κατά ζεύγη.

Ο δε (Δευκαλίων) τα δέχθηκε όλα, γιατί μεταξύ τους δεν εβλάπτοντο, διότι εκ Διός φιλία έγινε μεταξύ τους και σε μια λάρνακα πάντες έπλευσαν όσο το ύδωρ επικρατούσε.

Αυτά ιστορούν οι Έλληνες περί Δευκαλίωνος»

Λουκιανός «περί της συρίης θεού» 12.3

Οι περιγραφές του κατακλυσμού στην Σαμοθράκη έχουν πράγματι εξαιρετικό ενδιαφέρον: «Τώρα θα σας διηγηθώ την ιστορία των νησιών του Αιγαίου αρχίζοντας από την Σαμοθράκη.

Το νησί κατοικούσαν αυτόχθονες… λένε ότι στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Σαόννησος… Οι Σαμόθρακες διηγούνται ότι πριν από τους κατακλυσμούς που έγιναν σε άλλους λαούς συνέβη εκεί ένας άλλος μεγάλος κατακλυσμός στην διάρκεια του οποίου άνοιξε το στενό στις «Κυανές πέτρες» (οι μυθικές συμπληγάδες) και στην συνέχεια (άνοιξε) ο Ελλήσποντος.

Γιατί η θάλασσα του Εύξεινου πόντου ήταν πρώτα λίμνη και φούσκωσε σε τέτοιο σημείο που από την πίεση του ρεύματος ξεχύθηκαν με ορμή τα νερά στον Ελλήσποντο και κατέκλυσαν μεγάλο μέρος από τα Ασιατικά παράλια και όχι και λίγη πεδινή έκταση της Σαμοθράκης μετατράπηκε σε θάλασσα.

 Και γι’; αυτόν τον λόγο στα μεταγενέστερα χρόνια μερικοί ψαράδες ανασύρουν με τα δίχτυα τους λίθινα κιονόκρανα, γιατί ακόμα και πόλεις κατακλύστηκαν απ’ τα νερά.

Και όσοι γλίτωσαν απ’; τον κατακλυσμό κατέφυγαν στα ψηλότερα μέρη του νησιού.

Αλλά καθώς η θάλασσα ανέβαινε ολοένα και ψηλότερα, ευχήθηκαν στους θεούς του τόπου και όταν σώθηκαν σε ανάμνηση του γεγονότος ύψωσαν πέτρινα σύνορα γύρω-γύρω απ’ το νησί και έκτισαν βωμούς.

 Είναι φανερό λοιπόν ότι η Σαμοθράκη ήταν κατοικημένη πριν απ? τον κατακλυσμό»

Διόδωρος Σικελιώτης ιστορική βιβλιοθήκη 5.47

Οι γνωστότεροι Κατακλυσμοί στον Ελληνικό χώρο είναι η εξής:

1) Κατακλυσμός του Ωγύγου (περίπου 15000 π.χ.) πρέπει να έχει σχέση πιθανότερα με την περιοχή του Αιγαίου Πελάγους.

2) Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα (περίπου 10000π.χ.) λιώσιμο των Παγετώνων, δημιουργία της Μεσογείου, καταβύθιση της Ατλαντίδα)

3)Κατακλυσμός του Δαρδάνου (περίπου 4000π.χ.) καταβύθιση του Βορείου Αιγαίου & του Ευξείνου Πόντου.

Δεν ανέφερα πηγές γιατί υπάρχουν χιλιάδες & τα συγκεκριμένα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους.

Σύμφωνα με τον Ρώσο γεωλόγο Αντρέι Τσεπαλίγκα, ο οποίος διεξάγει έρευνες στην Κασπία και στη Μαύρη Θάλασσα, ο κατακλυσμός σημειώθηκε πριν 10.000-15.000 χρόνια, στο τέλος της εποχής των Παγετώνων και οφείλεται σε απότομη άνοδο της θερμοκρασίας που είχε ως αποτέλεσμα να λειώσουν οι πάγοι και να ανέλθει η στάθμη της Κασπίας κατά 200 μέτρα.

Ο ίδιος προσδιόρισε ότι αυτό συνέβη σε μια χρονική περίοδο 100 ετών και είχε αλυσιδωτές συνέπειες σε μια έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μαύρη Θάλασσα, στη λίμνη Αράλη, στη θάλασσα του Μαρμαρά και στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο κ. Τσεπαλίγκα στηρίζει τη θεωρία του σε αναλύσεις σε γεωλογικά ιζήματα αυτών των περιοχών , σε πηλούς γεωτρήσεων από τη Μαύρη Θάλασσα και σε απολιθώματα ενδημικών ειδών της Κασπίας.

Θεωρεί ότι ο μύθος του Κατακλυσμού διαδόθηκε από τους ανθρώπους που κατοικούσαν στην Κασπία και μετανάστευσαν στη Μεσοποταμία.

Ο συνάδελφος του Βλαντιμίρ Τριφόνοφ υποστηρίζει ότι ο Κατακλυσμός συνέβη 6.000 χρόνια πριν, στη Μεσοποταμία.

Ήταν συνδυασμός των πάγων της Ανταρκτικής που έλιωσαν, με αποτέλεσμα την άνοδο της θάλασσας κατά ένα μέτρο τον χρόνο και των κλιματικών συνθηκών που πλημμύρισαν τον Τίγρητα και τον Ευφράτη και ανάγκασαν τους κατοίκους των περιοχών αυτών μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές προς το Βορρά.

Εδώ να αναφέρω ότι αυτό συμβαίνει και σήμερα με το λιώσιμο των πάγων, γιαυτό με βάζει σε υποψίες ότι έχουμε το ξεκίνημα νέου κατακλυσμού.

Ο κ. Τριφόνωφ επικαλείται γεωλογικές αποθέσεις στην πόλη Ουρ αλλά και Σουμεριακές γραφές και υποστήριξε ότι σε τέτοιες πηγές στηρίζεται η γραφή της Βίβλου για τον Κατακλυσμό.

Κρίσιμα ερωτήματα από την παρέμβαση Ποσειδώνα για την διαδοχική σχέση Κατακλυσμού Ωγύγου, Δευκαλίωνα, Δαρδάνου (και Κέκροπος αν προσθέσουμε την παρέμβαση του Epiktitou) στην γεωλογική διαμόρφωση της περιοχής.

Άλλο παράδειγμα: Αν σημειώσετε τα όσα παραθέτει ο don_kichotes για τις θέσεις Αντρέι Τσεπαλίγκα (πριν πριν 10.000-15.000 χρόνια) και Βλαντιμίρ Τριφόνοφ (πριν 6000) που μάλλον αναφέρονται σε διαφορετικά συμβάντα, βλέπουμε ότι υπάρχει όχι μόνο θέμα “ταυτοποίησης” των δύο γεγονότων με κάποια από εκείνα που αναφέρονται στην αρχαία γραμματεία αλλά και ερωτηματικά για τις αιτίες των δύο συμβάντων.

ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα προηγείται του κατακλυσμού του Δαρδάνου.

Τι μας λέει ο κωδικοποιημένος μύθος;

Ο Δευκαλίωνας λοιπόν πληροφορήθηκε από τον πατέρα του, Προμηθέα, για την επερχόμενη καταστροφή, κατασκεύασε ένα πλοίο, συγκέντρωσε τα απαραίτητα εφόδια.

Μια ερευνητική λύση είναι να επικεντρώσουμε την  περίπτωση του Κατακλυσμού που πιθανολογείται ως ο μεγαλύτερος σε ισχύ, αυτό δηλαδή με τις μεγαλύτερες κοσμολογικές επιπτώσεις, επειδή για τέτοιο φυσικό συμβάν ( που μεταβάλει τις καθοριστικά βασικές γεωφυσικές παραμέτρους στον χώρο Αιγαίο, Κασπίας, Μεσοποταμίας κλπ) θα υπάρχουν πολλά επιστημονικά γεωλογικά και άλλα δεδομένα.

Παράδειγμα πόσο ανέβηκε η στάθμη των υδάτων; 100, 1000, 10000 μέτρα;

 Ποίες γεωγραφικές περιοχές πλημμύρησαν και πότε έγινε;

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι Αν ξεκινήσουμε από την υπόθεση ότι “Οι άνθρωποι σώθηκαν στην κορυφή του όρους Κυλλήνη-2376μ” τότε η στάθμη των υδάτων για το συμβάν του Κ.Δ. πρέπει να οριοθετηθεί γύρω στα 1.500-2000 μ.

Αυτό ενδέχεται να μας οδηγήσει στην υπόθεση ότι:

 Όλες οι τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής κάτω από αυτό το ύψος θα ήταν καλυμμένες από νερά (και θα ήταν ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ να έχουμε μια περιγραφή ή χαρτογράφηση ενός ΓΕΩΦΥΣΙΚΟΥ τοπίου βασισμένου σ’ αυτήν την γραπτή παράδοση…)

Η πρόκληση ενός τέτοιου φυσικού φαινομένου θα έχει συγκεκριμένες κλιματολογικές αιτίες, οι οποίες με την σειρά τους μπορούν να μας οδηγήσουν σε συγκεκριμένης κοσμολογικής κλίμακας γεωλογικές αναστατώσεις, που μπορούν να προσδιοριστούν από όσα αποδεικτικά στοιχεία μας προσφέρει η γεωλογική ιστορία της περιοχής ή του πλανήτη .

Ο φυσικός (κλιματολογικός ή άλλος) μηχανισμός “παραγωγής κατακλυσμού” φυσικά θα ήταν καλό να υπάρχει ως “παράπλευρη γνώση” στην έρευνα μας, κάτι που γενικά έχει μελετηθεί και “προσομοιωθεί” ηλεκρονικά από το “state of the art” των σύγχρονων επιστημονικών μελετών.

Ενδιαφέρον έχει, ενδεικτικά, τα sites:

 http://www.whfreeman.com/ruddiman/

Πληροφορίες που πρέπει ο αναγνώστης να ξέρει.

Το ηλιακό μας σύστημα και όλα τα άλλα συστήματα των αστεριών σχηματίζονται από ένα καταρρακτωμένο νεφέλωμα.

Το ηλιακό μας σύστημα και όλα τα άλλα συστήματα των αστεριών σχηματίζονται από ένα καταρρακτωμένο νεφέλωμα

Συχνά ονομάζονται αστρικά νεφελώματα, φυτώρια είναι η γενέτειρα των αστεριών.

Αυτά αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο αλλά περιέχουν και άλλες ουσίες όπως αέρια πάγο και βράχο σκόνης.

Η βαρύτητα του νεφελώματος τραβά αυτό το θέμα το κέντρο και το νεφέλωμα βιώνουν μια βαρυτική κατάρρευση Εάν η συμπίεση αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα αρκετή για να φτάσει στη θερμοπυρηνική σύντηξη, η κεντρική μάζα παράγει ένα πρωτότυπο.

Η συνέχεια στο βίντεο.

Secrets of the Universe and Planets in Solar System – Space Discovery Documentary

Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια.

http://www.bradshawfoundation.com/chauv … lakes.html

Θα έλεγα ότι αξίζει να δούμε πόσο ευσταθεί ένας τέτοιος ερευνητικός συλλογισμός (που φυσικά εκκινεί από … μόνο ένα τεκμήριο παράδοσης) αλλά θεωρώ ότι είναι μια καλή αρχή για να “ξεδιπλώσουμε” σιγά-σιγά διάφορες συσχετίσεις βασισμένες στην διασταύρωση τεκμηρίων και στην αναζήτηση ενός ΒΕΒΑΙΟΥ (επιστημονικά αποδεδειγμένου) σημείου αναφοράς.

Τέλος πρέπει να συνδέσουμε τον Κ.Δ. με “θεωρία της πλημμύρας της Μαύρης Θάλασσας πριν από 7600”;

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι αν ο κατακλυσμός που αναφέρεται σχεδόν σε όλες τις μυθολογίες των αρχαίων λαών, ήταν τοπικός, μιας ευρύτερης περιοχής ή παγκόσμιος.

Τα στοιχεία που έχουμε (ή μάλλον που δεν έχουμε) μέχρι στιγμής αποκλείουν την 3η περίπτωση.

Οπότε δεχόμαστε ότι πρέπει να έγιναν πολλοί τοπικοί κατακλυσμοί σε ολόκληρη την γη μέσα σε μία περίοδο γενικότερων γεωλογικών και κλιματολογικών ανακατατάξεων, που προφανώς προκλήθηκαν εξαιτίας κάποιας από τις παραπάνω αιτίες.

Ήδη, όμως υπάρχει σοβαρό ζήτημα συνέπειας με την χρονολόγηση των αναφερομένων πηγών.

 Γενικά μιλώντας νομίζω ότι η συνήθης απόπειρα χρονολόγησης με βάση ΜΟΝΟ συγκρίσεις και συσχετίσεις από την αρχαία γραμματεία είναι τις περισσότερες φορές αντιπαραγωγική και καταλήγει να είναι ζήτημα ερμηνείας (αρκετές φορές …εξωφρενικής ερμηνείας!!).

Το συνήθες αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας είναι πάντα ένας “φαύλος κύκλος” και τελικά η διερεύνηση καταλήγει να είναι θέμα… “θεολογικής” πίστης του μελετητή.

Για αυτό νόμίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή στην εύρευση ενός περισσότερο ΣΤΑΘΕΡΟΥ σημείου αναφοράς στην διερεύνηση μας, ώστε να εντάξουμε κάποιες από τις αναφορές της αρχαίας γραμματείας, που συχνά βρίσκεται σε αντιφάσεις ή χρειάζονται “ερμηνεία”.

Από αυτήν την άποψη νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ερευνητική προσέγγιση που περιέγραψαν τα ερωτήματα της προηγούμενης παρέμβασης μου.

Δηλαδή εντοπισμός και περιγραφή του φυσικού φαινομένου μέσα από τις πηγές και προσπάθεια ιστορικής γεωλογικής “ταυτοποίησης” ώστε να καταλήξουμε σε μια κατά προσέγγιση χρονολόγηση.

Ο Πλάτων στους Νόμους του, υπολογίζει πως η πλημμύρα συνέβη 10.000 χρόνια πριν από την εποχή του.

Επίσης, στον Κριτία, περιγράφει την πλημμύρα ως “την μεγαλύτερη όλων”.

Διαφορες θρησκευτικες Αναφορες.

Βαβυλώνιοι και Σουμέριοι

Ο Κοσμολογιακός μύθος των Βαβυλωνίων σώζεται σε σειρά πήλινων πλακών που χρονολογούνται στο 700 π.Χ. και φυλάσονται στη βιβλιοθήκη Ασσουρμπανιπάλ.

Σύμφωνα με το Βαβυλωνιακό μύθο στην αρχή βασίλευε το Χάος.

Από το Χάος αυτό γεννήθηκε ο θεός γεννήτορας του κόσμου Απσού και η σύντροφός του Τιαμάτ από την ένωση των οποίων γεννήθηκαν τερατώδη πλάσματα με την μορφή δράκοντα.

Με το πέρασμα του χρόνου νέοι θεοί γεννήθηκαν ένας από αυτούς ο Έα θεός των υδάτων σκότωσε τον Απσού σε μια μονομαχία.

Η Τιαμάτ εκδικούμενη τον θάνατο του συντρόφου της άρχισε να σκοτώνει τους άλους θεούς σε μια προσπάθεια επιβολής της κυριαρχίας της στο Σύμπαν.

Όμως ο θεός Μαρντούκ γιος του Έα κατάφερε να αποκαταστήσει την κοσμική τάξη νικώντας τη.

Στη συνέχεια τεμάχισε στα δύο το κορμί της και από το ένα κομμάτι δημιούργησε την Γη και απο το άλλο τον ουράνιο θόλο αποτρέπωντας έτσι στα Άνω Ύδατα να την πλημυρίσουν.

Στο τέλος χρησιμοποιώντας το αίμα του και χώμα έπλασε τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον μύθο ο ουρανός ήταν διαιρεμένος σε τρία μέρη:

Ανώτατο κατοικία του μεγάλου θεού Ανού

Μεσαίο κατοικία Μαρντούκ

Κατώτατο αστερισμοί που ήταν τα ομοιώματα των θεών

Ανάλογα και η Γη ήταν διαιρεμένη σε τρία μέρη:

Ανώτατη κατοικία ανθρώπων

Μεσαία βασίλειο θεού υδάτων Έα

Κατώτατη κατοικία θεών Κάτω Κόσμου

Κατακλυσμός

Στο Έπος του Γκιλγκαμές, προς το τέλος του έργου, γίνονται αναφορές στον Μεσοποταμιακό μύθο της μεγάλης πλημμύρας.

Ο ήρωας Γκιλγκαμές, αναζητώντας την αθανασία, βρίσκει τον Ουτναπιστίμ και του ζητάει να μάθει πώς έγινε αθάνατος.

Ο Ουτναπιστίμ του διηγείται πως πριν από πολλά χρόνια ο θεός Ένκι τον είχε προειδοποιήσει για το σχέδιο των θεών να καταστρέψουν κάθε είδους ζωή στον κόσμο με μία πλημμύρα και τον είχε συμβουλέψει να φτιάξει μία μεγάλη κιβωτός, για να σώσει την οικογένεια του, τους φίλους του, τη περιουσία και τα ζώα του.

Μετά την πλημμύρα οι θεοί μετάνιωσαν για την πράξη τους και τον έκαναν αθάνατο.

Αιγυπτιακή Κοσμολογία

Απεικόνιση της θεάς Νουτ.

Η Αιγυπτιακή Κοσμολογική παράδοση έχει ανασυντεθεί από πολλά ευρήματα όπως παπύρους και τοιχογραφίες.

Σύμφωνα με αυτόν ο δημιουργός του κόσμου είναι ο προαιώνιος θεός Ρα που με τον λόγο του δημιούργησε τον κόσμο ,την Γη, το Νερό, την χλωρίδα, την βλάστηση και την Έρημο.

Ο λόγος του Ρα έφτασε και στην νέο-δημιουργημένη Γη και ενζυμώμενη με το χώμα έπλασε ανθρώπους, ζώα, φυτά κ.τ.λ.

Το Σύμπαν το φαντάζονταν ως ορθογώνιο κουτί με πάτωμα την Γη και οροφή ή μια Αγελάδα με τα άκρα της στα άκρα της Γης ή το επιμηκυμένο σώμα της θεάς Νουτ με το πρόσωπο της στραμένο στην ανατολή και τα άκρα της να αποτελούν τους στύλους του στερεώματος.

Γύρω από Σύμπαν-κουτί έρεε ένας μεγάλος ποταμός πάνω τον οποίο ταξίδευαν με τη βοήθεια καϊκιών ο Ήλιος και η Σελήνη που κρύβονταν στις σπηλιές των όχθεών του κατά την Δύση τους.

Το ίδιο και οι πλανήτες. Καθε δεκαπενθήμερο περίπου ένα Αγριογούρουνο έτρωγε σιγά σιγά την σελήνη για δυο εβδομάδες.

Όταν πείναγε πολύ την έτρωγε ολόκληρη δημιουργώντας εκλείψεις.

Εβραίοi

Εβραϊκή βιβλική κοσμολογία

Τα δύο πρώτα κεφάλαια της Γένεσης, του πρώτου βιβλίου της Πεντατεύχου αλλά και ολόκληρης της Βίβλου, μας δίνουν δύο διηγήσεις για τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου.

Στην πρώτη διήγηση, τη λεγόμενη “ιερατική” (Γεν. 1:1-2:4α), σε μια μεγαλειώδη εικόνα ο Θεός, φέρνει στην ύπαρξη το σύμπαν.

 Ο Θεός είναι δημιουργός της πρώτης άμορφης πραγματικότητας που μέσα σε σκοτεινά και ακαθόριστα νερά αποκαλείται “ουρανός και γη”.

Ο Ουρανός και η Γη γίνονται αντιληπτά ως το παν.

Έπειτα σε έξι φάσεις πραγματώνεται η διαμόρφωση του σύμπαντος:

  1. γένεση του φωτός (πιθανόν αυτό το πρώτο φως να έχει μια υπαρξιακή σημασία: εμφάνιση των θεϊκών ενεργειών.

Ο Θεός φωτίζει τα βήματα του άνθρωπου (Παρ. 6:23), αλλιώς ο άνθρωπος περπατά στο σκοτάδι (Ησ 59:9 εξ))

  1. σχηματισμός της ατμόσφαιρας,

  2. διαμόρφωση ξηράς και θάλασσας, και εμφάνιση του φυτικού βασιλείου,

  3. δημιουργία του ήλιου, της σελήνης και των αστεριών

  4. δημιουργία των θαλάσσιων οργανισμών και των πετεινών του ουρανού και

  5. δημιουργία των τετραπόδων, και τελικά του ανθρώπου ως “άρσεν και θήλυ” (Γέν. 1:27) κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού.

  6. Το δημιουργικό έργο των έξη ημερών κλείνει η ανάπαυση του Θεού την εβδόμη ημέρα.

Η δεύτερη βιβλική διήγηση περί δημιουργίας (Γεν. 2:4β-2:25) έχει κύριο θέμα τη δημιουργία του πρώτου ανθρώπινου ζεύγους, του Αδάμ και της Εύας.

Αρχίζει από την πλάση του άντρα, ακολουθεί η δημιουργία του κήπου της Εδέμ ως κατοικίας του ανθρώπου, και μετά έρχεται η δημιουργία των παντός είδους ζώων.

 Κατόπιν, ο Θεός δημιουργός, δημιουργεί τη γυναίκα και μετά η διήγηση οδηγεί στα περί της πτώσεως των πρωτοπλάστων.

Εβραϊκή μυστικιστική κοσμολογία

Σύμφωνα με τη Εβραϊκη Κοσμολογική Παράδοση υπήρχαν 7 επάλληλοι ουρανοί πέρα του Στερεώματος και 7 Γαίες κάτω από τη Γη.

Οι ουρανοί περιείχαν τα εξής:

ος σύννεφα ανέμου χιόνι πάγο και 200 αγγέλους προστάτες των άστρων

ος σκοτεινός χώρος αναμονής των αμαρτωλών ψυχών μέχρι την κρίση τους

ος Εδέμ που αναπαύονταν ψυχές των δικαίων και οι 200 άγγελοι προστάτες του Φωτός/ Γέενα η κόλαση

ος άρματα Ήλιου και Σελήνης

ος εκπεπτωκότες άγγελοι

ος 7 Φοινικές (μυθικά πουλιά) 7 Χερουβείμ και στρατιές Αγγέλων

ος άσβεστο Φως, Αρχάγγελοι,Χερουβείμ, Σεραφείμ και Θεός

Τα ονόματα των Γαιών ήταν τα εξής:

Ερές

Αδάμα

Χαραβχά

Σιγιά

Γιαβασά

Αρκά

Τεβχέλ

Χελέδ

Κατακλυσμός του Νώε

Η πιο γνωστή εβραϊκή εκδοχή του μύθου του κατακλυσμού βρίσκεται στο Βιβλίο της Γένεσης (Γένεσης 6–9). Η χρονολογία του εν λόγω βιβλίου δεν είναι γνωστή αλλά υπολογίζει πως γράφτηκε μεταξύ 1450 Π.Κ.Ε. και 450 Π.Κ.Ε.

Σύμφωνα με τον μύθο ο Θεός βλέποντας το ανθρώπινο γένος να αμαρτάνει, μετάνιωσε για τη δημιουργία του, και αποφάσισε να αφανίσει με μία πλημμύρα κάθε ζωντανό οργανισμό της Γης.

Παρόλα αυτά πρόσταξε τον Νώε, τον οποίο θεώρησε ως τον μόνο ευσεβή άνθρωπο, να φτιάξει μία κιβωτό για να σώσει τον εαυτό του, την οικογένεια του, και όλα τα ζώα της Γης.

 Μόλις η κιβωτός ήταν έτοιμη, ξεκίνησε ο κατακλυσμός.

 Έπειτα από 40 μέρες βροχής και 150 μέρες ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η κιβωτός του Νώε προσάραξε σε ένα βουνό.

Ο Νώε περίμενε άλλες 150 μέρες μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά και άνοιξε την κιβωτό. Στη συνέχεια θυσίασε ένα ζώο στον Θεό, ο οποίος είπε πως δεν θα καταστρέψει ποτέ ξανά τη Γη με νερό.

Μουσουλμάνοι

“Ο Κατακλυσμός”, έργο του Μηχαήλ Άγγελου στην Καπέλα Σιξτίνα

Το Κοράνι περιγράφει μία ιστορία παρόμοια της Ιουδαιο-Χριστιανικής εκδοχής, με μόνη σημαντική διαφορά πως τον Νώε τον ακολούθησαν ελάχιστα άτομα.

Ο γιος του Νώε (ένας από τους τέσσερις) και η γυναίκα του αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στην κιβωτό, πιστεύοντας πως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πλημμύρα μόνοι τους.

Η κιβωτός του Νώε προσάραξε στο όρος Τζούντι που βρίσκεται στο σημερινό Ιράκ.

Ευρώπη

Ελληνική Κοσμολογία

H Κοσμολογία της Ελλάδας πριν την Ιωνική Φιλοσοφία:

Ορφικός Μύθος

Το νερό για τον Ορφέα ήταν η αρχή των πάντων που κατακάθησε στην λάσπη δημιουργώντας ένα φίδι με κεφάλι λονταριού και ανάμεσα τους το θεό Ηρακλή και Χρόνο.

Ο Ηρακλής γέννησε ένα τεράστιο αυγό που από την τριβή έσκασε στα δύο, δημιουργώντας τονΟυρανό και την Γη και από μέσα ξεπρόβαλε ένας διπρόσωπος θεός.

 Και ο Ουρανός με την Γη γέννησαν την Κλωθώ, τη Λάχεση και την Άτροπο (Τρείς Μοίρες).

Θεογονία του Ησίοδου

Στην αρχή ήταν το Χάος ύστερα εμφανίστηκε η Γαία και ο Έρως και το Χάος γέννησε το Έρεβος και την Νύχτα που από την ένωση τους προήλθαν ο Αιθέρας και η Ημέρα.

Τέλος η Γαία δημιούργησε τον έναστρο Ουρανό.

Αλκμάνιο κοσμογονικό μοντέλο

Ο Άλκμαν ποιητής στη Σπάρτη περί το 700π.Χ. προτείνει το μοντέλο που συνοψίζεται ώς εξής:

Αρχικά ταραγμένη και Αδιαμόρφωτη ύλη σε ανυπαρξία

Στα πλαίσια του Χώρου που περιείχε μη-ύλη γεννήθηκε η Θέτις που τακτοποιούσε τα πάντα

Στο Χώρο της μη-ύλης δημιουργήθηκε πόρος που έπαιξε το ρόλο της αρχής της μεταφοράς της ύλης στο Χώρο στην ύπαρξη (κάποιοι επιστήμονες ταυτίζουν εννοιολογικά τον πόρο με τον λώρο Αϊνστάϊν-Ρόζεν)

Δημιουργήθηκε ένα όριο ο Τέκμωρ που η ύλη που το ξεπερνούσε γινόταν διαμορφωμένη και αισθητή από το όριο δημιουργήθηκε η μέρα η Σελήνη και το Σκότος

Ο Πόρος ο Τέκμωρ και το Σκότος συνηπήρχαν σαν ενιαίο σύνολο γεγονότων εκτός του αισθητού Σύμπαντος

Το φώς της μέρας υποβοηθείτο από τον Ήλιο που δεν το δημιουργεί εξ’ολοκλήρου

Τρεις είναι οι μεγάλοι κατακλυσμοί της Ελληνικής μυθολογίας.

Ο Ωγύγιος κατακλυσμός, ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα, και ο κατακλυσμός του Δαρδάνου, δύο εκ των οποίων έδωσαν τέλος σε δύο Εποχές του Ανθρώπου (όπως τις διακρίνει ο Ησίοδος):

Ο Ωγύγιος κατακλυσμός τελείωσε την Ασημένια Εποχή, ενώ ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα έδωσε τέλος στην πρώτη Χάλκινη Εποχή.

Ωγύγος

Ο πρώτος κατακλυσμός ονομάζεται Ωγύγιος, επειδή συνέβη όταν βασίλευε ο Ωγύγος ένας μυθικός βασιλιάς της Αττικής (ή της Βοιωτίας σύμφωνα με άλλες εκδοχές).

Το επίθετο Ωγύγιος πιθανόν να σημαίνει, αρχέγονος, πρωταρχικός ή πολύ αρχαίος.

 Σε πολλά αρχαία κείμενα λέγεται πως η Ωγύγια πλημμύρα κάλυψε ολόκληρο τον κόσμο, και ήταν τόσο καταστροφική που άφησε την Αττική χωρίς βασιλιά μέχρι την εποχή του Κέκρωπα

Ο Πλάτων στους Νόμους του, υπολογίζει πως η πλημμύρα συνέβη 10.000 χρόνια πριν από την εποχή του.

Επίσης, στον Κριτία, περιγράφει την πλημμύρα ως “την μεγαλύτερη όλων”.

Δευκαλίων

Κύριο άρθρο: Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα

Ο θρύλος του Δευκαλίων όπως ειπώθηκε από τον Απολλοδώρο στη Βιβλιοθήκη του έχει αρκετές ομοιότητες με τον μύθο του κατακλυσμού του Νώε: Ο Προμηθέας, συμβούλεψε τον γιο του, Δευκαλίων, να φτιάξει ένα πλοιάριο επειδή ο Δίας είχε αποφασίσει να καταστρέψει το διεφθαρμένο ανθρώπινο γένος.

Η πλημμύρα του Δία κάλυψε ολόκληρο τον κόσμο, και αφάνισε το ανθρώπινο είδος εκτός από τον Δευκαλίων και τη γυναίκα του, την Πύρρα.

Το πλοιάριο του περιφερόταν για εννέα μέρες και εννέα νύχτες, μέχρι που προσάραξε, τη δέκατη μέρα, στον Παρνασσό.

 Όταν σταμάτησε η καταιγίδα, και υποχώρησαν τα νερά ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα κατέβηκαν στην ξηρά και έκαναν θυσία στον Φύξιο Δία (προστάτη των φυγάδων).

Ο θεός που επικαλέστηκε ο θεοσεβής Δευκαλίωνας έστειλε τον Ερμή για να τους μεταφέρει την υπόσχεση ότι ο Δίας θα πραγματοποιούσε την πρώτη ευχή τους.

 Και η πρώτη ευχή του Δευκαλίωνα και της Πύρρας δεν ήταν άλλη από το να δώσει και πάλι ζωή ο Δίας στο ανθρώπινο γένος.

Έτσι ο Δευκαλίων και η Πύρρα άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω τους, οι οποίες μετατρέπονταν σε άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Δάρδανος

Σύμφωνα με τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσεύς, ο Δάρδανος έφυγε από την Αρκαδία για να ιδρύσει μία αποικία στο βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος.

Όταν άρχισε ο κατακλυσμός του Δαρδάνου, το έδαφος πλημμύρισε και το βουνό στο οποίο κατέφυγε μαζί με την οικογένεια του για να επιβιώσει, δημιούργησε το νησί της Σαμοθράκης.

Μετά το τέλος της πλημμύρας έφυγε από τη Σαμοθράκη και πήγε στη Μικρά Ασία.

Φοβούμενος μία νέα πλημμύρα δεν έχτισε κάποια πόλη, αλλά περιφερόταν για τα επόμενο πενήντα χρόνια.

 Ο εγγονός του, ο Τρως, τελικά έχτισε μία πόλη, την Τροία ή οποία πήρε και το όνομα του.

Σκανδιναβοί

Σκανδιναβική κοσμολογία

Η Σκανδιναβική κοσμολογία, σύμφωνα με τις πηγές για την Σκανδιναβική μυθολογία, αναγνωρίζει την ύπαρξη εννέα κόσμων, που προσδιορίζονται με το επίθεμα -heimr (σπίτι, βασίλειο ή κόσμος) ή σε ορισμένες περιπτώσεις με το επίθεμα -garðr (σπιτικό, αυλή ή γη).

 Πέρα από το Μίντγκαρντ (τη “Μέση Γη”, ή αλλιώς τον κόσμο που ξέρουμε) οι υπόλοιποι οκτώ κόσμοι μπορούν να συνταχθούν σε ζευγάρια αντίθετων αρχών:

Κόσμος    Αντίθετος κόσμος  Διαφορά

Μουσπελχέιμ         Νιφλχέιμ       Φωτιά και ζέστη – Πάγος και κρύο

Άσγκαρντ     Χελχέιμ  Ουρανός – Κόλαση

Βαναχέιμ      Γιοτουνχέιμ Δημιουργία – Καταστροφή

Αλφχέιμ        Νινταβέλλιρ  Φως – Σκοτάδι

Όλοι οι κόσμοι συνδέονται με το Υγκντράσιλ, το παγκόσμιο δέντρο.

Οι ακριβείς τοποθεσίες των κόσμων σε σχέση με το Υγκντράσιλ δεν είναι βέβαιες.

Έτσι έχουμε:

Υγκντράσιλ (Πάνω από τις ρίζες του υπάρχουν οι εννέα κόσμοι του σύμπαντος και τρία μαγικά πηγάδια)

Χβεργκελμιρ (Hvergelmir)

Μιμισμπρούνρ (Mimisbrunnr)

Ουρνταρμπρούνρ (Urdarbrunnr)

Υψηλότερο επίπεδο

Αλφχέιμ (Ο κόσμος των ξωτικών)

Άσγκαρντ (Ο κόσμος των Εσίρ, αρχική ονομασία Γκοντχέιμ)

Βαλχάλλα

Βαναχέιμ (Ο κόσμος των Βανίρ)

Μεσαίο επίπεδο

Γιοτουνχέιμ (Ο κόσμος των Γιοτούν, δηλαδή των γιγάντων )

Γκαστροπνίρ (Gastropnir)

Θρυμχέιμ

Ούτγκαρντ

Μίντγκαρντ (Η ‘Μέση Γη ‘, ο κόσμος των ανθρώπων, αρχική ονομασία Μαννχέιμ)

Νινταβέλλιρ και Σβαρταλχέιμ (Ο κόσμος των νάνων ή σκοτεινών ξωτικών, πιθανόν το ίδιο μέρος)

Κατώτερο επίπεδο

Χελχέιμ (Ο κόσμος της Χελ, θεάς του κάτω κόσμου)

Μουσπελχέιμ (Ο κόσμος της φωτιάς και κατοικία των γιγάντων της φωτιάς)

Γκιννουνγκαγκάπ ( Παλιότερο κενό ανάμεσα στο Μουσπελχέιμ και το Νιφλχέιμ από το οποίο ξεπήδησε η ζωή)

Νιφλχέιμ (Ο κόσμος των ομιχλών , του πάγου και του κρύου, κατοιία των παγωμένων γιγάντων )

Ναστρόντ (Nastrod)

Σκανδιναβικός Κατακλυσμος

Η Σκανδιναβική μυθολογία κάνει αναφορά σε δύο μεγάλες πλημμύρες.

Η πρώτη πλημμύρα συνέβη στην απαρχή του κόσμου.

Ο Υμίρ, ο πρώτος γίγαντας, σκοτώθηκε από τον θεό Οντίν και τα αδέρφια του Βίλι και Βε.

Όταν έπεσε νεκρός χύθηκε τόσο πολύ αίμα από τις πληγές του που έπνιξε σχεδόν ολόκληρη τη φυλή των γιγάντων, εκτός από τον γίγαντα Μπέρκελμιρ και τη γυναίκα του οι οποίοι έφτιαξαν ένα καράβι, επιβίωσαν και έγιναν προπάτορες της νέας γενιάς των γιγάντων.

 Το σώμα του Υμίρ αποτέλεσε το έδαφος της Γης και το αίμα του έγινε η θάλασσα.

Η δεύτερη, σύμφωνα με τους Σκανδιναβούς, θα γίνει στο μέλλον, στην τελική μάχη μεταξύ θεών και γιγάντων, γνωστή και ως Ράγκναροκ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μάχης, ο Γιόρμουνγκαντ, το μεγάλο Ερπετό του Κόσμου, το οποίο βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας γύρω από το Μίντγκαρντ, το βασίλειο των θνητών, θα αναδυθεί από τα βάθη της θάλασσας για να συμμετάσχει στη μάχη, προξενώντας μία τεράστια καταστροφική πλημμύρα που θα καλύψει τη Γη.

Ενσάρκωση του Βισνού σε μορφή ψαριού

Ινδουιστική Κοσμολογία

Ο Ινδουιστικός Κοσμολογικός μύθος μπορεί να ανασυνθεθεί μέσα από την μελέτη των ιερών βιβλίων των Ινδουιστών τις Βέδες.

Αρχικά πίστευαν ότι επικρατούσε ότι το Σύμπαν βρισκόταν σε ακατανόητη κατάσταση ύπνου.

Το υπέρτατο πνεύμα το ξύπνησε γονιμοποιώντας το θεϊκό σπέρμα με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκτυφλωτικού αυγού μέσα στο οποίο το πνεύμα μεταμορφώθηκε σε Βραχμάνο και έζησε εκεί ένα βραχμανικό έτος περίπου 518.400.000.000 γήινων ετών.

Το αυγό τελικά εξεράγη (αυτή η έκρηξη λένε ότι ενέπνευσε την (θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης) και χωρίστηκε σε δύο μεγάλα κομμάτια, Γη και Ουρανό, και σε πολλά μικρά που δημιούργησαν κάθε τι στο Σύμπαν.

Το σύμπαν συγκρατείται στο κενό από ένα Φίδι πάνω στο οποίο ακουμπά μια τεράστια θαλάσσιαΧελώνα που στηρίζει με την σειρά της 4 Ελέφαντες που στηρίζουν την Γη.

 (Σε μία τέτοια “Γη” λαμβάνουν χώρα τα χιουμοριστικά βιβλία επιστημονικής φαντασίας του Τέρρυ Πράτσετ της σειράς Discworld).

Το Μάτσγια (Ψάρι στα Σανσκριτικά) ήταν η πρώτη Αβατάρα του θεού Βισνού.

Σύμφωνα με τις Βέδες που αφορούν το Μάτσγια (Μάτσγια-Πουράνα), ο μονάρχης Μανού έπλενε τα χέρια του σε ένα ποτάμι, όταν ξαφνικά ένα μικρό ψάρι πήδησε μέσα στη χούφτα του και τον ικέτεψε να του σώσει τη ζωή.

Ο Μανού αρχικά το τοποθέτησε σε ένα βάζο, αλλά το ψάρι άρχισε συνεχώς να μεγαλώνει με αποτέλεσμα να το τοποθετήσει στη συνέχεια σε μία δεξαμενή, ύστερα σε ένα ποτάμι, και τέλος στον ωκεανό.

Τότε το ψάρι τον προειδοποίησε πως σε μία εβδομάδα ένας κατακλυσμός θα αφανίσει τη ζωή.

Ο Μανού, προκειμένου να σωθεί, έφτιαξε μία βάρκα, την οποία, όταν ήρθε η καταιγίδα, ρυμούλκησε το ψάρι μέχρι την κορυφή ενός βουνού, και έτσι επιβίωσε μαζί με τους “σπόρους της ζωής” με τους οποίους επανέφερε τη ζωή στη Γη.

ΜΑΓΙΑ 

Οι προφητείες για το τέλος του κόσμου, δεν έχουν μόνο μια πηγή.

Μια από τις πιο δημοφιλείς προφητείες είναι αυτή που αναφέρεται στο Ημερολόγιο των Μάγια, η οποία επικεντρώνεται στο «βεβαρυμένο» από παρόμοιες προφητείες 2012.

Για τους περισσότερους ειδικούς επιστήμονες, οι «προφητείες» των Μάγια για το Τέλος του Κόσμου είναι σκέτη μυθολογία.

Το περίφημο ημερολόγιο των Μάγια, στο οποίο βασίζεται όλη η σχετική «καταστροφολογία», ναι μεν μετράει τον χρόνο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2012, αλλά δεν σταματάει εκεί.

Οι Μάγια είχαν κυκλική αντίληψη του χρόνου και το ημερολόγιό τους δεν θα μπορούσε παρά να είναι κι αυτό κυκλικό.

Όσο για τη Συντέλεια του Κόσμου το 2012, για όλα φταίει ο Χοσέ Αργκέλες, ο αμερικανός ιστορικός τέχνης που το 1987 δημοσιοποίησε πρώτος τις καταστροφολογικές θεωρίες του για τις «προφητείες των Μάγια».

‘Εκτοτε ακολούθησαν δεκάδες άλλοι κι αν σήμερα πληκτρολογήσει κανείς τις λέξεις Maya και Doomsday στο Google, το πρώτο αποτέλεσμα που θα δει είναι η ιστοσελίδα με τίτλο Πώς να επιβιώσετε το 2012.

The Haab (365 days) was the Maya solar calendar

Website: http://www.teoria.com/jra/maya/haab.html

Το ημερολόγιο των Μάγια;

Θεωρείται το ακριβέστερο ημερολόγιο που δημιουργήθηκε ποτέ, από οποιονδήποτε γνωστό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας.

Βασίζεται σε τρείς κύκλους: Έναν κεντρικό κύκλο 365 ημερών, έναν «ιερό» κύκλο 260 ημερών κι έναν Μεγάλο Κύκλο 5.125 ετών.

The Tzolk’in (260 days) calendar combines twenty day names with the thirteen numbers of the trecena cycle to produce 260 unique days

Website: http://www.teoria.com/jra/maya/tzolkin.html

Και τι σχέση έχει με το 2012;

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 ολοκληρώνεται ένας Μεγάλος Κύκλος.

Και λοιπόν;

Σύμφωνα με τη Μυθολογία των Μάγια, οι Μεγάλοι Κύκλοι τελειώνουν με καταστροφή. Τέσσερις φορές έχουν προσπαθήσει οι θεοί να δημιουργήσουν τον Κόσμο κι επειδή το μοντέλο τους βγαίνει προβληματικό, στο τέλος του πειράματος το καταστρέφουν.

Λίγο άχρηστοι δεν ήταν οι θεοί των Μάγια;

Οι θεοί τους μπορεί να ήταν άχρηστοι, αλλά οι αστρονόμοι τους ήταν αιώνες μπροστά.

 Είχαν υπολογίσει με ακρίβεια τους κύκλους της Σελήνης και της Αφροδίτης, πλανητικές συνόδους και διελεύσεις, εκλείψεις, ηλιοστάσια και ισημερίες μέχρι το 2012.

Με γυμνό μάτι.

Πως έτσι;

Εκτός από τα εξελιγμένα μαθηματικά τους, είχαν και το προνόμιο της τοποθεσίας σε σχέση με την παρατήρηση του Ήλιου.

Οι περισσότερες πόλεις τους ήταν πάνω στον Τροπικό του Καρκίνου και σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη, κατά τη διάρκεια του θερινού και του χειμερινού ηλιοστασίου, ο Ήλιος περνάει ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους το μεσημέρι και δεν σχηματίζει σκιά.

Οι αστρονόμοι των Μάγια παρατήρησαν ότι το χειμερινό ηλιοστάσιο μετακινείται με πολύ αργό ρυθμό στον ουράνιο θόλο και σε αυτόν τον ρυθμό στήριξαν τον Μεγάλο Κύκλο των 5.125 ετών.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου;

Είναι.

Σύμφωνα με τη Μυθολογία των Μάγια, ο Κόσμος στον οποίο ζούμε θα τελειώσει όταν το χειμερινό ηλιοστάσιο θα ευθυγραμμιστεί με το Σκοτεινό Ρήγμα του Γαλαξία μας.

Τι είναι αυτό πάλι;

Η Πύλη του Κάτω Κόσμου για τους Μάγια.

Το «Κέντρο» του Γαλαξία μας, το οποίο τοποθετείται στις 26 μοίρες του αστερισμού του Τοξότη.

Μας δουλεύετε; Το Κέντρο του Γαλαξία μας δεν είναι ορατό ούτε με τηλεσκόπιο!

Δεν είναι ορατό ούτε και με υπεριώδεις ακτίνες, όμως οι αστρονόμοι των Μάγια είχαν υπολογίσει σωστά όχι μόνο την θέση του, αλλά και το πότε θα «πέσει» πάνω του το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Το 2012;

Ναι.

Και το υπολόγισαν σωστά διότι η φαινομενική μετακίνηση των ηλιοστασίων (και των ισημεριών) οφείλεται στην απόκλιση του άξονα της Γής κατά την περιστροφή της.

Η σύγχρονη επιστήμη ονομάζει το φαινόμενο «μετάπτωση των ισημεριών» (precession of equinoxes).

Οι αστρονόμοι των Μάγια είχαν μετρήσει με ακρίβεια την ταχύτητα της μετάπτωσης, χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι είχαν συναίσθηση του τι μετρούσαν.

Το σίγουρο είναι ότι η απόκλιση του άξονα διαγράφει έναν πλήρη κύκλο σε περίπου 25.800 χρόνια.

Σύμφωνα με τη Κοσμολογία των Μάγια, η Δημιουργία αποτελείται από πέντε Μεγάλους Κύκλους των 5.125 ετών, δηλαδή 25.625 χρόνια.

Τα οποία συμπληρώνονται το 2012;

Το 2012 θα έχουν περάσει περίπου 25.800 χρόνια από την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο «έπεσε» πάνω σε αυτό που οι Μάγια αποκαλούσαν Σκοτεινό Ρήγμα.

Και πως ακριβώς θα μας ξεκάνουν οι θεοί των Μάγια;

Θα μας πνίξουν.

Σύμφωνα με την τελευταία σελίδα του Κώδικα της Δρέσδης, του πιο σημαντικού κειμένου των Μάγια που διασώθηκε από το μένος των Ισπανών Ιεροεξεταστών, το Τέλος του Κόσμου θα έρθει με νερό.

Τώρα που το θυμήθηκα, οι Μάγια δεν εξαφανίστηκαν;

Όχι, ακριβώς.

Για λόγους που παραμένουν άγνωστοι, εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα του νότου γύρω στο 900μ.Χ.

Είναι όλα μύθοι ή μήπως να σκέφτομαι για Κιβωτό;

Μύθοι που βασίζονται σε πραγματικά αστρονομικά φαινόμενα.

Και σύμφωνα με τον μύθο, οι θεοί των Μάγια θα ξαναπροσπαθήσουν να φτιάξουν τον Κόσμο κι αυτή τη φορά θα το πετύχουν το πείραμα

Κινεζική Κοσμολογία

ιΚατά την Αρχαία Κινεζική Κοσμολογική δοξασία τον Κόσμο δημιούργησε ο Παν-Κου, ένας θεός-μάγος, από το ίδιο του το σώμα, 2.500.000 έτη πριν την γέννηση του Κομφούκιου.

Τα διάφορα μέρη του σώματος του μετατράπηκαν σε:

Ανάσα = Αέρας

Φωνή = Κεραυνός

Φλέβες = Ποταμοί

Οστά = Μέταλλα

Τρίχες = Φυτά

Ιδρώτας = Βροχή

Σάρκα = Έδαφος

Έντομα που κατοικούσαν στο σώμα του = Άνθρωποι

Η μεταγενέστερη Ταοϊστική φιλοσοφία δεν αναφέρει δημιουργό αλλά μία πρωτογενή υπέρτατη αιτία, το Τάο, το οποίο προκύπτει διαμέσου δύο, διαμετρικά αντίθετων, δυνάμεων.

Οι δυνάμεις αυτές καλούνται: Γιν και Γιανγκ.

Ο άνθρωπος αποτελεί αναπόσπαστο αρμονικό στοιχείο του φυσικού κόσμου.

Σύγχρονη Επιστημονική Κοσμολογία

Ο κατακλυσμός του Δαρδάνου συνέβη στ’ αλήθεια

Στις μυθολογίες διαφόρων λαών περιγράφονται οι κατακλυσμοί που κατέστρεψαν ολάκερες περιοχές και έδωσαν τέλος σε διάφορες Εποχές του ανθρώπου.

Φαίνεται πάντως από σύγχρονες έρευνες πως τελικά οι κατακλυσμοί δεν αποτελούσαν απλά μυθεύματα της φαντασίας των Αρχαίων, αλλά συνέβησαν στην πραγματικότητα και μπορούν κάλλιστα να χρονολογηθούν.

Άλλος ενδιαφέρον μύθος που εξηγείται και γεωλογικά είναι ο μύθος του Δευκαλίωνα στην αρχαία ελληνική μυθολογία (ή παρομοίως ο μύθος του κατακλυσμού του Νώε στην Παλαιά Διαθήκη).

Ο Δευκαλίωνας, γιος του Προμηθέα, ειδοποιήθηκε από τον πατέρα του για τον επερχόμενο κατακλυσμό και κατασκεύασε μία κιβωτό για να σωθεί μαζί με τη γυναίκα του, την Πύρρα.

Ο κατακλυσμός αυτός διήρκησε εννέα μερόνυχτα και το νερό σχημάτισε ποτάμια και λίμνες.

Όταν σταμάτησε η βροχή, ο Δευκαλίων και η Πύρρα μπόρεσαν να αποβιβαστούν στην κορυφή του Παρνασσού!

Εκεί προσευχήθηκαν στον Δία να αναγεννήσει το ανθρώπινο γένος.

Σε όλη αυτήν τη μυθολογική ιστορία, υπάρχει όμως ένα μέρος, το οποίο μπορεί να επιβεβαιωθεί από τη Γεωλογία, και αυτό είναι ο κατακλυσμός!

 Και μάλιστα κατά την περίοδο του Ολοκαίνου και συγκεκριμένα μεταξύ των 6000 και 2000 χρόνων πριν από σήμερα, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ήταν μεγάλη και οι κλιματικές τότε συνθήκες συνοδεύονταν από περιόδους μεγάλων και εντόνων βροχοπτώσεων.

 Η αύξηση επίσης της θερμοκρασίας κατά την περίοδο του Ολοκαίνου ευθύνεται για το λιώσιμο των παγετώνων με αποτέλεσμα αφενός την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων υδάτων, που μέχρι τότε ήταν δεσμευμένες στους παγετώνες και αφετέρου τη βαθμιαία άνοδο της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως ως επακόλουθο του πρώτου.

Η άνοδος αυτή μέσα σε λίγες χιλιάδες χρόνια προκάλεσε βαθμιαία την κατάκλυση πολλών περιοχών της Ελλάδος, που σήμερα μπορεί να αποτελούν τον πυθμένα του Αιγαίου Πελάγους.

http://trellostouxoriou.blogspot.com/2012/01/blog-post.html

Μπορεί αυτά τα μυστικά, ή κάποιες πολύ κρίσιμες πληροφορίες από το αληθινό παρελθόν μας να ανακαλύφθηκαν αλλά αποσιωπήθηκαν και σφετερίστηκαν στα κρυφά από μυστικά ιερατεία που κράτησαν αυτές τις γνώσεις μεταξύ τους, μέχρι να έρθει η ώρα να τις αναβιώσουν ή να τις εξελίξουν σταδιακά;

Μήπως άλλες φυλές, μακριά από την Γη που οι άνθρωποι τους αποκάλεσαν θεούς, να έτρεξαν για βοήθεια, να τους χάρισαν απίστευτες γνώσεις που όμως, χρειάστηκαν αρκετοί αιώνες για να κατανοηθούν και να αναπτυχθούν;

Τι συνέβη μέσα στην μεγάλη διάρκεια των χιλιετιών από τότε μέχρι σήμερα;

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2 ΓΗΓΑΝΤΕΣ ΣΚΕΛΕΤΟΙ

Και ένα είναι γεγονός χωρίς εξηγήσει, βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί, που το κεφάλι τους είχε το μέγεθος του σημερινού ανθρώπου, οι πατημασιές τους επίσης και αυτά δεν είναι φανταστικά, αλλά επιστημονικές αποδείξεις, που έρχονται στην δημοσιότητα φειδωλά και με μεγάλη διάρκεια χρόνου;;;;;

γιγας1

120

Τι έγιναν αυτοί οι γίγαντες, που έχουμε κτίσματα, τα λεγόμενα δρακόσπιτα στην Ελλάδα, από αυτούς  και σε όλη τη γη, όταν δεν υπήρχαν ανυψωτικά μηχανήματα.

Σίγουρα κάτι δεν ξέρουμε ακόμα, αν ήρθαν να βοηθήσουν και έφυγαν, ή πέθαναν από κάποια αιτία, όπως οι δεινόσαυροι;;;

Είδη κάθε ημέρα και ανακαλύπτουν με ποιο σύγχρονα μηχανήματα, ολόκληρες πόλης πολλά μέτρα κάτω από την θάλασσα, αυτά τα στοιχεία μας δηλώνουν το γεγονός ως αληθινό, των κατακλυσμών!

Παρακολουθείστε αυτό το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, το οποίο ταράζει τα νερά και διχάζει πολύ κόσμο, τόσο για τις πληροφορίες και τα στοιχεία που παραθέτει, όσο και για τον τρόπο που τα χειρίζεται:

https://ww Νέα Παγκόσμια Τεκτονική – Θεωρία των Λιθοσφαιρικών πλακών

Τα διάφορα γεωδυναμικά φαινόμενα που παρατηρούνται στη Γη (σεισμοί, ηφαίστεια, κτλ.) δεν παρουσιάζουν τυχαία γεωγραφική κατανομή πάνω στη Γη, κατά τα τελευταία χρόνια.

50 χρόνια αναπτύχθηκε η θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών που προσπάθησε να εξηγήσει όλα σχεδόν τα γεωδυναμικά φαινόμενα.

Η Νέα Παγκόσμια Τεκτονική στηρίχθηκε αργότερα στη θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών.

Με τον όρο Νέα Παγκόσμια Τεκτονική εννοούμε το σύνολο των σύγχρονων υποθέσεων, ιδεών και θεωριών, που αναφέρονται στις οριζόντιες κυρίως κινήσεις γιγαντιαίων επιφανειακών κομματιών της Γης, στα αίτια που προκαλούν τις κινήσεις αυτές όπως επίσης και την συμβολή των κινήσεων αυτών στην διαμόρφωση της μορφολογίας της επιφάνειας της Γης (Παπαζάχος 1973).

w.youtube.com/watch?time_continue=17&v=W1iAMICQ_Hs

http://geokosmos.blogspot.com/2016/02/blog-post.html

Πηγές:http://www.geo.auth.gr/

Παρουσίαση με θέμα: Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το ανάγλυφο της γης”—

Δυνάμεις στο εσωτερικό της Γης (ενδογενείς):

Πως γεννιούνται οι σεισμοί; και πως γεννιούνται τα βουνά και οι οροσειρές;

Πως γεννιούνται οι μεγάλες νησιωτικές αλυσίδες;

Πως γεννιούνται τα ηφαίστεια; Θερμές κηλίδες.

Δυνάμεις στην επιφάνεια της γης (εξωγενείς )

 Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το ανάγλυφο της γης

 Πώς γεννιούνται οι μεγάλες νησιωτικές αλυσίδες;
Μεγάλες νησιωτικές αλυσίδες (ή νησιωτικά τόξα) σχηματίζονται όταν συγκλίνουν δύο λιθοσφαιρικές πλάκες στα βάθη των ωκεανών.

Καθώς μία ωκεάνια πλάκα βυθίζεται κάτω από την άλλη, το μάγμα που βγαίνει ψύχεται, οικοδομώντας μια σειρά ηφαιστειακών νησιών που μοιάζουν με χάντρες.

Τέτοια είναι τα Νησιά:του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό Κως, Νίσυρος, Σαντορίνη, Μήλος, Μέθανα, Σουσάκι στην Ελλάδα.

Μπορείς να εντοπίσεις και άλλες νησιωτικές αλυσίδες στον χάρτη;

Θερμές κηλίδες (hotspots)
Υπάρχουν και νησιά που έχουν ηφαιστειακή προέλευση, αλλά δημιουργούνται στο μέσο μιας λιθοσφαιρικής πλάκας και ονομάζονται «θερμές κηλίδες».

Τέτοια ηφαιστειακά νησιά είναι το Αρχιπέλαγος της Χαβάης, που δημιουργήθηκε στο μέσο της λιθοσφαιρικής πλάκας του Ειρηνικού Ωκεανού.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2013, το Παρατηρητήριο της Γης της NASA σε δορυφορική εικόνα εντόπισε ένα ‘»ηφαίστειο λάσπης», το νησί αναδύθηκε από το θαλάσσιο πυθμένα στις 24 Σεπτεμβρίου.

Σχετική εικόνα

Can earthquakes trigger volcano eruptions? Here’s the science

Οι τεκτονικοί σεισμοί είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά φαινόμενα στον πλανήτη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι μερικές φορές ύποπτοι ότι είναι σε θέση να προκαλέσουν ηφαιστειακές εκρήξεις

Τα ηφαίστεια της Γης βρίσκονται συχνά σε σεισμικά διεγερτικά μέρη του κόσμου.

ΗΦΑΙΤΙΟ

Πάρτε ακριβώς το λεγόμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς, που είναι τεχνικά μια πεταλοειδής περιοχή που εντοπίζει τις άκρες των τεκτονικών πλακών γύρω από τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Αυτή η περιοχή φιλοξενεί το 90% των καταγεγραμμένων σεισμών του κόσμου και το 75% όλων των ενεργών ηφαιστείων

Η συνέχεια…

https://www.nationalgeographic.com/science/2019/01/can-earthquakes-trigger-volcano-eruptions-get-facts-geology/

Πώς γεννιούνται τα ηφαίστεια

Στις κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών οφείλεται και η δημιουργία των ηφαιστείων.

Τα ηφαίστεια είναι συγκεντρωμένα συνήθως σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες κατά μήκος των ορίων των λιθοσφαιρικών πλακών.

Όταν δύο πλάκες απομακρύνονται η μία από την άλλη, δημιουργείται ένα άνοιγμα στον φλοιό της Γης από όπου βγαίνουν λιωμένα πετρώματα (μάγμα με τη μορφή λάβας) και αέρια από τα βαθύτερα στρώματα.

Το μάγμα παγώνει και οικοδομεί μεγάλες οροσειρές ενεργών υποθαλάσσιων ηφαιστείων (μεσοωκεάνιες ράχες), δημιουργώντας έναν νέο ωκεάνιο φλοιό.

Όταν δύο πλάκες συγκλίνουν η μία με την άλλη (π.χ. μια ωκεάνια πλάκα βυθίζεται κάτω από μια ηπειρωτική), τότε σχηματίζονται βουνά και ηφαίστεια, που δημιουργούν οροσειρές μορφής τόξου.

Όταν τα ηφαίστεια βρίσκονται σε έξαρση, εκλύουν αέρια, στάχτη και λάβα.

 Εντόπισε στον χάρτη τη λιθοσφαιρική πλάκα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τι παρατηρείς ως προς την κατανομή των ηφαιστείων;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η διάταξη των ηφαιστείων του Ειρηνικού μοιάζει με δαχτυλίδι, το οποίο και ονόμασαν «δαχτυλίδι της φωτιάς».

Αποτέλεσμα εικόνας για δαχτυλίδι της φωτιάς απο ηφαιστεία

 Δετε το «δαχτυλίδι» σε αυτό  στον χάρτη.

Φόβοι ενεργοποίησης του «Δαχτυλιδιού της Φωτιάς»;

Το ηφαίστειο Krakatoa εκρήγνυται με μια εντυπωσιακή μεγάλη έκρηξη με μια μικρή πλευρική έκρηξη στις 17 Οκτ 2018 Ο τόπος που παρουσιάζεται σε αυτό το βίντεο δεν υπάρχει πλέον στις 22 Δεκ 2018 ο κώνος κορυφής του νησιού Anak Krakatau που εμφανίζεται εδώ ξέσπασε κατέρρευσε στη θάλασσα με μια τεράστια κατολίσθηση που πυροδότησε καταστροφικό τσουνάμι που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους

Το ηφαίστειο Krakatoa εκρήγνυται σε μια εντυπωσιακή μεγάλη έκρηξη με μια μικρή πλευρική έκρηξη στις 17 Οκτ 2018

https://www.youtube.com/watch?v=NLhjNzQHphQ

Βίντεο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας VolcanoDiscovery στο Κρακατάου από τις 13 έως τις 20 Οκτωβρίου 2018

Το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου, μια ιδιαίτερα βίαιη έκρηξη εμφανίστηκε ως πλευρική έκρηξη που ανασκάπτει τον κρατήρα πυθμένα κάτω από το νότιο κάλυμμα του κρατήρα στην ίδια θέση υπερπηδημένο από τον κρατήρα Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, αυτό το νέο λάκκο είχε συγχωνευθεί με τον κύριο κρατήρα που το διευρύνει.

Νέα επιστημονική έρευνα ανατρέπει όσα ξέραμε σχετικά με το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο.

Ποιος ο λόγος της “αποκαθήλωσης” του Ταμού Μασίφ στον Ειρηνικό ωκεανό.

5-7-2019

Το Ταμού Μασίφ

Αναλύοντας τα δεδομένα του μαγνητικού πεδίου στο σημείο τα τελευταία 54 χρόνια, έγινε σαφές ότι το Ταμού Μασίφ είναι κομμάτι του μεγαλύτερου ηφαιστειακού συστήματος στον κόσμο.

“Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα κορυφογραμμών στη μέση του ωκεανού, το οποίο εκτείνεται σε περίπου 65.000 χιλιόμετρα σε όλο τον κόσμο” δήλωσε ο Σάγκερ.

“Η επιστήμη είναι μια διαδικασία και αλλάζει πάντα.

Πρέπει πάντα να αμφισβητούμε αυτά που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε και να ελέγχουμε και να ξαναελέγχουμε τα συμπεράσματά μας.

Στο τέλος θα πλησιάσουμε την αλήθεια όσο γίνεται περισσότερο”, κατέληξε ο Σάγκερ.

Ηφαίστεια – Σαντορίνη

Τοιχώματα της καλδέρας

Ηφαίστεια – Νίσυρος Φουμαρόλες

Το ηφαίστειο αυτό εκλύει tonnes διοξειδίου του θείου την ημέρα.

Λάβα τύπου ah – ah. Ηφαίστειο Kilauea Χαβάη.

 Οι δυνάμεις που διαμορφώνουν το ανάγλυφο της γης λέγονται
(εξωγενείς )
Πολλές από τις αλλαγές που γίνονται στην επιφάνεια της Γης οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες,δηλαδή σε δυνάμεις που αναπτύσσονται επάνω στην επιφάνεια της Γης.

Ο άνεμος, Το νερό, Οι διαφορές θερμοκρασίας αλλάζουν την επιφάνεια της Γης.

Στο κείμενο που ακολουθεί υπάρχουν διεργασίες που δείχνουν:
την αποσάθρωση,τη διάβρωση και την απόθεση.

«Ο άνεμος, το νερό και οι διάφορες θερμοκρασίας θρυμματίζουν βράχια, ξεγυμνώνουν και λειαίνουν επιφάνειες, ανοίγουν στοές, μεταφέρουν υλικά από το ένα μέρος στο άλλο και αφήνουν τα υλικά αυτά σε άλλους τόπους, δημιουργώντας νέα τοπία».

Με τα μάτια του γεωγράφου…
Κάθε τοπίο αποκαλύπτει πολλά για το παρελθόν του.

Παρατήρησε τις εικόνες.

Μπορείς να εξηγήσεις σε ποιες από τις παραπάνω διεργασίες οφείλεται ο σχηματισμός των τοπίων που εμφανίζονται στις εικόνες; απόθεση διάβρωση

https://slideplayer.gr/slide/2902338/

Εδώ έχουμε και ένα στοιχείο που μας βεβαιώνει για τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα!

Εν έτη 7-7-2019 τι μας λέει ο καθηγητής;

Από πλευράς του, ο κ. Κολυδάς, ερωτηθείς για το αν τα φαινόμενα αυτά θα είναι συχνότερα πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής, απαντά πως «δεν μπορούμε με σιγουριά να το πούμε.

Τα τελευταία 20-30 χρόνια παρατηρούμε όντως περισσότερα περιστατικά, αλλά αυτό οφείλεται και στο ότι έχουμε πιο πολλά μέσα καταγραφής.

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το οποίο συνέβαινε πάντα- και θα συνεχίσει να συμβαίνει».

Επιβεβαιώνει την απάτη για την κλιματική αλλαγή, ότι κλιματική αλλαγή πάντα συνέβαινε, αλλά όχι από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αρχαία Επιγραφή με Χρονικά από τον Κατακλυσμό Δευκαλίωνα

https://www.diadrastika.com/2012/08/blog-post_12-31.html?fbclid=IwAR0TivqCcwbPeVWhRLoxG3D0bQ99YkzAxHI3mgZZgl_UGdi_sNPO_qbnhUg

Τα ερωτήματα πολλά, άλλα έχουν εν μέρη επιστημονικές απαντήσεις και άλλα χάνονται στο παρελθόν, λόγο τον κατακλυσμών που τα εξαφανίζει.

Δεν ξέρω αν ο άνθρωπος θα καταφέρει να προετοιμαστεί για τον επερχόμενο κατακλυσμό, όπως  δεν κατάφεραν και έπαθαν οι πρόγονείς μας, ίσως να είμαστε ποιο τυχεροί.

Για αυτό γράφω και αυτήν την εμπειρία μου συν την έρευνα, με ότι μπόρεσα να αποκομίσω προσωπικά και επιστημονικά.

Υπάρχει ένα πρόγραμμα που είναι πράγματι εντυπωσιακό, αφού δείχνει την μετατροπή της γης μέσα στα εκατομμύρια χρόνια.

http://dinosaurpictures.org/ancient-earth#240

Το οποίο συμφωνεί με τα σημερινά δεδομένα  και τις ανακαλύψεις των σημερινών επιστημόνων.

Ας αναφερθώ σε δικές μου εμπειρίες και μετά στα επιστημονικά συμπεράσματα.

Ζω στην Μεσσηνία, στις υπηρεσίες που εργάστηκα στο δημόσιο, μου πρόσφεραν κάτι πολύ καλό, αφού δεν έχουν όλοι αυτήν την τύχη, να περιοδεύω σε όλη την Μεσσηνία, Βουνά θάλασσες, κάμπους!

Σε μια περιοδεία βορειοδυτικά του Δαρείου, ανεβαίνοντας σε ένα βουνό, πάνω από 200 μέτρα υψόμετρο, είδα κάτι που έβλεπα πρώτη φορά, στρώματα οριζόντια διαφόρων μεγεθών, το ένα πάνω στο άλλο.

Όμως αυτό που με συγκλόνισε ήταν, ότι ανεβαίνοντας και άλλο στο Βουνό, αντίκρισα κάτι απίστευτο για τις γνώσεις μου μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο.

Το Βουνό μετά από τις οριζόντιες πλάκες ήταν γεμάτο από βότσαλα και πεταλίδες, διαφόρων ειδών κελύφη μυδιών- κοχύλια.

Τα είχα χαμένα, δεν μπορούσα να το εξηγήσω πως βρέθηκα θαλασσινά δήγματα ζώων σε τέτοιο υψόμετρο, δεν ήταν ένα και δυο, ήταν ένα Βουνό ολόκληρο, από δις κοχύλια.

Πριν μερικά χρόνια που κατάφερα να έχω πρόσβαση  σε επιστημονικές γεωλογικές έρευνες, κατάλαβα τι ήταν αυτό που είχα δει στα βουνά του Δωρείου και όχι μόνο.

Αυτό το δείγμα στα βουνά του Δωρείου και το πρόγραμμα που μας περιγράφει πως ήταν η γη πριν χιλιάδες χρόνια έως εκατομμύρια χρόνια.

Δηλαδή η Πελοπόννησος ήταν μέσα στην θάλασσα καλυμμένη, ίσως να εξείχαν κάποιες κορυφές, που τότε θα φάνταζαν σαν ξερονήσια, πότε δεν γνωρίζω, μένει να το ερευνήσουν οι γεωλόγοι επιστήμονες;

Αν και έχουν δώσει απαντήσεις για όλη τη γη.

Ότι ήταν μια γη που διαλύθηκε σε κομμάτια, τις σημερινές ηπείρους.

Εμείς ασχολούμαστε σε αυτό το άρθρο με τους τελευταίους κατακλυσμούς διότι ποιο παλιά δεν ξέρουμε τι συνέβαινε, αφού η γη έγινε πολλές φορές χυλός, και ήρθαν τα πάνω κάτω.

Σήμερα ο άνθρωπος έχει σοβαρές πληροφορίες, δεν ξέρω αν έχει το χρόνο να προετοιμάσει την μελλοντική του προστασία;

Όσο και όσοι περισσότεροι ερευνούν, μπορεί να προσφέρουν βοήθεια, να προλάβουμε τον επόμενο κατακλυσμό  τοπικό, ή ολόκληρης της γης.

Που τα φυσικά φαινόμενα αυτό δείχνουν, ότι πλησιάζει κατακλυσμός, η κάτι τέτοιο.

Το πλησιάζει είναι σχετικό, μπορεί να συμβεί σε 50- 100- 1.000 ή χιλιάδες χρόνια μετά, αλλά έρχεται.

Ας δούμε τι μας κάνει να πιστεύουμε κάτι τέτοιο, χωρίς θρησκευτικές δοξασίες και πρόσκαιρα οικονομικά κέρδη διαφόρων συμφερόντων, από τις φυσικές αλλαγές του κλήματος.

όρος Αγκούνγκ ΜΠΑΛΙ

Εδώ θέλω να έχετε μια πλήρη εικόνα για τους παγκόσμιους απατεώνες, για την μεγαλύτερη άπατη της κλιματικής αλλαγής, που θα γινότανε έτσι και αλλιώς!

Ο ποιο κατάλληλος επιστήμονας σε αυτά τα θέματα είναι ο φίλος μου επιστήμονας συγγραφέας 

Γ. Θ. Χατζηθεοδωρου PD Dr.-Ing. Georg Chaziteodorou Bleibergweg 114 D-40885 Ratingen Tel.+Fax: 0049 2102 32513  E-Mail: chaziteo@t-online.de και για αυτό θα βάλω μερικούς συνδέσμους από άρθρα του, αλλά αν πάτε στην ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ στην κατηγορία συγγραφείς, θα βρείτε πολλά θέματα, με πλήρη ανάλυση για την μεγάλη απάτη της κλιματικής αλλαγής.

http://arxaiaithomi.gr/2019/05/02/η-μεγαλοαπατη-με-την-αγορα-εμποριου/

ΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

http://arxaiaithomi.gr/2019/01/17/κλιματικεσ-αλλαγεσ-και-ιστορικα-γεγο/

ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ Η ΓΗ ΔΕΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟ!

http://arxaiaithomi.gr/2019/01/09/ναι-υπαρχουν-ενδειξεισ-για-μια-κλιματ/

1 Η απότομη και γρήγορη μετατόπιση του άξονα της γης, σχετικά με το παρελθόν.

2 Η καταστροφή του κλήματος, δηλαδή η συμπεριφορά του κλίματος με αλλαγές προς το χειρότερο, ζέστες και κρύα σε περιοχές που δεν υπήρχαν, μεταφορά του τροπικού κλίματος, σε υγιείς περιοχές που δεν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα.

Ανταρκτική: Δραματική συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων για άγνωστο λόγο

Ανταρκτική: Δραματική συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων για άγνωστο λόγο;

Πέντε σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα
11/07/2019
Το κλίμα αλλάζει εδώ και δεκαετίες με ραγδαίους ρυθμούς.
Η χώρα μας πλήττεται από αυτό το φαινόμενο που επηρεάζει τις ζωές όλων.
Τι πρόκειται όμως να συμβεί ακριβώς;
Η μελέτη ερευνητών του Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό κλιματολογίας «International Journal of Climatology», έδειξε πως κάθε δεκαετία που περνά αυξάνεται στην Ελλάδα ο αριθμός των πολύ ζεστών ημερών και παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των πολύ κρύων βραδιών μέσα στη χρονιά, κάτι που έχει επιπτώσεις στην υγεία και στην ευεξία των κατοίκων της Ελλάδας.

Πέντε σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα

Περισσότερα κρούσματα καύσωνα
Το θερμικό βιοκλίμα της Μεσογείου -όχι μόνο της Ελλάδας- υπέστη σημαντική θέρμανση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.
Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεν επηρεάστηκε από το ισχυρό κύμα καύσωνα που έχει πλήξει την κεντρική και δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, παραμένει μία από τις πλέον ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή περιοχές της Ευρώπης.

3 Συχνότεροι και ποιο ισχυροί σεισμοί.

4  Τυφώνες, καταιγίδες, τσουνάμια, ποιο εντατικά και ποιο καταστροφικά.

11-7-2019

Έξι νεκροί, 108 τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους: αυτός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από χθες βράδυ τη Χαλκιδική, η οποία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ευθύμιος Λέκκας: Μέσα σε 10 λεπτά ήλθε η καταστροφή

«Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» 

Χαλκιδική- ζημιές- καιρός- κακοκαιρία.

11-7-2019

Ο τυφώνας που χτύπησε την Χαλκιδική και θέρισε ζωές μέσα σε λίγα λεπτά άφησε πίσω του και εικόνες σοκ από τα σημεία που πέρασε.
Αλεξανδρούπολη Μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα από έντονη χαλαζόπτωση
Αναφορές για χαλάζι σε μέγεθος μήλου

11-7-2019

Χαλάζι σε μέγεθος αυγού στη Φλώρινα

Χαλάζι σε μέγεθος αυγού στη Φλώρινα

 Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης την κεντρική Μακεδονία, την Θράκη και την Θεσσαλία, είχε τραγικά αποτελέσματα: Εξι επιβεβαιωμένοι θάνατοι, πάνω από 100 τραυματίες και ένας αγνοούμενος ψαράς στη Νέα Καλλικράτεια.

Ζημιές σε αυτοκίνητα, σπίτια και καλλιέργειες στην Τριχωνίδα από το χαλάζι
Μεξικό Χαλάζι δύο μέτρων «έπνιξε» τη Γουαδαλαχάρα
«Σκηνές που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, τουλάχιστον στην Γουαδαλαχάρα.

Κοιτάξτε το χαλάζι που μοιάζει σαν να χιόνισε (…). Θα λέγαμε ότι χιόνισε.

Είναι απίστευτο» έγραψε ο κυβερνήτης της πολιτείας Χαλίσκο Ενρίκε Αλφάρο.

Σε αυτήν την περιοχή στο βόρειο Μεξικό, τις προηγούμενες ημέρες ο υδράργυρος ανήλθε στους 31 βαθμούς Κελσίου.

Αν και το χαλάζι δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο αυτήν την περίοδο του έτους, η χθεσινή χαλαζόπτωση ήταν πρωτόγνωρης έντασης, με το στρώμα πάγου να φθάνει σε ύψος έως τα δύο μέτρα.

Τα φαινόμενα αυτά είναι πρωτοφανεί σε μέγεθος και εποχή.

Ιταλία

ΧΑΛΑΖΙ

Κακοκαιρία και στην Ιταλία: Χαλάζι σαν…πορτοκάλι
Δεκαοκτώ τραυματίες, χαλάζι μεγέθους πορτοκαλιού, πτώσεις δέντρων και πυρκαγιές λόγω ανέμων, προκάλεσε το ξαφνικό κύμα κακοκαιρίας στη νότιο Ιταλία.

Δεκαοκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο στην πόλη Πεσκάρα στην Αδριατική με τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι, που προκλήθηκαν από χαλάζιμεγέθους πορτοκαλιού, έπειτα από το αναπάντεχο κύμα κακοκαιρίας, που συνοδεύθηκε από πρωτοφανή σε μέγεθος χαλαζόπτωση.

Πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια στην μεγαλούπολη του νότου, στο κέντρο της οποίας το νερό έφθασε στα 10 εκατοστών.

Ζημιές σε αυτοκίνητα, σπίτια και καλλιέργειες στην Τριχωνίδα από το χαλάζι

Εάν στην Πεσκάρα, οι άνεμοι και η χαλαζόπτωση προκάλεσαν φοβερές ζημιές, στην Κατάνια της Σικελίας οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πυρκαγιά σε παραλία της πόλης, με αποτέλεσμα οι παραθεριστές να απομακρυνθούν με φουσκωτά, για να γλιτώσουν από τις φλόγες που πυρπολούσαν τις ψάθινες ομπρέλες.

Στον Τάραντα ένας γερανός των δημοσίων υπηρεσιών κατέληξε στη θάλασσα και αγνοείται ένας άνθρωπος.

Γαλλία

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019

Χαλάζι μεγέθους… μπάλας του τένις «χτύπησε» τη Γαλλία

Χαλάζι μεγέθους… μπάλας του τένις «χτύπησε» τη Γαλλία

5 Κατολισθήσεις και μετακινήσεις υψωμάτων σε βουνά, που αλλού κατεβαίνουν και αλλού ανυψώνονται.

6 Λιώσιμο των πάγων με πολύ ποιο γρήγορους ρυθμούς, από ότι στο παρελθόν.

Ο καύσωνας στην Αλάσκα προκαλεί δασικές πυρκαγιές και λιώσιμο των παγετώνων Διώχνουν άρον – άρον τους κατοίκους
1 Ιουλίου 2019
Ο καύσωνας που επικρατεί στην Αλάσκα προκαλεί δασικές πυρκαγιές και το λιώσιμο παγετώνων, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες πόλεις της αμερικανικής πολιτείας να πνίγονται στον καπνό και οι ποταμοί της να υπερχειλίζουν με νερό από την τήξη του χιονιού.

δραστηριότητες και τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Πολύ σοβαρές επιπτώσεις φαίνεται πως έχουν οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην Αλάσκα.

Ο καύσωνας αυτός προκαλεί δασικές πυρκαγιές και το λιώσιμο παγετώνων με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες πόλεις της αμερικανικής πολιτείας να πνίγονται στον καπνό και οι ποταμοί της να υπερχειλίζουν με νερό από την τήξη του χιονιού!

2-7-2019

Η συρρίκνωση των πάγων στο νότιο ημισφαίριο είναι πολύ ταχύτερη από τις απώλειες λόγω της τήξης των αρκτικών θαλάσσιων πάγων στο βόρειο ημισφαίριο. 

Ο ρυθμός μείωσης των πάγων γύρω από την Ανταρκτική είναι τριπλάσιος από την πιο γρήγορη τήξη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αρκτική θάλασσα.

Σε τέσσερα χρόνια η θάλασσα της Ανταρκτικής έχασε τόσους πάγους όσους η θάλασσα της Αρκτικής σε 34 χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κλερ Πάρκινσον του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δήλωσαν έκπληκτοι από την έκταση των απωλειών των πάγων.

Επιφυλάχθηκαν πάντως να πουν ότι υπαίτια γι’ αυτό είναι η κλιματική αλλαγή, ούτε είναι βέβαιοι κατά πόσο πρόκειται απλώς για την αρχή μιας πιο μακρόχρονης τάσης.

Ιστορικό ρεκόρ ζέστης στο Άνκορατζ της Αλάσκας

  Ιστορικό ρεκόρ ζέστης στο Άνκορατζ της Αλάσκας

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019

Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ: η θερμοκρασία ξεπέρασε την Πέμπτη τους 32 βαθμούς Κελσίου στο Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας, όπως ανακοίνωσαν οι μετεωρολόγοι.

Στις 17.00 (τοπική ώρα), στο διεθνές αεροδρόμιο του Άνκορατζ καταγράφηκε θερμοκρασία 90 βαθμών Φαρενάιτ (δηλαδή 32,2 βαθμών Κελσίου, για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησαν οι μετρήσεις και κρατούνται αρχεία, όπως ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 14 Ιουνίου 1969 και ήταν 85 βαθμοί Φαρενάιτ, δηλαδή 29,4 βαθμοί Κελσίου.

11-7-2019

Ο παγετώνας Thwaites στη δυτική Ανταρκτική

Στο χείλος της κατάρρευσης με ρυθμό που μπορεί να προκαλέσει καταστροφική άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά μισό μέτρο (!) ανά την υφήλιο ίσως βρίσκεται ένας πελώριος παγετώνας ίσος με το μέγεθος της Φλόριντα στην Ανταρκτική, προειδοποιούν επιστήμονες.

Ενώ οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και μειώνονται τα επίπεδα των πάγων στην Αρκτική, στο άλλο άκρο της υδρογείου, στην Ανταρκτική, πολύ μεγαλύτεροι παγετώνες με τεράστιες ποσότητες νερού πιστεύεται ότι διατρέχουν τον κίνδυνο κατάρρευσης.

7 Ενεργοποιήσει Ηφαιστίων περισσότερων και πιο ισχυρά.

Μυστηριώδης νήσος στην Ανταρκτική έχει ηφαίστειο με λίμνη καυτής λάβας

Μυστηριώδης νήσος στην Ανταρκτική έχει ηφαίστειο με λίμνη καυτής λάβας

Η σπάνια αυτή ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια δορυφορικής παρατήρησης, που εντόπισε τη λίμνη λάβας στην κορυφή του όρους Μίκαελ. 

Η δορυφορική κάμερα υπολόγισε ότι η θερμοκρασία της «λίμνης» από μάγμα έχει θερμοκρασία μεταξύ 989 και 1.279 βαθμούς Κελσίου και καίει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η «μυστηριώδης» νήσος Σόντερς βρίσκεται κάπου στο νότιο Ατλαντικό, μόλις 1600 χλμ από τη θάλασσα του Γουέντελ που βρέχει τις ακτές της Ανταρκτικής. 

Ανήκει στο ηφαιστειογενές νησιωτικό σύμπλεγμα των Νότιων Νήσων Σάντουιτς και το γεγονός και μόνο ότι διαθέτει ένα ενεργό ηφαίστειο αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή περίπτωση ηφαιστείου.

Εδώ συμβαίνει το εξής οξύμωρο, τις γεωλογικές έρευνες και τις κλιματικές να τις παραποιούν οι επιστήμονες κάτω από εκβιασμούς, διότι δεν έχουν δικά τους μέσα και εργαστήρια για τις επιστημονικές τους έρευνες, με αποτέλεσμα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα να αλλοιώνουν την αλήθεια.

Παράδειγμα η φορολόγηση για την κλιματική την αλλαγή, που την φορτώνουν στον άνθρωπο , κρύβοντας ότι αυτές οι κλιματικές αλλαγές θα γίνονταν, ότι και να έκανε ο άνθρωπος.

Οι προσομοιώσεις των επιστημόνων σήμερα, πλησιάζουν κατά πολύ την αλήθεια, για το ζοφερό μέλλον της ανθρωπότητας.

Γνωρίζουμε με αρκετή σαφήνεια πως ήταν η γη και πως έγινε, με τις ενδείξεις που έχουμε μας λένε ότι έχουμε μεγάλες αλλαγές των πλακών των ηπείρων, που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή και κατά συνέπεια και την ατμόσφαιρα.

Όπως είπα και στην αρχή, το μόνο που δεν θέλω, είναι να τρομοκρατήσω, αυτό που με ωθεί είναι, μήπως εμείς είμαστε ποιο τυχεροί από τους προγόνους μας στους προηγούμενους κατακλυσμούς, μήπως καταφέρουμε με την ενημέρωση να μειώσουμε το κακό στο σύνολό του.

Το να πάμε σε άλλον πλανήτη, με τα σημερινά δεδομένα και τις αποστάσεις του διαστήματος, σε πλανήτες που είναι εχθρικοί για την ζωή του ανθρώπου, το θεωρώ  απλά ένα καλό παραμύθι, το άλμα που πρέπει να κάνει η επιστήμη και ο άνθρωπος σήμερα, το καταστεί ανέφικτο.

Δεν ξέρω αν στο μέλλον ο άνθρωπος θα βρει πλανήτες με τις ίδιες συνθήκες ζωής με την γη και πόσο μακριά, αλλά να πάμε σε εχθρικό πλανήτη και να τον κάνουμε κατοικήσιμο για τον άνθρωπο, βρίσκετε ακόμα στα παραμύθια.

Ελπίδες για κατοίκιση σε άλλο πλανήτη για τις επόμενες γενιές δίνει αν προλάβουν, η κρυογενετική,

https://el.wikipedia.org/wiki/ Κρυογενετική.

 Με καύσιμο το υδρογόνο, αν βρεθεί κατοικήσιμος πλανήτης και βρίσκετε πολύ μακριά.

Άρα όλο το βάρος, πρέπει να το ρίξουμε εδώ στην γη μας, πως θα προστατευτούμε και πως θα μειώσουμε τα καταστρεπτικά φαινόμενα που μας έρχονται.

Είναι σίγουρο ότι σε έναν πιθανό κατακλυσμό, θα χαθούν δισεκατομμύρια ψυχές, αλλά, η επιτυχία θα είναι να καταφέρουμε να ζήσουμε περισσότεροι, αλλά κυρίως να εξασφαλίσουμε τις πληροφορίες, τα δεδομένα για τις επόμενες γενιές, κάτι που εμείς δεν είχαμε και δεν έχουμε από τους προγόνους μας, σαν χειροπιαστές αποδείξεις.

 Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε τη Μεσσηνία  Έσπασαν μέχρι και παρμπρίζ αυτοκινήτων

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε τη Μεσσηνία –Έσπασαν μέχρι και παρμπρίζ αυτοκινήτων

Το καμπανάκι για τον κίνδυνο ενός κλιματικού “απαρτχάιντ” από  τη γη.

«Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα, πιο παρατεταμένα, πιο ακραία, θα αρχίζουν νωρίτερα και θα τελειώνουν αργότερα», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Παρασκευή στη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΠΜΟ Κλερ Νάλις. «Βρισκόμαστε ακόμη μόλις στα τέλη Ιουνίου, όμως φαίνεται πως η γη βιώνει τα πέντε πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ, από το 2015 μέχρι και το 2019», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, το 2019 ήταν η τρίτη πιο ζεστή χρονιά, πρόσθεσε.

Τα γεράκια του χρήματος και της παγκόσμια εξουσίας δεν θέλουν να χάσουν από τα ματωμένα κέρδη τους, αλλά και ούτε να χρηματοδοτήσουν σε νέες καθαρές για το περιβάλλον ενέργειες, όπως το ανεξάντλητο και δωρεάν υδρογόνο!

Όμως η γη μας προειδοποιεί, πάρτε τα μέτρα σας, στην Ελλάδα, χώρα μεσογειακή, με το καλύτερο κλήμα έχει αρχίσει να φανερώνει τροπικές συμπεριφορές, έχει πάρει την κατιούσα, χάθηκαν οι εποχές, από χειμώνα σε καλοκαίρι με καταστροφικές συμπεριφορές, μέσα σε μια ημέρα, τέσσερεις εποχές, το πρωί δροσιά μετά συννεφιά, μετά βροχές και καταιγίδες και μετά  κρύο και χαλάζι όσο ένα καρύδι, αυτά είναι άγνωστα στην Ελλάδα, για όσο έχουμε πληροφορίες καιρικές, καταστρέφονται οι παραγωγές, ακόμα και στα θερμοκήπια των αγροτών, τα νερά έχουν κατέβη δραματικά.

Το παρελθόν της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας γενικότερα, κρύβει αινίγματα που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε και αφήνει ανοικτή την πιθανότητα ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός μας να μην είναι απαραίτητα ο υψηλότερος που κατοίκησε τη Γη.

Ο αναγνώστης πρέπει να έχει παλιές και σύγχρονες πληροφορίες, για να μπορεί να κάνει διασταύρωση.

Από την αρχαιότητα η Σελήνη έχει χαρακτηριστεί ως τεχνικό δημιούργημα, αφού υπάρχουν καταγεγραμμένες ιστορικές φάσεις όπου στον
ουρανό της γης δεν υπάρχει η ύπαρξη της.

Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η Αρκαδία, πριν κατοικηθεί από τους Έλληνες, είχε Πελασγικό πληθυσμό και ότι αυτοί οι αυτόχθονες κατοικούσαν σε αυτή την περιοχή από μία πολύ μακρινή εποχή όπου ακόμα δεν υπήρχε η σελήνη στον ουρανό.

Γι αυτό τον λόγο τους ονόμασε και Προσέληνες.

Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος ανέφερε την εποχή «όταν δεν υπήρχαν όλα τα περιφερόμενα σώματα στον ουρανό, πριν εμφανιστούν οι φυλές της Δανάης και του Δευκαλίωνα, και υπήρχαν μόνο οι Αρκάδες, για τους οποίους λεγόταν ότι κατοικούσαν πάνω στα βουνά και τρέφονταν με βελανίδια, πριν την ύπαρξη της σελήνης».

Παρόμοιες αναφορές έχουμε από τον Πλούταρχο, τον Οβίδιο, τον Ιππόλυτο, τον Λουκιανό, τον Censorinus.

Κατά τα φαινόμενα, στην Νότια Αμερική, σύμβολα που βρέθηκαν στους τοίχους του προαύλιου του Καλασάγια, κοντά στην πόλη του Τιαχουανάκο (στην Βολιβία), καταγράφουν την σελήνη να πρωτοεμφανίζεται πριν από περίπου 12.000 έτη.

Για όσους τυχόν δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει για το νερό

“Δύο νέοι δορυφόροι θα παρακολουθούν το νερό της γης
Ένας πύραυλος Falcon 9 της αμερικανικής εταιρείας Space X του Έλον Μασκ έθεσε σε τροχιά τους δορυφόρους που θα παρακολουθούν το νερό της γης.”

Για όσους τυχόν δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει για το νερό. ”K.Σκανδαλίδης” .

Η συνέχεια στον σύνδεσμο.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/786191_ti-tha-ginei-stin-gi-otan-anoixei-i-selini

Αποτέλεσμα εικόνας για Το λιωσιμο των παγων, προσφερει ποσιμο νερο;

Ποια είναι η κινητήριος δύναμη σε αυτό το ταξίδι του νερού;

Ο ήλιος!

Από την ηλιακή ακτινοβολία, τα επιφανειακά νερά της γης, δηλαδή τα νερά που βρίσκονται σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, αλλά και στα εδάφη της στεριάς θερμαίνονται και εξατμίζονται.

Έτσι, το νερό από υγρό μετατρέπεται σε αέριο, δηλαδή σε υδρατμούς.

Καθώς οι υδρατμοί κινούνται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, έρχονται σε επαφή με ψυχρές αέριες μάζες, συμπυκνώνονται και σχηματίζουν τα σύννεφα.

Κι έτσι, οι υδρατμοί με το βάρος που αποκτούν, πέφτουν πάλι στη γη ως βροχή, χαλάζι ή χιόνι.

Το νερό που πέφτει στη στεριά περνάει στο υπέδαφος, απορροφάται από τις ρίζες των φυτών ή συνεχίζει το ταξίδι του προς τη θάλασσα, περνώντας μέσα
από ρυάκια, ποτάμια, και λίμνες.

Αυτή η διαρκής ανακύκλωση του νερού ονομάζεται υδρολογικός κύκλος ή κύκλος του νερού.

Υπάρχει, δηλαδή μια σταθερή ποσότητα νερού που συνεχώς ανανεώνεται και “κινείται” σε έναν κλειστό κύκλο μεταξύ της θάλασσας, των σύννεφων και της γης.

Οι άνθρωποι όπως και όλοι οι υπόλοιποι ζωντανοί οργανισμοί, χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά το ίδιο νερό.

Αν το σκεφτούμε, πίνουμε το ίδιο νερό που έπιναν κάποτε οι δεινόσαυροι!

Το ξέρετε αυτό;

Το νερό είναι το μοναδικό στοιχείο στη φύση που συναντάμε και στις τρεις φυσικές καταστάσεις: υγρό, στερεό και αέριο!

Από τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια εξατμίζεται κάθε λεπτό μια ποσότητα (ένα δισεκατομμύριο) κυβικών μέτρων νερού που επιστρέφει στην ατμόσφαιρα.

Το νερό, λοιπόν, σημαίνει ζωή, αφορά τη ζωή όλων μας και κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας.

Όχι τυχαία, αν παρατηρήσουμε τον πλανήτη Γη από το διάστημα, θα δούμε ότι φαίνεται σαν μια γαλάζια σφαίρα, γι’ αυτό λέγεται και “Γαλάζιος Πλανήτης”.

Το 71% της επιφάνειας του Γαλάζιου Πλανήτη καλύπτεται από νερό. Το νερό, όμως, δεν είναι απεριόριστο.

Και σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις καθημερινές μας ανάγκες η μεγάλη ποσότητα νερού που βρίσκεται σε θάλασσες και ωκεανούς.

Η συνέχεια…

http://www.deyat.gr/nero-kai-fysi

Ανήσυχοι οι επιστήμονες για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία | tanea.gr

Ανήσυχοι οι επιστήμονες για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

Η ταχύτερη τήξη θεωρείται πιθανότατο ότι θα οδηγήσει και σε ταχύτερη άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η νοτιοδυτική Γροιλανδία, η οποία έως τώρα δεν είχε θεωρηθεί μεγάλη απειλή, τελικά αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο της στάθμης του Ατλαντικού ωκεανού, κάτι που μπορεί να έχει συνέπειες για μεγάλες παράκτιες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι.

Ο δύο αμερικανο-γερμανικοί περιβαλλοντικοί δορυφόροι GRACE που παρακολουθούν τη Γροιλανδία, δείχνουν ότι στην περίοδο 2002-2016 χάνει περίπου 280 γιγατόνους (δισεκατομμύρια τόνους) πάγου κάθε χρόνο.

Η νέα έρευνα, που συνδύασε τα δορυφορικά στοιχεία με επίγεια δεδομένα από σταθμούς GPS, βρήκε ότι μετά το 2012 έχει σχεδόν τετραπλασιασθεί ο ρυθμός απώλειας πάγων σε σχέση με το 2003, με την επιτάχυνση να είναι μεγαλύτερη στη νοτιοδυτική περιοχή.

Η συνέχεια…

https://www.tanea.gr/2019/01/22/science-technology/anisyxoi-oi-epistimones-gia-to-liosimo-ton-pagon-sti-groilandia/

ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ

Τη στιγμή που ο άνθρωπος κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την κατά­κτηση του μέλλοντος, είναι αναγκαίο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να αναλογισθεί το παρελθόν για να διαπιστώσει και σε άλλες φάσεις του ανθρώπινου βίου τη δημιουργική του ικανότητα.

Η ενημερωτική αυτή αναδρο­μή στο έπος τής Ιλιάδας και της Οδύσσειας έχει σκοπό να παρουσιάσει τα σημαντικότερα γεωλογικά στοιχεία, που αναφέρονται μέσα στο έπος αυτό.

Τα γεωλογικά στοιχεία, στα οποία θα αναφερθούμε, διακρίνονται σε δύο κατηγο­ρίες: αφενός μεν, σε αυτά καθεαυτά τα γεωλογικά υλικά, που φέρονται να χρη­σιμοποιούν οι ήρωες του έπους, αφετέρου δε, στα γεωλογικά φαινόμενα, τα οποία θα μπορούσαμε να διακρίνουμε μέσα από τις αλληγορίες, εφόσον αυτές ερμηνευθούν με βάση τις γεωεπιστήμες.

Βέβαια, είναι εύκολο και επισφαλές να προσπαθεί κανείς να ερμηνεύσει αλληγορίες, θα πρέπει όμως να αναγνω­ρίσουμε ότι, από πολύ παλιά, ο άνθρωπος έχει θέσει αναρίθμητα ερωτήματα προκειμένου να ερμηνεύσει τον κόσμο που τον περιβάλλει, καθώς και τις μεταβολές και τα φαινόμενα, που συνέβαιναν σε αυτόν.

 Τις πολλαπλές και συχνά τόσο αντι­φατικές «φαινομενικά» δυνάμεις της φύσεως, πρώτοι οι Έλληνες, τις είχαν ενσαρκώσει σε θεούς, επειδή η λογική τους δεχόταν πως οι θελήσεις των θεών κυβερνούν ή φαίνονται να κυβερνούν τον κόσμο.

Όμως, διαπιστώνει κανείς ότι στις θελήσεις αυτές ενυπάρχει η θέληση του ανθρώπου να κατορθώσει, με την τάξη, με τον νόμο και την επιστήμη, να ταξινομήσει και να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις αυτές, έτσι ώστε να μετατρέψει τα φαινόμενα της φύσεως σύμφωνα με τη δική του θέληση, που τελικά θριαμβεύει.

Στη συνέχεια, θα αναφερθούν τα κυριότερα γεωλογικά φαινόμενα, στα οποία θα μπορούσαμε να διακρίνουμε αλληγορίες, των οποίων η ερμηνεία είναι δυνατόν να δοθεί με βάση τις γεωεπιστήμες

Όσον αφορά στη Γαία, τη δική μας γη, είναι γεγονός πως οι μύθοι τής Δημιουργίας εννοούν στην πραγματικότητα την ιστορία της γης, όπου διάφορα συμβάντα ερμηνεύονται ως υπερφυσικά φαινόμενα.

Η συνεχεια…

Το μυστηριο της ζωης – ιδρυμα ευγενιδου

και η γεωλογική του εξέλιξη, απ’ τον σχηματισμό της Σελήνης μέχρι την προέλευση του … στη διαμόρφωση της νέας μας παράστασης και των οποίων τα ονόματα …… της Γης το φαινόμενο του βόρειου και του νότιου Σέλαος.

Η συνέχεια…

https://www.eef.edu.gr/media/2655/e_s00022.pdf

Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης

Opera Στιγμιότυπο_2019-07-12_123639_photodentro.edu.gr

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Παρουσίαση και ανοιχτή δραστηριότητα, με θέμα τις αλλαγές στην επιφάνεια της Γης. Στόχοι του μαθησιακού αντικειμένου είναι αφενός να κατανοήσουν οι μαθητές τους ενδογενείς, εξωγενείς και ανθρωπογενείς παράγοντες που προκαλούν τις αλλαγές αυτές και αφετέρου να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών στη ζωή των ανθρώπων.

Πιο αναλυτικά, στην παρουσίαση περιλαμβάνονται κειμενικές πληροφορίες, εικόνες, αποσπάσματα βίντεο και δυναμικές αναπαραστάσεις, μέσω των οποίων εξετάζονται θέματα που αφορούν σε γεωλογικές μεταβολές, φυσικές καταστροφές (ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμοί, τσουνάμι), καιρικά φαινόμενα (ανεμοστρόβιλος, βροχή, χιόνι, χαλάζι, πλημμύρες, αφρικανική σκόνη) περιβαλλοντικά προβλήματα (φαινόμενο θερμοκηπίου, αποξήρανση λιμνών, πυρκαγιές) και άλλους παράγοντες που επιφέρουν αλλαγές στην επιφάνεια της Γης.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Το υλικό της παρουσίασης μπορεί να αξιοποιηθεί από τον εκπαιδευτικό ή / και τους μαθητές, για την κατανόηση γεωλογικών, φυσικών και καιρικών φαινομένων, καθώς και για την παρατήρηση των συνεπειών τους.

Η θεματική διαμόρφωση της παρουσίασης επιτρέπει στους χρήστες είτε να μελετήσουν το σύνολο του υλικού είτε να επιλέξουν μικρότερες θεματικές ενότητες ή μεμονωμένα φαινόμενα προς εξέταση.

Τμήμα Γεωλογίας (ΔΔ) Αρχική σελίδα συλλογής

30-Ιού-2019 Κατολισθητικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις : παραμετρική εκτίμηση της επικινδυνότητας για κατολίσθηση στους γεωλογικούς σχηματισμούς της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου Λαϊνάς, Σπυρίδων Διδακτορική Διατριβή
30-Ιού-2019 The floral study and the observed vegetational changes during Miocene regarding the palaeoenvironmental evolution of the Messara-Gavdos area in Crete Ζηδιανάκης, Ιωάννης Διδακτορική Διατριβή
28-Φεβ-2019 Περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογικές εφαρμογές ελληνικών λιγνιτών και τυρφών : αξιοποίηση ως προς την ικανότητα παραγωγής εδαφοβελτιωτικών και οργανοχουμικών λιπασμάτων Γιαννούλη, Ανδριάνα Διδακτορική Διατριβή
11-Ιού-2018 Passive seismic interferometry & shear wave splitting in the investigation of the Earth’s crust Γιαννόπουλος, Δημήτριος Διδακτορική Διατριβή
14-Μάρ-2018 Γεωχημική μελέτη των ιζημάτων του πυθμένα και της λεκάνης απορροής της Λίμνης της Καστοριάς Δημητριάδης, Αλέξανδρος Διδακτορική Διατριβή
2-Μάρ-2018 Η ενεργός τεκτονική – νεοτεκτονική του ΝΔ Αιγιακού τόξου με χρήση μεθόδων ποσοτικής τεκτονικής και GIS Ζωβοΐλη, Ευαγγελία Διδακτορική Διατριβή
15-Φεβ-2018 Τεταρτογενής εξέλιξη του ανατολικού Κορινθιακού κόλπου Χαραλαμπάκης, Μαρίνος Διδακτορική Διατριβή
16-Ιαν-2018 Ανάπτυξη μοντέλου επικινδυνότητας κατολισθήσεων σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας Κάβουρα, Αικατερίνη Παρασκευή Διδακτορική Διατριβή
11-Δεκ-2017 Η ανθρακική ιζηματογένεση στο νησί της Κεφαλονιάς, ζώνη Παξών, στη διάρκεια του Μεσοζωικού Ζουμπούλη, Έλενα Διδακτορική Διατριβή
10-Μάρ-2017 Μικροπαλαιοντολογική, παλαιοοικολογική και τεκτονική ανάλυση του ηφαιστειακού κέντρου Σουσακίου κατά το Πλειόκαινο και το Πλειστόκαινο, Ανατολικός Κορινθιακός Κόλπος Παπαδοπούλου, Πηνελόπη Διδακτορική Διατριβή
10-Μάρ-2017 Ανασύνθεση παλαιοπεριβάλλοντος σε παράκτιες γεωμορφές της νότιας Κύπρου με την χρήση τεχνικών φωταύγειας Τσάκαλος, Ευάγγελος Διδακτορική Διατριβή
29-Νοέ-2016 Περιβάλλοντα ιζηματογένεσης και πιθανά πεδία υδρογονανθράκων στο Βόρειο Αιγαίο Κιομουρτζή, Πασχαλιά Διδακτορική Διατριβή
9-Νοέ-2016 Πειραματική μελέτη του υδροθερμικού μετασχηματισμού φυσικών και διογκωμένων περλιτών της νήσου Μήλου σε χαμηλές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας Πασσά, Καλλιόπη-Σοφία Διδακτορική Διατριβή
25-Ιού-2016 Genesis, evolution and economic significance of the northern and the eastern parts of Karapınar-Ayrancı coal deposit Oskay, Rıza Görkem Διδακτορική Διατριβή
3-Μάρ-2016 Βιοστρωματογραφία και περιβάλλοντα απόθεσης των πλειοκαινικών και πλειστοκαινικών σχηματισμών της Κύπρου Τσιολάκης, Ευθύμιος Διδακτορική Διατριβή
1-Φεβ-2016 Ενεργά ρήγματα στην ανατολική κορινθιακή τάφρο Ασημακόπουλος, Μάριος Διδακτορική Διατριβή
7-Ιαν-2016 Assessment of marine litter in the Eastern Mediterranean Sea : a multi-perspective approach Ιωακειμίδης, Χρήστος Διδακτορική Διατριβή
9-Νοέ-2015 Περιβαλλοντική υδρογεωλογική μελέτη της λεκάνης του Λούρου ποταμού Κατσάνου, Κωνσταντίνα Διδακτορική Διατριβή
7-Μάϊ-2015 Τεχνικογεωλογικές συνθήκες στη λεκάνη δυτικής Θεσσαλίας – Γεωμηχανικά χαρακτηριστικά των τεταρτογενών αποθέσεων : ανάλυση με χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών Αποστολίδης, Εμμανουήλ Διδακτορική Διατριβή
16-Μάϊ-2014 Άτλας γεωμυθολογίας της Πελοποννήσου, σύνδεση αρχαιολογίας και γεωλογίας

http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/17

ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΗ ΓΑΙΑ Μια νέα ολιστική αντίληψη για το «ζωντανό …

Γιατί είναι η Γη μοναδική;

Από τις γενικές γνώσεις μας θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στο …. που δύσκολα γίνεται κατανοητή από τον άνθρωπο, ο οποίος έχει διαμορφώσει την … των Λιθοσφαιρικών Πλακών», ή της «Παγκόσμιας Τεκτονικής» που μπορεί να … πλανητική κλίμακα όλα τα επιμέρους τοπικά γεωλογικά φαινόμενα.

https://spyrospavlides.weebly.com/uploads/2/0/1/4/…/από_τη_γη_στη_γαια.pdf

15 γεωλογικά θαύματα του κόσμου

Μετέωρα, Ελλάδα
…εκατοντάδες γεωλογικά μνημεία εξάπτουν την φαντασία και τις αισθήσεις…
Πριν και πέρα από τον άνθρωπο, ο πλανήτης κατασκευάζει και καταστρέφει ασταμάτητα την επιφάνειά του για δισεκατομμύρια χρόνια, φτιάχνοντας μερικές από τις πιο συναρπαστικές γεωλογικές ιστορίες.

Άλλοτε από καταστροφικά φαινόμενα της μιας στιγμής και άλλοτε από αργόσυρτες και μεθοδικές διεργασίες χιλιετιών, εκατοντάδες γεωλογικά μνημεία εξάπτουν την φαντασία και τις αισθήσεις.

Ας δούμε μερικά από αυτά, κάνοντας ένα μικρό ταξίδι ανά τον κόσμο, πριν επιστρέψουμε σε οικεία και γνώριμα μέρη.

https://www.alfavita.gr/koinonia/236784_15-geologika-thaymata-toy-kosmoy

«Από τη Νοόσφαιρα του V.I. Vernadsky στο σημερινό και μελλοντικό …

συμβάλουμε με εκπροσώπους μας στη διαμόρφωση του μαθήματος … Η κοινωνική συνεισφορά της Γεωλογίας είναι μεγάλη γιατί παρέχει στο μέσο μορφωμένο … ε) την κατανόηση των φυσικών καταστροφών (ηφαιστειακές εκρήξεις, ακραία καιρικά φαινομενα, … Η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο είναι σχεδόν κυκλική.

igme.gr/attachments/article/42/Παρουσίαση%20κ.%20Παυλίδη%20Σπ..pdf

Όπου βλέπετε αυτό το σήμα  (pdf ) πατάτε επάνω και ανοίγεται καινούργιες πληροφορίες!

Εισαγωγή στην εξέλιξη

1.1. Η Περιβαλλοντολογική αλλαγή

      1.1.1. Γεωλογικές εποχές

      Ο πλανήτης μας, η Γη, όπως τον ξέρουμε, έχει μια ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών. 

Αυτή την παμπάλαια εποχή η θάλασσα κυριαρχεί στην γήινη επιφάνεια και η ζωή

Kατά την διάρκεια του μεγάλου αυτού χρονικού διαστήματος, μεγάλες ανακατατάξεις συνέβησαν στην επιφάνειά του, υπό την επήρεια γεωλογικών πιέσεων, θερμοκρασιακών και χημικών μεταβολών. 

      Η κυρίαρχη επιστημονική άποψη θεωρεί, ότι κατά την διάρκεια αυτών των ανακατατάξεων μια σειρά από αξιοσημείωτες βιοχημικές αντιδράσεις μέσα στο νερό, οδήγησαν στην δημιουργία της ζωής [1]. Κατά αυτό τον τρόπο, οι πρώτες μορφές ζωής φαίνεται ότι αναπτύχθηκαν αρχικά μόνο μέσα στο νερό, πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια , ενώ τα πρώτα σύγχρονης μορφής ευκαρυωτικά κύτταρα σχηματίστηκαν, σύμφωνα με το αρχείο απολιθωμάτων πριν από 1,4 δις. χρόνια, ενώ σύμφωνα με στοιχεία* από τις μοριακές ακολουθίες πολύ πιο πριν [2]. Στην συνέχεια πιο σύνθετες πολυκύτταρες μορφές ζωής εξελίχθηκαν με τον περεταίρω διαχωρισμό τους σε ζώα, φυτά και μύκητες. Ο πρώτος αποικισμός της ξηράς επιτεύχθηκε από πράσινα φυτά πριν από 480 εκ. χρόνια, σύμφωνα με τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί, και τα πρώτα ζώα που τα ακολούθησαν αργότερα (κάποια αρθρόποδα που μοιάζουν με αράχνες), ενώ τα σπονδυλωτά καθυστέρησαν τον αποικισμό αυτό, πολύ περισσότερο .

       Φθάνοντας σε σχετικά πιο πρόσφατες εποχές, σύγχρονου τύπου οργανισμοί όπως  Αγγειόσπερμα (ανθοφόρα φυτά ), πουλιά και θηλαστικά, υπήρχαν μεταξύ των δεινοσαύρων και των πτεροσαύρων -οι οποίοι κυριάρχησαν κατά την διάρκεια του Μεσοζωικού αιώνα, ωστόσο δεν εμφανίζονται στο αρχείο των απολιθωμάτων – ως σαφείς αντιπρόσωποι των παρόντων Τάξεων θηλαστικών και πουλιών – πριν από την μαζική εξάλειψή των τελευταίων στο τέλος του Κρητιδικού (πριν 65 εκ. χρόνια) (εικόνα 2) [2].

Η συνέχεια…

http://www.aegeanman.com/humanevolution/evolutionintro11.html

Ανταρκτική: Επιστήμονες προτείνουν… τον βομβαρδισμό της!
17.07.2019
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο Science Advances προτείνει κάτι που… προκαλεί αίσθηση για την Ανταρκτική: Να αντλείται το νερό που προκύπτει από το λιώσιμο των πάγων και να ρίχνεται και πάλι, με τη μορφή τεχνητού χιονιού, στο παγοκάλυμμα!

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη προκαλέσει τόσο μεγάλο πρόβλημα στην Ανταρκτική που το τεράστιο στρώμα του πάγου αρχίζει να αποσαθρώνεται.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά τουλάχιστον τρία μέτρα τους επόμενους αιώνες.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης προτείνουν να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια από 12.000 ανεμογγενήτριες για να αντληθεί το θαλασσινό νερό σε ύψος 1.500 μέτρων μέχρι την επιφάνεια και στη συνέχεια να ριφθεί από εκατοντάδες χιονοβόλα κανόνια σε μια έκταση ίση με την Κόστα Ρίκα.

«Έχουμε ήδη ξυπνήσει τον γίγαντα στον νότιο πόλο», δήλωσε ο Άντερς Λέβερμαν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πότσδαμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK), αναφερόμενος στο λιώσιμο του παγοκαλύμματος.
«Βρισκόμαστε ήδη στο σημείο χωρίς επιστροφή, αν δεν κάνουμε κάτι», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
«Μπορούμε να το επαναφέρουμε σε σταθερό σημείο με μια μικρή παρέμβαση τώρα ή με μια ολοένα και μεγαλύτερη αργότερα», πρόσθεσε.

Κατάρρευση του πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής
Με τις ξηρασίες, τις πλημμύρες, τις καταιγίδες και τις πυρκαγιές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή να εντείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, κάποιοι επιστήμονες αρχίζουν να εξετάζουν στα σοβαρά λύσεις που θα είχαν απορριφθεί χωρίς δεύτερη σκέψη ακόμη και πριν από λίγα χρόνια.
Απηχώντας τις απόψεις πολλών άλλων επιστημόνων, ο Λέβερμαν είπε ότι η κατεπείγουσα προτεραιότητα είναι να μειωθούν τάχιστα οι εκπομπές καυσαερίων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Αν και ο Λέβερμαν παραδέχεται ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει την κατάρρευση του Στρώματος Πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής μπορεί να χρειαστεί εκατοντάδες χρόνια για να συμβεί, είπε ότι δημοσίευσε αυτή τη μελέτη επειδή ανησυχεί για την τύχη όσων ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

«Θα βυθιστούν πόλεις»
«Με την άνοδο της στάθμης θα βυθιστούν τελικά στο νερό το Αμβούργο, η Σαγκάη, η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ.

Δεν μπορείς να διαπραγματευτείς με τη φυσική: αυτό είναι το δίλημμα», είπε ο φυσικός και ωκεανογράφος, που συνεργάζεται και με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ.

Ο Λέβερμαν και οι συνεργάτες του χρησιμοποιήσαν υπολογιστικά μοντέλα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί με την εναπόθεση τουλάχιστον 7.400 γιγατόνων τεχνητού χιονού σε διάστημα 10 ετών γύρω από τους Παγετώνες Πάιν Άιλαντ και Τουέιτς.

Το κόστος του εγχειρήματος δεν αναφέρεται στην έρευνα, όμως για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο ο Λέβερμαν είπε ότι θα χρειαζόταν «κάτι παρόμοιο με έναν σεληνιακό σταθμό στην Ανταρκτική».
Παραδέχτηκε επίσης ότι στην περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιό του, οι συνέπειες θα ήταν «τρομαχτικές» για τον νότιο πόλο, όμως θα άξιζε τον κόπο, αν έτσι περιοριζόταν η άνοδος της στάθμης των ωκεανών.
«Θα μετατρέπαμε τη Δυτική Ανταρκτική σε βιομηχανική ζώνη.
Όμως αν αποσταθεροποιήσουμε τον παγετώνα, όλα θα αλλάξουν με δραματικό τρόπο», κατέληξε.

Στο παρελθόν έχουν προταθεί και άλλες ευφάνταστες λύσεις για τη σταθεροποίηση του παγετώνα, όπως για παράδειγμα η κατασκευή τεσσάρων υποθαλάσσιων κολόνων, ύψους 300 μέτρων, ή ενός τοίχου ύψους 50-100 μέτρων και μήκους 80-120 χιλιομέτρων.

Διάφορες απόψεις, μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους 

https://science.fandom.com/el/wiki/Ελληνικός_Κατακλυσμός

Ο κατακλυσμός του Δαρδάνου, ο αρχαιότερος από τους κατακλυσμούς

https://geonews.gr/history-ο-κατακλυσμός-του-δαρδάνου-συνέβη-στ/

Ο Κατακλυσμός του Νώε και το περιστέρι του Δευκαλίωνα – Α΄ Μέρος

Του Μ. Καλόπουλου

https://greatlie.com/index.php/xristianismos/palaia-diathiki/335ακλθσμοσ-τοθ-νοε-και-το-περιστερι-τοθ-δεθκαλιονα-α-μεροσ

Ο Κατακλυσμός του Νώε και το περιστέρι του Δευκαλίωνα – Β΄ Μέρος

https://greatlie.com/xristianismos/palaia-diathiki/336-o-kataklusmos-tou-noe-kai-to-peristeri-tou-deukaliona-b-meros.html

Πηγή: Ο κατακλυσμός του Δαρδάνου και απόπειρα χρονολόγησής του

el.wikipedia.org

https://el.wikipedia.org/wiki/Δάρδανος

2014: ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα και …

liblivadia.wikidot.com/news:75

19 Ιουν 2014 – Σε αυτή τη συνάντηση επεξεργαστήκαμε μύθους που αφορούν τους κατακλυσμούς, κυρίως τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, και …

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – Koutouzis.gr

www.koutouzis.gr/genealogiko.htm

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ – ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ….. Ο κατακλυσμός του Νώε και του Δευκαλίωνα είναι ένα και το αυτό συνταρακτικό γεγονός, που συνέβη γύρω στο …

Αλήθεια, ποιος ήταν ο Δευκαλίων; | Protagon.gr

https://www.protagon.gr/apopseis/blogs/alitheia-poios-itan-o-defkaliwn-38419000000

20 Δεκ 2014 – Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών …

Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ & Ο ΕΛΛΗΝ – Amfipoli News

amfipolinews.blogspot.com/2018/06/blog-post_451.html

24 Δεκ 2018 – Ένας από τους σημαντικότερους μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας διαδραματίζεται χιλιάδες χρόνια πριν. Υπολογίζεται περίπου στο -9650.

[PDF]

ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ-ΑΝΘΡΩΠΟΓΟΝΙΑ-ΕΛΛΗΝ-ΕΛΛΑΣ Ένας από τους …

www.councilofachilles.org/uploads/3/0/4/…/kataklismos-anthropogonia-ellin-ellas.pdf

Από τον κατακλυσμό διασώθηκαν μόνο ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, αφού …. όλη τη χώρα πριν από τον Έλληνα, το γιο του Δευκαλίωνα. Από την εποχή όμως …

Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα και τα Αδέλφια Γραικός, Έλληνας …

https://www.tromaktiko.gr/…/kataklysmos-tou-defkaliona-ke-ta-adelfia-grekos-ellinas-…

12 Νοε 2018 – Χ.και τους Αριστοτέλη (Μετεωρολογικά 1.352 α), Απολλόδωρο (Α 7, Επιτομή) κ.α., ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είχε επίκεντρο τη Δωδώνη και …

[PDF]

Μυθολογία – O Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα – Ανοικτά Ακαδημαϊκά …

opencourses.uoa.gr/modules/document/file.php/ECD5/…/Ο%20Κατακλυσμός.pdf

Διδακτική πρακτική: Μαργαρίτα Γεωργίου. Μυθολογικό θέμα: O Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα. Βιβλίο: Ζαραμπούκα, Σοφία. Μυθολογία 5: Οι Μοίρες, ο.

Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ – ΑΚΑΝΘΟΧΟΙΡΟΣ

https://argyris446kypreos.blogspot.com/2017/05/blog-post_16.html

6 Μαΐ 2017 – Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία. Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται πολύ πιο μετά, σε παραδόσεις πολλών …

Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ | Radio Astra

www.radioastra.tv/γενικά/ο-κατακλυσμοσ-του-δευκαλιωνοσ/

«Ότι (από) Δευκαλίωνος και Πύρρας Έλλην, εκ του οποίου Ελλάς και Έλληνες». Ελλάνικος 1a,4,F.6a & Σχόλ. Απολλώνιο Ρόδιο 248.7. Υπήρχαν πολλοί …

Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα | Seafarer97

seafarer97.blogspot.com/2012/09/blog-post_6.html

6 Σεπ 2012 – Χ.) Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται πολύ πιο μετά, σε παραδόσεις πολλών …

Ο Κατακλυσμός Του Δευκαλίωνα Και Ο Αληθινός … – www.perahora.gr

perahoragr.blogspot.com/2019/05/blog-post_47.html

28 Μαΐ 2019 – Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται πολύ πιο μετά, σε παραδόσεις πολλών …

Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα | Βιβλία Public

https://www.public-cyprus.com.cy/product/books/greek…/o…/prod1692280pp/

Βρες εδώ το βιβλίο Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα – Συγγραφέας: Στεφανίδης Μενέλαος. ISBN: 9789604250073.

«Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα»xOrisOria News | xOrisOria News

https://www.xorisorianews.gr › Ελλάδα

16 Οκτ 2015 – Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που.

Κατακλυσμός | Science Wiki | FANDOM powered by Wikia

https://science.fandom.com/el/wiki/Κατακλυσμός

Για τον Κατακλυσμό της Μεσοποταμίας βλέπε εδώ Για τον Κατακλυσμό του Νώε βλέπε εδώ Για τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα βλέπε εδώ Κατακλυσμός Deluge, …

Κατακλυσμός Δευκαλίωνα: Όσα Δεν Υποπτευόμαστε γύρω από τον …

https://katohika.gr/…/kataklismos-deukaliona-ipopteuomaste-giro-gnosto-mitho8230/

23 Φεβ 2017 – Χ.) Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται πολύ πιο μετά, σε παραδόσεις πολλών …

κατακλυσμός – Βικιλεξικό

https://el.wiktionary.org/wiki/κατακλυσμός

κατακλυσμός < αρχαία ελληνική κατακλυσμός < κατακλύζω … είναι ο κατακλυσμός του Νώε, ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα, ο Ωγύγιος κατακλυσμός κ.ά.

ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ – Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ – published by …

https://www.erepublik.com/gr/article/-1-2194614/1/20

Published in Greece on the 15th of January 2013. 2 comments. Page 1 of 1. ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ – Ο ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΟΣ «Ότι (από) Δευκαλίωνος και …

1ο ΕΠΑ.Λ. ΔΑΦΝΗΣ – 1ο ΕΠΑ.Λ. Δάφνης

1epal-dafnis.att.sch.gr/bima/ergask/mistoria/defkalion.htm

Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται πολύ πιο μετά, σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών …

Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα – Αρχαία Ελληνικά

https://arxaiaellinika.wordpress.com/2013/05/18/ο-κατακλυσμός-του-δευκαλίωνα/

18 Μαΐ 2013 – Χ.) Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται πολύ πιο μετά, σε παραδόσεις πολλών …

Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα – ZAFEIRIOU.GR Βιβλιοπωλείο για …

https://www.zafeiriou.gr › … › Μυθολογία › Μυθολογία, Ελληνική

Οι πέντε γενιές – Η έριδα Δία και Προμηθέα – Η κλοπή της φωτιάς – Η Πανδώρα, “δώρο” του Δία – Ο κατακλυσμός – Προμηθέας και Δευκαλίωνας – Η κιβωτός στον …

 apopseiskaieikones.blogspot.com/2012/12/blog-post_5404.html

26 Δεκ 2012 – Την έννοια ”κατακλυσμός” την συναντάμε στην Ινδουϊστική ιστορία του Μανού, στον Ελληνικό μύθο του Ωγυγίου, του Δευκαλίωνα και του ..

Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα & ο Έλλην ~ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

https://skotinoprosopo.blogspot.com/2014/01/blog-post_16.html

16 Ιαν 2014 – Χ.) Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται πολύ πιο μετά, σε παραδόσεις πολλών …

Αυτόχθονες Έλληνες: ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΤΑ …

autochthonesellhnes.blogspot.com/2015/01/blog-post_21.html

18 Ιαν 2015 – Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών .

[PDF]

Τεύχος 197 – stipsi.gr

https://www.stipsi.gr/hellas/pdf/kataklism2.pdf

Φρονώ, ότι ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνος δεν συμπίπτει μ’ αυτόν της Ατλα- … κλυσμού του Δευκαλίωνος μεσολαβούν ένας ή περισσότεροι κατακλυσμοί.

Αρχαία Ελλάς: Ο Κατακλυσμός Του Δευκαλίωνα και τα Αδέλφια …

elhalflashbacks.blogspot.com/2019/03/defkalion-kataklismos.html

20 Μαρ 2019 – «Κι η κόρη στον οίκο του ευγενή Δευκαλίωνα, η Πανδώρα με τον … Σύμφωνα με το Πάριο Χρονικό ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα έγινε το 1265 …

Δευκαλίων ο πατριάρχης των Ελλήνων – ΕΒΔΟΜΗ Online

https://www.ebdomi.com

30 Ιαν 2009 – Δευκαλίων, ο πατριάρχης των Ελλήνων.

 Δεν ξέρω γιατί πολλοί λαοί, βάζουν έναν κατακλυσμό για να εξαφανίσει τον ήδη υπάρχοντα αμαρτωλό …

Ο Ωγύγος ή Ωγύγης, ήταν κατά την Ελληνική Μυθολογία, ένας από τους αρχέγονους ηγέτες στην Αρχαία Ελλάδα. ιδιαίτερα στην Βοιωτία.

Κατά μία άλλη εκδοχή ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Αττικής.

https://www.pronews.gr/istoria/330207_o-kataklysmos-toy-ogygoy-ti-leei-i-arhaia-elliniki-grammateia

Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα

https://theancientwebgreece.wordpress.com/2015/04/06/ο-κατακλυσμός-του-δευκαλίωνα/

 Σε αυτή την έρευνα προσπάθησα να συγκεντρώσω διάσπαρτες πληροφορίες, για να έχει ο αναγνώστης μια καλύτερη  γεωλογική εικόνα της γης και της Ελλάδος, και τι είναι αλήθειες και τι ψέματα.

ΑΡΚΤΙΚΗ

26-7-2019

Ενώ στο παρελθόν είχε συμβεί να κρυώσουν ή να ζεσταθούν διάφορα τμήματα Γης στον κόσμο, οι σύγχρονες κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν παντού και ταυτόχρονα.
Όσα συμβαίνουν σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα των τελευταίων 2,000 χρόνων, συνέβη στις 5 Απριλίου του 1815, όταν το ηφαίστειο Ταμπόρα στην Ινδονησία ξεκίνησε να “ξυπνά”.
“Ο θόρυβος ήταν πάρα πολύ δυνατός και ο ήλιος κρύφτηκε από τις στάχτες, ενώ ακόμη και τις επόμενες μέρες όλα ήταν καλυμμένα με καπνούς και σεισμοί ταρακούνησαν το νησί.

Το Ταμπόρα ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων.
Μια σειρά από εκρήξεις που απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες αερίου στην ατμόσφαιρα.
Αυτό το αέριο ψύχρανε τα καλοκαίρια στην Ευρώπη και έκανε πιο αδύναμους τους μουσώνες στην Ινδία και τη Δυτική Αφρική.
Έδωσε τη δυνατότητα στους παγετώνες να προχωρήσουν στις Άλπεις.

Με άλλα λόγια, αυτές οι εκρήξεις προκάλεσαν ένα είδος φυσικής κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, η εκδήλωση αυτής της κλιματικής αλλαγής ήταν διαφορετική σε ποικίλα μέρη, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή που, όπως επιβεβαιώνει και μια νέα έρευνα, όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα σε πολλά μέρη του κόσμου.

Τίποτα απολύτως δεν μοιάζει με τη σημερινή υπερθέρμανση του πλανήτη που συμβαίνει στη Γη τουλάχιστον τα τελευταία 2,000 χρόνια, επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Nature.
Το διάστημα αυτό το κλίμα έχει μερικές φορές αλλάξει φυσικά (μερικά μέρη του κόσμου έχουν κρυώσει και μερικά έχουν ζεσταθεί), αλλά ποτέ άλλοτε το κλίμα δεν άλλαξε όπως αλλάζει τώρα.
Ποτέ οι θερμοκρασίες δεν αυξάνονταν με τον ίδιο τρόπο παντού και ταυτόχρονα, όμως, το κάνουν τώρα, όπως διαπιστώνει η μελέτη.

Σχεδιάζοντας μια τεράστια βάση δεδομένων, με αντικείμενα καταγραφής το κλίμα από όλο τον κόσμο. η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 98% της επιφάνειας της Γης γνώρισε την πιο καυτή περίοδο των τελευταίων 2,000 ετών.
Αυτή η “ομοιόμορφη θερμοπληξία” δεν έχει προηγούμενο, υποστηρίζει η μελέτη.

Αυτό το τελευταίο εύρημα μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη στους περισσότερους επιστήμονες, οι οποίοι υποψιάζονται ότι ο πλανήτης είναι τόσο ζεστός τώρα όσο δεν ήταν ποτέ τα τελευταία 125,000 χρόνια., μπορεί, όμως, να σοκάρει μερικούς πολιτικούς, οι οποίοι έχουν υποτιμήσει τις σύγχρονες κλιματικές αλλαγές, μιλώντας για φαινόμενα που υπήρξαν και παλαιότερα.

“Το κλίμα πάντα αλλάζει.
Δεν υπήρξε ποτέ στιγμή που το κλίμα δεν έχει αλλάξει “, δήλωσε ο γερουσιαστής Marco Rubio σε δημοκρατική προεδρική συζήτηση το 2016.
Η συγκεκριμένη μελέτη, λοιπόν, του απαντά: “Σίγουρα.
Απλώς δεν έχει αλλάξει ποτέ με αυτόν τον τρόπο που αλλάζει σήμερα”.

Πριν από δεκαετίες, οι ερευνητές μίλησαν για τις παρελθούσες περιόδους κλιματικής αλλαγής ως παγκόσμια γεγονότα.
Αναφέρθηκαν στην Μικρή Εποχή των Παγετώνων, η οποία ξεκίνησε περίπου το 1550 και έληξε γύρω στο 1850, ως εποχή που οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έπεφταν παντού.
Αλλά αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η Μικρή Εποχή των Παγετώνων δεν ήταν καθόλου παγκόσμια και ότι μείωσε τις θερμοκρασίες, κυρίως, στη Δυτική Ευρώπη και σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής.

“Παραδοσιακά, τα συμπεράσματα για τις αλλαγές του κλίματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,000 ετών ήταν ότι υπήρχαν περίοδοι κλιματικής μεταβλητότητας, ότι υπήρχε είτε μια κρύα περίοδος, είτε ότι υπήρχε μια θερμή περίοδος”, δήλωσε ο Nathan Steiger, ερευνητής της Columbia.
“Αυτό που δείχνει η μελέτη είναι ότι αυτές οι περίοδοι δεν ήταν συνολικά συνεπείς, όπως νομίζαμε προηγουμένως”, πρόσθεσε.

Αυτό που κάνει τις αλλαγές των προηγούμενων χρόνων διαφορετικές από τη σύγχρονη αύξηση της θερμοκρασίας.
είναι η συνεκτικότητα, το ότι, δηλαδή, η κλιματική αλλαγή συμβαίνει σήμερα σχεδόν παντού την ίδια στιγμή.
“Η συνοχή αυτή δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη φυσική μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος”, δήλωσε ο Steiger.
“Και δεν χαρακτηρίζει καμία προηγούμενη εποχή”, είπε.

Μεταξύ αυτών που υποτίμησαν τη σύγχρονη κλιματική αλλαγή και επέμειναν στην ιδέα πως έτσι συνέβαινε και συμβαίνει πάντοτε, ήταν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει επανειλημμένα αναδείξει τη διακύμανση του κλίματος των προηγούμενων χρόνων, προκειμένου να υποβαθμίσει την τρέχουσα αλλαγή: “Κάτι αλλάζει και θα αλλάξει πάλι”, δήλωσε πέρυσι.

Πηγή:
Theatlantic.com

…………………………………………………………….

Αμερικανική βοήθεια προτείνει ο Τραμπ στον Πούτιν για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σιβηρία

Παραπάνω αναφέρει ότι αυτό που συμβαίνει δεν έχει γίνει στο παρελθόν.

Αυτό το θεωρώ λάθος, η γεωλογία έχει επιδερμικά στοιχεία, ότι έγιναν καταστροφικές αλλαγές, όμως δεδομένα που να λένε τι είδους αλλαγές, πότε έγιναν, σε πόσο χρόνο και ποια ήταν η αιτία δεν υπάρχουν!

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιστημονικές τοποθετήσεις, διότι είναι γεγονός ότι κάτι συμβαίνει και πρέπει να δούμε τι προλαβαίνουμε και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι;;;

Στις φλόγες Αλάσκα, Σιβηρία και Γροιλανδία – Τεράστια οικολογική καταστροφή!

28-7-2019

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 100 πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει από τον Ιούνιο στην Αρκτική, δηλ. σε Αλάσκα, Σιβηρία, Γροιλανδία και Καναδά.

Ο καπνός από τις πρωτοφανείς σε έκταση και ένταση πυρκαγιές, είναι πλέον ορατός από το διάστημα.
Οι περισσότερες φωτιές προκαλούνται από τους κεραυνούς, αλλά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκειά τους.

Από τις 10 Ιουλίου στην Αλάσκα έχουν μέχρι στιγμής αποτεφρωθεί 8 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης.
Στην Αλμπέρτα του Καναδά, έκταση που αντιστοιχεί σε 300.000 γήπεδα ποδοσφαίρου έχει καεί από μία και μόνο πυρκαγιά.

Τεράστια είναι η καταστροφή και στη Σιβηρία.
Η μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο στη Σιβηρία, όπου έχουν εκδηλωθεί οι χειρότερες φωτιές, ήταν σχεδόν δέκα βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από την μέση θερμοκρασία της 20ετίας 1981 – 2000.

Κι ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τις πρωτοφανείς πυρκαγιές στην Αρκτική, η σχέση φαίνεται ότι είναι αμφίδρομη, αφού οι επιπτώσεις από τις φωτιές στο περιβάλλον δραματικές.

Μόνο τον Ιούνιο οι φωτιές στην Αρκτική απελευθέρωσαν 50 μεγατόνους διοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι που ισοδυναμεί με τους ετήσιους ρύπους της Σουηδίας.

Σιβηρία: 232 φωτιές καίνε τα πάντα! Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κρασνογιάρσκ και το Ιρκούτσκ
31.07.2019

Η ρωσική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις περιοχές του Κρασνογιάρσκ και του Ιρκούτσκ και εν μέρει την περιοχή Μπουριάτιας, όπου στις αχανείς δασικές εκτάσεις, μαίνονται καταστροφικές πυρκαγιές.
Οι πυρκαγιές, εκτείνονται σε μια έκταση 30.000.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα ο καπνός να έχει απλωθεί στις γειτονικές πόλεις Τομσκ, Αλτάι, Γιεκατερίνεμπουργκ, Τσελιάμπινσκ, ωστόσο οι περιοχές που έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές καταλαμβάνουν μια έκταση 16.030.000 εκατομμυρίων στρεμμάτων

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους ξηρούς ανέμους και μια αφύσικη θερμοκρασία για την περιοχή που φθάνει τους 30 Βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα έχουν προκύψει σε πολλά αεροδρόμια των πόλεων λόγω του καπνού.

Μόνο… 232 φωτιές!
Έχουν καταγραφεί 232 έστιες, ενώ εξαιρετικά δύσκολες είναι συνθήκες στην περιοχή του Ιρκούτσκ με 137 πυρκαγιές και στην περιοχή του Κρασνοντάρ με 94 πυρκαγιές

Στην περιοχή του Κρανοντάρ η συνολική έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές φθάνει τα 9.850.000 εκ. στρέμματα, ενώ στην γειτονική περιοχή του Ιρκούτσκ έχουν παραδοθείς τις φλόγες περίπου 6.000.000 στρέμματα.

Υπάρχουν επίσης 85 εστίες σε μια έκταση 5.222.807 στρεμμάτων, που θεωρείται μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, η οποία παρακολουθείται από το Διάστημα και στην οποία η κατάσβεση της πυρκαγιάς θεωρείται αδύνατη με την χρήση διαφόρων μέσων.
Πνίγονται στον καπνό 15 πόλεις
Συνολικά στις φλόγες έχουν παραδοθεί δασικές εκτάσεις σε 11 περιοχές της Σιβηρίας, ενώ ο καπνός από τις πυρκαγιές έχει κατακλύσει μια ζώνη στις οποία υπάρχουν 15 πόλεις, που βρίσκονται σε τέσσερις περιοχές. Συνολικά στις περιοχές αυτές βρίσκονται 500 κατοικήσιμα σημεία.

Στο μεγαλύτερο τμήμα των εκτάσεων όπου μαίνονται οι πυρκαγιές είναι αδύνατον να φθάσουν βαρέως τύπου πυροσβεστικά οχήματα.

Στην κατάσβεση των καταστροφικών αυτών πυρκαγιών συμμετέχουν 3000 πυροσβέστες, 500 πυροσβεστικά οχήματα και 60 εναέρια μέσα πυρόσβεσης.
Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών προτίθεται να αυξήσει την δύναμη των πυροσβεστών και των μέσων που συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η ρωσική υπηρεσία διαχείρισης δασών θεωρεί ότι αιτίες των πυρκαγιών είναι οι καιρικές ανωμαλίες, οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων, οι «ξηρές καταιγίδες» ( ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο καταιγίδας χωρίς βροχή-σ.σ) όπως και τα λιγοστά χιόνια κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Οι μετεωρολόγοι, μεταδίδουν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν προβλέπουν προς το παρόν βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις περιοχές αυτές της Σιβηρίας, ενώ οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν παρατηρείται αύξηση στην ατμόσφαιρα βλαβερών ουσιών από τον καπνό, που να υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια.

Το άρθρο αυτό είναι πολύ σοβαρό, γιατί αφορά το μέλλον της ανθρωπότητας και της γης, για αυτό θα είναι μόνιμα ανοικτό για να συμπληρώνω νέα στοιχεία και να διορθώνω κάποιες ατέλειες, μερικά στοιχεία επαναλαμβάνονται από διαφορετικές πηγές, σκόπιμα τις έβαλα να διαμορφώσουμε μια πλησιέστερη άποψη!

“Η επιστήμη είναι μια διαδικασία και αλλάζει πάντα.

Πρέπει πάντα να αμφισβητούμε αυτά που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε και να ελέγχουμε και να ξαναελέγχουμε τα συμπεράσματά μας.

Στο τέλος θα πλησιάσουμε την αλήθεια όσο γίνεται περισσότερο”

Την επιμέλεια του άρθρου είχε και έγραψε, ο ΠΛΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μοιραστείτε το!